Episoder

  • Funken stod nu mot förtrycket, och genom Parliament återvände George Clinton till R&B, men helt och hållet på sina villkor. Det psykedeliska tonades ner, och fram klev ett gäng glittriga rymdhallickar. Gränsen mellan science fiction och socialrealism suddades ut.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Parliament fann George Clinton några av sina skarpaste teman. Det handlade bland annat om att placera afroamerikaner i oväntade situationer, eller på platser där de inte hade tillträde.

    1975-års ”Mothership connection” var Clintons motsvarighet till Sun Ras ”Space is the place”med en spektakulär arenashow och ett rymdskepp som landade i det förslummade Amerika, och tog människor med sig ut i rymden till en bättre och värdigare plats. Politisk satir(”Chocolate city”) till äventyrslysten funk förändrade spelplanen för Clinton och hans musikerkollektiv.

    I del tre möter du även bland andra Bootsy Collins, Garry Shider, och Gary Mudbone Cooper.

  • Medan George Clinton förgäves försökte bestiga Motownberget, hade unga britter hedrat musiken som var djupt förankrad i hans psyke. Clinton insåg att han hade förbisett sina bästa möjligheter, och vände nu blicken mot vita psykedeliska band och deras riffbaserade pyroteknik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Han föreställde sig ett nytt område där han kunde operera bortom soul- och rockmusikens gamla lagar. Parliaments skrangliga försök att ansluta sig till tidens hitskapare ersattes av en ambition att tolka de revolutionära strömningarna.

    Detroit var ett epicentrum för uppvigling. En vanlig kväll kunde man höra Stooges, MC5 och Funkadelic på samma scen. Alla var inne på friformjazz, experiment med gitarrljud, rytmisk förnyelse och sinnesutvidgande droger. Funkadelics debutalbum satte tonen för 70-talet.

    I avsnitt två möter du även Garry Shider, Billy Nelson, Sly Stone, Norman Whitfield, Temptations, Bernie Worrell och Archie Shepp. 

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Galenskap har sällan svängt så okontrollerat och fritt. Det är svårt att föreställa sig hur musiken hade låtit och sett ut om det inte vore för en galaktisk man i vitt lakan, platåstövlar och hår i regnbågens färger. George Clinton öppnade porten till en annan verklighet bortom förtrycket och fattigdomen där fantasin flödade i en korsning av all musik.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Från frisersalongen i New Jersey och söt doowop under gatlyktan, till Detroits uppviglande rockscen och blåkopian för Motowns psykedeliska soul, vidare till kronan på verket. En hårdsvängande, vild bandfunk som fick namnet P-funk, och som visade vägen in i afrofuturism, hiphop, techno och mycket mer.

    Parliament/Funkadelics katalog tillhör den mest samplade, och har funkat som bas för bland andra Dr Dre, Snoop och Digital Underground. 

    Med utgångspunkt i sju möten med George Clinton serverar Mats Nileskär berättelsen om en spektakulär karriär som spänner över sju decennier.

    I avsnitt ett träffar du också Garry Shider, Billy Nelson, James Brown, George Kerr, Bernie Worrell och Smokey Robinson.

  • De är helt olika, men alla med experimentella öron och med förmågan att ta sin musik exakt dit de vill. Samtidigt finns det en gemensam orubblig, sarkastisk självrannsakan som får saker att lyfta. Här trumfar gamla framgångsrecept aldrig nytänkande.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Shygirl opererar i en alternativ framtid bland R&B, hyperpop, electronica, jungle och sugartrap. Omvandlar skumma elektroniska beats och metalliska ljud för att illustrera sin bild av åtrå. Inspirerad av naturen och folklore framkallar Shygirl en plats där sex och sagor vävs samman. Bree Runway byggde ett superjag eftersom hon var tvungen att göra något extremt för att hitta sig själv. Idag säger Bree att hon gör frihetsmusik eller destruktiv pop, medan Remi Wolf från bergen invid Palo Alto i norra Kalifornien valde att lämna den alpina skidåkningen för ett lätt surrealistiskt låtskrivande och hemmasnickrade discoboogievarianter.

