Episoder

  • För en månad sedan gick vi igenom ojämna val, men de riktiga nagelbitarna är kanske mer väntat de jämna valen som förstås leder till fler incitament att protestera och dramatik. Förväntningar på utgången blir ofta högre och inte helt ovanligt är att ena sidan tar ut segern i förskott när många stater räknas som ger den sidan fördel, men senare räknas andra och läget vänder...

    De mest jämna valen har avgjorts av representanthuset. Det är två val, ett som vi nyligen nämnde som jämförelse med årets batalj, nämligen Adams seger över Jackson 1824. Det andra var faktiskt ett av de första och berodde på en detalj i reglerna om elektorernas röster: Jefferson mot Burr år 1800.

    Ett mer okänt val som också var ett av de mest dramatiska var valet som nyligen också var aktuellt i vår serie MrPresident: nämligen det 1876 när Hayes vinner över Tilden.

    Den senare hade fått flest röster, men när de sista staterna ska räknas så vinner Hayes i samtliga och segrar i alla fall. Det var just ett sådant fall när förlorarna misstänkte fuffens. Kanske var orsaken att de färgades röster (som röstade på Hayes) nu börjat märkas i forna sydstaterna.

    Följden blev i alla fall att rekonstruktionen avslutades och det i sin tur ledde till en växande rasistisk stämning i de här områdena när övervakningen med trupper från tiden för inbördeskriget alltså upphörde.

    Nästa vecka fortsätter vi med storskrällen år 2000, när George Bush den yngre vald trots att han hade en halv miljon färre röster.

    Veckans president är William McKinley (nummer 25), den mest underskattade president enligt Claus... han blir president 1896 ocxh 1900 men blir sedan skjuten i ett attentat.

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media 2024.

  • Så hände det för första gången: en fd president och trolig presidentkandidat är nu en dömd brottsling... Trump är som första president någonsin fälld i ett brottmål. Hur politisk är den här domen? Vad anser Claus Stolpe om kritiken? Trump som vanligt utanför ramen, lyckades i ett slags försvarstal föra på tal både flyktingar från Kongo och sin tro att demokraterna snart ska förbjuda bilar i USA...

    Men domen kanske inte får så stor betydelse... minnet är kort och om straffet inte blir så spektakulärt är det troligen så att andra frågor kommer i fokus och tar över.

    Megyn Kelly, en känd republikansk journalist och jurist, förklarade saken när hon sa att hon röstar på Trump för att hon tror han kan lösa problemen med invandrare från Mexico, men det innebär ju inte att hon skulle kunna tänka sig att leva med honom eller accepterar honom som person. Det kan vara en nyckel till hur många tänker. Mexico-frågan tycks vara viktigt och Biden har nyligen också agerat på den.

    Frågan är ändå: hur påverkas väljarna och när kan vi se något i valundersökningarna, galluparna? CNN:s siffror visar ännu ett övertag för Trump, men Claus ger exempel på tidigare val när man inte kunnat se hur det faktiskt kommer att bli när det är 5 månader kvar till valet. Åtminstone är de undersökningar som finns direkt efter domen gjorde före så de visar inte så mycket.

    En fråga som visat sig vara väldigt viktigt är hur det ekonomiska läget är slutet av sommaren. Vi kan anta att spänningen stiger i valdebatten i början av hösten.

    I dagens avsnitt är det dags för president nummer 23e, Benjamin Harrison, som vi nämner och presenterar mer i vår andra poddserie MrPresident. Han är en rätt bortglömd president, inklämd mellan Clevelands båda perioder. Ekonomin kom att haverera efter hans period men en sak var att ingen annan president har sett så många nya stater under sin tid vid makten. Harrison var dessutom sonson till en av de mest kortlivade presidenterna som vi berättat om tidigare, som ju dog efter att ha hållit ett långt installationstal i kyligt väder (William Henry Harrison).

    Med Claus Stolpe och Henrik Thorson för Thotal Media, 2023.

     

     

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Claus berättar om de många röstetalsmätningarna både regionalt och nationellt och varför republikanerna gynnas i USA:s valsystem. Hittills har man inte sett att Trumps rättegångar skulle påverkat utslaget i mätningarna, men demokraterna har kanske valt fel strategi genom att tro att det skulle påverka. Biden har problem både med abortfrågan och med ekonomin, trots att arbetslösheten gått ner och ekonomin går bättre. Dessutom om president Grover Cleveland, den enda tvånummerspresidenten (tills vidare) som alltså satt två perioder i slutet av 1800-talet. Med Henrik Thorson och Claus Stolpe. Producerad för Thotal AB, 2024.

