Episoder
-
På grunn av koronakrisen står arbeidslivet i en alvorlig situasjon med utfordringer i kø. Hvordan går vi dette i møte på best mulig måte? Og hvordan vil arbeidslivet utvikle seg i årene som kommer?
Fremtidens arbeidsliv er tema for denne episoden, og gjest i studio er Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Programleder er Cato Lorentz.
-
Kreative initiativ som utfordrer det etablerte i en organisasjon kan skape utvikling. Men hvordan forvalter vi kreativitet på den korrekte måten? Og hvordan kan man som kreativ person på best mulig måte spille en utviklende rolle i en organisasjon?
Gjest i denne episoden er jazzpianist og høgskolelektor Ole Fredrik Norbye. Programleder er Cato Lorentz.
-
Manglende episoder?
-
Arbeidsgivere og arbeidstakere som går hånd i hånd for å skape utvikling og økt verdi på arbeidsplassen er det vi jobber for. Men hvordan bør man da gå frem for å lykkes med å skape et optimalt samarbeid mellom partene i arbeidslivet?
Denne episoden handler om partssamarbeid i arbeidslivet, og vi har fått med oss Lisbeth Øyum, seniorforsker ved SINTEF.
Programleder er Cato Lorentz. -
Det virker til å være stor enighet om at det å investere i menneskelige ressurser er lønnsomt. Så på hvilken måte kan da virksomheter ruste seg for å få det beste ut av sine ansatte? Og hvordan kan man gjennom fornuftig HR skape rammer som legger til rette for god ledelse?
I denne episoden snakker vi med administrativ leder i LO-forbundet Industri Energi og forfatter av HR-boka, Åshild Egerdal.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eirik Stordrange.
-
Arbeidsdagene våre har endret seg mye de siste månedene. Og krisen vi står i har utvilsomt testet oss på hvordan vi jobber med arbeidsmiljøet.
Hvordan har hjemmekontor, sosial isolasjon og ledelse på avstand påvirket arbeidsmiljøene våre? Og må vi tenke annerledes på hvordan vi jobber med arbeidsmiljø i en tid hvor usikkerhet og frykt preger oss?
I denne episoden prater vi med direktør for Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Pål Molander.
Programleder er Cato Lorentz.
-
Kriser kan sette både ledere og organisasjoner under et enormt press. Kravene til god ledelse øker og forventningene til lederne blir større.
Så på hvilken måte leder man best i en tid hvor man blir kraftig utfordret på det etablerte og det vante? Og hvordan kan en lede både i den akutte fasen, og samtidig tenke strategisk mot den tiden som kommer etter krisen?
I denne episoden prater vi om hvordan lede i en krise med daglig leder i Storform, Svein Hjorthaug.
Programleder er Cato Lorentz.
-
Veldig mange mennesker jobber hjemmefra i disse dager. Jobbhverdagen har endret seg radikalt, og vi er tvunget til å skape nye rutiner.
Så hva betyr denne endrede hverdagen for oss, og hvordan påvirker den oss psykisk når den vedvarer over tid?
I denne episoden prater vi med psykologspesialist Sondre Risholm Liverød om hvordan best lykkes med å jobbe hjemmefra.
Programleder er Cato Lorentz.
-
Hva bør man si dersom en kollega blir syk? Og hvor støttende kan man være uten at det skaper press og ubehag for den som er syk eller har vært gjennom en lengre sykdomsperiode?
Det å snakke om sykdom på jobben kan være en god støtte for den syke, men det kan også være en stor belastning som, i verste fall, fører til enda lenger sykmelding.
I denne episoden skal vi prate om sykdom og hvordan forholde seg til dette på arbeidsplassen. Og for å bli en god del klokere, så har vi invitert Silje Endresen Reme, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eirik Stordrange.
-
Trives vi egentlig best i åpent kontorlandskap, eller det er cellekontor som sørger for at du er mest effektiv og mindre syk? For hvordan påvirker stedene der vi arbeider sykefravær og effektivitet?
Dette tar vi opp i denne utgaven av podkasten «På jobben». Gjester i studio er forskningsdirektør ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Stein Knardahl, og tidligere hovedverneombud ved Bufetat – region øst, Finn Kåre Aasheim.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eivind Kaasin.
-
Hvordan lykkes man best med krevende endringer på sin arbeidsplass? Er det tilstrekkelig å bare kopiere suksessen til store og velkjente virksomheter? Og hva skal til for at de ansatte både ser og forstår endringene best mulig slik at utfallet blir et vellykket resultat?
For å prate om endring og endringskommunikasjon har vi fått besøk i studio av førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI i Bergen, Mads Nordmo Arnestad. Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eivind Kaasin.
-
I denne spesialutgaven av På jobben prater vi om hvordan få de ansatte til å bli den beste versjonen av seg selv. Opptaket fant sted på scenen foran 600 skuelystne i Rogaland som en del av NAVs IA-konferanse på Sola.
