Episoder
-
Gisteren kreeg ik een vraag over mijn nieuwe membership de AI Content Club. Dit nieuwe membership kost maar 7 euro per maand. De vraag was: zit er een addertje onder het gras? Dit kan toch eigenlijk niet uit, voor maar 7 euro per maand? Ik heb in maart ook een workshop gegeven voor 9 euro en ik merkte toen ook al dat mensen huiverig waren om mee te doen omdat ze dachten dat het voor 9 euro eigenlijk niets anders kon zijn dan een webinar met een pitch.
Ik wil daarom vandaag met je delen waarom ik dit membership heb gestart, wat de strategie erachter is. En ik ga ook in op voor wie zo’n membership wel of niet geschikt zou zijn – en waarom.
Mijn visie op high ticket coachingIk wilde al heel lang lagere prijs producten aanbieden, omdat ik mij erger aan de focus op high ticket in de markt (high ticket betekent: hele hoge prijs). Daarmee bedoel ik dat ik mij erger aan business coaches die andere coaches leren om een zo hoog mogelijke prijs te vragen voor hun producten. Ik ben op zich niet tegen high ticket coaching, maar wel tegen een aantal aspecten daarvan. En sommige business coaches hebben wat mij betreft de verkeerde intentie waarom ze high ticket aanbevelen.
Specifiek zijn dit mijn bezwaren:
Een superhoge prijs vragen als je supergoede kwaliteit levert? Niks mis mee zou ik zeggen! Maar een superhoge prijs vragen “omdat je het waard bent”, terwijl je eigenlijk pas net begint met coachen en nog niet weet hoe je je klanten ook echt waarde moet bieden, daar ben ik het niet mee eens. En toch zie ik het keer op keer gebeuren, coaches die bijna 1.000 euro per uur vragen, terwijl ze nog geen klant gehad hebben, ik vind het nergens over gaan. De droom die door sommige business coaches wordt verkocht: zo weinig mogelijk werken en daarmee zoveel mogelijk verdienen, door middel van hoge prijzen. Dat vind ik geen juiste intentie, dan ben je niet met de juiste energie aan het ondernemen als coach. Ik vind dat je als coach met de intentie moet werken om zoveel mogelijk impact te maken voor je klanten. Mag je daarbij absoluut heel goed beloond worden? Zeker! Maar het doel moet niet zijn om zo weinig mogelijk te doen en zo rijk mogelijk te worden, vooral niet als dat er uiteindelijk toe leidt dat je je klanten gewoon te weinig aandacht geeft, wat ik vaak zie gebeuren. Het idee dat vaak verkocht wordt, dat mensen (potentiële klanten) die high ticket coaching niet kunnen betalen “alleen maar een money mindset probleem” hebben. Ik denk dat we financieel in een heel lastige tijd zitten en dat het heel begrijpelijk is dat lang niet iedereen zich een coachingprogramma van 5.000, 10.000 of zelfs 30.000 euro kan veroorloven. Het idee dat ook vaak verkocht wordt, dat coaches (zoals ik) die niet zoveel voelen voor high ticket coaching ook “een money mindset probleem” hebben.De (business) coaching markt wordt hierdoor verpest. Natuurlijk zijn er ook goede high ticket coaches die gewoon gaan voor kwaliteit, maar bovenstaande dingen zie ik echt vaak, ook in de internationale coach markt.
Hoe ik tot mijn membership idee kwamIk droomde al lang van een membership. Ik hou van groepen mensen en ik hou van veel mensen helpen en het leek mij altijd al leuk om content te maken die door veel mensen gebruikt kan worden.
Maar ik voelde me steeds tegengehouden door de “high ticket” bezwaren die ik van andere ondernemers kreeg en bleef maar twijfelen.
Toch heb ik nu de knoop door gehakt, vooral gezien de tijd waarin we leven en de steeds maar stijgende kosten en besloten om voor een lage prijs iets heel moois aan te gaan bieden.
Ik heb besloten voor het onderwerp AI & Content, omdat ik heel graag wil dat mensen goed leren hoe ze AI kunnen inzetten, omdat 1. het echt baanbrekend is en 2. er alweer allerlei mensen op de markt komen die onzin vertellen over AI.
Waarom voor 7 euro?Maar waarom dan voor 7 euro. En niet voor 47 euro. Of voor 97 euro? Dat is nog steeds een lage prijs. Dat ga ik nu met je delen. En ik volg daarin de strategie van een Oostenrijkse coach die fantastische memberships biedt voor een lage prijs en anderen leert hoe ze dit ook kunnen doen (Evelyn Weiss).
Er zit namelijk een hele slimme gedachte achter de lage prijs, want ik moet natuurlijk wel iets verdienen eraan.
Prijs is een no-brainerDe gedachte erachter is het volgende: voor 7 euro is de prijs nooit het issue voor mensen.
Daarmee wordt de drempel veel lager om te kopen. En dus is het veel makkelijker om een membership van 7 euro te laten groeien dan bijvoorbeeld een van 47 euro.
Als mensen je eenmaal kennen, dan gaan ze sneller upgradenHet 7 euro membership is een op zichzelf staand aanbod, zonder reclame / dingen die je stiekem eigenlijk extra nodig hebt om er iets mee te kunnen. Ik heb wel nog een level met extra support dat ik af en toe additioneel aanbied. En als mensen eenmaal kopen, dan kunnen ze me leren kennen en zullen ze sneller mijn duurdere diensten kopen, zoals 1-op-1 coaching.
Op een membership van een lage prijs kun je direct adverterenDoordat de prijs laag is, kan ik ook adverteren met het membership en daarmee sneller groeien, waardoor ik er uiteindelijk toch een mooie omzet mee kan maken. Met een duurder membership of met coaching is adverteren lastig en kom je uit bij bijv een gratis e-book met emailfunnel, maar ook daar heb ik eigenlijk een hekel aan.
De content voor het membership is herbruikbaarEn tenslotte kan ik de content die ik maak voor het membership weer hergebruiken als gratis content, waardoor dat minder werk wordt (dat is althans de bedoeling).
Kortom, ik zie voordelen in een extra lage prijs, omdat die een membership beter schaalbaar maakt en omdat die kan leiden tot snelle upsells naar hogere programma’s. Maar nogmaals, het membership is geen membership waarin continu andere programma’s gepusht worden, juist niet!
Is dit ook iets voor jou?Dit zijn in mijn ogen de voorwaarden waar jouw bedrijf en jouw persoonlijkheid aan moeten voldoen om een laag geprijsd membership een goede match te maken:
Je kent je soul client al goed en hebt al ervaring met het werken met klanten. Je hebt een bestaand publiek. Je hebt budget om te gaan adverteren. Je hebt interesse in funnels en cijfers. Omdat dit een volume business is met hele lage marges, moet je echt optimaliseren en dus in cijfers en techniek duiken.. Je kunt snel content creëren, omdat je je klanten al goed kent, zodat de content-kant van het membership je niet teveel tijd kost. Je houdt van werken met en je begeven in en het dragen van de energie van grote groepen. Je hebt een onderwerp waarvan je weet dat veel mensen er interesse in hebben. Je vindt het leuk om veel te geven. Je kunt tegelijk ook goed je eigen grenzen aangeven.Deze methode is dus zeker niet voor iedereen! Ik ga je in de toekomst zeker op de hoogte houden van de ontwikkelingen en zal al mijn tips met je delen!
Links genoemd in deze podcast De AI Content Club Gratis Impact SessieVragen? Laat ze hieronder weten!
Meer leren van mij?
En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:
1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’
Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.
2) Volg mij op Instagram
Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag.
3) Boek jouw gratis impact-sessie
In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!
4) Werk samen met mij als je coach
We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach. Of koop hier de Masterclass “Creatief met ChatGPT”.
-
Manglende episoder?
-
In deze podcastaflevering ga ik in op de denkfout die veel ondernemers die experts zijn maken als het aankomt op het vinden van klanten - en wat je hierin van influencers kunt leren.
Op mijn website vind je een plaatje van de 4 kwadranten die ik uitleg in de podcast.
En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:
1) Luister naar de 'Online Marketing Met Impact Podcast.'
Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.
2) Volg mij op Instagram
Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video's. Hier vind je mij elke dag.
3) Boek jouw gratis impact-sessie
In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!
4) Werk samen met mij als je coach
We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach. Of koop hier de Masterclass "Creatief met ChatGPT".
-
Is ChatGPT een hype?
Als je in de contentwereld zit, dan heb je de afgelopen tijd waarschijnlijk wel het een en ander gehoord over ChatGPT. Ik heb veel mensen gesproken die twijfelen over ChatGPT: is dat nu niet weer de zoveelste hype, net zoals bitcoin en NFTs en clubhouse? En is AI niet gewoon heel gevaarlijk en moeten we daar ver van blijven?
In deze podcast wil ik ingaan op de vraag of ChatGPT vooral een hype is, wat ik van veel mensen hoor, of misschien toch niet.
Wat is ChatGPT? ChatGPT is software gebaseerd op kunstmatige intelligentie (KI / AI) die is ontworpen om op een menselijke manier te kunnen communiceren. KI / AI is volgens Google de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen – zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit ChatGPT kan door het analyseren van grote hoeveelheden tekst leren menselijke taal te begrijpen en gebruiken. ChatGPT DENKT niet zelf. Geïntroduceerd op 30 november 2022 en nu nog gratis beschikbaar voor onbeperkt gebruik. Betaalde account is sneller en beter beschikbaar.Je kunt bijvoorbeeld aan ChatGPT vragen om een blog voor je te schrijven, om ideeën te verzinnen voor social media, om een naam te verzinnen voor je product, om een salespage te schrijven, om teksten te vertalen enzovoorts. En de output is echt heel goed, vooral als je weet hoe je de juiste vragen stelt (hoe je dat doet, leer je hier).
Is ChatGPT een hype?Een hype is volgens Google “een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatig veel media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.”
Het eerste gedeelte klopt zeker, ChatGPT krijgt enorm veel media-aandacht. Het tweede deel daarentegen klopt in mijn ogen niet.
Ik zie ChatGPT niet als een hype, maar als een revolutie, een plotselinge wijziging die tot een blijvende verandering leidt.
Wat is er dan zo bijzonder aan ChatGPT?Specifiek voor het onderwerp content maken (dat is mijn expertise) zie ik de volgende voordelen aan ChatGPT:
Het is getraind met heel veel data. Het is daardoor als het ware een specialist op elk gebied dat je je maar kan bedenken. Het kan heel snel ideeen genereren voor van alles en nog wat. Het kan content maken, schrijven. Op basis van jouw instructie over waar het over moet gaan en hoe het moet klinken. Kortom, het zorgt ervoor dat jij je werk sneller, beter en creatiever kan doen. Waarom zou ik AI gebruiken als ik ook prima zelf content kan maken?Een passende vergelijking vind ik de volgende: als je ongeveer mijn leeftijd hebt, dan heb je misschien net als ik vroeger met een bandje naast je cassetterecorder gezeten als de top40 uitgezonden werd om je favoriete liedjes op te nemen. Zo maakte je je eigen playlist. Als je een liedje nog eens wou horen moest je terugspoelen en als je er een liedje tussenuit wou halen dan moest je heel ingewikkeld met een tweede bandje het eerste bandje overnemen enzovoorts.
Nu is er Spotify, waarmee je met 1 zoekopdracht 10 playlists maakt.
Content maken zonder AI is hetzelfde als in 2023 nog steeds je playlists maken met je cassetterecorder. Het KAN wel, maar het is gewoon niet handig…
Wat zijn de nadelen van ChatGPT en AI?ChatGPT is nog niet “volwassen” en er kleven op dit moment nog nadelen aan:
ChatGPT is getraind met data t/m 2021. Nieuwe dingen weet hij niet! ChatGPT kan dingen zeer stellig zeggen, terwijl ze totale onzin zijn. Je hebt dus kennis nodig van het onderwerp om de inhoud te kunnen controleren. Je moet de content meestal nog wel herschrijven. Voor je eigen sausje en voor de kwaliteit. De juridische status van content is niet 100% duidelijk. Wat gaat er veranderen in contentland dankzij ChatGPT?Met AI kunnen ondernemers veel sneller meer content creëren. Daardoor zal er veel meer content gepubliceerd worden. Veel van die content zal middelmatig zijn. Omdat ondernemers AI vooral gebruiken om snel veel content te maken, om snel rijk te worden. Met weinig oog voor kwaliteit en connectie.
