Episoder
-
Valet den 11 september 2022 närmar sig med stormsteg.Både polisen och kommuner runt om i Sverige förbereder sig för att hantera envalrörelse med ett hårt debattklimat och en ökad hotbild mot politiskt aktiva.Men, varför tillåter polisen att en del kritiserade demonstrationer fårgenomföras? Vad får man säga egentligen på gator och torg? Kan man vara polisoch samtidigt vara politiskt aktiv? Polisen Rasmus Borgström och Ulf Rumar,säkerhetsstrateg i Linköpings kommun, ger er svaren.
-
Krympande testiklar, erektionsproblem, håravfall och akne. Det är några av biverkningarna som uppstår vid användning av dopningspreparat. Ändå väljer många i Sverige att ta olagliga genvägar till större muskler. Hör hur polisen arbetar tillsammansmed andra aktörer för att stoppa användningen av dopningsmedel och få en förståelseför sambandet mellan våldsbrott, psykisk ohälsa och anabola steroider. Gäster i detta avsnitt är områdespolisen Maria Papanikolaou och Tommy Moberg, socionom och expert på frågor om dopning och missbruk.
-
Manglende episoder?
-
Väldigt många personer i vårt samhälle mår psykiskt dåligt. Och när det blir akut läge och en person blir en fara för sig själv – eller för andra – så är det ofta polisen som får i uppdrag att hantera situationen till att börja med. Men hur kan polisen och sjukvården samverka bättre för individens bästa? Vilka tecken finns det på att någon mår psykiskt dåligt och vad innebär den nya mobila psykiatriska enheten som nu ska testas i Östergötland? Hör polisen Patrik Forsemalm och specialistsjuksköterskan inom psykiatrin Julio Pizarro diskutera ämnet.
-
Den tidigare tjänsteammunitionen hette Norma säkerhetspatron och hade hårda, helmantlade kulor. Nu använder polisen en hålspetsammunition i stället som vid träff är avsedd att expandera och stanna i målet. Hör gästerna Thomas Agnevik och Jens Lindström Lönn jämföra ammunitionen och prata om kritiken som framförts mot polisen efter ammunitionsbytet 2003.
-
Varje år gör polisen 1,4 miljoner ingripanden runt om i landet. Vid ungefär 30 av dessa ingripanden har varningsskott eller verkanseld använts. Det är alltså otroligt sällan som polisen behöver skjuta skarpt. Ändå har polisen Thomas Agnevik hamnat i en sådan situation vid två tillfällen. Hör hans berättelser och få samtidigt en djupdykning i polisens vapen, ammunition och statistik med Jens Lindström Lönn, som utbildar poliser i konflikthantering.
-
Livstids fängelse och livstidsutvisning. Det blev straffet för den man som den 3 mars i år gick till attackmed kniv och skadade sju män i Vetlanda. Hör lokalpolisområdeschefen JonasLindell och polisen Emelie Jönsson berätta om utredningen, kritiken kring framkörningstideroch hur händelsen påverkat poliserna och medborgarna i staden.
-
Den tredje mars 2021 klockan 14:54 kom det första larmsamtalet till polisens ledningscentral. En knivbeväpnad man hade börjat hugga ner folk i centrala Vetlanda. Angreppet slutade när en polis sköt gärningsmannen i benet. Hör lokalpolisområdeschefen Jonas Lindell och polisen Emelie Jönsson berätta om larmet, gripandet och varför ärendet under en period utreddes som misstänkt terrorbrott.
-
Har du familj? Kanske en helt annan yrkeskarriär just nu? Eller har du rotat dig i en stad där det inte finns en polisutbildning? Det behöver inte vara något hinder. Hör polisläraren Evelina och polisen Anna-Karin berätta om den alltmer populära distansutbildningen och varför både florister, elektriker och alla däremellan kan passa som polis.
-
Vid mord, skjutningar och andra svåra utredningar involveras ofta en utredare med specialistkompetens för att möta anhöriga i kris. FLO – family liaison officer – är ett ganska nytt fenomen inom polisen. Gästerna Sofia och Susanne berättar om hur länge konceptet funnits i Sverige och hur det användes under terrorattentatet i Stockholm 2017.
-
Ett av de värsta brott man kan bli utsatt för är att blislagen eller systematiskt nedtryckt av den man delar sitt liv med. Brott i närarelation är ett av polisens viktigaste uppdrag, men också ett av de svårare. Idet här avsnittet möter vi barnförhörsledaren Ulrika och vuxenutredaren Claessom berättar om hur utredningarna går till, vad som händer om brottsoffret intevill medverka längre och hur du som granne kan bli ett kronvittne.