  • Samtal om utfyllnadskandidater. Vi har tidigare talat om Robert F. Kennedy och vad skulle hända om valet från 1824, det legendariska oavgjorda valet upprepar sig? Faktum är att då kan segern faktiskt också gå till honom... Sedan 2000 har vi sett många jämna val och trogigen är det stora omvalet i år just ett sådant.

    Huvudkandidaterna har nu enats om TV-debatter: åtminstone två är på gång, men båda sidor hade anledning att vara tveksamma till dem, anser Claus.

    Utfyllnadskandidaterna är några stycken, förutom Kennedy (son till Robert som var justitieminister och även han blev skjuten - som sin bror) finns det också några till. Det är West (democratic socialists) och Stein (de gröna) men knappast kommer över en procent, medan Kennedy nu har 8-10% i mätningarna. Något som sannolikt inte håller till valdagen. Om kandidaterna orkar vara med ända till valet kan de få en betydelse för utgången, antingen genom att de tar röster från Biden i någon viktig stat (de två mindre) eller från någon av de båda stora (Kennedy). Kennedy var demokrat men har flera idéer som passar in i Trump-lägret så det är oklart var han kan tänkas plocka sin väljare i slutändan. 

     

    Claus påminner också om den utmanarkandidat som representerade kommunister under 70-talets slut hade rötterna i Finland och alltså talade finska...

    Dessutom i det här avsnittet: om president Arthur som tog över 1881 efter mordet på Garfield, en rätt okänd president men hade en del framgång och moderniserade handelsflottan. En av de presidenter vi talar om i vår andra podcast MrPresident.

    Henrik Thorson i samtal med Claus Stolpe. Producerad för Thotal Media, 2023.

  • Frågar sig alla: var Hannibal Lecter a good man? Claus Stolpe gör det i alla fall inte. Det var tydligen ett tveksamt referat av Trump ute på turné igen och kanske en feltolkning utifrån vanliga lingo-mallen...

    Vi undrar om man kan hitta några valprogram i USA eller är det bara personer och kändisar som valet handlar om? Vill de något egentligen de där kandidaterna?

    En av de få andra kandidaterna vid sidan av B & T, Kennedy (ättling) påstår att han haft en mask som ätit upp en del av hans hjärna, men att han ändå kan prata ikull både Biden och Trump.

    Hur bra är det för en kandidat att det här kommer ut nu? Saknas det någon tanke bakom eller finns det en?

    Johnson, nye talmannen i representanthuset och något av en kompromiss när han valdes i vintras, har angripits för att han är för mjuk mot demokraterna... något som kan förvåna om man ser till hans tidigare åsikter och linje som rätt konservativ.

    Det var ju så också att inte ens minoritetsledaren i senaten (republikan) visste vem denne Johnson var när han blev vald.

    Försöken att kasta ut honom var dock fruktlösa och man kan tänka att det är problematiskt för republikanerna att än en gång byta talman samma år. Den första gången var inte så strategiskt lyckad heller.

    Johnson är i alla fall intressant men egentligen rätt generiskt har det sagts - är han kanske en AI på två ben? Till och med hans namn tycks slätstruket, Mike Johnson.

    Men en ljusglimt av mänsklighet var när han bad om ursäkt för att han himlat med ögonen när Biden höll tal i Kongressen.

    Biden var mest tacksam att han inte rev sönder själva talet (som Pelosi gjorde med Trumps tal för några år sedan).

    Så frågan är om han blir kvar? Troligen till valet men sen beror det på hur republikanerna lyckas och vem som blir president. Men om nuvarande (knappa) majoritet består för republikanerna sitter han troligen kvar...

    I det här avsnittet tipsar vi dessutom om den näst kortvarigaste presidenten genom tiderna: Garfield som blev skjuten kort tid efter att han tillträtt 1881 (samma vecka som Billy The Kid förresten).

    Garfield var egentligen omedveten om att han skulle bli nominerad från början.

    En spännande person som aldrig fick visa vad han gick för som president. (Tips: boken om Garfield och hans tid: Destiny of the Republic av Candice Millard.)

    Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson för Thotal Media, 2024.

     

     

  • En domare hotade att bura in Trump om han inte slutar trilskas i rättssalen...En av de eventuella vice presidentkanditaterna, Kristy Noen är i blåsväder för att dels ha avlivat en hund med skjutvapen och sen att hon säger sig besökt Kim Yung Un i Nordkorea världens...