In zo’n markt vol middelmatige content krijgen mensen meer en meer behoefte aan authenticiteit en menselijke betrokkenheid. Behoefte aan content waarmee ze een persoonlijke connectie voelen.
Onderzoek heeft aangetoond dat 90% van de consumenten zegt dat authenticiteit belangrijk is bij het beslissen welke merken ze leuk vinden en ondersteunen.
Als jij dus weet hoe je AI inzet om excellente content te maken. Content die oprecht is en die mensen raakt, dan heb je content-goud in handen.
Moet je als ondernemer AI gebruiken?Ik vertelde al dat er van alles aan te merken is op ChatGPT. En over AI als vakgebied is van alles te zeggen. Denk bijvoorbeeld aan wapensystemen op basis van AI die zonder menselijke inmenging besluiten kunnen nemen. Of AI die gebruikt wordt om mensen op te sporen en een soort politiestaat te creëren. Of deep fakes. Er zijn dus zeker donkere kanten aan AI.
Ik zie dus absoluut de nadelen van AI. Maar ik denk dat het daarom niet gebruiken van de technologie niet helpt om deze duistere kanten tegen te houden. En het staat je eigen ontwikkeling als ondernemer wel in de weg.
En ondanks deze nadelen vind ik ChatGPT echt 100% aan te bevelen voor elke ondernemer! Het is daarbij belangrijk dat je zelf bekijkt wat je wel en niet ethisch vindt en dat je leert hoe je AI kan inzetten EN TEGELIJK dicht bij jezelf kan blijven en menselijk contact kan blijven houden. Dan kan het een tool zijn die je enorm helpt.
Als je wil weten hoe je kunt starten met ChatGPT, lees dan even deze blog.
Meer leren over ChatGPT?Ik gaf op 1 maart 2023 een workshop “Creatief met ChatGPT”. Hierin laat ik je zien hoe je kunt starten met ChatGPT en wat er allemaal mee kan qua content. Je kunt hier de replay van de workshop kopen voor 15 euro.
Meer leren van mij? En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’
Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.
2) Volg mij op Instagram
Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag.
3) Boek jouw gratis impact-sessie
In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!
4) Werk samen met mij als je coach
We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach. Of koop hier de Masterclass “Creatief met ChatGPT”.
-
Vorige week gaf ik de workshop “Creatief met ChatGPT”. Ik ben sinds december druk bezig met dit onderwerp en ben er waanzinnig enthousiast over en ik voelde aan alles dat ik er een workshop over wilde geven.
Onmiddellijk stak mijn imposter syndroom de kop op. Wie ben ik om daar een workshop over te geven? Ben ik wel een expert? Ik heb hier toch geen opleiding voor gevolgd?
Ik denk dat dit een heel herkenbaar gedachtenpatroon is voor veel online ondernemers die zichtbaar willen gaan worden met een onderwerp waar ze nog nieuw in zijn. Het gevaar van dit gedachtenpatroon is dat je je supertoffe idee uiteindelijk op de plank laat liggen en dat is zonde. Geloof me, dat heb ik te vaak gedaan.
Ik was nu echt zo enthousiast over ChatGPT, dat ik mijzelf hierdoorheen gecoacht heb en binnen 2 weken de workshop bedacht en verkocht en gegeven heb.
En ik wil in deze podcast mijn proces met je delen!
Hier zijn de stappen die je kunt nemen als je aan de slag wil met jezelf positioneren als expert op een vakgebied dat nog nieuw voor je is, waar je nog geen naam in hebt gemaakt:
Start altijd met focus op je mindset.Ik raad je altijd aan om te beginnen met te kijken welke gedachtes en overtuigingen je allemaal hebt. Ik doe dit door middel van freewriting (lees hier meer over wat freewriting is).
Dump al je gedachten op papier, zo kom je erachter wat je nou eigenlijk dwars zit. Wat denk jij over jezelf of vind jij over jezelf op dit gebied? Vaak zitten er beperkende overtuigingen achter dit soort gedachtes, zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik ben niet relevant”. Deze beperkende overtuigingen kun je vervolgens ombuigen tot helpende gedachtes. Wellicht heb je hier zelf een methode voor, zo niet, dan kun je deze eenvoudige methode gebruiken (kadootje van mij!).
Denk niet te groot – dit is niet het eindstationZie wat je nu gaat creëen niet als het eind-onderwerp wat meteen heel goed moet en alles omvattend moet zijn. Sta jezelf toe om te experimenteren, te spelen, te testen, in plaats van meteen van jezelf te eisen dat je een expert moet zijn, alles moet weten en alles moet kunnen.
Kader je expertise afHeel belangrijk, als jij je op de markt wil gaan begeven met een bepaald onderwerp, kader het dan af. Zie jezelf niet als een expert in “ChatGPT” of “Essentiele olien” of “webdesign” of “de huizenmarkt”, maar kader het af. Dat afkaderen doe je op 3 manieren:
Kies een sub-onderwerp waar je verstand van hebt. In mijn workshop koos ik heel specifiek voor “content” als subonderwerp bij ChatGPT. Ik had het ook kunnen gaan hebben over programmeren, automatiseren, boeken schrijven, want dat kan ChatGPT ook allemaal, maar dat is niet mijn expertise. Content wel. Daarom koos ik specifiek voor content. Kies een specifieke doelgroep. De hele wereld kan waarschijnlijk baat hebben bij jouw onderwerp, maar kies een specifieke doelgroep voor je praatje / video / workshop / cursus. Dit kan dezelfde doelgroep zijn die je al bedient, maar als je nog geen doelgroep hebt, bedenk dan “voor welke groep mensen zou ik over dit subonderwerp iets kunnen vertellen? Welke doelgroep ken ik goed en heb ik affiniteit mee? Kies een specifieke transformatie. Zelfs met een subonderwerp en een doelgroep kun je waarschijnlijk nog 100 dingen vertellen over het onderwerp waar je het over wil gaan hebben. Kies daarom een specifieke transformatie, een specifiek probleem waar jij over gaat praten. Bijvoorbeeld: hoe maak ik sneller en creatiever content met ChatGPT voor mijn online bedrijf? Hoe zet ik essentiële oliën in voor de nacht, zodat mijn kind beter kan slapen? Wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt voor starters in de Randstad in 2023? Wat zijn webdesign trends op het gebied van mobiel design in 2023?Zo maak je je onderwerp specifieker en kleiner en behapbaarder en is het veel makkelijker om genoeg informatie te verzamelen om ook echt die expertrol te claimen.
Ben eerlijk en realistischHet is me al vaak gebeurd in online marketing land, dat ik ergens een cursus kocht van iemand die zichzelf een expert noemde en die van alles beloofde en dat de inhoud van de cursus ronduit belabberd was. Dat is echt de beste manier om jezelf als non-expert neer te zetten.
Doe dus het omgekeerde: wees heel eerlijk en transparant over wat mensen wel en niet kunnen verwachten in jouw cursus / video / workshop en over de ervaring die jij hebt en die je gaat delen. Zorg dat je datgene wat je belooft ook echt kunt waarmaken en zorg dat de kwaliteit van wat je aflevert zo goed is, dat mensen denken “WOW”!
Daarbij hoort voor mij ook, dat de eerste keer dat je iets doet, je een lage prijs vraagt. Zo laag, dat je 100.000% zeker voelt van binnen dat je waarde kunt geven. Dan zit je namelijk met goede energie erin. En omdat je weet dat dit niet het eindpunt is (zie punt 1) en dat je nu vooral aan het leren bent, weet je ook dat het niet erg is om laag te beginnen, omdat je daarmee snel dingen uitrolt en dus ook snel je prijs weer kunt verhogen!
Hou de scope kleinAls je nu informatie gaat verzamelen om je content voor te bereiden, dan kom je waarschijnlijk heel veel tegen. Wees streng en ga niet alsnog toch van alles toevoegen dat niet bij de transformatie hoort die je wilde gaan leveren. Voor je het weet ben je OF 3 weken verder OF voel je je weer een imposter. Niet doen dus, zei juffrouw Paulien…
Gebruik de testimonials voor de volgende faseAls je dan vervolgens je eerste product gelanceerd hebt en testimonials gekregen hebt (die goed zijn, omdat je focus had en omdat je waargemaakt had wat je beloofde), dan kun je vervolgens je prijs verhogen en bijvoorbeeld een iets bredere scope pakken voor je volgende versie van je workshop / video / content / podcast. Zo bouw je stap voor stap met vertrouwen je expert status uit.
Heel veel succes met het lanceren van jouw nieuwe onderwerp! Vragen? Laat gerust weten in de opmerkingen van de blog of op Instagram.
-
Een nieuwe soort podcastafleveringen in de Online Marketing Met Impact Podcast: “uit de praktijk”. Hierin deel ik vragen die ik van klanten krijg en mijn briljante antwoorden daarop.
Haha, nee even serieus, ik deel natuurlijk heel veel adviezen en vaak is wat er bij mijn klanten speelt heel universeel. Ik wil daarom de tijd nemen om als ik van die universele onderwerpen heb besproken, er vervolgens een podcast over op te nemen.
Vandaag kwam er zo’n onderwerp langs: “ben ik wel goed genoeg”! En ik wil hem met je delen, omdat ik vrij zeker weet dat het herkenbaar is.
De audiokwaliteit is helaas niet zo goed als gehoopt, omdat ik de instellingen van mijn microfoon niet goed had staan. Ik deel hem toch, omdat de inhoud superrelevant is!
(Deze podcast is eigenlijk een transcript van een voicenote-uitwisseling met een klant.)
Berichtje van klant:
Ik had net een nieuwe klant op gesprek, een oudere dame, die mijn traject gaat doen. En ze was weg, en ik dacht oh jee, ik kan het niet. Mijn ego kwam enorm in opstand.
het is iemand die al veel heeft gedaan op het gebied waarop ik haar ga helpen en ook op de manier waarop ik help, energetisch. Wat kom je bij mij dan doen? Ze weet al zo veel. En toen werd ik onzeker.
Hoe herkenbaar is dit? Voor mij in elk geval enorm!
Dit is (een geanomiseerde versie van) mijn antwoord aan haar:
Een geruststellende gedachte: ik heb dit ook altijd als ik meer ervaren klanten heb, dat ik mij afvraag wat ik bij kan dragen. Dat gaat vanzelf over na de eerste sessie. bereid die eerste sessie goed voor en dan zul je zien dat het gevoel snel wegebt
het feit dat ze bij jou komt betekent dat ze een groot probleem heeft. Ze weet weliswaar alles, in haar hoofd, maar ze heeft dat niet weten te implementeren in haar leven, anders kwam ze niet bij jou. Dus dat is genoeg reden om te weten dat ze hulp nodig heeft. Zo lang jij goed luistert naar haar en durft terug te geven ben je hoe dan ook van toegevoegde waarde.
Kennis is lang niet het enige waarvoor een klant bij jou komt. Jij (degene die mij dat berichtje stuurde) vertelde net in je voicenote al dat puur het sturen van dit berichtje je al inzicht gaf. Zo is dat ook voor je klant. Puur het feit dat ze iemand heeft die voor haar klaar staat, is al heel waardevol.
Ik zie vaak bij coaches en therapeuten dat ze heel goed hun klanten kunnen helpen, maar zelf toch nog met dingen worstelen. Hoeveel opleidingen ze ook gedaan hebben. Al hun kennis zegt niets over hoe ze in hun vel zitten.
Sterker nog, als iemand heel veel opleidingen gedaan heeft, dan is dat soms een aanwijzing dat diegene hulp nodig heeft.
