Episoder

  • Johannes odlar kallt, Henrik fixar sticklingar och Maj-Lis svarar på hur Andreas syrénhäck kan bli tätare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar sticklingar och visar hur de i Botaniska trädgården i Göteborg gör luftsticklingar direkt på trädet med hjälp av torv i en hård svart plastboll. Han går också igenom vad det är viktigt att tänka på när man vill föröka buskar och träd genom sticklingar och vilka sorter man typ inte kan misslyckas med.
    Han uppmanar till att testa sig fram och ta hjälpa av kunniga personer med egen erfarenhet, i trädgårdsföreningar på kolonilotter och i grannskapet.

    Johannes Wätterbäck, som driver bloggen och socialamediekontot Farbror Grön ihop med Theres Lundén, kallsår nästan allt. Grönsaker och sommarblommor sås i växthus eller pallkragar så tidigt som i januari och folk brukar höja på ögonbrynen när han berättar att han även odlar tomater kallt, i april. I år har han med lyckat resultat även sått paprika, gurka och vattenmelon kallt med hjälp av värmemattor och nästa år ska han testa att göra likadant med rotselleri, chili, kronärtskockor och aubergine.
    - Lyckas jag med det är det inga växter som startar inomhus hos oss.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om mjöldagg på druvor. Har du en fråga? Skriv till [email protected]

    Medverkande: Maj-Lis Pettersson, Henrik Sjöman och Johannes Wätterbäck
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Henrik Sjöman snackar om rosbuskar, Henrik Lange vill reglera parkslide och Maj-Lis Pettersson potatisbladmögel på tomat.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”Det finns en ros för alla” - det är Henrik Sjömans devis. Han är träd- och buskexpert och menar att när det kommer till val av rosbuske gäller det att först vända blicken inåt och fråga sig ”hur mycket jobb är jag beredd att lägga ner på min ros?”.

    Henrik Lange är handläggare på Naturvårdsverket och har jobbat med det förslag på reglering av 13 svenska problemarter som skickades in till regeringen i somras. Parkslide och släktingen jätteslide och hybriden hybridslide finns med på listan och myndighetens förslag är att införa spridningsförbud, att om växten växer för mycket eller står vid t.ex en gångväg eller vid vattendrag så ska den tas bort.
    Att ta bort alla bestånd som finns idag skulle bli allt för kostsamt och myndigheten bedömer att det inte i dagsläget finns någon tillräckligt lämplig bekämpningsmetod och att risken då är att man istället råkar sprida växten ännu mer.
    Henrik Lange berättar att de hoppas mycket på metoder som går ut på att värma upp rötterna eller hela marken runt beståndet och på så sätt ta död på växten, forskning pågår kring detta.
    Naturvårdsverkets rekommendation är och kommer fortsätta vara: avstå från att bekämpa parkslide om den inte verkar sprida sig eller inte är ett problem för dig som har den på din mark.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.

    Medverkande: Henrik Lange, Maj-Lis Pettersson och Henrik Sjöman
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Kimmo visar ett äpple som är knallrött inuti och Maj-Lis ger råd vid ovälkommen svampinvasion.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen skär ett äpple mitt i tu och insidan som blottas är helt röd. Julröd tycker han själv beskriver färgen bäst. Det här är ett brittiskt äpple av sorten Rosette som har gott om de nyttiga färgämnena antocyander inte bara i skalet utan även i fruktköttet. Det pågår en hel del växtförädling och forskning runt om i världen för att ta fram frukt och grönt som innehåller mer av de här ämnena, som blålila tomater till exempel, för att vi ska få i oss mer nyttigheter via mat som vi redan är vana att äta.
    Vill du höra mer om antocyaner, lyssna på Odla med P1 från 24 juli i år.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om sköldlöss på krukväxter och vilda blåbär. Och så tipsar hon om vad som kan göras om gräsmattan och rabatten invaderas av svampar.
    Har du en fråga? Skriv till [email protected]

    Medverkande: Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Kimmo tipsar om bästa äppellagringen, Philipp slår ett slag för att äta ekollon och Maj-Lis ger råd vid tomatbekymmer.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ekollon, bokollon, cembratallfrön och turkhassel - det finns en massa nötter i trädgårdar, parker och i skogen som vi kan äta. Och det borde vi ta vara på mycket mer än vi gör idag tycker nötfantasten Philipp Weiss som odlar nötträd i Stjärnsund i Dalarna.

    Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen går igenom vad som är viktigt att tänka på för att behålla skördade äpplen färska och goda länge genom att tänka som proffsen. 

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om tomater. 
    Har du en fråga? Hör av dig till [email protected] 

    Medverkande: Kimmo Rumpunen, Philipp Weiss, Maj-Lis Pettersson 
    Programledare: Gustaf Klarin 
    Reporter och producent: Åsa Wistedt 

  • Tina om kunskapen som kan hålla blomsterlupinen i schack och om trädgårdsväxternas mördande konkurrens med kemiska vapen. Philipp odlar nötter i Dalarna och Maj-Lis svarar på aktuella odlingsfrågor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Philipp Weiss bor numera långt från barndomens tyska kastanjskogar men har skapat en egen nötträdsodling Puttmyra skogsträdgård i Stjärnsund och vill att fler ska få upp ögonen för odling av dess grödor.
    Äkta valnöt, hjärtvalnöt, svart och grå valnöt samt hasselnötter och äkta kastanj borde kunna odlas i fler trädgårdar och parker runt om i landet, säger han.

    Tina Westerlund om den hänsynslösa konkurrensen i trädgården som bara kan mildras om trädgårdsägaren vill värna den svage. Hon berättar också om hur växter använder kemisk krigföring för att få mer utrymme och om hur man kan försöka stävja den invasiva blomsterlupinens expansion.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Hör av dig till [email protected]

    Medverkande: Tina Westerlund, Philipp Weiss och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reportrar: Ulla de Verdier och Åsa Wistedt

  • Tina älskar vackra baljor med bönor i, Ewa och Sven klipper och formar sin trädgård och Maj-Lis svarar på frågor om gurka och squash.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Odla med P1's expert på fleråriga växter, Tina Westerlund, pratar om dekorativa baljväxter i rabatten, på balkonegn och på lotten. Hon ger råd om skötsel och förökning.

    Ewa och Sven Wåhlin ser sin trädgård som ett konstnärligt projekt där former, material och färger skapar skönhet. Varje sommar öppnar de upp sin 1100 kvadratmeter stora trädgård, som de byggt upp under 30 år, för besökare. De gillar att formklippa, stamma upp och forma träd och buskar på oväntade sätt - de har sockertopps granar i pyramidform, stramt klippta buxbomhäckar, en fågel gjord av buxbom, en tujahäckplanta som blivit ett träd med stam och en boll av grönt längst upp och en svensk tall som är över 20 år men bara 1,50 m hög och ser ut som ett bonsaiträd.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om gurka och squash. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]

    Medverkande: Tina Westerlund, Ewa Wåhlin, Sven Wåhlin och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reportrar: Åsa Wistedt och Ulla de Verdier

  • Ingela Jagne och Ulla de Verdier hälsar på hos snittblomsodlaren Suzanne Lindqvist i Jämtland, som odlar både ettåriga sommarblommor och perenna (fleråriga) blommor till sina buketter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Suzanne och Ingela ger tips på lättodlade blommor att odla för att plocka, och Suzanne berättar om sin odling och visar hur hon skapar en bukett.

    Sonja Miklaheim i Ransta utanför västmanländska Sala hade plantor över, samtidigt som hon behövde en del nya. Så hon startade ett permanent plantbyteri på gatan utanför sin tomt. Det ser ut som ett litet marknadsstånd, och fungerar alldeles utmärkt, säger hon.

    Maj-Lis Pettersson har valt ut nya frågor att besvara, från några av er som lyssnar.

    Medverkande: Suzanne Lindqvist, Sonja Miklaheim, Ingela Jagne och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Ulla de Verdier
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Annica Ideström odlar tomater med fjällutsikt i ett bågväxthus i Vålådalen i västra Jämtland.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ingela Jagne ger råd om tomatodling, om hur man får stadiga plantor och tillräckligt med ljus och näring - och magnesium. I Vålådalen, i mitten på juli, är ljuset definitivt inget problem...

