Episoder
-
In de week dat de cellobiënnale in Amsterdam in volle gang is, duikt Jacobus ook in het repertoire voor cello en piano. Om precies te zijn die prachtige eerste sonate voor die bezetting van Johannes Brahms. Geschreven voor een amateurcellist. Maar mooi spelen is nooit eenvoudig.
-
Na vorige week stil te hebben gestaan bij het 'oefenmateriaal' dat vader Bach schreef voor zijn musicerende kinderen, is het deze week tijd eens te kijken naar het resultaat. Oudste zoon Wilhelm Friedemann voelde altijd wel de strenge blik van zijn vader meekijken. Hij schreef wel prachtige originele muziek voor het klavier. Zoals zijn polonaises.
-
Manglende episoder?
-
Voor zijn eigen leerlingen én kinderen schreef Bach een aantal korte composities ter leering en vermaak. 2-stemmige inventies en 3-stemmige Sinfonia's. In het beknopte toont zich ook meteen de meester Bach. In soms maar een minuut muziek weet hij altijd iets bijzonders te leggen.
-
In de Klassieke top-400 van 2024 staan de Gnossiennes van Erik Satie op plaats 22, elf plaatsen hoger dan een jaar eerder. Jacobus vertelt in deze aflevering over de herkomst van deze prachtige pianomuziek en laat twee van de 6 stukken horen.
-
Karol Szymanovski kreeg lang niet de bekendheid van zijn landgenoot Frederic Chopin. Maar dat wil niet zeggen dat zijn muziek niet prachtig kan zijn. Luister maar eens naar die prachtige preludes die hij al op jonge leeftijd componeerde.
-
Als een kerstcadeau voor haar man Wilhelm Hensel, schreef Fanny Mendelssohn 12 pianostukken. Eén voor elke maand van het jaar. Jacobus bespreekt september en oktober en tipt die muziek meteen voor de Klassiek Top-400
-
Een mooie nieuwe opname van de zussen Maria en Nathalia Milstein is voor Jacobus reden om in de prachtige fantasie voor viool en piano van Franz Schubert te duiken.
-
Begonnen als strijkkwintet, toen een werk voor twee piano's en uiteindelijk voor piano en 4 strijkers: het pianokwintet Op.34 van Johannes Brahms. Een meesterwerk, met een prachtig subtiel tweede deel.
-
Afgelopen zondag was het de geboortedag van Antonin Dvorak. Van deze Tjechische meester is zijn pianoconcert het minst gespeelde van de drie concerten die hij schreef. Terwijl dat middendeel toch wel prachtig is hoor - vindt Jacobus.
-
5 jaar geleden overleed pianist en componist Wim Statius Muller. In deze aflevering vertelt Jacobus waarom hij zo dol is op de muziek van deze bijzondere man.
-
Johannes Brahms schreef 3 pianotrio's. De eerste daarvan op 20-jarige leeftijd. Maar 36 jaar later bekeek Brahms dat trio nog eens en besloot het flink aan te pakken. Jacobus praat je er doorheen.
-
Nadat de afgelopen weken nocturnes voorbij kwamen van diverse componisten, kan Jacobus natuurlijk niet om die van Fréderic Chopin heen. De allereerste schreef hij op jonge leeftijd en Jacobus vertelt erover.
-
Veel mensen denken bij het woord 'nocturne' meteen aan Frederic Chopin. Maar de Ierse componist John Field was de eerste componist die de term gebruikte om een bepaald muziekstuk aan te duiden. Jacobus duikt in zijn nocturnes.
-
De eerste van de drie vioolsonates die Johannes Brahms schreef, bevat citaten van liederen die Brahms eerder schreef. Jacobus vertelt erover in deze aflevering.
-
Een wat curieus werk in deze aflevering van 'Onder de vleugels van den Herder'. Een nocturne van Franz Liszt, gebasseerd op een verloren gegaan gedicht van Antonia Raab.
-
De warme zomernachten vragen om nocturale muziek. Fauré was vorige week aan de beurt: nu aandacht voor een nocturne van Peter Ilyitsj Tsjaikovsky. Die nocturne werd wellicht meer bekend in de versie voor cello en orkest, maar zag toch echt het levenslicht in de versie voor piano solo.
-
De Franse componist Gabriel Fauré was een eigenzinnig figuur met bijzondere pianomuziek in zijn oeuvre. Zoals 13 nocturnes. Jacobus bespreekt de eerste daarvan.
-
7 juli is de geboortedag van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler. Die kennen we natuurlijk vooral van 10 monumentale symfonieen en een aantal bundels liederen. De piano speelt geen grote rol in zijn composities. Maar er is wel een jeugdwerk overgeleverd: een deel van een pianokwartet van de toen 16-jarige student Mahler.
-
'Een muzikale psychoanalyse', zo werd de bundel van 10 stukken voor piano van Leos Janacek wel eens genoemd. 'Op een overwoekerd pad' komt uit begin 1900 en Jacobus vertelt wat over de eerste paar delen daarvan.
-
In deze aflevering 2 voor de prijs van 1: de sonate voor 2 piano's van Francis Poulenc. Het eerste deel daaruit wordt door Jacobus eens onder de loep genomen.
- Vis mere