En tenslotte: jij weet nooit wat voor iemand anders veel inzicht geeft. Ik heb een klant met wie ik al 4 jaar werkt en die al een groot bedrijf werkt. Ik denk soms, wat kan hij van mij leren? Van de week had ik een call met hem, waarna hij zei dat hij de inhoud supernuttig vond, terwijl waar we het over hadden voor mij niet heel diep of baanbrekend was. Je weet dus niet wat voor de ander van waarde kan zijn!
Mijn klant was vervolgens helemaal gerustgesteld. Jij hopelijk ook?
Ik ben benieuwd of dit iets is waar jij mee zit? Laat het me weten op mijn site of op Instagram!
-
Als ik met klanten werk aan adverteren dan is een van de eerste vragen die vaak opkomt: Google Ads vs Facebook Ads – wat is het verschil en welke moet ik kiezen?
Daar ga ik in deze podcast op in! Onder de podcast-player vind je een geschreven samenvatting van de podcast.
Mocht je overigens overwegen om te gaan adverteren, luister dan PLEASE eerst mijn podcastaflevering 17 wanneer ben je klaar om te adverteren? waarin ik inga op de zaken die je op orde moet hebben voordat je gaat adverteren. Dit om te voorkomen dat je een heleboel geld in advertenties steekt, die je niets opleveren.
Het verschil tussen Google Ads en Facebook AdvertentiesIn hoofdlijnen kun je het verschil tussen Google Ads en Facebook Ads zo zien:
Met Google Ads bereik jij iemand die actief op zoek is naar wat jij verkoopt. Je zorgt er dus voor dat diegene jou vindt. Met Facebook Ads bereik jij iemand die NIET actief op zoek is naar wat jij verkoopt. Je zorgt ervoor dat diegene jou leert kennen en (op termijn) wellicht van jou gaat kopen.Zoals je je kunt voorstellen, zijn dit dus twee heel verschillende vormen van adverteren, met elk hun eigen voordelen en nadelen. Ik zal hieronder de voordelen en nadelen van Google Ads vs Facebook Ads toelichten:
Voordelen Google Ads vs Facebook Ads: Je weet vrij zeker dat de mensen die op je ad klikken ook daadwerkelijk naar jou op zoek zijn. Hierdoor is het makkelijker om deze mensen ook echt binnen te halen. Ook zullen ze sneller klant worden. Google Ads zijn relatief minder ingewikkeld om te leren dan Facebook Ads. Het Facebook Ads platform verandert vaak en snel en het is daardoor veel werk om bij te houden hoe alles ook weer werkt. Google Ads zijn makkelijker live te zetten dan Facebook Ads, omdat je geen koppelingen hoeft te bouwen. Nadelen Google Ads vs Facebook Ads: Als niet veel mensen op zoek zijn naar jouw product, dan zijn er dus ook maar weinig mensen die via Google Ads naar je site kunnen komen. Het potentieel is dan beperkt. Het ligt er dus aan wat jij wil verkopen en of mensen daar actief naar zoeken. Als het aantal mensen dat zoekt beperkt is (dit noem je het “zoekvolume”), dan zijn Google Ads minder geschikt voor jou. De concurrentie voor sommige branches op Google Ads is moordend. De prijs van jouw advertentie wordt bepaald in een soort veiling en als er veel bedrijven bieden, dan gaat de prijs omhoog. Je betaalt bij Google Ads voor elke keer dat iemand op jouw advertentie klikt en dat kan in sommige branches wel 50 euro per klik (!!) kosten. Het hangt dus van jouw branche af of Google Ads te betalen zijn. Google Ads zijn minder visueel. Er staat soms wel een kleine foto bij een Google Ad, maar visueel gezien zien Facebook ads er gewoon veel beter uit. Bij Facebook Ads kun je grote foto’s toevoegen, video’s en bijvoorbeeld carrousels, waarbij je meerdere foto’s bij 1 advertentie laat zien. Dit is een stuk uitgebreider dan de mogelijkheden bij Google. Google biedt minder goede targeting. Targeting betekent dat het advertentiesysteem kan bepalen aan wie jouw advertentie wel en niet getoond wordt. Facebook heeft hier een heel slim en gedetailleerd systeem voor, dat er voor kan zorgen dat precies de juiste mensen jouw advertenties te zien krijgen. Bij Google kan op dit gebied wel het een en ander, maar zeker niet zo geavanceerd als bij Facebook. Wil jij 30-jarige Utrechtenaren die van honden houden jouw advertentie van een nieuw product voorschotelen, dan is Facebook de place to be!Dat waren de verschillen tussen Google Ads en Facebook Ads. Ik hoop dat je hiermee meer duidelijkheid hebt gekregen over de verschillende opties en de verschillen. Je kunt beide soorten adverteren proberen en je kunt ze natuurlijk ook tegelijk inzetten.
Hulp hiermee nodig? Een keer sparren over wat advertenties voor jouw bedrijf kunnen betekenen?Je kunt hier een gratis impact-sessie met mij boeken. In dit gesprek van 45 minuten kijk ik met je mee in je bedrijf en kan ik je advies geven over of adverteren voor jou kan werken in de fase van je bedrijf waar je nu in zit en zoja, hoe. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend, ik zie ernaar uit!
Als je vragen hierover hebt of meer wil weten, dan mag je ook altijd een opmerking achterlaten onder op deze pagina!
-
Een klant vertelde me deze week dat ze het zo lastig vindt om dingen af te ronden. Echt zo ver af te maken dat ze de wereld in kunnen.
En dat inspireerde me tot het maken van een nieuwe podcast, want niet alleen heb ik hier zelf last van, ik weet zeker dat heel veel ondernemers hier last van hebben, creatieve types als we zijn. We vinden het lastig om dingen af te ronden. Sales pages bijvoorbeeld. Of blogs. Of emails. Of programma’s.
In deze podcast ga ik in op de redenen die ik zie bij ondernemers, waarom het niet lukt om dingen af te maken EN geef ik je concrete tips hoe hiermee om te gaan.
Als dit een onderwerp is waar jij last van hebt, dan raad ik je ook aan te luisteren naar aflevering 18: in beweging zijn vs vooruit gaan, waarin ik dieper inga op hoe ondernemers zichzelf druk bezig kunnen houden zonder echt resultaten te boeken.
Reden 1: je bent als type een starter en geen afmakerJe bent een starter en geen afmaker. Je zou het ook kunnen omschrijven als: je bent een bedenker, geen uitvoerder.
Dat is een karaktereigenschap die past bij ondernemers. Natuurlijk gaat ondernemen over de dingen doen die je leuk vindt, maar zonder dingen af te maken, kom je gewoon niet verder.
Dit zijn mijn tips voor de starters onder ons om beter te worden in afmaken.
Je zou kunnen overwegen om een assistent aan te nemen die je kan helpen met dingen afmaken. Je kunt een beloningssysteem verzinnen voor jezelf: beloon jezelf als je iets afrondt. Afmaken kost je waarschijnlijk veel energie. Accepteer dat en deel je tijd zo in dat je weer energie kunt bijtanken. Werk bijvoorbeeld 45 minuten aan een taak en neem dan 15 minuten pauze om je batterij weer op te laden. Verwacht niet van jezelf dat je ineens een implementatie-koning(in) wordt, maar gun jezelf een realistische planning. Reden 2 waarom het lastig is om dingen af te maken: je bent te perfectionistischKlinkt het volgende bekend: je gaat een salespage maken. Je hebt hem bijna af. Maar dan ga je nog eeeeven de perfecte foto’s zoeken. Nog eeeeven overal de uitlijning mooi maken. Alles nog 3 x doorlezen. andere mensen laten meelezen. Toch nog iets toevoegen. En voor je het weet ben je 3 weken verder en heb je die salespage nog steeds niet af…
In dit geval zit je perfectionisme je echt in de weg!
Ik gebruik graag de Pareto-regel, oftewel de 80-20 regel om te illustreren wat perfectionisme met je tijd doet. In 20% van de tijd krijg jij 80% van het werk gedaan. En de laatste 20% van het werk kost jouw 80% van de tijd. Bijvoorbeeld, weer de salespage, je gaat een salespage maken. In 2 uur (20% van de tijd) heb je 80% van het werk gedaan. De salespage is nu een rapportcijfer 8 waard. Maar jij, als perfectionist wil van die 8 een 10 maken. Het kost je dan 8 uur (80% van de tijd) om van een 8 naar een 10 te gaan (20% van het werk). Oftewel, door te stoppen bij een 8 ipv bij een 10 ben je in 20% van de tijd klaar! En kun je dus veel veel veel meer werk verzetten.
Mijn tip is om voor jezelf te gaan leren vaststellen: wanneer zit ik in de fase dat ik productief ben en wanneer ga ik over naar die fase waar ik aan het bijschaven ben om van een 8 een 10 te maken, wat me gruwelijk veel tijd kost, maar maar weinig oplevert. Oefen dan je “done is better than perfect spier” en STOP met dat laatste werk, want het kost je veel tijd. En omdat het zoveel tijd kost, maak je voor jezelf de kans heel groot dat het nooit afkomt. En dingen die niet afkomen, die zijn geen 8,9 of 10 waard, maar een 0, omdat niemand ze ziet…
Reden 3: je gaat jezelf saboterenJe bent dus al een creatief, perfectionistisch type, zoals ik hierboven omschreef. Dan komt er nog een derde reden bij die ik HEEL veel zie bij ondernemers. En dat is: zelfsabotage.
Het bezig zijn met iets creëren, iets maken, dat voelt goed. Maar het dan ook daadwerkelijk afmaken en de wereld in sturen, dat is ontzettend spannend. Wat als er niemand dat mooie nieuwe programma koopt? Wat als mensen je uitlachen omdat je een podcast hebt? Wat als mensen vervelende opmerkingen gaan plaatsen bij je nieuwe blog? De angst komt naar boven en een stemmetje gaat zeggen “zou je dat nou wel doen?”. “Is het misschien niet toch handiger om eerst iets anders te lanceren in plaats van dit programma?”. Alles om te zorgen dat je die angst niet hoeft te trotseren.
Als dit klinkt als iets wat wel eens op jou van toepassing zou kunnen zijn, dan raad ik je deze aflevering van de podcast aan, over zelfsabotage bij ondernemers. Daarin ga ik nog veel dieper in op wat zelfsabotage is èn hoe je ermee om kunt gaan!
Reden 4: je laat je afleidenReden 4 is een probleem van “deze tijd”, waar iedereen last van heeft, maar mensen die veel online doen, zoals online ondernemers, nog veel meer dan anderen: er is ZO ontzettend veel afleiding in de online wereld. En al die afleidingen zijn je grootste vijand als jij het lastig vindt om dingen af te maken. Er is altijd weer iets nieuwers, iets mooiers, iets interessanters om op over te stappen, gewoon omdat er zo ontzettend veel prikkels zijn.
Laat je niet gek maken! Trap niet in de marketing van allerlei nieuwe dingen die je nodig zou hebben, als je waar je nu aan werkt nog niet afgerond hebt…
Mijn tip hierbij is om met jezelf af te spreken dat je wat er ook gebeurt, je project gaat afronden.
Reden 5: je probeert #allthethings te doenWat ik vaak zie, zeker bij startende ondernemers (en ondernemers die nog niet met een business coach gewerkt hebben…) is dat ze ALLES proberen te doen. Op 5 social media platforms zitten. 1-op-1 klanten bedienen EN een online cursus maken EN ook nog producten verkopen. Offline netwerken. Allerlei verschillende tegelijk, die er uiteindelijk voor zorgen dat helemaal niets afkomt.
Als je dit in jezelf herkent, dan is mijn belangrijkste tip: maak KEUZES. Leer wat je nodig hebt om je bedrijf aan de gang te krijgen, kies daarvoor één richting en laat alle andere dingen voor wat ze zijn.
Dit zal ervoor zorgen dat je ruimte in je hoofd krijgt, wat er weer voor gaat zorgen dat je rustiger kunt werken en dingen eindelijk echt af kunt maken!