Gjester er professor ved Handelshøyskolen BI, Anders Dysvik og rektor ved Eiganes skole, Colin Pritchard-Davies.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eivind Kaasin.
-
Vi er alle på jakt etter den perfekte balansen mellom jobb og fritid. Et liv hvor tiden strekker til – både for å gjøre karriere og til å være den perfekte mor, far, ektefelle eller venn. Men er det mulig å få tid til alt eller krever vi rett og slett for mye av livene våre og blir syke som resultat?
I denne episoden drodler vi litt rundt tema balanse mellom jobb og fritid. Og i studio har vi fått besøk av professor i psykologi ved høyskolen på Vestlandet, Frode Thuen. Og vi har fått med oss forfatter og frilanser Christina Skreiberg.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eirik Stordrange.
-
Konflikter på jobb går utover helsen til de ansatte, miljøet på jobben og bedriftens økonomi. Derfor er det svært viktig at det finnes tydelige retningslinjer på hvordan man skal håndtere en konflikt når den først dukker opp på arbeidsplassen.
Konflikt og konflikthåndtering er tema for denne episoden, og i studio har vi fått besøk av tidligere direktør og nå forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI)/OsloMet, Robert H Salomon.
Cato Lorentz er programleder og produsent er Eirik Stordrange.
-
Det er et felles samfunnsoppdrag å inkludere flere av dem som står utenfor i jobb. Og skal vi lykkes med inkludering, så er vi avhengige av arbeidsgivere som åpner opp dørene for dem som står på utsiden.
Men hvorfor skal egentlig arbeidsgiverne åpne dørene sine? Og på hvilken måte kan inkludering være en berikelse for arbeidsplassen og arbeidsmiljøet? Dette er noen av spørsmålene vi kommer til å dvele rundt i denne episoden. Og for å få noen svar, har vi vært så heldige å få besøk av REMA 1000-kjøpmann og årets Oslo-borger, David Adampour. Og vi har fått med oss sjefen i NAV, Sigrun Vågeng.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eirik Stordrange.
-
Lettere psykiske lidelser er blant de vanligste årsakene til sykefravær i Norge. For svært mange av dem som opplever angst og depresjoner, kan arbeidsplassen være det beste stedet å være. Men hva skal til for at jobben blir et helsehus som både ser og legger til rette for mennesker med psykiske lidelser?
I denne episoden har vi satt psykisk helse og jobb på agendaen, og i studio har vi fått besøk av psykolog ved Diakonhjemmet sykehus, Torkil Berge.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eivind Kaasin.
-
Eller kan den være et verdifullt verktøy for både medarbeider og leder? I denne episoden prater vi om hva en god medarbeidersamtale er for noe, og om hvordan man skaper en god kultur for kommunikasjon mellom leder og ansatt.
Gjestene denne gang er Rune Semundseth, forfatter og daglig leder for Business Mastering AS, og Hilde Glenne, leder for strategi, kultur og HR i WK Entreprenør.
-
Hvordan skaper man egentlig tillit på arbeidsplassen? Og hva har nysgjerrighet og kjærlighet med ledelse å gjøre? Dette og mye mer får du svar på i denne episoden.
Vi har nemlig fått besøk av generalsekretær for Redd Barna, Birgitte Lange. Hun deler villig vekk erfaringer og kloke grep fra sine 20 år som leder i flere store virksomheter.
-
Virker lederutvikling og hvor mye kan en leder faktisk endre seg til det bedre?
I denne episoden stiller vi spørsmålet «Kan ledere endre seg?». Vi prater også om sammenhengen mellom personlighet og ledelse.
I studio har vi besøk av professor ved Handelshøyskolen BI, Øyvind Martinsen. Og vi har med oss forfatter, høyskolelektor og kommunikasjonsrådgiver, Øystein Bonvik.
Programleder er Cato Lorentz og produsent er Eirik Stordrange. -
Manglende mestring på jobben går hardt inn på oss mennesker. I verste fall fører det til sykefravær og frafall fra arbeidslivet. Så hvordan kan jobben bli en arena som skaper og legger til rette for mestringstro hos medarbeiderne?
I denne episoden skal vi prate om mestring og mestringstro i arbeidslivet, og da har vi vært så heldige å få besøk av psykolog og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Per-Magnus Thompson
Programleder er Cato Lorentz og produsent for episoden er Eirik Stordrange. -
I løpet av en måned opplever hver fjerde yrkesaktive søvnproblemer. Det vil si at 660.000 mennesker jevnlig har problemer med å sove. Og 220.000 av disse sier at det har med jobben å gjøre.
Så hvorfor sover vi så dårlig og hva har arbeidsplassen med dette å gjøre?
Og hva er sammenhengen mellom dårlig søvn, smerter og sykefravær?
For å nøste litt i dette, har vi invitert forsker ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Jolien Vleeshouwers i studio.Programleder er Cato Lorentz, produsent for episoden er Eirik Stordrange.
- Vis mere