    Emma-Jean Thackray hämtar inspiration i en tid då amerikansk jazz färdades ut i rymden, och blev andlig och vetenskaplig. Hennes trumpetspel har influerats lika mycket av brassbanden kring gruvorna i norra England som av Miles Davis. En osannolik jazzfunkgudinna från Yorkshire som drömde sig bort till andra platser och planeter, medan  intensiva och känsloladdade saxofonisten Nubya Garcia står i centrum för den unga, vitala jazzscenen i London. När Iggy Pop hör människor klaga över att musiken var bättre förr pekar han alltid mot Nubya Garcia.

  • Välkommen till den nya, fria och luftiga R&Bvärlden enligt Q och Emotional Oranges. Ett kalejdoskop av färger och stämningar från olika eror. Att lyssna på Que Marsden är som att resa i tiden, samtidigt som det på ett märkvärdigt vis känns som att verkligen befinna sig i nuet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Musiken i mitten av 2020-talet kläddes i en flummig och psykedelisk dräkt, och lät som ett avancerat återbruk, där den förväntade revolutionen stod på vänt, och artister som Floridas Q kunde frodas. Det kändes som ännu en retrofuturism rustad att göra något eget av klassiska epoker och kortlivade trendnycker. Q uppfattade tidigt att hans låtar tenderade att bli kärleksfulla pastischer, även när han försökte avskärma sig från det förgångna. Så han skapade ett filter inom sig. Men frågan var hur effektivt och hälsosamt det där filtret var. 

    Emotional Oranges framkallar sin egen verklighet genom groovebaserad R&B med smak av sent 90-tal, som ibland glider över i dunkel och disig musik för nattliga bilfärder. Det handlar om vanliga människor som bidrar till att göra R&B lite mer mystisk. Azad och Vali valde till en början att dölja sina identiteter. Inspirerade av Daft Punk, Gorillaz och MF Doom. Sedan debuten ”The Juice Volume 1” har paret serverat en rad stabila släpp.

  • Doldisen från ett träskigt vattendrag i Texas bidrog till att forma ljudet av modern musik. Rap-A-Lot praktikanten blev osannolikt en av hiphophistoriens betydelsefulla bakomscenenspelare genom sina stilbildande samarbeten med bland andra Scarface, Kanye West, Travis Scott och The Weeknd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    På senare år har Mike Dean ställt sig i strålkastarskenet omringad av synthesizers från olika eror. Utrustning som skapar ljudspåret till festen innan undergången. Ett mörkt och på samma gång hoppfullt sound. Med en hård arbetsdisciplin och inkännande natur har synthguden och screwsonen väglett några av dom mest temperamentsfulla och lynniga perfektionisterna.

    Vissa kallar Mike Dean för musikindustrins motsvarighet till Tony Montana, den fiktiva gangsterkaraktären i Brian DePalmas film ”Scarface”. Andra ser honom som hiphopens förklädde David Lynch(Gordon Cole i ”Twin Peaks”).

    I avsnittet intervjuar Mats Nileskär även Kanye West, The D.O.C, Scarface, Thee Sacred Souls, Bernie Worrell, George Clinton, Hawk och Dan Penn.

  • Den unga svenska hiphopgeneration ställs ofta mot den äldre. Men i fallet Adaam känns det som en naturlig fortsättning på det som varit.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ett resultat av historien. Med sin karisma, tekniska skicklighet och utvecklade melodikänsla har Adaam från Märsta blivit en flitig hitmakare. Länken mellan Redline-eran och den nya vågen.

    Han dök upp första gången bara 12-år gammal genom gästinhoppet på Akis ”Betonghiphop”. Genomslaget en tre år senare med ”Trapstar” banade väg för succeåren med Einarsamarbetet ”Dansa”, VC Barre-duetten ”Topp”, debutalbumet ”Topboy” och förra årets sommarplåga ”17”. 

    I timme två möter du Sverigeaktuella Jessie Ware. En singersongwriter från södra London som kom till oss med musik som var lika sval som febrig.

  • Vid sidan om apokalyptisk drill är det Floridas trasiga lofi-trap som har satt hårdast avtryck i senare års hiphop. Ljudet, attityden, respektlösheten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    De gamla rockstjärnorna hade dött eller sedan länge upphört med att vara rockstjärnor. Rappare med aptit för hedonism och revolt tog över. Men det kom en tid då det var dags att dra, och lämna mörkret i solskensstaten.