Als je meer duidelijkheid wil over wat je nu wel en niet moet doen in je bedrijf, dan raad ik je deze podcastaflevering aan: welke dingen MOET je nu doen als ondernemer?
Reden 6: je vindt wat je doet niet leuk genoeg, waardoor je motivatie steeds wegzakt.De laatste reden waarom dingen niet afkomen is: je vindt het simpelweg niet zo leuk wat je aan het doen bent. En dingen die niet leuk zijn, komen minder makkelijk af. Zeker als je ook nog eens perfectionistisch en creatief bent of last heb van een aantal van de andere redenen die ik hierboven noemde.
Mijn tip is dan om op zoek te gaan naar hoe je meer plezier in je werkt kunt brengen. Hoe kun je het leuker maken? Het is een mythe (helaas) dat ondernemen altijd leuk is, soms moet je gewoon saai werk doen, maar je kunt altijd kijken hoe je je werk leuker, uitdagender, inspirerender kunt maken, zodat je er met meer motivatie tegenaan kunt!
Ik hoop dat deze zes redenen je nieuwe inzichten hebben gegeven. Ik ben heel benieuwd welke van deze 6 redenen op jou van toepassing zijn. Je kunt op mijn site een opmerking achterlaten of je kunt me altijd een bericht sturen op Instagram! Vragen hoor ik ook graag!
-
“Social media kost teveel tijd, ik heb geen tijd om de hele dag op social media te zitten als ondernemer.”
Ik hoor ‘m zooo vaak. En sterker nog, ik dacht dat vroeger ook!
Tot mijn business coach me uitdaagde toen ik weer eens riep hoeveel tijd het kostte, om eens bij te houden wat ik dan eigenlijk dééd al die tijd. Toen heb ik een week mijn tijd bijgehouden (kan je doen met Toggl, megahandige app). En ik schrok me ROT, ik was elke dag meer dan 2 uur content aan het consumeren. Aan het scrollen. Aan het kijken wat anderen deden. Aan het rondneuzen in Facebookgroepen op zoek naar berichten om op te antwoorden. Gek he, dat ik vond dat social media zoveel tijd kost?
Klinkt bekend?
Social media kost teveel tijd – 6 tips om dit te veranderen:Als jij ook vindt dat social media veel tijd kost, dan zijn hier 6 tips om dit snel te veranderen:
Zorg dat je minder tijd besteed aan social media content CONSUMEREN:1. Hou ook eens een week bij wat je eigenlijk doet. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Toggl. Je maakt in deze app categorieën aan, bijvoorbeeld “content creëren” en “Facebookgroepen bezoeken” en “Instagram bezoeken” en houdt een week bij hoeveel je waaraan besteed. Ik weet vrij zeker dat je je rot schrikt…. Het is trouwens ook heel nuttig om dit prive te doen (“schermtijd” op je mobiel kan daar ook al veel info over geven trouwens).
2. Zet een wekker als je op social media gaat rondkijken. Wil je ideeën opdoen? Kijken wat concurrenten doen? Inspiratie opdoen? Interacteren met je volgers? Allemaal prima, maar hou altijd in je achterhoofd dat social media zo gemaakt zijn om jou verslavende content te laten zien, waardoor je maar blijft scrollen. Een wekker zetten kan daarbij goed helpen. Klinkt misschien beetje kinderachtig, maar kijk maar eens hoeveel tijd het je bespaart! 15 of 20 minuten per dag is voldoende om je doel te behalen zonder dat je tijd gaat verliezen.
Word efficiënter in het maken van je social media contentStap 1 hierboven was minder tijd steken in het consumeren van content. Stap 2 is minder tijd steken in het maken van je content:
3. Stel een doel als je met je social media aan de gang gaat en bepaal hoeveel tijd je erin gaat stoppen. Ook hier kun je weer een wekker zetten. Het werkt in je hoofd namelijk zo: als je jezelf twee uur geeft om een stuk content te maken, dan gebruik je die. Als je jezelf 20 minuten geeft, dan maak je die op en word je dus efficiënter. Dus je kunt maar beter jezelf minder tijd geven! Deze tip is vooral heel nuttig voor de perfectionisten en overdenkers onder ons…
4. Megabelangrijk deze: sta jezelf toe om te oefenen. In het begin is content maken moeilijk. Het kost veel tijd. Maar geloof me, je wordt hier echt steeds sneller in. Zie het als een spier die je moet trainen. Wat nu een uur kost, kost je straks een kwartier of minder.
5. De allerbelangrijkste: HET HOEFT NIET PERFECT!! 80% van de tijd gaat zitten in het afmaken van die laatste 20% en dat is zo zonde van je tijd, want je volgers zoeken geen perfectie! Als je stopt na 20% van de tijd die je normaal in een stuk content steekt, dan heb je 80% van de kwaliteit behaald. En als je een perfectionist bent, is die 80% waarschijnlijk nog steeds heel goed. En heb je dus veel tijd bespaart!
Bonustip: accepteer dat het tijd kost…En tenslotte, een mindset shift: vaak is “social media kost veel tijd” ook een mindset. Jij VINDT dat het zoveel tijd kost. Als ondernemer ben je misschien elke dag een uur kwijt aan social media en dat ervaar jij als veel tijd. Terwijl je tegelijk ook 2 uur Netflixt of podcasts luistert of tv kijkt en daarvan zeg je niet dat het zoveel tijd kost. Het verschil zit hem in dat je je verzet tegen het feit dat je social media moet doen. En daarom erger je je aan het feit dat het tijd kost.
Als ondernemer hoort marketing en verkoop bij je werk. Je hebt eigenlijk 2 banen: marketing en verkoop aan de ene kant en het helpen van je klanten aan de andere kant. Dat kun je vervelend vinden en daar kun je van balen, maar het is nu eenmaal zo. Als je af kan stappen van dat het frustrerend is en social media / content maken kunt gaan zien als een leuk onderdeel van je werk waar je óók mensen mee helpt, dan weet ik vrij zeker dat je het niet langer gaat zien als een onderwerp wat heel veel tijd kost. Zeker als je de 5 tips hierboven ook volgt.
Dat waren mijn 6 tips! Wil je mij laten weten welke je het nuttigst vond? Als je vragen hierover hebt, dan hoor ik die ook graag! Mag allemaal hieronder in de comments of op Instagram.
Hulp nodig bij je social media? Ik help je er graag bij in mijn 1-op-1 coaching. Je kunt altijd een intake voor business coaching met mij boeken, dan kijken we samen of en hoe ik je kan helpen!
Meer leren van mij?En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen:
1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’
Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.
2) Volg mij op Instagram
Kom langs, stel vragen, en leer van mijn content en video’s. Hier vind je mij elke dag.
3) Boek jouw gratis impact-sessie
In deze gratis sessie van 45 minuten kijken wij samen naar waarom het nog niet stroomt in jouw bedrijf. Na de sessie heb jij duidelijkheid over waar je op kunt gaan focussen in de komende maanden om sneller meer resultaten te halen!
4) Werk samen met mij als je coach
We kunnen op verschillende manieren samenwerken, altijd met als doel jouw bedrijf sneller, makkelijker en fijner te laten groeien. Lees hier alles over hoe je met mij kan samenwerken als jouw business coach.
-
Een van de uitdagingen in het verkopen van je coaching of therapie, is om klanten te overtuigen om NU een besluit te nemen, om NU te starten met coaching. In de podcast van vandaag geef ik je een hele krachtige manier hiervoor, namelijk: je klanten laten zien wat het hen kost om niets te doen.
Ik ga eerst in op wat dit betekent en daarna geef ik je vier verschillende manieren waarop je voor een klant de gevolgen zichtbaar kunt maken van het niets doen. Kies degene die voor jou het meest ethisch voelt en die voor jouw soul clients het meeste speelt om te gebruiken in je marketing.
Je kunt dit gebruiken in je marketing en in je verkoop, ik zal in de podcast voorbeelden geven van hoe je dat kan doen. Ik geef je ook een worksheet, die je hier kunt downloaden, waarin je voor jezelf helder kunt maken hoe je je potentiële klanten meer reden kunt geven om NU te investeren! Deze kun je onderaan deze pagina downloaden.
Als jij je potentiële klant kunt laten zien wat de gevolgen zijn van niets doen, van niet veranderen, dan geef je ze een duidelijke motivatie om wèl te veranderen. En dus om met een coach of therapeut te gaan werken.
Je kunt je klanten helpen om de gevolgen van niets doen te overzien, zodat ze volledig geïnformeerde beslissingen over hun leven kunnen nemen.
Hier zijn vier manieren waarop je dit kunt doen:
1. Help hen te zien wat de gevolgen zijn van blijven waar ze zijn, op de korte en lange termijn.Je kunt je klant helpen om in te zien wat ze mislopen door geen actie te ondernemen. Welke kansen gaan er allemaal verloren door niets te doen? Je kunt hierbij ook aandacht geven aan de lange termijn, waarbij je je klant laat zien hoe keuzes van vandaag hun leven later zullen beïnvloeden.
Ik vind het hierbij wel heel belangrijk dat je geen “fear based marketing” gaat toepassen, dus dat je angst niet gaat gebruiken om klanten te overtuigen om tot actie over te gaan. Maar je kunt ze wel helpen inzien dat coaching weliswaar geld kost, maar dat inactie ook veel kost.
Bijvoorbeeld, stel je voor je bent carrièrecoach, dan kun je je potentiële klant helpen inzien hoe ze zich zullen blijven voelen als ze in die huidige baan blijven zitten. En wat doet 10 jaar stress met je lijf als je in die baan blijft zitten?
Wat zijn de gevolgen van 10 jaar zwaar overgewicht hebben? Misschien ontwikkel je diabetes of hartklachten? Misschien kun je al die tijd niet met je kinderen spelen of die leuke kleren aan waar je eigenlijk zo van houdt?
Voor ondernemers is het nog concreter: als je het zelf blijft proberen, dan doe je er misschien 2 jaar over tot je klanten krijgt, terwijl je met een business coach veel sneller op dit punt komt. Je investering heb je dus zo terugverdiend.
2. Help hen te zien wat ze zouden kunnen krijgen, op de korte en lange termijn.Deze tip lijkt op de vorige, maar in plaats van te kijken wat een potentiële klant misloopt door geen actie te ondernemen, kijk je naar wat ze wèl zouden kunnen krijgen, door wèl actie te ondernemen.
Hoeveel extra geld zou je over 10 jaar verdienen als je vandaag die stap durfde te maken naar die nieuwe baan? Welke kansen zouden er ontstaan als ze zouden gaan netwerken en solliciteren? Hoeveel impact zouden ze kunnen maken als ze veel meer klanten konden helpen? Wat konden ze allemaal weer gaan doen als ze over hun chronische vermoeidheid heen konden komen?
3. Help hen om naar zichzelf te kijken vanuit hun waarden.Gebrek aan verandering leidt vaak tot een leven dat niet in lijn is met onze waarden. Je kunt je klant in laten zien hoe dit voor hem of haar werkt.
Als voorbeeld, stel je voor vrijheid is een belangrijke waarde voor jouw klanten, dan kun je ze laten inzien hoe blijven worstelen om een bedrijf te starten ertoe leidt dat ze niet financieel vrij zijn.
Of als geluk een belangrijke waarde is voor jouw soul client, laat hem dan zien hoe 40 of 50 uur per week steken in een baan die vreselijk is, leidt tot een leven dat niet in alignment is met die belangrijke waarde geluk.
Je helpt zo je potentiële klant om te denken “ja ik wil weer leven volgens de waarden die voor mij belangrijk zijn, dus ik moet nu actie ondernemen!”