    På Elitplantstationen i Skåne jobbar man med att testa nya sorter av perenner, frukter och bär för att sen kunna producera friska härdiga plantor till plantskolor i Sverige och utomlands.
    När Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen hörde talas om den härdiga fikonbusken på Värmdö, som vi berättade om 10 juli, tyckte han att material från den borde skickas dit för att se om det skulle kunna vara något att odla på fler ställen. Elitplantstationens verksamhetsledare Robert Johansson berättar hur en sån process i så fall skulle gå till.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]

    Medverkande: Ingela Jagne, Annica Ideström, Robert Johansson, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Ulla de Verdier
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Kimmo slår ett slag för blåa bär, Inger pratar jordkällare och annan förvaring av det egenodlade och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I blåa och röda frukter och bär finns det nyttiga färgämnen, antocyaner, som är bra för vår hälsa. Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen tipsar om hur du själv kan se till att få tillgång till mer blåa bär under året, på balkongen eller i rabatten.

    Om man vill odla sin egen mat och bli självförsörjande så räcker det inte med att odla, man måste också kunna ta hand om skörden också, säger trädgårdshistorikern Inger Olausson. Många av de jord- och matkällare som förr var en självklarhet har byggts om eller används till något annat och i nya hus finns de ofta inte med.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga? Skriv till oss på [email protected]

    Medverkande: Inger Olausson, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
    Reporter: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
    Programledare och producent: Åsa Wistedt

  • Kimmo vill se fler krusbär i på i svenska odlingar, Don hjälper husägare i Kalifornien att brandsäkra sina trädgårdar och Maj-Lis svarar på lyssnarfrågor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Don Bullard är brandchef i Woodside i Portola Valley, söder om San Francisco strax intill Sillicon Valley, han arbetar med att öka kunskapen hos invånarna om hur man undviker och förhindrar brand.
    Folk måste vänja sej vid att husen inte längre kan vara inbäddade i grönska, i zonen 0 till 1,5 meter från fasaden bör det inte växa buskar, träd eller annan lättantänd växtlighet, säger Don.

    Kimmo Rumpunen, expert på frukt- och bär, slår ett slag för krusbär. Det är ett lättodlat bär som går att odla både på friland och i kruka. Den amerikanska krusbärsmjöldaggen tog kål på jättemånga av de sorter som fanns fram till början av 1900-talet och sen dess har växtförädlare jobbat med att få fram sorter som är resistenta mot mjöldaggen och även har större bär.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, idag om kaprifol och vitlök. Har du en fråga? Skriv till oss: [email protected]

    Medverkande: Don Bullard, Robert Young, Nancy Roche, Kimmo Rumpunen och Maj-Lis Pettersson
    Reportrar: Gustaf Klarin och Ulla de Verdier
    Programledare och producent: Åsa Wistedt

  • För 30 år sen satte Björn ett torkat fikon i jorden och nu dignar busken av frukt, Henrik vill bredda diskussionen om inhemskt och nytt och Maj-Lis pratar krussjuka.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, vill bredda frågan om inhemskt och nytt. I dagsläget är diskussionen ibland svartvit menar han och lyfter fram att det går att gynna inhemska växter och samtidigt ta in nytt för att komplettera.

    För 25-30 år sen satte Björn Edstam på Värmdö frön från ett torkat julfikon i jorden och fick upp ett tiotal plantor. En av dem som fick ta del av plantorna är grannen Ingegerd Fernaeus, som nu har en stor buske med massor av frukt. Och det här - att en planta vuxit ur ett julfikon och sen klarar sig utomhus i den här delen av Sverige, och ger frukt, det är otroligt tycker Odlas expert Maj-Lis Pettersson.

    Samma Maj-Lis svarar också på lyssnarfrågor, bland annat om krussjuka på persikoträd. Har du en fråga? Skriv till oss: [email protected]

    Medverkande: Henrik Sjöman och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reporter, producent: Åsa Wistedt

  • Henrik Sjöman reser runt i världen på jakt efter träd som kan passa i svenska parker och trädgårdar. Och Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Kritiska röster höjs mot att utöka mångfalden i svenska trädgårdar med buskar och träd från avlägsna delar världen. Det finns risk att nykomlingarna sprider sej invasivt i naturen. Henrik Sjöman, på Botaniska trädgården i Göteborg, berättar hur han och hans kollegor arbetar för att sortera bort de arter som skulle kunna sprida sej i det vilda.

    Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarnas odlingsfrågor, extra många denna gång.

