Episoder
-
För åtta år sen tog Lisas man sitt liv. Hon blev då ensam kvar, med två tonårsdöttrar.
- Det var som ett jordskred i mitt inre, säger Lisa. Jag tog barnen och tänkte: jag ska aldrig lämna er.
En slags överlevnadsinstinkt parat med förtvivlad sorg. Så beskriver Lisa den första tiden efter makens självmord. Och så alla tankar om vad som egentligen hänt.
- Idag vet jag att jag inte kunde förhindrat det. Han var djupt deprimerad och jag gjorde allt som stod i min makt.Det här är sista avsnittet av Minds podcast På liv och död, där psykiatern Ullakarin Nyberg samtalar med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
- När jag var åtta år satt jag i baksätet på vår bil och planerade min egen begravning, berättar Veronika.
Idag är hon 33 år och har haft återkommande depressioner och tankar på döden sen hon var elva. Men när hon som vuxen fick diagnosen ADD fick hon lite lättare att förstå varför så mycket av det som uppfattas som ”normalt vuxenliv” blir så tungt för henne.
- Att jobba heltid, ha aktiviteter på kvällarna, sociala relationer och familj, det är omöjligt för mig. Jag behöver anpassa livet efter vad jag orkar, om jag ska orka leva vidare.I Minds podcast På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Manglende episoder?
-
- Tänk dig att det enda stället du får vara själv på är på toaletten, säger Amanda, 20 år. Amanda har en CP-skada som gör att hon behöver assistans dygnet runt. Hon har flera gånger skadat sig själv allvarligt och har återkommande självmordstankar.
- Ibland känns det som om jag har en biroll i mitt eget liv.I Minds podcast På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Det började under gymnasiet. Linnea fick djupa depressioner men förstod då inte alls vad det handlade om.
- Jag kände mig helt tom inuti, allt förlorade sitt värde, berättar Linnea som idag är 29.
Först åtta år senare, när hon flyttat till ny stad, med ny sambo och nya studier, fick hon diagnosen bipolär sjukdom.
- Då kraschade jag totalt och ville inte leva längre. Som tur var räddade min sambo mig.
I Minds podcast På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord. -
Elias, 25 år, har levt med självmordstankar sen hen var 15, så länge att det känns som en helt ”normal” tanke.
- Det är ju egentligen helt sjukt, säger Elias. I ena stunden kan jag skratta med en kompis och i den andra tänka att jag bara vill dö.
Elias har diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) där ett svartvitt tänkande ofta är en del av problematiken.
- Framför allt märks det i nära relationer. Jag är extremt rädd för att känna mig oälskad och bli lämnad. Så livet blir ofta ganska kämpigt.I Minds podcast På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
När Britta var 17 år hittade hon sin mamma, död, i sin säng. Hennes första känsla var lättnad.
- Min mamma mådde mycket dåligt och det präglade hela familjen. Jag tänkte ofta att antingen dör hon, eller så dör jag.
Idag, 65 år senare, funderar Britta över tystnaden som fanns kring moderns självmord. Vad har den satt för spår i henne? Och kommer hon någonsin kunna försonas med, eller i alla fall förstå, sin mamma?
I podcasten På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
I hela sitt liv har Kim känt sig utklädd. Som om hen inte hör hemma i sin kropp.
- Ingen tyckte om mig för den jag var, berättar Kim, 30 år. Men det var ju också för att jag inte vågade visa vem jag var.
Till slut gick det så långt att Kim inte ville leva längre och försökte ta sitt liv. Men i sista stund bad hen om hjälp.
I Minds podcast På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
– Att få barn ska ju vara den lyckligaste tiden i ens liv. Men för mig var det precis tvärtom, berättar Maria, som vid båda sina två barns förlossningar fick vad man kallar förlossningsdepression. Maria mådde så dåligt att hon vid ett tillfälle bestämde sig för att ta sitt liv. Men det som hade kunnat sluta på det värsta sättet blev i stället en vändpunkt.
– Jag insåg där och då att jag måste ta mig ur detta, att jag måste söka hjälp, berättar Maria.