4. Help hen om te begrijpen hoe niet veranderen hun negatieve emoties, gedrag en gedachtes verergert.Uitstelgedrag en gebrek aan actie leidt vaak tot negatieve gevoelens, bijvoorbeeld spijt, stress, angst of frustratie. Zo zie ik vaak bij mijn klanten dat het lange tijd in hun eentje proberen hun bedrijf van de grond te krijgen heeft geleid tot gevoelens van stress en tot een grote toename van hun gevoel van onzekerheid. En dat leidt vaak ook weer tot een toename in negatieve gedachtes, zoals “ik ben niets waard”, “dit gaat mij nooit lukken”, “ik kan dit niet”. En dat leidt dan weer tot nog meer uitstelgedrag.
Een vicieuze cirkel! Geen actie ondernemen, verergert die gevoelens alleen maar.
Je kunt je potentiële klant helpen in te zien dat als hij van zijn onzekerheid en stress afwil en van zijn uitstelgedrag of faalgevoelens, het beter is om actie te gaan ondernemen, omdat hij daarmee uit die negatieve cirkel komt.
Hoe / waar kun je dit toepassen?Pas dit toe op een manier die bij jou past en die aansluit bij de belevingswereld van je soul clients en je zult merken dat dit goed helpt bij het overtuigen van potentiële klanten bij het besluiten om NU te gaan veranderen.
Maar hoe doe je dat dan?
Hier zijn een aantal mogelijke manieren hoe je dit kunt toepassen. Je kunt hiermee experimenteren en kijken welke manier het beste bij jou en bij jouw klanten past.
Je kunt het gebruiken in verkoopgesprekken. Zo kun je bijvoorbeeld vragen: wat denk je dat er gebeurt als je niet verandert? Je kunt het gebruiken op je website, bijvoorbeeld op je verkooppagina. Je kunt een sectie opnemen waarbij je “vooruitspoelt” in de tijd en kijkt naar hoe het leven van je potentiële klant eruit zou kunnen zien als ze actie ondernemen. Of juist een sectie waarin je ingaat op gevolgen van niet veranderen. Waaruit je vervolgens de conclusie trekt dat dat waarschijnlijk niet wenselijk is. Je kunt het gebruiken in je emails / blog / social media berichten. Je zou bijvoorbeeld een bericht kunnen maken over een belangrijke waarde en je lezer kunnen vragen eens na te denken over of zijn of haar leven op dit moment goed aansluit bij die waarde. Of je kunt in je berichten stilstaan bij de gevolgen van geen actie ondernemen. Of juist wel actie ondernemen. En dan een bruggetje maken dat jij de coach bent die hen kan helpen als ze klaar zijn om actie te gaan ondernemen.Om je te helpen dit superconcreet te maken heb ik een mooie oefening voor je! Ik heb een worksheet gemaakt die jou gaat helpen om de vier punten hierboven inzichtelijk te maken voor jouw soul client. Woei! Die worksheet kun je hier downloaden.
Dat was het, vier manieren om je potentiële klant te laten zien dat niet veranderen hoge kosten met zich meebrengt en dat het dus tijd is om hulp te gaan zoeken! Vragen? Laat het me op mijn website weten in de opmerkingen bij paulienpierik.nl/52. Vond je deze podcast / blog nuttig? Ik zou het tof vinden als je hem deelt op Instagram, Pinterest of Facebook!
-
Gisteravond kreeg ik een email van een klant, was haar Facebook account geblokkeerd door Facebook!! Zonder duidelijke reden. Haar Instagramaccount (zakelijk) is gekoppeld aan dat Facebookprofiel en daar kan ze nu ook niet meer in. Haar Facebookpagina is ook alleen bereikbaar via haar profiel, dus daar kan ze óók niet meer in. Ze kan ook niet meer in alle Facebookgroepen waar ze lid van is, ook niet die van de betaalde programma’s die ze heeft gekocht, oa bij mij. Oftewel, een groot deel van haar bedrijf is foetsjie.
En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij mijn klanten. En ook niet de eerste keer dat het volslagen onduidelijk is WAAROM dit eigenlijk gebeurt.
Ik heb daarom een podcastaflevering erover opgenomen, omdat ik het belangrijk vind dat je het risico voor je bedrijf inziet van afhankelijk zijn van Facebook en Instagram. Ik zal uitleggen wat er gebeurt als je Facebook account geblokkeerd wordt en vervolgens ga ik in op vier stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt en om te zorgen dat je zo min mogelijk schade hebt als jouw Facebook account geblokkeerd wordt (of Instagram account).
Hoe kan een Facebook account geblokkeerd worden?
In de online wereld heb ik al vaak verhalen gehoord over geblokkeerde Facebookaccounts of -pagina’s en ook over Instagram accounts die geblokkeerd worden. Het is meestal niet duidelijk waarom dit gebeurt. Dit zijn bekende redenen waarom het kan gebeuren:
Iemand heeft jouw accounts gerapporteerd. Iemand heeft jouw account gehackt en vervolgens dingen gedaan die tegen de Meta regels zijn. Meta is het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Jij hebt zonder dat je het door hebt iets gedaan dat tegen de regels is. Dat kan bijvoorbeeld zijn het plaatsen van een foto waarop naakt te zien is, het plaatsen van content die tegen de Meta community regels is. Deze regels vind je hier voor Facebook en hier voor Instagram. Je bent te commercieel op je Facebookaccount geweest. Het is niet toegestaan een bedrijf te runnen vanaf je privé account, hier moet je een pagina voor gebruiken. Wat precies “bedrijf runnen” betekent in de ogen van Meta is niet altijd duidelijk, maar wees hier terughoudend in. Je had twee persoonlijke Facebook accounts. Dit is niet toegestaan, je mag er maar 1 hebben. Als Facebook erachter komt dat je er twee hebt, dan kunnen ze een van die twee zomaar sluiten. Op Instagram geldt deze regel niet. Je gebruikte een nepnaam. Ik had een keer een account speciaal voor een online spelletje (farmville, ken je hem nog?). Die heette iets van “farmer Henkie”. Werd geblokkeerd omdat het geen echte persoon was. Dat mag dus ook niet. Op Instagram mag dit wel. Sterker nog, mijn HOND heeft haar eigen account en er blijken superveel dieren een eigen account te hebben. Als je teveel DM’s stuurt of teveel opmerkingen post. Als je bijvoorbeeld op een bericht reageert met steeds dezelfde opmerking die je kopieert en plakt, dan kan je account geblokkeerd worden. Meestal is dat maar voor tijdelijk, maar het kan ook definitief zijn. Ik ben bijvoorbeeld tijdelijk geblokkeerd toen ik allemaal mensen een linkje wilde sturen die hadden gereageerd op een post. Ook teveel DMs sturen op een dag is reden om geblokkeerd te worden, omdat je dan potentieel een spammer bent! Waarom is het erg als je Facebook account geblokkeerd wordt?Alles op Facebook hangt aan een persoonlijk profiel. Zonder persoonlijk profiel geen bedrijfspagina en geen Facebookgroep.
Je Instagramprofiel is vaak ook gekoppeld aan je Facebookprofiel, omdat beide systemen eigendom zijn van dezelfde moeder, Meta. Meta wil dat je beide aan elkaar koppelt, want dan hebben zij meer data.
Als er dus iets gebeurt met jouw persoonlijke profiel, dan ben je alles kwijt, je Facebookpagina, je Facebookgroep, je Instagramaccount en je profiel. En ook je advertentie-account, als je die hebt.
Dat betekent dus ook dat je al je contacten kwijt bent, je hele netwerk, al je foto’s, posts, al je statistieken enzovoorts. Als je erg afhankelijk bent van Facebook / Instagram, dan ben je in feite je hele business kwijt.
Wat kun je doen om dit te voorkomen?Een aantal tips om te zorgen dat dit jou niet overkomt. En nu denk je misschien, ach dat overkomt mij niet, maar geloof me, dat zegt iedereen die dit overkomen is ook….
Zorg dat je 2-factor authentificatie aan hebt staan.
Dit betekent dat je altijd een code in moet tikken om te kunnen inloggen in Facebook. Dit voorkomt dat je account gehackt kan worden. Een hacker kan jouw account misbruiken en dat is vaak de reden dat accounts worden geblokkeerd door Meta. Hier lees je hoe je dat doet voor Facebook en voor Instagram. Ik had het zelf nog niet aanstaan voor Instagram, maar gelijk gedaan toen ik dit verhaal hoorde. Tweestapsverificatie is echt een pain-in-the-ass, maar het kan dus wel voorkomen dat je je account kwijtraakt door een hacker. Zorg dat je zoveel mogelijk van je volgers ook op je emaillijst hebt staan.
Ik hamer al een tijdje op het belang van emailmarketing en dit incident is een perfect voorbeeld van waarom het zo ontzettend belangrijk is om mensen op je lijst te hebben. Als je accounts dan geblokkeerd worden, dan is dat nog steeds een drama, maar je bent niet je community kwijt, je leads, je kunt hen gewoon nog bereiken. Bovendien is het bij email niet zoals bij Meta dat er schijnbaar willekeurig accounts geblokkeerd worden… Maak een backup van je accounts. Dan heb je in elk geval je content nog.
Hoe je een backup maakt lees je hier voor je Facebookprofiel, je Facebookpagina. Voor Instagram doe je dat als volgt: klik op “instellingen”, dan op “je activiteit” en dan onderaan op “je gegevens downloaden”. Zo heb je in elk geval je foto’s, opmerkingen en profielgegevens. Voeg een tweede persoon toe als beheerder aan je Facebookpagina en Facebookgroep
Als jouw Facebookprofiel geblokkeerd wordt, dan kun je niet meer aan je Facebookpagina en Facebookgroep. Als je zorgt dat je een tweede beheerder toevoegt aan je Facebookpagina en je Facebookgroep, dan kan DIE persoon er altijd nog bij. Ik voeg altijd mijn vriend toe haha. Wat kun je doen als jouw Facebook account geblokkeerd is?Facebook heeft helaas geen normale klantenservice, zoals bijna alle bedrijven in de wereld WEL hebben. Dit ondanks de gigawinsten die ze maken, ik vind dit persoonlijk een schande. Je kunt op deze pagina bekijken wat je kan doen om je account gedeblokkeerd te krijgen. De tip is met name om heel vaak contact op te nemen en te blijven proberen…
Dat waren mijn tips. Ik hoop dat je deze gelijk gaat toepassen, want geloof me, al je werk kwijt zijn (en al je privedata op Facebook trouwens ook) is echt een drama wat je wil voorkomen!!
En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 3 manieren hoe ik je kan helpen:
1) Luister naar de ‘Online Marketing Met Impact Podcast.’
Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren.
2) Kom gezellig naar mijn Facebookgroep.
Kom langs, stel al je vragen, deel je ideeen en doe mee met de gratis training in deze groep coaches en changemakers zoals jij. Hier vind je mij elke dag.
3) Werk samen met mij als je coach
In mijn 1-op-1 coaching krijg je 6 maanden lang al mijn aandacht, zodat jouw bedrijf kan groeien, op een manier die bij jou past. Lees hier alles over Content, Community, Klanten.
-
In deze aflevering ga ik in op waarom het soms als je begint met ondernemen heel makkelijk lijkt te gaan met het vinden van klanten.
Wat je gaat leren:
Waarom jij niks fout doet als dit bij jou NIET gebeurt; Waar je je bewust van moet zijn als dit bij jou WEL gebeurt; Wat je hier als ervaren ondernemer over kan leren rondom marketing.Veel luisterplezier!
In deze aflevering verwees ik naar aflevering 29 over zichtbaarheid. Deze vind je hier. Bij deze aflevering kun je een presentatie downloaden met meer informatie over hoe jij nu zichtbaar kunt worden op een manier die bij jou past.
-------
En als je klaar bent voor meer hulp, dan zijn hier 4 manieren hoe ik je kan helpen: 1) Luister naar de 'Online Marketing Met Impact Podcast.' Elke week zijn er nieuwe aflevering over online ondernemen, social media, content en zichtbaarheid. Je kunt hier luisteren. 2) Kom gezellig naar mijn Facebookgroep. Kom langs, stel al je vragen, deel je ideeen en doe mee met de gratis training in deze groep coaches en changemakers zoals jij. Hier vind je mij elke dag. 3) Werk samen met mij als je coach In mijn 1-op-1 coaching krijg je 6 maanden lang al mijn aandacht, zodat jouw bedrijf kan groeien, op een manier die bij jou past. Lees hier alles over Content, Community, Klanten. -
Ik kreeg deze week diverse DMs van ondernemers en dat triggerde mij om een podcast op te nemen over hoe je dat nou goed doet, DMs sturen.