  • I en allt mer kaotisk och konfliktfylld värld minskar människors tid och tålamod för musik som inte engagerar. För Oskar Linnros finns det ingen tid att förlora.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Något livsviktigt tycks stå på spel. Vi levererar en av svensk populärmusiks mer komplexa berättelser. En blueyedsoulsökare besatt av ljud och stämningar såg ljuset i 00-talets genrekollaps, och möjligen också sitt existensberättigande.

  • EW&F dyrkade refrängen och respekterade alltid kraften i en melodi. Samtidigt handlade det om musiker som ville briljera, som la in märkliga ackordskiften och översinnliga harmonier.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En rytmsektion som kunde få döda att dansa. En blåssektion som skar genom glas. Maurice White hade drömt fram ett band som kunde spela allt och ge det ett groove. Den första verkligt genreöverskridande R&B-gruppen i spåren av Sly & The Family Stone, och den mest framgångsrika med över 90 miljoner sålda album i världen.

    Men det skedde inte utan kritik. Vissa kallade deras texter för kosmiskt dravel och musiken för pretentiös. Konflikterna tilltar i den andra delen om Earth, Wind & Fire.

     

  • EW&F sprängde alla gränser! Ett band som föddes ur en tanke hos en viljestark man och formades med hjälp av musiker som blickade ut i ett accelererande universum.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Här är miniserien om inflytelserika Earth, Wind & Fire. Du får möta bortgångne ledaren Maurice White, samt medlemmarna Philip Bailey och Al McKay under resan som går från psykedeliska  jazzfunkfusionexperiment färgade av medborgarrättskampen och hippierörelsen till toppen av listorna och superhits som ”September” och ”Boogie wonderland”.

    Del 1 av 2.

  • Rumtiden trycktes ihop och skapade vågrörelser i Shutdown, där en fri Skepta spottade för sin och sin genres återupprättelse.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Veteranen kom att förkroppsliga grimens nya guldera med kompromisslöshet och spänst som om det vore 2003 igen. Från drömmen om att bli Tottenhams Biggie, med den klaustrofobiska känslan i kvarteren kring Meridan Walk, via psykisk ohälsa till global superstjärna som fick Drake att tatuera en hyllning på sin axel, och Kanye West att jubla. I en av Skeptas få intervjuer tränger vi in i ett säreget musikuniversum och får grimens historia på köpet.

    För att få pusselbitarna på plats har Mats Nileskär även träffat bland andra Section Boyz, Lady Leshurr, Jammer, Wiley, Kano, Heartless Crew, So Solid, Bugzy Malone, Novelist och Mumdance.

  • När Mavis gick in i extasen och släppte fram sig själv gav hon populärmusiken en ny frihetskänsla. I del två når Staple Singers det verkliga genombrottet på skivbolaget Stax då de hamnar i en grå stenbyggnad i Muscle Shoals, Alabama.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Staples hade insett att det behövdes mer än tro för att bekämpa förtrycket. Och samtidigt som gospelfundamentalisterna vände gruppen ryggen var de på väg i sin mest spännande fas.

    Memphis verkade vara Staple Singers öde. Det var här som de drabbades av hat och rasism, det var här som deras vän Martin Luther King mördades, och det var här som de fann sitt nya musikaliska hem. Staple Singers fortsatte att göra musik i Kings anda, och skapade tillsammans med några av söderns främsta låtskrivare klassiker som ”Respect yourself”, ”If you're ready” och ”I'll take you there”. Men nya utmaningar väntade runt hörnet.

  • I två avsnitt gräver vi oss djupt ner bland soul- och R&B-rötterna (100 år), och får samtidigt berättelsen om den amerikanska erfarenheten. Mavis Staples som växte upp i kyrkan och vid frontlinjen av medborgarrättsrörelsen påverkade gospel och soul för evigt. Förkroppsligade kampen för ett värdigt liv i en ovärdig värld. En kraftgärning med ett pris.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Staple Singers serverade opolerad musik bland stål och skyskrapor i ett hårt segregerat Chicago. Det lät mystiskt och gammalt, högtidligt och lantligt på samma gång. Ett mörkt, glest och nästan spöklikt ljud olikt något annat inom gospeln utvecklades, och influerade alla från Bob Dylan och Rolling Stones till Sly Stone och Prince. 

    Mavis Staples gripande uttryck bidrog också till att föra fram Martin Luther Kings budskap, och blev ljudspåret till en dramatisk tid. Det är där vi befinner oss i den första delen som även innehåller ett möte med patriarken Pops Staples.