    Kan sådant spela Trump i händerna som exempel på dumma tvister mot republikaner, sånt som hänt för länge sen? Hur kommer Bidens ställning att påverkas av upploppen på universiteten? Hur ska man se på polisernas stormning (parallell till Sverige på Valborg). Det kan resultera i blankröstare, de som stöder demonstrationerna, Palestina och är missnöjda med Bidens hantering av frågan.

    Talmansfrågan är en intressent bit som vi pratar om i två avsnitt, en bakgrund är att flera republ har valt att sluta vid nästa val. Talmannens position är intressant och Johnsson tycks ha påverkats av uppgiften och blivit mer mjuk i sina åsikter, i alla fall har han sett sin uppgift att medla framom att föra fram sin konservativa syn i alla lägen.

    Flera många frågor avgjordes nyligen - Ukraina, fråganom Israel och sen TikTok frågan. Taylor-Green är igång igen och har lovat att få bort honom. Bland annat blandade hon ihop Gazpacho och Gestapo...Claus visade sig också ha orsak att undra vad Gazpacho är (tidigare) men Gestapo kände han till.

    Förra talmannen MacCarthy var inte så populär och flyttade in i sitt kontor redan innan han valdes, men det blev en process med många omröstningar innan han tillslut blev talman.

    Så nämner vi veckans president i vår andra serie MrPresident: Hayes som var 19:e presidenten, rätt okänd och inte så lyckad heller...en som varit med i ett Lucky Luke-album (The Man from Washington). Samtal med Claus Stolpe och Henrik Thorson för Thotal Media, 2024.

  • Aktuellt är nu fortsättningsvis rättegången mot Trump angående valfusk och bokföring av "hush-money" till Stormy Daniels. Frågan om åtalsimmunititet för en president avhandlades i Supreme Court och kanske kan man tycka att det är märkligt att något som andra fått sitta i fängelse för ska tex Trump få undkomma helt - hans "fixare" i Stormy-Daniels saken har ju redan suttit av sitt straff och samarbetar med myndigheterna nu. Så fortsätter vi att diskutera ojämna val. Vi hade senast kommit fram till Roosevelt som faktiskt dyker upp på listan igen, men först är det nummer sex i rangordningen, Reagan, som vi ska avhandla...Ett samtal mellan Claus Stolpe och Henrik Thorson, för Thotal Media 2024.

  • Rättegången är igång mot Trump om hush-money och i veckan fick talmannen i representanthuset igenom stöd till Ukraina. Vi som har anknytning till världens lyckligaste land undrar hur det går när USA nu faller på den skalan till bottenbetyg. Vad beror det på? Dagens huvuddiskussion gäller ojämna val genom historien, ett tema vi fortsätter med nästa gång. Blev Bidens släkting uppäten av kannibaler...är det otänkbart? Dessutom har en av oss anledning att fira jämnt och vi undrar hur man vet vem som är ens nära vän? Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media AB, 2024.

  • Vi går igenom ytterligare några intressanta namn som kan bli Trumps vice om han får till det. För övrigt: somnade Trump i rätten under Hush-money målet? Rättegången med anknytning till Stormy Daniels och Trump som gäller bokföringsbrott har börjat: det är första gången som en tidigare president är föremål för en prövning i domstol av ett brott. Och sen är det rätt med lagar från 1800 talet... I Arizona tycks man tycka det. Så tidernas störste president Abe Lincoln presentera. Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerat för Thotal Media, 2024.

  • Trump får ny miljoner och så om vicepresident-alternativen... En skara rätt fascinerande personer antas stå i kö för att bli nominerade som Trumps vice. En konservativ kirurg och den hårdföra presstalespersonen från kaosåren efter 2016. Dessutom tips om president nummer 15 i vår podcast om presidenter - var han den sämste? Claus Stolpe i samspråk med Henrik Thorson för Thotal Media, 2024.

  • Det visar sig att yngre väljare bryr sig mer om ekonomi den här gången än vid förra valet - varför är det så? Ekonomin "går som tåget" med a låg arbetslöshet 25 månader i rad, men det tycks ändå inte fungera för Biden...Och börjar Trump mer och mer likna en präst som håller religiösa väckelsemöten? Han son Eric Trump har i alla fall en mission för att finna finanisärer för pappas skulder. Och så varnar pressen: Biden är ute efter din pickup! angående frågan om elbilar, är det en valfråga eller måste Biden undvika den? Dessutom tipsar vi om vår serie MrPresident och den sämste presidenten någonsin (enligt Claus) Franklin Pierce,m nummer 14. Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson. Producerad för Thotal Media, 2024.