Ik deel x tips over hoe je kunt DM-en op een leuke manier (en dan bedoel ik leuk voor jezelf EN leuk voor degene die jouw berichtjes ontvangt) en ook op een manier die je iets oplevert.
Onder de podcast vind je een blogversie van de podcast met screenshots van DMs die je dus NIET moet sturen. Helaas heb ik veel van de foute DMs weggegooid, ik zal ze als ik weer nieuwe binnenkrijg toevoegen aan deze blog!
DM tip 1: Verdiep je in naar wie je DMtIk kreeg deze week een DM van een business coach die overduidelijk niet in de gaten had dat ik ook business coach ben. En die mij allerlei vragen ging stellen over het onderwerp waar ik zelf klanten mee help. Die heb ik uiteindelijk geblokkeerd, omdat ik dat zo’n ontzettende no-go vind. Kijk tegen wie je praat, als je een gesprekje begint, en zorg dat je geen flater slaat!
Ik vind het overigens superjammer dat het zo vaak businesscoaches zijn die de DMs zo vreselijk gebruiken. Ten eerste omdat ze daarmee businesscoaches een slechte naam geven en ten tweede omdat ze zeer waarschijnlijk hun klanten deze vreselijke methodes ook aanleren .
Hier nog een voorbeeld, dat net binnenkwam:
DM tip 2: what’s in it for themIk kreeg deze week ook een appje van iemand, die zei “is mijn vorige berichtje jou ontgaan? Zijn vorige berichtje was een berichtje “is mijn berichtje jou ontgaan?”. Het berichtje daarvoor was “hoi, hoe gaat het?” en het berichtje daarvoor was “is mijn berichtje jou ontgaan?” en daarvoor zat nog iets. WAAROM zou ik daar als ondernemer die het druk heeft op antwoorden?
Je kunt niet verwachten dat mensen hun kostbare tijd gaan verspillen aan iemand die ze niet kennen en die he-le-maal niet bezig is met waarde geven of een relatie bouwen. En die die mensen ook nog een rotgevoel probeert te geven over het feit dat ze niet reageren.
En stuur ook geen algemene berichtjes, zoals deze, naar mensen die je helemaal niet kent:
Hoe doe je dit dan wel?Vraag jezelf altijd af als je een berichtje stuurt, wat heeft deze ontvanger aan dit berichtje? Voeg ik hiermee waarde toe aan zijn leven? Waarde kan zijn dat ik hem iets leer, dat ik hem iets geef, dat ik een vriendschap of relatie met hem opbouw, maar het moet voor de ontvanger waarde hebben. En niet alleen voor jou, omdat jij nou eenmaal diegene die je DMt iets wil verkopen.
En stuur ook geen 3 reminders als je een gesprek begint met iemand die je niet kent en die daar niet om gevraagd heeft. Daarmee word je alleen maar razendsnel geblokkeerd. Als iemand jou iets gevraagd heeft en je hebt gereageerd en diegene reageert niet, of bijvoorbeeld als je een aanbod gedaan hebt, dan kun je natuurlijk best reminden, maar niet als je iemand koud benaderd hebt. Laat het dan gewoon gaan, zo wil je zelf toch ook behandeld worden?
Tip 3: wees eerlijk en openIk kreeg deze week OOK een bericht van iemand van wie ik in zijn profiel had gezien dat hij ook business coaching verkocht. Hij begon me in eerste instantie vragen te stellen over mijn programma, maar ik had een onderbuikgevoel dat hij uiteindelijk toe wilde naar mij iets verkopen. Ik dacht, ik ga er eens in mee. Eigenlijk deed hij het wel heel slim, want het was best een leuk gesprek, maar uiteindelijk draaide hij het om naar zijn diensten. En voelde ik mij toch bedrogen, omdat hij deed alsof hij geïnteresseerd was in mij en mijn diensten, maar eigenlijk continu aan het sturen was richting de verkoop.
Ik denk dat deze jongen best veel verkoopgesprekken uit de DMs haalt, omdat hij het slim aanpakt, maar ik vind het alsnog geen ethische manier om aan klanten te komen.
Hoe doe je het dan wel?Doe niet geïnteresseerd in iemand als je niet geïnteresseerd bent. Ik vind het eerlijker, om gewoon te laten merken wat je aanbiedt en niet te faken dat je interesse hebt in iemand anders’ diensten om uiteindelijk te gaan verkopen. Dat is een beetje hetzelfde als bij mij een gratis intake inplannen om daarmee mij jouw diensten te gaan verkopen. Dat is me ook een aantal keer overkomen. ZO erg.
Je kunt prima eerlijk zijn in de DMs en mensen vragen of je ze ergens mee kunt helpen op het gebied van jouw diensten bijvoorbeeld. En vanuit daar kijken of je daar of met je gratis content of met je betaalde programma’s op in kan spelen. Dan ben je in elk geval eerlijk in je intentie. Dat voelt een ander.
Ik voelde mij bij de persoon van deze DMs uiteindelijk niet eerlijk behandeld, hoe slim hij het gesprek ook deed en dat is voor mij een reden om af te haken.
Tip 4: DM-en is gewoon een gesprek voerenEen dm is gewoon een leuk bericht! Net zoals je vriendinnen of familie leuke berichten stuurt. Een manier om een relatie op te bouwen, om een gesprekje te voeren. Behandel het ook zo. Een gesprek, dat misschien tot iets leidt. En niet een supergefocuste manier om NU iets aan iemand te gaan verkopen. En ook geen robot achtig gesprek waarbij je overduidelijk een script afloopt.
Hoe doe je dit dan wel?Praat in de DMs gewoon zoals je ook tegen een vriendin of familielid of kennis zou praten. Een gesprek van mens tot mens! En onthou altijd dat er aan de andere kant een MENS zit en geen “lead” of “potentiële klant”…
Tip 5: Stuur niet zomaar berichten of stories doorIk weet niet wie dit mensen leert, maar je wil niet WETEN hoe vaak ik berichten in mijn DMs krijg van mensen die ik volg die zomaar iets doorsturen, zonder dat er iets bijstaat. Waarbij ze gewoon een story forwarden of een bericht. Of nog erger, een of ander event dat 3 uur rijden van mij vandaan is. WAAROM doe je dit? Wat denk je hiermee te bereiken? Deze hangt sterk samen met tip 2, what’s in it for them?
Hier is een voorbeeld (een HELE erge want hij is ook nog eens in een taal die ik niet spreek…)
Dit is echt geen goede manier om een relatie te bouwen en ook niet om mensen te interesseren in wat er in je bericht staat. Niet doen dus.
Hoe doe je dit dan wel?Als je echt denkt dat ik dit bericht moet lezen (en je het dus niet bam aan al je volgers doorstuurt), doe er dan een leuk persoonlijk bericht bij van waarom dit voor mij van waarde is. Kijk DAN is het een DM waar de ander iets aan heeft en waar een gesprek uit kan komen.
Tip 6: doe even wat moeite!Kom ik weer even terug bij deze DM:
Hoe doe je dit wel?Kijk op het profiel van degene die je een bericht stuurt. Zorg dat je de naam goed hebt. Of gebruik geen naam. In plaats van “paulienpierik” schrijf je even Paulien of Paulien Pierik. Ja, dat is meer werk, maar zo laat je wel zien dat je enige moeite gedaan hebt om een bericht te maken!
Bonustip: begin een bericht niet met “je bent misschien niet geïnteresseerdDoor te zeggen “je bent misschien niet geïnteresseerd”, weet je vrij zeker dat de ontvanger niet geïnteresseerd gaat zijn. Hetzelfde geldt voor “sorry dat ik je stoor”. Als jij iemand een DM stuurt, met een oprechte intentie, je hebt gekeken wie diegene is en je gaat iets van waarde sturen, dan hoef je je daar niet voor te verontschuldigen. Sta dan voor je waarde en ontkracht die niet door je eerste zin, dat is zonde en dat hoeft niet!
Bonustip 2: wees niet bang om over te gaan op verkopenDit is een tip die vooral gebaseerd is op mijn eigen ervaring. Als je een leuk gesprek gehad hebt met iemand en je voelt dat diegene een klant is die jij heel goed zou kunnen helpen, wees dan niet te terughoudend om dat te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen, het lijkt me heel leuk om jou te helpen met ___ (waar jij mee helpt), vind je het leuk om daar een keer verder over te praten?. Of: ik heb een programma dat precies gaat over waar wij het nu over hebben. Wil je daar meer over horen? Zo laat je de keuze nog steeds bij de ander, maar laat je wel merken dat jij kan en wil helpen.
Dat was het, mijn tips voor betere DM-gesprekken! Vragen? Laat het me gerust weten hieronder in de opmerkingen op mijn site!
-
Wil jij beginnen met emailmarketing, maar weet je niet precies hoe? In deze podcast neem ik je mee door de stappen die je moet gaan zetten om te starten met emailmarketing.
Deze blog bevat affiliate links, dat zijn links naar partijen of systemen waar ik zelf mee werk en heel tevreden over ben. Mocht jij bij hen via mijn link iets betaalds afnemen, dan krijg ik een commissie. Voor jou blijft de prijs hetzelfde.
Stap 1: Emailmarketing systeem kiezenEen emailmarketing systeem zorgt ervoor dat jij je emails handig kan sturen, dat je bepaalde groepen kan aanmaken, zodat je alleen naar een bepaalde groep emails kan sturen, dat je statistieken krijgt en dat je al je volgers op 1 plek kan beheren.
Ik raad mijn klanten Mailerlite aan, omdat het tot 1.000 volgers gratis is en omdat het een fijn, relatief makkelijk systeem is, dat intuïtief werkt. Als alternatief raad ik Mailblue aan, dit is Nederlands (Mailerlite is Engels) en je kunt er meer mee, vooral op het gebied van meer geavanceerde dingen zoals klantrelaties bijhouden. Het is ook ingewikkelder vind ik en het is vanaf het begin betaald. Ik ben niet tegen betaalde systemen trouwens, maar als je net begint en er ìs een gratis alternatief, dan zou ik dat zeker ook overwegen, dan kun je je budget weer in andere dingen steken, toch?
Ik raad je aan om een systeem zelf te proberen, wat voor de een fijn is, is voor de ander een drama. Hoe dan ook raad ik je NIET aan om mailchimp te gebruiken. Dit systeem bestaat al lang en is voor beginners weliswaar gratis, maar het is niet gebruiksvriendelijk en niet modern. Ik heb nog nooit een enthousiaste Mailchimp gebruiker gesproken…
Stap 2: Professioneel emailadres regelenDe volgende stap die je moet nemen is een professioneel emailadres regelen. Daarmee bedoel ik, een die niet gmail / hotmail / outlook is… Idealiter is het een emailadres dat gerelateerd is aan je domein van je website. Dus bijvoorbeeld, mijn website is paulienpierik.com, dan is een logisch emailadres [email protected].
Om een domein aan te schaffen en bijbehorend emailadres, raad ik Siteground aan. Dit is een grote Amerikaanse partij met hele goede klantenservice en lage tarieven. Wel Engelstalig.
Stap 3: Systeem en emailadres draaiend krijgenVervolgens maak je een account voor het emailmarketing systeem en voeg je daar je email adres aan toe. Nu ben je klaar om te mailen! De meeste systemen bieden goede video-instructies voor hoe je dit precies moet doen.
Stap 4: Gratis weggever makenJe gratis weggever is datgene wat jij jouw nieuwe lezers biedt, in ruil voor hun emailadres. In de afgelopen jaren zijn e-books heel populair geworden, maar ik vind deze inmiddels achterhaald. Wees creatief in wat je maakt, bijvoorbeeld een checklist, een werkboek, een meditatie, een oefening, een journal, een planner.
