Episoder
-
Om dit eerste podcastseizoen met een knaller af te sluiten, laten we in de laatste aflevering onze eigen directeur aan het woord: Debby Weijers. Romy en Saskia praten met haar over waarom een proefdierenverbod niet per definitie nodig is, waarom we nu ook lef naast het ontwikkelen van meer proefdiervrije onderzoeksmodellen nodig hebben én wat onze rol daarin is. Luister mee!
-
Kamerlid Frank Wassenberg maakt zich in de Tweede Kamer namens de Partij voor de Dieren hard voor - en tegen het gebruik van - proefdieren. Door zijn studie biologie en zijn jarenlange ervaring als beleidsmedewerker bij onder andere Proefdiervrij, weet hij exact welke alternatieven er zijn én wat er nodig is om proefdieren de wereld uit te helpen. Want, vindt Frank, de gewoonte om proefdieren voor onderzoek te gebruiken moet en kan stoppen. Maar hoe vindt hij daar politiek draagvlak voor? We vragen het hem in de een na laatste aflevering van dit seizoen!
-
Manglende episoder?
-
Wat hebben we een hoop besproken en geleerd afgelopen afleveringen! We maken daarom tijd voor een korte recap. We nodigden een wel heel bijzondere - al zeggen we het zelf - gast uit om jullie vragen te beantwoorden én om de thermometer erin te steken: wat is er volgens de experts die we tot nu spraken nog nodig om op een algeheel proefdierverbod uit te komen?
-
Onderzoek naar virussen is al meer dan 2 jaar lang volop in het nieuws. In de zoektocht naar een vaccin voor corona zijn verschillende proefdieren gebruikt: hamsters. Muizen, fretten en zelfs apen! En omdat de zomer nog in volle gang (warm!) is zouden we het bijna vergeten, maar het verkoudheidseizoen zit er ook alweer aan te komen. Hierdoor vroegen Saskia en Romy zich af: hoe zit het eigenlijk met onderzoek naar deze virussen? Worden er nog veel proefdieren gebruikt? En kan dit inmiddels niet proefdiervrij? Daarover gaan zij deze aflevering in gesprek met Katja Wolthers, arts-viroloog op het Amsterdam UMC. Luister mee!
-
We hebben in onze vorige afleveringen besproken wat er wetenschappelijk gezien nodig is om proefdieren de wereld uit te krijgen. Maar wat is er nodig op het gebied van wet- en regelgeving? In 2013 maakte een nieuwe Europese wet het illegaal om op dieren geteste cosmetica in Europa te verkopen, Deze wet heeft sindsdien honderdduizenden proefdieren per jaar gered. Maar heeft het de wetenschap geholpen of gehinderd? We praten er met onze oud-directeur Marja Zuidgeest over. Kom alles te weten over onze route naar proefdiervrije cosmetica, luister nu!
-
Onderzoekers starten net als vele andere specialisten in de schoolbanken. Jammer genoeg is daar testen op dieren de gouden standaard, de norm. Er is zelfs een speciale cursus om te leren hoe met proefdieren te werken. In onze ogen ouderwets, want de toekomst is proefdiervrij, mensgericht onderzoek. Hoe zorgen we ervoor dat jonge onderzoekers klaar zijn voor deze toekomst? Om daarachter te komen is vandaag Birgit Goversen aanwezig.
-
Wetenschappers in Amerika zijn druk bezig om donordieren te kweken. Van deze dieren, voornamelijk varkens, worden de organen getransplanteerd naar ons, mensen. Maar waarom moeten dieren lijden en sterven voor ons welzijn? Alle tijd en energie wordt nu gestoken in dieren gebruiken én aanpassen. Deze tijd gaat dus niet naar de ontwikkeling van menselijke modellen: terwijl dat juist de toekomst is! We bespreken het met onze gast: assistent prof. Bas van Balkom. Samen met zijn team doet hij proefdiervrij nieronderzoek aan het UMC Utrecht. In deze podcast duiken we dieper in op het thema 'donordieren' en in hoe het anders kan. Want: we zijn verder dan je denkt.
-
We trappen de eerste aflevering af met een actueel onderwerp: de politiek. Welke rol speelt de politiek in de proefdiervrije wetenschap?
Onze eerste gast is: dr. Robert Passier. Robert is een wetenschapper die al jarenlang proefdiervrij hartonderzoek doet. In de podcast duiken we dieper in zijn onderzoek en leggen we uit waarom de financiering van proefdiervrij onderzoek zo belangrijk is. Én waarom het juist de politiek is, die meer geld moet investeren in het overbodig maken van dierproeven.