  • När Barrington Hendricks, eller JPEGMafia, exploderade på indierapscenen 2018 med albumet Veteran var han en veteran i dubbel bemärkelse. Han hade både tjänstgjort i det militära, bland annat i Irak, och bubblat i underjorden en stund.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En hyperaktiv, stökig och obekväm artist i gränslandet mellan det personliga och det politiska med egensinniga och förvirrande projekt som ”Communist slow jams”, ”Darkskin Manson” och ”Black Ben Carson”. Antihjälten visar hur experimentell och kaotisk hiphop fortfarande kan vara. JPEGMafia omfamnar motsägelser och skruvar till ljud och oljud i provokationer som saboterar politiskt korrekta diskussioner. Men det går inte att ta miste på var Peggys ilska kommer ifrån, och mot vilka den är riktad.

    Avsnittet inkluderar även möten med Heatmakerz, Bill Withers och Ol Dirty Bastard.

  • Två meter långe Steven Ellison alias Flying Lotus får det mesta att flyga.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hans ursprungliga dröm om ett nytt ljudspår till Los Angeles blev så mycket mer. Det här är hans berättelse om hur astrala resor och förlamande drömtillstånd bidrog till att förändra musiken.

    Gäster: Robert Glasper, Kendrick Lamar, 2Pac, George Clinton, Marshall Allen(Sun Ra Arkestra), Hudson Mohawke, 9th Wonder, Leon Ware med flera.

  • Albumaktuelle Headie One, eller Irving Adjei, hade redan i unga år en stark känsla för ljuden, stämningarna och berättelserna i musiken. Inne i fängelset spelades en film upp i hans huvud. Filmen om hans liv som blev grunden till introspektiva albumet Edna, namngiven efter mamman som gick bort när Headie One var liten.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En av Storbritanniens hetaste artister låg i sin cell samtidigt som han lirades på radion. Drake lånade hans stil i ”War”, och Brooklynrappare använde hans sätt att flyta. En sällsam upplevelse.

    På hemmaplan hade Headie One cementerat den brittiska utgåvan av drill. En grubblande berättarstil till krängande bas och gotiska trummor som på vägen tog det bortom gängkonflikter och våldsupptrappning.

    Det här är ännu en historia om varför dom mest intressanta rapparna plötsligt kom från öriket.

    I avsnittet intervjuas även Fred Again, Dreya Mac, M1llionz, Conducta, Bam Bino och Young Costamado.

  • Som svart panter hade Chaka Khan blivit bryskt medveten om sin sårbarhet i det amerikanska samhället. Men när black power byttes ut mot kvinnlig kamp hamnade hon helt rätt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Chaka lät sig omgärdas av det tidiga 70-talets feminism och funk i dyningarna av hippieeran. Samtidigt började en tärande ensamhet göra sig påmind. Mörkret och drogerna tog över.

    I timme två möter du Brandy som en gång banade väg för en våg av ung, innovativ och tvivlande R&B som ekar än idag.

  • Chaka är Skandinavienaktuell i sommar. Vi djupdyker i eldkvinnans långa karrär.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hon var den första efter Aretha Franklin som bildade ett eget universitet för soulsångerskor. Strupar slets ut när de försökte efterlikna frihetsskriken. Du möter Chaka 50 år efter de inledande styrkeuppvisningarna, då en vild och hedonistisk Chicagodotter exponerade sin vokala briljans i bandet Rufus bryggd av soul, rock och funk. Ekot hörs fortfarande.

  • Future och Metro Boomins andra gemensamma album, paranoida We still dont trust you, gick direkt in på första platsen i USA. Likt föregångaren We dont trust you för bara några veckor sedan. Det solida samarbetet är en konsekvens av Metro Boominproducerade Futureklassikern Mask off från 2017, som blev ett dovt ljudspår till Trumps Amerika.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Mats Nileskär möter utomjordingen från Atlanta vars flyt, stötiga stil, mörka melodier och märkliga ljudsväng satte ett hårt avtryck. Future suddade ut gränsen mellan sluddrande autotunesång och rap, och influerade alla. Vi stannar i Atlanta i timme två där du möter 6lack, som skapade en egen form av slö emoR&B ur trap. Förra året serverade 6lack sitt mest personliga verk ”Since I have a lover”.