Stap 5: Gratis weggever downloadpagina makenVervolgens moeten mensen jouw weggever natuurlijk ergens kunnen downloaden. Dat doen ze op een “landingspagina”. Dat is een pagina die uitlegt wie jouw weggever zou moeten downloaden en waarom, met daarop een formulier waarop ze hun gegevens achterlaten. Die gegevens komen vervolgens, hop, automatisch in jouw emailsysteem te staan.
Concreet moet je om dit voor elkaar te krijgen:
Een landingspagina maken. Dit kun je op je website doen, dan maak je daar een losse pagina aan. En als je nog geen website hebt, dan kun je het vaak ook in je emailmarketing systeem doen. Mailerlite heeft een optie om daar een landingspagina te maken. Een formulier maken. Dit doe je in je emailmarketing systeem. Dit formulier vraagt meestal voornaam – achternaam – emailadres. Ik vraag nog extra wat iemand precies doet, zodat ik weet wat voor soort bedrijven mijn volgers hebben. Dat formulier op die landingspagina plakken. Dat doe je meestel door een stukje code te kopiëren en plakken (embedden heet dat in het Engels). Stap 6: Automatische emailreeks makenAls mensen nu op de landingspagina jouw gratis weggever downloaden, dan wil je idealiter dat ze vervolgens een aantal emails van je krijgen, verspreid over een periode van 1 of 2 weken. Hierdoor kunnen ze je leren kennen, leren ze waar jij voor staat en wat je doet. En hiermee filter je ook de potentiele klanten die al meteen van je willen kopen eruit.
Deze automatische reeks aan emails noem je ook wel een “welcome sequence”. Deze maak je aan in je emailmarketingsysteem en vervolgens koppel je hem aan je formulier.
Je kunt zelf bepalen hoeveel emails je wil sturen en hoeveel tijd er tussen de emails zit. Je kunt ook bijvoorbeeld sommige mensen andere emails sturen dan andere, bijvoorbeeld op basis van welke weggever ze gedownload hebben of waar ze op geklikt hebben. Allemaal automatisch.
Deze welcome sequence zorgt er ook voor dat de mensen die het fomulier ingevuld hebben jouw gratis weggever ook daadwerkelijk ontvangen.
Zo krijgt iedereen die het formulier invult dus automatisch de weggever en de emails. Tadaaaa.
Stap 7: Je “normale” emails verzinnen en versturen.Je hebt nu dus een systeem om mensen op je lijst te krijgen met je coole nieuwe weggever en deze mensen krijgen ook automatisch je weggever en welcome sequence opgestuurd.
Maar dan? Dan moet je natuurlijk aan de slag met ook gewoon je emails sturen. Ik raad je aan om minstens elke week te mailen. De reden daarvoor is dat mensen HEEL snel vergeten bij wie ze iets gedownload hebben en als ze niet meer precies weten wie je ook weer was, dan schrijven ze zich uit van je emails. En daarnaast blijf je zo vaak genoeg zichtbaar om te zorgen dat mensen jou gaan zien als een expert met wie ze wellicht wel willen werken!
Lang niet iedereen opent elke email, dus zelfs als je wekelijks emailt, zien lang niet alle mensen jouw emails. Dus als je denkt “is dat niet heel vaak dan?”, nee dat valt wel mee. En mensen vinden het eerder irritant emails te krijgen van iemand die ze niet kennen dan van iemand met wie ze een band opgebouwd hebben. En dat is ook het doel van de emails die je stuurt, om een band op te bouwen met je lezers.
Tot zover de zeven stappen! Mocht je nou denken, pffff Paulien, dit klinkt nog steeds heel ingewikkeld, ik zie mezelf dit niet doen hoor, dan heb je geluk, want ik ga een emailmarketing bootcamp organiseren en daarin ga ik je door precies deze stappen heen begeleiden! Het begint op 1 oktober 2022 en je kunt hier alle details lezen. Als jij voelt dat je wil beginnen met emailmarketing, doe dan mee!
-
Als je mijn vorige aflevering geluisterd hebt (zoniet, doe dat dan hier), dan weet je dat er veel aan het veranderen is in social media op dit moment en dat het belangrijk is dat je je strategie daarop aanpast.
Ik wil daar vandaag nog verder over praten en wel over waarom ik denk dat het superbelangrijk is, als je dat nog niet doet, om emailmarketing te gaan inzetten naast je social media marketing.
In de vorige aflevering ben ik er dieper op ingegaan, maar ik wil de uitdagingen van social media op dit moment nog even samenvatten:
Social media als marketingstrategie is best ingewikkeld. En wordt steeds ingewikkelder…Het social media landschap verandert heel snel. En helaas niet per se in het voordeel van ons, ondernemers…
Altijd maar afwachten wie je content ziet…Het aantal mensen dat jouw berichten ziet op social media wordt in razend tempo kleiner. Het wordt steeds onzekerder OF je content gezien wordt en WIE je content dan te zien krijgt.
Al je werk kan ineens weg zijn…Ken je ook zo’n ondernemer bij wie ineens het Instagram account geblokkeerd met 50.000 volgers geblokkerd was? Weg! Foetsjie! Hele business weg dus. Dit gebeurt steeds vaker, onder andere doordat er automatische controles plaatsvinden die niet altijd ergens op slaan…
Ben je ondernemer of ben je video-god?Op dit moment is er een grote verandering gaande op Facebook en Instagram, waardoor je, als je geen Reels (korte video’s) maakt, steeds minder zichtbaar wordt. De verwachting is dat dit in de komende maanden snel erger wordt. Een klant mailde me deze week “Paulien, ik kreeg gewoon buikpijn toen ik jouw podcast luisterde over de toekomst van social media”. En ik snap dat zo goed! het PAST gewoon niet bij iedereen om aan de slag te gaan met grappige korte videootjes!
Of ben je misschien fulltime social media student?Om bij te blijven op social media moet je echt de trends en ontwikkelingen in de gaten houden. Wat in 2021 nog werkte, is in 2022 een compleet achterhaalde strategie. Dus naast video-god moet je ook nog eens social media student zijn in 2022 om te weten wat je moet doen. En ook dat is niet voor iedereen.
Gelukkig is er een andere optie… Emailmarketing!En dat is waar ik het vandaag met je over wil hebben, emailmarketing!
Emailmarketing? Is dat niet heel erg 1999, Paulien? Ja, bestwel. En toch is emailmarketing in 2022 een enorm goede toevoeging aan je marketingstrategie, naast social media.
Want met emailmarketing:
Ben jij eigenaar van je volgers. Niemand kan die lijst van je afpakken (zolang je er af en toe een backup van maakt althans). Word jij niet door een algoritme geforceerd om video’s (of andere vormen van content) te maken, omdat het platform daar meer geld aan verdient. Verandert er veel minder dan op social media. Het verandert zeker ook, maar minder snel en minder fundamenteel. Krijg jij een veel hogere ROI. Wist jij dat je op social media gemiddeld 1,28 euro verdient voor elke euro die je investeert en met emailmarketing 38 euro? Worden je mails gewoon afgeleverd bij je klanten, in plaats van dat je moet hopen dat een algoritme ze misschien laat zien. Hoef jij veel minder te leren om er lekker mee aan de gang te gaan dan bijv bij Instagram of Facebook.Kortom, emailmarketing heeft een aantal van de nadelen die social media heeft niet!
Betekent dat dan dat emailmarketing social media vervangt?Voor je begint te juichen, nee helaas niet hihi. Ik denk wel dat emailmarketing een deel van je de activiteiten kan vervangen die je nu met social media doet, of waarvan je van plan was om ze met social media te doen.
Social media heeft nog steeds een plek, het is immers waar jouw potentiële klanten hun tijd doorbrengen en het is een manier om “viral” te gaan, waardoor nieuwe mensen je leren kennen.
Ik denk dat het fijn is en veel rust geeft als je een emaillijst hebt, waarbij je vrij bent in de soort content die je maakt en waarbij je zeker weet dat als je geen spam verzendt, je emails gewoon getoond worden aan je gebruikers. En ik vind het superbelangrijk dat je daar NU op inzet, zodat je straks niet voor het feit komt te staan dat niemand je content meer ziet.
En hoe doe je dat dan, beginnen met emailmarketing?Om te beginnen met emailmarketing heb je een aantal zaken nodig:
Een systeem Een reden waarom mensen zich zouden inschrijven voor je lijst (= een gratis weggever) Emails die je uitstuurt naar de nieuwe mensen op je lijst Een nieuwsbrief / emails die je regelmatig stuurt.Ik zal in de volgende podcast die aanstaande dinsdag verschijnt hier dieper op ingaan, zodat je de precies weet wat de stappen zijn die je moet doen en welke systemen ik je daarbij aanraad.
Ik weet namelijk dat dit voor veel nieuwe ondernemers een enorme hobbel is, zowel technisch (HOE zet ik dit in hemelsnaam allemaal op?), als strategisch (WAT voor weggever moet ik dan hebben? Wat voor emails moet ik dan sturen), als designtechnisch (hoe zorg ik dat het er allemaal een beetje MOOI uitziet?), als niet te vergeten mindset-technisch (ga ik mensen dan niet BOMBARDEREN? Willen mensen mijn emails wel?).
En om je hiermee te helpen heb ik iets superleuks nieuws verzonnen: het email marketing bootcamp! Hiermee gaan we samen in 6 weken zorgen dat jij al bovenstaande hobbels overwint, zodat daarna jouw emailmarketing staat als een huis. Zodat jij emailmarketing kan gaan inzetten als kanaal naast social media, met alle voordelen die ik in deze podcast besproken heb!
Als je hier meer over wil weten, dan kun je kijken op paulienpierik.nl/emailmarketing-bootcamp. Er is nu een speciale aanbieding tm 18 september en we beginnen op 1 oktober. Als je na die tijd deze blog leest, kijk dan ook even op de pagina, want ik ben van plan er daarna een programma van te maken dat je in je eigen tijd kan volgen.
Als je vragen hebt over emailmarketing, dan mag je ze hieronder stellen. Of stuur me even een DM op Instagram.
Meer leren van mij? Luister hier de podcast / lees hier de blog! Word lid van mijn gratis Facebookgroep, het Content Café Leer hier meer over hoe ik je 1-op-1 kan helpen met mijn coaching En check hier natuurlijk de email marketing bootcamp! -
De social media wereld is altijd enorm in beweging, maar dit jaar gebeuren er naar mijn mening dingen die hoe social media werkt echt wezenlijk veranderen. Voor gebruikers en ook voor ons als ondernemers.
Dit gaat met name over Facebook en Instagram, maar ongetwijfeld zullen andere platforms deze grote jongens gaan volgen.
Wat deze veranderingen inhouden, waarom ze belangrijk zijn en hoe je daarop kan inspelen als ondernemer, daar gaat deze podcast over. Hieronder kun je een samenvatting van de podcast lezen.
Waarom toch steeds die deze wijzigingen?Ik wil eerst even ingaan op waarom deze wijzigingen plaatsvinden. Als je begrijpt wat de drijfveren van Meta zijn, dan kun je ook beter bepalen hoe je hier als ondernemer mee om wil gaan!
Blame it on TikTokTikTok is razendpopulair. En snoept veel gebruikers weg bij Facebook en Instagram. Wat doet Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram) in dat soort gevallen: juist, het razendpopulaire platform onmiddellijk imiteren. Stories is gekopieerd van Snapchat, IGTV (bestaat inmiddels niet meer) en Facebook Watch zijn gekopieerd van Youtube en Reels zijn gekopieerd van TikTok.
Want wat blijkt, met deze korte videootjes die op een hele slimme manier aan gebruikers worden voorgeschoteld, weet TikTok mensen heel lang op het platform te houden. De gemiddelde tijd die mensen doorbrengen op een platform bepaalt hoeveel geld dat platform kan verdienen aan advertenties. Jij langer op het platform = meer kan om jou advertenties te tonen = meer omzet. En dat is waar Facebook en Instagram zich op richten. Niet op wat goed is voor ons, gebruikers, of voor ons, contentmakers, nee op hoe zij het meeste geld kunnen verdienen.
