Episoder
-
In deze podcast geven we al aan minstens één iemand in de witte pakken van het lab een gezicht. Mieke is al jaren op pad als hoofdinspecteur bij het lab van de federale gerechtelijke politie Antwerpen. Ze komt ter plaatse bij inbraken, maar evengoed bij zware criminele feiten. Telkens met maar één doel: zoveel mogelijk bruikbare sporen verzamelen. Of haar job overeenstemt met wat je ziet in de Amerikaanse reeks CSI, kom je in deze aflevering te weten. We praten met Mieke en hoofdinspecteur Patrick die op zijn minst gezegd een goede 'klant' is van het lab.
-
In podcast 45 hebben we William Bouva op bezoek. De stand-up comedian werkte samen met Politiezone Antwerpen aan een campagne tegen afleiding achter het stuur. In deze editie bekent William dat hij al eens een sms stuurde van achter het stuur tot hij er een fikse boete voor kreeg. En ook tot hij in de smiezen kreeg welke gevolgen een kleine onoplettendheid kunnen teweeg brengen. Luister naar deze podcast met een vrolijke noot!
-
Manglende episoder?
-
Op donderdag 29 februari namen we onze podcast live op in de pop-up op de Grote Markt. Daar ontvingen we jongeren die geïnteresseerd waren in een job bij de politie. Ze kregen de kans om vragen af te vuren op onze politiemensen. Ook tijdens de podcast antwoordden politiemannen op prangende vragen van de kijkers en luisteraars. Heb je zelf interesse in een job bij de politie? Surf naar de website van PZA.
Wil je kijken naar deze podcast? Dan kan je op YouTube terecht.
-
De e-step is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dat heb je zelf vast ook al gezien. En dat succes laat zich jammer genoeg ook voelen in het aantal ongevallen met elektrische steps. Dorien Van Damme schreef er een scriptie over. Ze stelde tijdens haar onderzoek vast dat vooral jongeren betrokken raken bij ongevallen. Daarbij komen zij ook het vaakst in aanrijding met voertuigen die geen voorrang verlenen, maar ook fietsers en voetgangers zijn regelmatig betrokken bij ongevallen met e-steps. Een interessant onderwerp dus voor onze podcast. Inspecteur Wim zit ook aan tafel en vertelt nog eens in geuren en kleuren wat de verkeersregels zijn voor gebruikers van elektrische steps en/of fietsen.
-
Waar je ook werkt, er is altijd een donkere kant aan de job. Soms weegt die donkere kant op een bepaald moment zwaarder dan bijvoorbeeld bij het begin van je aantrede. Ook bij de politie kan dat zo zijn, en dat ondanks de variërende taken bij onze organisatie. In deze podcast vertelt professor Peggy De Prins er meer over. Zo kom je onder meer te weten hoe je als leidinggevende jouw medewerkers betrokken kan houden of wat je als werknemer kan doen om die donkere kant bespreekbaar te maken. Onze organisatiecoach Jeroen Camps laat zijn licht schijnen op hoe de inzichten van de professor hun uitwerking kennen binnen PZA. Bang voor een saai gesprek? Zeker niet!
Op YouTube kan je het de video bekijken.
-
Op 15 januari gingen de deuren van ons erfgoedcentrum open voor het publiek. In deze aflevering vertellen projectleider Tim van Ackere en eerste commissaris Karl Heeren over de transitie van het vroegere politiemuseum naar deze moderne permanente tentoonstelling. En aan de hand van enkele bijzondere anekdotes krijg je al meteen een idee van wat er in het erfgoedcentrum te zien is. Wil jij ook een bezoek brengen? Verzamel dan andere een groep geïnteresseerden vanaf tien tot 20 personen en reserveer op: https://www.politieantwerpen.be/over-ons/erfgoedcentrumWil je de video bekijken? Surf naar: https://youtu.be/r9ygZe7xY5Q
-
In deze podcast vertellen speurders Rudi en Guy meer over jongerencriminaliteit. We gaan dieper in op drillrap en over de opvolging van jongeren en minderenjarigen die betrokken raken bij dit fenomeen. Maar evengoed praten we over overlast door onder meer vuurwerk. We zijn blij dat ook jongerenprocureur Katrien Peeters wilde deelnemen aan deze podcast.
