Episoder
-
Voor 'Ons klimaat' de micro voorgoed aan de wilgen hangt, blikken Heleen en Vincent nog één keer terug. Ze doen dat met een zelfverklaarde fan van het eerste uur, weervrouw Jacotte Brokken. Hoeveel klimaatinspanningen mag je eigenlijk verwachten van het individu? Hoeveel hoop is er dat we de klimaatcrisis kunnen oplossen? En wat is de "regel van Brokken" precies? Je hoort het allemaal in deze extra aflevering. Presentatie en montage: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx en Jo Valvekens.
-
Wie fleurt er het huis niet graag op met een bloemetje? Alleen is er vaak veel aardgas nodig om ze te kweken, of worden ze overgevlogen uit Afrika. Rozenteler Wim Scheers investeert daarom in duurzamere technologie. Paulien Verhaest van Blomm doet het helemaal anders en teelt enkel volgens de seizoenen. En Bartel Van Riet heeft zo zijn eigen theorie: hoe minder je doet, hoe meer geld je bespaart. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx, montage: Jan Goetvinck
-
Manglende episoder?
-
Heleen en Vincent zijn gek van hun katten. Maar de klimaatimpact van die beestjes staat wel gelijk aan een autorit naar Barcelona. Honden scoren zelfs dubbel zo hoog. Het Belgische bedrijf FreshFrozen for Pets probeert de impact van huisdieren terug te dringen met voeder op basis van vliegenlarven. Maar lusten onze dieren die wel? Jacky Lafon en Lissa Lewis doen de test... of liever: hun hondjes. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx en Jo Valvekens, montage: Filip Vanhevel.
-
Het internet slurpt steeds meer energie. Dat komt doordat we steeds meer scrollen en streamen, maar ook door de opkomst van AI. Daarom hebben ze in Zellik het Green Energy Park gebouwd, waar ze met de nieuwste technologie de klimaatimpact van het internet naar beneden willen halen. En Linde Merckpoel, die probeert het dan weer op haar manier: door wat minder te videobellen, bijvoorbeeld. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx, montage: Jan Goetvinck
-
Het is zomer en dus gaan we in deze aflevering op reis... in de studio, toch. De professionele trippers Yannick Merckx en Lesley Van Loon hebben hun drie droombestemmingen meegebracht. Expert duurzaam reizen Matt Tips (KU Leuven) vertelt hen hoe ze daar zo klimaatvriendelijk mogelijk kunnen raken, hoe ze hun treintickets goedkoop houden en wat je kan doen als je toch echt wil vliegen. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx en Jo Valvekens, montage: Christine Van Tichel.
-
We maken steeds meer kleren en dragen ze ook minder lang. Bij RectoVerso Sports in Deinze willen ze af van die trend, al is het niet altijd even gemakkelijk om in te gaan tegen de eisen van de industrie. Daarna gaat journalist en fashionista Loubna Khalkhali shoppen met experte Ysabel Nauwelaerts. Samen hopen ze een antwoord te vinden op de vraag: klimaatvriendelijk shoppen, hoe begin je eraan? Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx en Jo Valvekens, montage: Filip Vanhevel
-
De wereldwijde koffieproductie lijdt onder de klimaatverandering. Maar ze stoot zelf ook veel broeikasgassen uit, bijvoorbeeld bij het branden. Het Belgische koffiemerkje Ray & Jules wil het anders doen en koffie branden met zonne-energie. Maar smaakt die koffie even lekker? We lenen de neus én smaakpapillen van MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch, die niet zonder haar dagelijkse kop koffie kan. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx en Jo Valvekens, montage: Filip Vanhevel.
-
Bouwen en wonen zijn goed voor een derde van alle broeikasgassen die de mens uitstoot. Toch kunnen we daar iets aan doen. Pieter verbouwde zijn huis volledig met herbruikbare materialen. Hij heeft ook enkele handige tips voor wie dat zelf wil doen en ook energie wil besparen. En Federico en Eef bouwden een cohousing-project dat klaar is voor de toekomst. Vastgoedmakelaar en tv-ster Kinga Kantorska is alvast fan. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx, montage: Jan Goetvinck.
-
Muziekfestivals zijn echte energievreters, met hun pompende luidsprekers, flitsende lichtshows en reizende bezoekers. Maar sommige organisatoren proberen daar op een heleboel manieren iets aan te doen. Heleen trekt naar Paradise City, een festival dat tegen 2025 helemaal klimaatneutraal wil zijn. Lennert Coorevits van de Compact Disk Dummies is alvast fan. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx, montage: Filip Vanhevel.
-
Overal in Vlaanderen wordt er gewerkt aan oplossingen voor de klimaatverandering: door ondernemers, door onderzoekers maar ook door mensen als jij en ik. In het bedrijf Equinox maken ze bijvoorbeeld een oesterzwamgehakt dat zo doorheen vleesburgers en worsten gemengd kan worden. Maar is zo'n zwamburger ook lekker? Radiopresentator en vleeshond Xavier Taveirne doet de test. Presentatie: Heleen Vander Beken, redactie: Vincent Merckx, montage: Christine Van Tichel.
-
We gaan op zoek naar wat al gebeurt voor het klimaat in Vlaanderen, grote en kleine aanpassingen en initiatieven die mee een verschil kunnen maken. Wie bezorgd is over de klimaatverandering maar de hoop niet wil verliezen, hoort bijvoorbeeld hoe we morgen misschien wel nog vlees eten, welke rol ons huisdier speelt, en wat muziekfestivals kunnen betekenen.