Dus Meta wil twee dingen van TikTok kopieren: het idee van korte videootjes en het slimme algoritme dat gebruikers steeds meer nieuwe videootjes voorschotelt.
Blame it on AppleNaast alle gedoe met TikTok is er ook gedoe met Apple. Heel kort gezegd heeft Apple ervoor gezorgd dat Facebook advertenties op Apple apparaten niet meer goed werken. Hier lees je een langere uitleg van deze wijzigingen (Engelstalig) voor gebruikers. En hier over de impact daarvan op Meta. Meta verwacht in 2022 ongeveer 10 miljard (MILJARD!) minder omzet te draaien door deze actie van Apple.
Hoofdpijn dus voor Meta en dus meer focus on "hoe kunnen we weer meer advertentiegeld binnenharken". En de conclusie van Meta is: door te doen wat TikTok doet, want die zijn er enorm succesvol mee.
En zo komen we op de wijzigingen die we dit jaar gaan zien op Facebook en Instagram...
Wijziging 1: suggesties worden steeds belangrijker Wat betekent dit?Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt op zowel Facebook en Instagram, bestaat wat je te zien krijgt op die kanalen steeds meer uit "suggesties" en advertenties en steeds minder uit berichten van mensen of bedrijven die je daadwerkelijk volgt. Meta (het moederbedrijf van Facebook en Instagram (en What's App) heeft aangekondigd dat voor het einde van 2022 minstens 30% van je feed (de berichten die je standaard ziet in de app) zal bestaan uit suggesties. Tel daarbij op dat ongeveer 20% van je feed bestaat uit advertenties (dat worden er namelijk ook steeds meer) en tadaaaa: voor eind 2022 bestaat MINSTENS 50% van je feed uit content van mensen die je niet volgt. En sterker nog, content waarvoor je eigenlijk niet naar social media kwam!
Wijziging 2: video content wordt steeds belangrijkerMensen die video's kijken spenderen meer tijd op een platform (logisch, want video's kijken kost meer tijd dan een foto bekijken. Meta zet daarom VOL in op video's en meer specifiek Reels, korte TikTok-achtige video's.
Video's worden steeds meer getoond en andere berichten steeds minder. Zet dit naast wijziging 1 waarbij suggesties en advertenties heel binnenkort meer dan de helft van de content uitmaken en je weet dat je gewone berichten dus steeds minder gezien gaan worden. Want die suggesties, dat zijn ook bijna allemaal video's.
Wijziging 3: je wordt een funnel van Reels ingezogenEen andere belangrijke wijziging is hoe je op Instagram of Facebook content bekijkt. Vroeger (tot recent) had je een "homepage" of "newsfeed" of "feed" of hoe je hem noemt, die ene pagina waar je alle berichten van de mensen die je volgt ziet. En daarnaast stories.
Nu krijg je tussen de berichten door Reels. En als je op een Reel klikt, dan ga je UIT je feed en word je in een soort aparte Reels feed gezet, waarbij je vervolgens oneindig veel suggesties te zien krijgt.
Je was dus de posts van de mensen die je volgt aan het bekijken, maar hop, per ongeluk klik je op een Reel van een turnend meisje (die krijg ik op de een of andere manier steeds te zien) en voor je het weet zit je suggested Reels te kijken en ben je de rest vergeten.
Kortom, Meta doet erg haar best om gebruikers WEG te halen van content van hun volgers en TOE te brengen naar die oh zo verslavende Reels.
Wat moet of kun je nu met al deze wijzigingen?Het is heel belangrijk om je voor te bereiden op het feit dat jouw volgers steeds meer suggesties en advertenties zullen gaan zien in hun feed en steeds minder van jouw "gewone" posts. Daarbij weet je dus ook dat niet-video-berichten minder getoond gaan worden, omdat ze minder geld opbrengen voor Meta. EN je weet dat als een gebruiker al op zijn feed zit te kijken naar niet-video-berichten, dat Meta dan haar best doet om die gebruiker een Reel-feed in te trekken.
SUPERvervelend, maar wel een feit. En gezien de snelheid waarmee TikTok populairder wordt, zal Facebook zeer waarschijnlijk vaart zetten achter deze ontwikkelingen.
Ik denk niet dat de gebruikers van Facebook en Instagram om deze wijzigingen gevraagd hebben. En ik denk dat deze oneindige reeksen aan suggesties van Reels nergens goed voor zijn. Op social media oude stijl was je in elk geval nog in contact met mensen die je kent, nu word je vooral gepusht om oneindig veel filmpjes die nergens over gaan te consumeren. Zonde van de tijd maar wel hoogste verslavend.
Anyway, wat moet je daar dan mee als ondernemer?
Ik zie de volgende belangrijke strategische stappen die je komende maanden moet gaan maken als je op dit moment veel van je klanten binnenhaalt via Facebook of Instagram:
Overweeg je kanaalkeuze: wil je op Facebook en Instagram blijven? Leer hoe suggesties werken Zet vol in op video Zorg dat je je volgers op andere manieren kunt bereiken Werk met de juiste mensen Overweeg je kanaalkeuze: wil je op Facebook en Instagram blijven?Dit is een belangrijke eerste vraag om jezelf te stellen: wetende dat de toekomst video is en dat er steeds meer gewerkt zal worden met suggesties, ben jij bereid om te gaan leren wat dit betekent en hiermee aan de slag te gaan?
Als je echt voelt dat dit niet voor jou is, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om over te stappen naar LinkedIn. Overigens wordt ook op LinkedIn video steeds belangrijker, maar LinkedIn werkt wel nog op de "ouderwetse" manier, waarbij jouw volgers jouw content te zien krijgen.
Leer hoe suggesties werkenStel je zegt, ja ik blijf op Facebook en Instagram en ik ga me richten op deze wijzigingen en bekijken hoe ik hier het beste van kan maken, dan is het belangrijk dat je gaat begrijpen hoe suggesties werken.
Want behalve dat ze irritant kunnen zijn, die suggesties, is het ook een ENORME kans: waar nu met name jouw volgers je content zien, wordt het in de toekomst steeds beter mogelijk dat veel meer nieuwe mensen ook jouw content zien. Mits je content maakt die gesuggereerd wordt.
Hoe dat allemaal precies werkt is geheim, maar het goeie nieuws is wel dat Instagram recent heeft aangegeven welke factoren zij meenemen in het bepalen van welke posts gesuggereerd worden:
Een post (Reel) heeft meer kans om getoond te worden aan een specifieke gebruiker op basis van:
Hoe lang kijken mensen naar een post? (remember: langer kijken = meer advertentieopbrengsten voor meta) Hoe groot is de kans dat deze gebruiker een opmerking plaatst? Hoe groot is de kans dat deze gebruiker de post gaat liken? Hoe groot is de kans dat deze gebruiker de post gaat delen? Hoe groot is de kans dat deze gebruiker doorklikt naar het profiel van de contentmaker?Oftewel, als jij content maakt waar mensen lang naar kijken en waar ze mee interacteren in de vorm van opmerkingen, likes en shares, dan is de kans groot dat jouw content getoond gaat worden aan andere, nieuwe gebruikers die jou nog niet kennen.
Wat er in feite op neerkomt, dat je relevante, goede content moet maken. Want relevante, goede, leuke content, dat is waar mensen op reageren met likes en opmerkingen en shares.
Hoe dit allemaal precies werkt, dat zal in de komende tijd duidelijk worden, maar voor nu is het dus goed om te weten dat content waar gebruikers op reageren een grote kans heeft om gesuggereerd te worden. En Reels dus.
Zet vol in op videoWe kunnen er niet omheen, als je op Facebook of Instagram relevant wil blijven en klanten wil vinden, dan MOET je in gaan zetten op video. Natuurlijk kun je ook nog andere soorten berichten gebruiken, maar video's, dat is waar het om gaat.
Heel eerlijk, ik heb zelf best een weerstand tegen Reels, omdat ik ze vaak zo oppervlakkig vind, maar het is een feit dat we er niet meer omheen kunnen, dus nu is het moment om te zeggen: ik ga all-in, ik ga Reels maken en ik ga dat doen op een manier die bij mij past en die niet oppervlakkig is!
Mijn advies is dus: ga experimenteren, ga videootjes maken die jij leuk vindt (en dat hoeven niet per se de trends te zijn) en kijk wat dat je brengt.
Zorg dat je je volgers op andere manieren kunt bereikenEn dan als laatste: je ziet hoe snel en plotseling social media kan veranderen. Instagram influencers met miljoenen volgers zitten ineens in de problemen, omdat niemand hun berichten meer ziet. Het is dus nooit verstandig om alleen maar afhankelijk te zijn van social media.
Ik raad je daarom aan om te zorgen dat je je volgers ook op andere manieren kunt gebruiken. En de nummer EEN manier daarvoor is nog steeds: emailmarketing! Met emailmarketing heb jij altijd invloed op wie jouw content ziet en ben je het minst afhankelijk van wijzigingen in algoritmes (hoewel Apple ook op het gebied van emailmarketing het een en ander heeft veroorzaakt, maar dat is iets voor een volgende blog haha).
En om je te helpen met emailmarketing ga ik een email marketing bootcamp geven! Daarin help ik je om in zes weken je emailmarketing eindelijk helemaal van de grond te krijgen, zodat je je volgers altijd kunt bereiken en via email je programma's kunt verkopen. Wil je op de hoogte gehouden worden hiervan, dan kun je je hier op de wachtlijst inschrijven.
Werk met de juiste mensenDe social media wereld is heel hard in beweging. Toch zijn er nog heel veel coaches die hun klanten strategieen leren die in 2019 of 2020 heel goed werkten. Wees daar kritisch op en bekijk of de coach bij wie jij wil instappen wel van de laatste wijzigingen op de
En idem als je overweegt om je social media uit te besteden! Controleer of jouw VA of social media manager nog een 2020 aanpak volgt of dat zij nieuwe dingen uitprobeert en met de tijd meegaat. Heel erg belangrijk, want voor je het weet geef je veel geld uit aan tactieken die niet langer werken.
Ik hoop dat dit verhaal nuttig voor je was, als er meer bekend wordt over wat wel en niet werkt in 2022 op Facebook en Instagram, dan zal ik hier zeker op terugkomen.
Heb je ondertussen vragen? Let me know hier beneden in de opmerkingen!
Meer leren van mij?Vond je deze blog nuttig en denk je nu MEERRRRR, dan kun je:
Hier al mijn blogs en podcast lezen en luisteren Hier lid worden van mijn Facebookgroep waarin ik gratis trainingen en tips deel over social media, zichtbaarheid en content. Mij hier volgen op Instagram -
Wat is nou eigenlijk de reden om NU een businesscoach in te huren? Kun je niet beter het eerst nog een tijdje zelf proberen en zo potentieel geld uitsparen?
In deze aflevering van de Online Marketing Met Impact podcast ga ik in op 3 redenen die ik bij mijn klanten zie om zo snel mogelijk met een coach aan de slag te gaan en dit niet uit te stellen.
Als je hier vragen of opmerkingen over hebt, dan hoor ik dat supergraag, je kunt me een bericht sturen op Instagram!
-
In deze podcastaflevering ga ik in gesprek met mede business coach Daniëlle van Grip op Bedrijfsgroei. Wij kennen elkaar al een tijdje uit de online wereld en appen elkaar geregeld over dingen die we zien in de online wereld die ons irriteren of verbazen.
Het leek ons tijd om eens een podcastaflevering te wijden aan business coaching. Wat is nou een goede business coach? En hoe herken je die? En hoe weet je wat je nodig hebt van een coach? En kloppen al die vooroordelen tegen business coaches? Dat ze geldwolven zijn bijvoorbeeld?
Er komt HEEL veel moois langs, dus veel luisterplezier!
- Vis mere