-
Je hoorde natuurlijk al over posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar waarschijnlijk denk je er meteen bij dat jou dat niet zal overkomen. Je kan er verschillende redenen voor hebben. Maar neem het van ons aan: het kan iédereen overkomen. Dus ook jou. In deze podcast vertelt commissaris Alain Remue over hoe het ook hem is overkomen. Remue staat al vele jaren aan het hoofd van de Cel Vermiste Personen. Hij heeft al veel leed gezien en veel emoties moeten doorstaan. Ook hij kreeg te maken met PTSS, zonder dat hij bij het begin ook maar iets doorhad. Hoewel ... De symptomen van PTSS manifesteerden zich heel duidelijk, maar Alain kon niet inschatten dat zijn lichaam en geest hem een duidelijk signaal gaven. Hij wil zijn verhaal delen met anderen. Het kan werkelijk iedereen overkomen. Er is dus geen reden om posttraumatische stressstoornis in de taboesfeer te houden. Je kan luisteren naar zijn verhaal en de professionele duiding van onze korpspsychologe Sara Belmans. Kijk je liever? Dan vind je het filmpje op YouTube: https://bit.ly/Vidcast_PTSS
-
Meer dan 40 jaar geleden startten de eerste vrouwen aan een carrière bij de politie. Dat ging destijds niet onopgemerkt voorbij. Sonia Debruyne was één van hen. Ze herinnert zich nog dat auto's botsten omdat de bestuurders ervan zich vergaapten aan de vrouwelijke agenten. Dit en nog meer vertelt ze in deze nieuwe podcast.
-
In deze podcast dompelt Politiezone Antwerpen je onder in de wereld van kentekens. Hiervoor is politieman Floris De Vogel aangeschoven aan de podcasttafel. Hij is een ware kenner van binnenlandse en buitenlandse nummerplaten. Hij deelt zijn diepgaande passie voor deze vaak over het hoofd geziene stukjes automobielkunst. Tenminste, dat is hoe hij het ziet. In deze nieuwe podcastaflevering vertelt Floris niet alleen over zijn collectie kentekenplaten thuis, maar hij deelt ook boeiende weetjes en verhalen die je zullen verbazen. Ontdek de geheimen achter kentekens en luister een half uur lang naar Floris zijn deskundige inzichten.
-
Wie zich afvraagt wat het nut is van aangifte te doen van een fietsdiefstal, krijgt het antwoord in deze podcast. In deze aflevering zoomen we in op een dossier van een fietsendief die eind augustus werd veroordeeld voor 59 feiten. Cynthia De Zeeuw, speurder bij de dienst eigendommen van de lokale recherche, geeft ons een unieke inkijk in het onderzoek naar de dader en toont aan hoe sterk speurwerk resulteerde in een vonnis.
-
In deze podcast hoor je de politie aan het werk tijdens een actie waar een verdachte van phising wordt gevat.
Deze podcast is niet nieuw. Maar om een onverklaarbare reden was hij even van het internet verdwenen. Zonde, maar de inhoud blijft actueel!
-
We komen weer met een hele reeks podcasts. We starten het nieuwe seizoen met een knal door je mee te nemen naar het SHIELD-congres van september 2023. Je kunt verwachten:
- Inspirerende gesprekken met overlevenden van historische gebeurtenissen, waaronder Ferry Zandvliet, die de Le Bataclan-aanslag in 2015 overleefde.
- Diepgaande inzichten in extremisme, aangeboden door Gert Vercauteren van OCAD, met aandacht voor zowel religieus als ander extremisme.
- Een kijkje achter de schermen bij de opbouw van het SHIELD-netwerk in Rotterdam, verteld door Edwin Brandsma en Ed Van Haften.
- Een exclusief interview met Brandon De Waele van het Global SHIELD-netwerk en Captain Terry Sullivan, de president van het Global SHIELD Network.
Mis deze spannende en informatieve aflevering niet! Druk op de "Volgen"-knop en blijf op de hoogte van ons nieuwste seizoen. Luister nu!
-
In deze podcast hoor je alles over onze speurders die niet per se politieman of -vrouw zijn. Vanuit hun achtergrond en expertise voorzien ze collega's op het terrein van cruciale informatie, analyseren ze 24 uur op 24 criminele feiten en maken tot slot actieplannen in nauwe samenwerking met andere operationele diensten. Leen en Geert werken bij de directie ILP, wat staat voor intelligence led policing. Benieuwd wat dit politiewerk achter de schermen inhoudt? Luister naar hun verhaal in deze podcast.