-
Vid nästan var fjärde dödsolycka i trafikenfinns det en koppling till rattonykterhet, och det går knappt en dag utan attpolisen i region Öst stoppar en rattfull förare. I det här avsnittet möter vitrafikpoliserna Andréa och Fabian som berättar om informationskampanjen ”Zhero”,vilket lagstöd och utrustning som polisen använder sig av samt vad du somlyssnare kan göra för att hjälpa till. Dessutom, är det så att man riskerarsitt bil-körkort om man cyklar när man är full?
-
Polis, socialtjänst, skola och andra organisationer arbetar tillsammans för att förhindra ungdomar från att begå brott eller hamna på glid. I det här avsnittet av Polispodden Öst möter vi socionomen Anneli Englund och fältsekreteraren Patricia Björklund som berättar om socialtjänstens uppdrag och samverkan med polisen. Du får också höra mer om orosanmälningar, tvångsomhändertaganden av barn, uppsökande fältverksamhet och ”brorsankulturen”.
-
Nio av tio stölder av båtmotorer, bildelar och jordbruksmaskiner samt vartannat bostadsinbrott görs av ett internationellt brottsnätverk. Poliserna Joakim och Magnus berättar om hur nätverken drivs som företag, hur polisen kartlägger brotten och hur det allt mer omfattande internationella polissamarbetet fungerar - med exempelvis register för såväl dna som efterlysta personer och gods.
Vi pratar om vad du själv kan göra för att undvika att bli utsatt och dessutom får du höra om den rumänske medborgaren som i tingsrätten dömdes för ett stort antal grova stölder runt om i Sverige och kunde gripas efter ett omfattande polissamarbete. Polisiär samverkan, en bildidentifiering från tysk polis och användandet av hemliga tvångsmedel blev avgörande.
-
Dickpics, barnpornografi och andra sexuella övergrepp mot barn på nätet är mycket vanligare än vad vuxenvärlden förstår. Det menar Jörgen och Calle som jobbar med den typen av utredningar på polisregion Öst. I det här avsnittet pratar vi om barns utsatthet, hur en utredning om sexualbrott på nätet går till samt vad som är lagligt och inte. Du som förälder får också många tips om vad du kan göra för att hjälpa ditt barn på nätet.
Läs mer om unga på nätet på www.polisen.se.
-
Vad går att få fram om en person utifrån en blodfläck? Hur arbetar en kriminaltekniker eller en forensiker? Och vad skiljer kriminaltekniken i verkligheten från hur det beskrivs i tv-serier? Ï det här avsnittet av Polispodden Öst fördjupar vi oss inom området kriminalteknik tillsammans med kriminalteknikern Henrik och forensikern Helena.
-
Gisslandraman, bankrån, ärenden med psykisk ohälsa eller rent vardagliga polisiära situationer. Förhandling på olika sätt kan ofta få avgörande betydelse för utgången av ett ärende. I det här avsnittet möter vi poliserna Emelie och Marcus som berättar om hur en förhandling går till och hur den blir lyckad, varför de ser sig som ”tillfälliga kompisar” och hur de arbetar för att bygga förtroende hos motparten.
-
Ringa brott ska utredas snabbare - det är målet med ett nytt arbetssätt som startar i utvalda lokalpolisområden. Polisen Andreas Thorsén och åklagare Tove Neumayer Arvidsson berättar hur det ska gå till när polisanställda i yttre och inre tjänst tillsammans ska kunna avsluta ärenden på brottsplatsen och hur det påverkar rättskedjan och den misstänkte.
-
Trafikpoliserna Björn och Anneli reder ut vad som gäller kring a-traktorer, mopeder, epa-traktorer och elsparkcyklar. Varför är det så farligt att köra de här fordonen för fort? Vad skiljer en a-traktor från en epa och vem får köra vad? Är det tillåtet att skjutsa på en elsparkcykel? De skickar också en tydlig passning till bilister som stör sig på motorburna ungdomar.
-
Dygnet runt, året runt hanteras larmsamtal på polisens regionledningscentral, RLC. Operatörer tar emot larmet, bedömer informationen och skickar polisbilar till rätt plats med rätt prioritet. Men hur går det till när ett larm kommer in och en prioritering måste göras? Hur känns det att få höra på radion att en försvunnen person har hittats välbehållen? Och när är jobbet som tuffast?
RLC-operatören Johanna Rydell Hoffrén och gruppchefen Bo Gunnarsson berättar om sitt arbete på RLC i polisregion Öst. De delar med sig av några ärenden som har berört dem lite extra – och berättar om rekryteringsprocessen och utbildningen för den som vill bli operatör.
-
Bedrägerier är en av de vanligaste brottstyperna i Sverige. Men vad kan du göra för att undvika att bli lurad av fräcka bedragare? Och vad är egentligen romansbedrägerier? Brottsförebyggare Lotta Mauritzson och förundersökningsledare Björn Goding berättar om olika sorters bedrägerier, polisens arbete, ger trygghetstips och berättar hur du bygger upp ett bra lösenord.
- Vis mere