    Medverkande: Henrik Sjöman och Maj-Lis Pettersson
    Programledare: Gustaf Klarin
    Reporter, producent: Åsa Wistedt

  • Ingela berättar hur ljus och mörker styr vissa växters blomning. Sonja i Ransta utanför Sala har dragit igång sitt drömprojekt. Och Maj-Lis uppmanar till mer näring till tulpanerna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Odla med P1's expert Ingela Jagne går igenom hur dagslängden påverkar växters tendens att gå i blom och hur det går att tänka för att få ut det man vill.

    Sonja Miklaheim i Ransta har i över 20 år haft en dröm om att odla med andra och nu är det verklighet. På en industritomt på andra sidan gatan har hon och maken anlagt en samodling, där den som vill får vara med och där privatpersoner och företag på bygden ställs upp med både material och tid.

    Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Har du en fråga, mejla till oss på [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Tina tipsar om bra vattenväxter, barnen Sander och Eden odlar vattenmeloner och Maj-Lis konstaterar att det är mycket häggspinnmal i år.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På en innergård i Gubbängen i Stockholm odlar grannarna Eden Lagerqvist, 5 år, och Sander Waltå, 4 år, vattenmeloner, paprika och bönor i ett eget litet växthus där barnen själva bestämmer allt.
    På gården finns också pallkragar, egen kompost, en liten hönsgård med tre hönor och ett stort växthus där de boende kan odla i egna lådor - något som ger både mat och social samvaro.

    Odla med P1's perennexpert Tina Westerlund visar hur man delar en näckros och tipsar om blomvass och andra växter som gillar att stå med fötterna i vatten.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson konstaterar att det är ett häggspinnmalår och tipsar om bekämpning av dessa.

    Har du en fråga? Mejla oss på [email protected]

    Programledare: Ulla de Verdier
    Tekniker: Nisse Lundin
    Reporter och producent: Åsa Wistedt

  • Margareta har luktat sig igenom Sveriges rosor, Henrik testar hur olika träd klarar väta och Maj-Lis tycker inte att vintergröna ska vara under rosbusken.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett svenskt roskulturarv finns nu dokumenterat, från norr till söder har äldre kulturrosor kartlagts och det handlar om alltifrån DNA till rosornas kulturhistoria.
    Programmet för odlad mångfald, Pom, har genom Rosuppropet och engagerade medarbetare landet runt genomfört fältinventeringar av rosor. Projektet har letts av Lars-Åke Gustavsson tillsammans med Henrik Morin. Många rosor beskrivs för allra första gången. Margareta von Rosen har varit med vid inventeringen och utvärderingen. En uppgift har varit att beskriva hur rosorna doftar.

    Odla med P1's expert på buskar och träd, Henrik Sjöman, tar oss med till
    SLU i Alnarp där växtförädlare planterat en mängd olika träd och buskar från hela världen för att se hur de klarar riktigt våta förhållanden och om de kan passa i svenska trädgårdar och parker i framtiden.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om bland annat marktäckaren vintergröna, som hon inte tycker bör planteras under rosenbusken.
    Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Producent: Åsa Wistedt

  • Henrik visar SLU's arbete med att ta fram nya tåligare träd, Kristinas trädgård blev hennes räddning och Maj-Lis uppmanar till reklamation.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Fler extremt varma och torra somrar är ett scenario som vi kan vänta oss i framtiden och på SLU i Alnarp har växtförädlare planterat en mängd olika torktåliga träd och buskar från hela världen för att se om de kan passa i svenska trädgårdar och parker.
    Odla med P1's expert Henrik Sjöman berättar om tre av trädens strategier för att klara torra klimat - silverlinden som vänder sina blad upp och ner då den silvriga undersidan reflekterar solen bättre, prärieeken vars blad är ludna på undersidan vilket minskar risk för överhettning och kinesträdets blad som har torkanpassade cellväggar.

    Ibland kan trädgårdsarbete vara en räddning, en väg ur ett mörker. Så har det varit för Kristina Vroland Nordstrand i Storvik utanför Sandviken som drabbades av utmattningssyndrom 2018. Långsamt har trädgården vuxit i takt med att hon blir friskare.

    - Jag jobbar efter principen långsamt leder också framåt, om jag klarar 10 minuter om dagen så blir det länge på en hel vecka.

    Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson, som varje vecka svarar på lyssnarfrågor, uppmanar en lyssnare som hört av sig att reklamera ett päronträd som visar sig ha gallkvalster.
    Har du en fråga? Hör av dig på [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Producent: Åsa Wistedt

  • Ingela sätter selleri, Mathias och Lisa jobbar med kyrkogårdskompost och Maj-Lis svarar på frågor om timjan och mossa.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Odla med P1's expert Ingela Jagne har förodlat selleri inne sen februari och nu i slutet på maj planterar hon ut den i en djupbädd, både blekselleri (som också kallas bladselleri) och rotselleri. Selleri tar lång tid på sig och gillar värme och näringsrik jord.

    I Uppsala kan fritidsodlare numera köpa kyrkogårdskompost. På en muromgärdad betongplatta vid Berthåga kyrkogård i utkanten av stan finns en stor komposteringsanläggning. Här samlas löv och kvistar in från stans kyrkogårdar i en jättelik kompost som sköts om av bland andra Mathias Carlsson och Lisa Gustavsson Flygt.

    Växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om timjan och mossa, kaffesump och gurka som tappat livslusten.
    Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Producent och reporter: Åsa Wistedt

  • Ingela gräver sig neråt, Linda odlar svamp i stock, Annie och Carin odlar potatis på olika sätt och Maj-Lis pratar om buddleja som dött av vårens väder.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Odla med P1's expert Ingela Jagne påbörjar en djupbädd, en odlingsyta som kräver ett och annat spadtag. Ingela gör sin en spade djup ungefär och där lägger hon först rens från perennrabatten, stänglar, kvistar och annat, och ovanpå det hästgödsel och kompost som hon sen krattar ihop.

    Linda Holtby i Västerås berättar om hur hon odlat svamp i en stock och Annie Ventliger i Kalmar och Carin Sjölin i Luleå delar med sig av sina erfarenheter av att odla potatis i hink, i halm och i plastsäckar.

    Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om olika buskar: buxbom som behöver mer näring, buddleja/fjärilsbuskar som dött av växlande värme under våren och tujor som drabbats av insektsangrepp.
    Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Producent och reporter: Åsa Wistedt

  • Linda Holtby skördar svamp i klädkammaren, Kimmo Rumpunen slår ett slag för en rik trädgård för att hjälpa pollinerande insekter och Maj-Lis Pettersson pratar myror och mossa.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Odla med P1's expert på bär och frukter, Kimmo Rumpunen, förespråkar en rik trädgård för att stötta de livsviktiga pollinerarna, och på köpet få bättre, godare och större frukter och bär.
    Humlor, bin och andra insekter gillar inte när det är för välstädat och behöver olika växter som kan ge dem nektar under hela säsongen.

    Linda Holtby, författare bakom boken Den lilla farmen i stan, berättar hur hon odlar svamp i en gammal klädkammare. Hon har med framgång testat att använda färdiga svamp-kit för att få egna champinjoner men tycker det är ännu roligare att odla ostronskivling från mycel till färdig svamp - i kaffesump.

    Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om envisa myror i växthus och ett litet plommonträd som har det för varmt inne. Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Producent och reporter: Åsa Wistedt

  • Annelie i Sandviken får handfast hjälp i trädgården av grönsaksodlaren Jack, Fredrik berättar hur man tar fram nya potatissorter och Maj-Lis pratar kylskador.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Anneli Walfridsson i Åsunda utanför Sandviken är en av deltagarna i det nystartade projektet Odlings-pt (personlig tränare i odling) som Studiefrämjandet Mitt och Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning ligger bakom.
    Det går ut på att få fler i Sandviken, Hofors och Ockelbo kommuner att våga börja odla ätbart, utveckla det man redan har eller finlira på högre nivå. Varje deltagare blir sammankopplad med en personlig tränare i odling, professionell lokala odlare, som hjälper till med planering, handfasta råd och hembesök.
    Jack Hicks som hjälper Anneli är grönsaksodlare i Sandviken och hans och Annelis mål är att få till bättre bevattning, välja rätt platser på tomten och justera gödslingen

    Fredrik Reslow jobbar som växtförädlare på SLU i Alnarp och han jobbar med att ta fram en helt ny svensk potatissort - mer tålig mot skadegörare och härdigare i kallare klimat.
    Han berättar om växtförädlarens enträgna jobb att ta fram nya bättre sorter, där utseende är av största vikt.

    Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor bland annat om tjältorka som drabbat rhododendron.
    Har du en fråga? Mejla oss: [email protected]

    Programledare: Gustaf Klarin
    Producent och reporter: Åsa Wistedt