  • Ska Trump få immunitet - om en månad inleds förhandlingen i högsta domstolen. Claus nämner liknande frågor under Nixons tid och under Lincolns period. Tidtabellen är annars viktigt för Trump, att försöka få rättegångarna uppskjutna. Sen om Bidens problem allmänt: det är många frågor som förtroendet, abortfrågan, gränsen mot Mexico, kommunikationsproblem... Hans framgångar syns inte och konstigt nog har det miljöpolitiska området inte givit genklang hos yngre väljare, verkar det som. Vi avslutar med att helt kort nämna president Fillmore (tog över 1850) som var den siste presidenten som varken tillhörde republikanerna eller demokraterna (i vår serie Mr President). Med Claus Stolpe och Henrik Thorson. Producerad för Thotal Media , 2024.

     

  • Vi diskuterar Bidens problem som vi kommer att återkomma till de närmaste avsnitten...vad händer om han byts ut, har Demokraterna någon chans då? Vad menade Trump egentligen med "blodbad" och vilka är de där obundna väljarna och vilka av dem kan avgöra valet? Claus Stolpe berättar och lär oss mer om omständigheterna kring valet 2024 i USA. I samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal Media, 2024.

     

  • Supertisdagen förlöpte ungefär som Claus tänkte sig, visserligen hade Haley en till framgång efter Washington DC (Vermont) men hoppade därefter av. Blir det fortsatta val fast saken är avgjord? Claus ger en lägesrapport och beskriver vad som kan hända om Biden mot förmodan blir utbytt. Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson, producerad för Thotal AB, 2024.

  • Inför supertisdagen disktuerar vi varför det finns primärvalen och varför är det så många val just samma dag? Är det sista chansen att göra valen relevanta för väljarna (innan saken är avgjord)? Varför är Hayle kvar i racet och kommer hon att hoppa av nu? Hon har ju endast vunnit en stat tillsvidare. Det är i alla fall klart att det aldrig varit så avgjort i båda partierna från början som den här gången. Claus berättar om några minnesvärda primärval och ur man valde kandidater förr (t.ex. för 100 år sedan när det röstades om och om igen i "the smokey room"). Så tips om vår serie MrPresident: idag om Tylor som tog över när Harrison avled efter kort tid - en president född 1790 som har ett barnbarn i livet ännu idag...Med Claus Stople och Henrik Throson, producerad för Thotal AB, 2023.

     

  • Valet i South Carolina blev ingen höjdare för Hayle - tål hon förnedringen? Vi konstaterar att det kommer att bli ett dramatiskt val. "Ett av de mer minnesvärda presidentvalen", säger Claus. Det verkar som Trump alltid faller ner på fötterna och han är inte den president som bryr sig om sina betyd i historiens bok (eller Claus bok för den delen). I det här avsnittet om åtalen kring Hush-money samt de gömda dokumenten. Frågan är om någon annan president kan mäta sig med Trump. Grant lär ha suttit häktad, men för att han körde för fort med häst o vagn... Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson för Thotal AB, 2024.

     

  • Trump är i fokus med sina åtal. Det blev en dyr vecka för fastighetsmagnaten och hans saga i New York fick ett slut som det ser ut, åtminstone tillfälligt. Claus Stolpe om åtalen kring att "hitta fler röster" i Georgia som bland annat handlar om "guilt by association" med en bror som aldrig fanns. i samtal med Henrik Thorson. Producerad för Thotal AB, 2024.

  • I det här avsnittet fortsätter vi med genomgången av åtalen mot Trump. Claus Stolpe kommentarar också veckans händelser: ett märkligt val i Nevada, Bidens minne samt Trumps uttalande om vissa Natoländer... I samtal med Henrik Thorson, Thotal AB, 2024.

  • I det här avsnittet presenterar vi vår "pod-restuarang" i Gerby utanför Vasa... Sen om valet i Sout h Carolina...det är Bidens först triumf (och sista?). Så går vi genom åtalet om fastighetsvärderingen i New York där beslut väntas om några veckor. Claus Stolpe i samtal med Henrik Thorson. Producerad för Thotal AB, 2024.

  • Claus Stolpe lotsar oss genom djungeln av åtal mot Trump, denna gång en översikt. Senare kommer vi att dyka ner i vart och ett separat. Dessutom eftersnack om valet i New Hampshire. Hur ska vi tolka den till synes väntade utgången? Vi undrar också om 83 miljoner dollar är en rimlig summa för att hålla sig i skinnet? Producerat av Henrik Thorson för Thotal AB, 2024.