-
In onze nieuwe podcast blikken we terug op de Week van de Belgische Muziek. Je hoort de gesprekken met muzikanten Jef Neve, Hugo Sigal, Stefan Cipolelli, Willy Sommers, Walter Grootaers en Jo Lemaire. Ze hadden allemaal plaatsgenomen in onze politiecombi om er te spreken over de job van politie en natuurlijk ook over hun muziek.
Werd jij getriggerd voor een job bij het grootste korps van het land? Surf dan snel naar www.politieantwerpen.be!
Wil je naar de video kijken? klik door via: https://bit.ly/PZA_Vidcast33
Vergeet je niet te abonneren op ons kanaal!
-
Politiezone Antwerpen zorgt voor zijn medewerkers. Het lokaal stressteam en de vertrouwenspersonen hebben aandacht voor het mentaal welzijn van alle collega’s. Hoe ze dat doen, hoor je in deze podcast.
-
Wat een speciale editie is deze geworden! Los van de wat minder goede klank bij de host, springt deze podcast er toch uit! Voor het eerst presenteren Belgische en Nederlandse politiepodcasters samen een aflevering.
In deze editie spreken Niels De Kemp van de Nederlandse politiepodcast 'Boeiend' en Wouter Bruyns van de podcast Politiezone Antwerpen met heren die hoog in de organisatie geplaatst staan. Voor de Antwerpse politie zit directeur operaties Jo De Geest aan tafel. Aan de kant van de Eenheid Rotterdam is dat Wim Hoek. Op een ontspannen manier praten ze openlijk over de vele gelijkenissen die er zijn bij de twee politiekorpsen. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen.
Check zeker ook het kanaal (@PolitieRotterdamR) van onze Nederlandse collega's. Want zij posten een tweede podcast waarin twee collega's van de straat met mekaar in gesprek gaan.
Op YouTube (bit.ly/PZA_vidcast31) kan je ook kijken naar de opname van deze podcast. Vergeet je niet te abonneren op onze podcastreeks! Zo kan je altijd als eerste kijken of luisteren naar wat we te vertellen hebben.
-
In deze podcast zetten we de Koninklijke Muziekkapel Politie Antwerpen in de schijnwerpers. Het orkest ontstond in de jaren 1900 uit iets wat een soort van politievakbond was. De muziekkapel is een harmonieorkest. Je kan de muzikanten aan het werk zien op herdenkingen of tijdens hun winter- en lenteconcert. Misschien zag je ze ook al eens bezig in taptoeformatie in het binnen- of buitenland.
In deze editie hoor je de dirigent Pieter Nieva aan het woord. Ook Natasha Dewachtere schoof bij aan tafel. Zij bespeelt de klarinet.
Wil je na het beluisteren van deze podcast nog meer weten over de KMPA? Surf dan zeker eens naar www.muziekkapel.be. Daar lees je ook hoe je lid kan worden.
Vergeet je niet te abonneren op onze podcastreeks. Ons kanaal: https://open.spotify.com/show/3J6QqVE0JB5Vdxzs0WHDyN. Wil je weten hoe leuk de sprekers eruit zien? Bekijk dan de video op YouTube: bit.ly/PZA_vidcast30
-
Hoe bereidt de politie zich voor op een voetbalwedstrijd in de hogere klasse? Je hoort er alles over in deze podcast. Steven Lamarque is voetbalcoördinator en volgt met zijn team het reilen en zeilen van de Antwerpse ploegen. Voor, tijdens en na een wedstrijd. Je hoort ook Christophe Roels aan het woord. Hij is spotter en staat vooral tussen de supporters. Beiden trekken in november 2022 naar Qatar om de Belgische voetbalfans te ondersteunen.
Kijk ook via Youtube: https://bit.ly/PZA_Vidcast29
Abonneer je op onze podcast en luister als eerste naar onze volgende editie!
-
Bij verschillende diensten en afdelingen bij Politiezone Antwerpen kan je aan de slag als burger. Bij de Technische Bijstand kan je zelfs de baan op om de interventieteams op het terrein te ondersteunen. Maar de medewerkers van de Technische bijstand doen nog zoveel meer. In deze podcast vertellen Tim Van de Cavey en Riet van Dorst er meer over.
- Vis mere