Välkommen till en ny säsong av Minds podcast På liv och död, där psykiatern Ullakarin Nyberg samtalar med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Till vardags jobbar Sara som brandman. Hon är van att vara den som är först på plats vid dramatiska händelser. Men när en närstående gör ett självmordsförsök och Sara är den som först kliver in genom dörren, då rasar allt för henne.
- Det var något helt annat, berättar Sara. Där och då agerade jag som jag skulle, men efteråt har det varit mycket tungt.
I podcasten På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord. Ny säsong släpps i september 2023.
-
När Pierre var 17 år såg han sitt och sin familjs hus brinna ner. Han var först på plats och under ett par minuter trodde han att hans småsyskon fanns därinne. Efter det fastnade Pierre i en depression som var svår att ta sig ur. Efter ytterligare två svåra förluster i livet fick han sitt första maniska skov. Idag vet han att det var en bipolära sjukdom som bröt ut. Men då var allting kaos.
- Jag kände att om livet ska vara såhär så orkar jag inte leva längre, säger Pierre. Och det var svårt för mig att våga erkänna att jag mådde dåligt. Som man ska man ju vara stark.
I podcasten På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Anna växte upp med ett ständigt oro för att hennes pappa skulle ta sitt liv. Och oron överskuggade allt.
- En gång frågade en psykolog mig vad som gör mig lycklig, berättar Anna.
Men hon, som var så van vid att alltid sätta andras behov i första rummet, förstod inte ens frågan.- Även om jag mådde jättedåligt så var det som om jag inte fanns.
I podcasten På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Ida tänkte länge att det var henne det var fel på. Hon kämpade med självmordstankar och det mesta runt henne var kaos.
- Det kändes som om jag inte klarade av någonting, säger Ida, idag 22 år. Inga relationer funkade, jag var ständigt trött. Hon gjorde ett självmordsförsök.
- Jag ville inte dö, jag ville bara få lugn. Att det skulle bli tyst, berättar Ida.
Men så fick hon diagnosen ADHD och livet tog en annan vändning.
I podcasten På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
För ett år sen förlorade Ulla sin vuxna dotter i självmord. Hon hade mått dåligt en längre tid och Ulla hade alltid funnits där för henne.
- Jag gjorde allt för henne, berättar Ulla. Men ändå räckte det inte till.
När vänner säger att Ulla inte ska känna någon skuld blir hon nästan arg.
- Det är som att säga; du ska inte andas. Det är självklart att jag känner skuld.I podcasten På liv och död samtalar psykiatern Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Som liten blev Vincent mobbad, både psykiskt och fysiskt. När han var tio orkade han inte längre. Han gick ut i skogen med en kniv och tänkte att han skulle avsluta sitt liv.
- Det kändes som jag hade ett svart hål i magen, säger Vincent. Men egentligen vile jag inte dö.
För Vincent kom vändpunkten när han började våga berätta, för sin farmor, om hur han mådde. Sen dess har han övat och övat på att säga som det faktiskt är.
I podcasten På liv och död pratar psykiatern och terapeuten Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
När Helena var 16 år tog hennes mamma sitt liv. Det är nu över 30 år sen det hände men det går inte en dag utan att Helena tänker på det. Att inte skaffa barn är en konsekvens av det hon själv varit med om.
- Jag vill inte riskera att mina barn ska må lika dåligt som jag har gjort, säger Helena.I podcasten På liv och död pratar psykiatern och terapeuten Ullakarin Nyberg med människor som på olika sätt levt nära självmord.
-
Fanny är 18 år och har flera självmordsförsök bakom sig. Idag vet hon att hon vill leva. Och hon vet också vad hon hade behövt för stöd då, när det var som värst.
- Det fanns ingen som frågade mig vad som hänt, säger Fanny. Ingen som hjälpte mig reda ut vad det var som gjorde att jag ville ta mitt liv.
Detta avsnitt innehåller detaljerade beskrivningar av Fannys självmordsförsök. Vi har valt att behålla dessa då det för just Fanny var viktigt att för första gången få berätta, precis som det var.
”På liv och död” - en podd om självmord med Ullakarin Nyberg