Episoder
-
Psykologisk trygghet handlar om en upplevelse av att det är välkommet och värdefullt att dela med sig av idéer, frågor, misstag och feedback. Men hur kommer det sig att det är tyst i vissa grupper? När vi ställer frågor och ingen vill svara - vad kan det bero på?
I det här avsnittet samtalar Johan Rinman och Emma Stenmark om psykologisk trygghet och tystnad. De delar med sig av egna erfarenheter och ställer tankeväckande frågor som bjuder in till självreflektion.
Musik: Klaverium (Johan Rinman) och "Sunday Beat" av David Rinman
-
I arbetslivet jobbar vi i många olika slags grupper. Vissa är stabila över tid och medlemmarna jobbar ihop länge med ett gemensamt uppdrag. Andra sätts samman snabbt, under kortare tid, för att lösa en uppgift eller utmaning tillsammans. Sen finns det faktiskt också grupper där det är högst oklart om de ens har några gemensamma mål.
Psykologisk trygghet kommer att finnas, eller ofinnas, i alla dessa olika grupper. Och nivån av psykologisk trygghet kommer påverka hur väl gruppen lyckas med sina uppgifter.
Hur kan vi navigera i detta? Och hur kan vi förstå och bygga psykologisk trygghet i alla typer av grupper vi jobbar i?
I det här avsnittet delar Emma Stenmark och Lina Hedin med sig av forskning och erfarenheter om psykologisk trygghet i riktiga team, pseudoteam och teaming. Och delar konkreta tips om vad du själv kan göra för att bidra.
-
Manglende episoder?
-
Psykologisk trygghet definieras som en upplevelse av att det är välkommet och värdefullt att dela med sig av idéer, frågor, misstag och feedback.
Det uppstår i grupper, vare sig vi arbetar länge tillsammans eller om det är ett tillfälligt samarbete. Men det är inget som kommer av sig självt, utan något vi aktivt behöver bygga upp. Och alla är viktiga i det arbetet, oavsett vilken roll du har.
I det här avsnittet delar Lina Hedin och Emma Stenmark med sig konkreta tips för att bidra till den psykologiska tryggheten i en grupp eller organisation.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något, så har kan du bidra? Här får du en guidning.
-
När människor jobbar tillsammans är ledarskapet viktigt. Och vi vet att när det gäller att bygga psykologisk trygghet är just ledarens beteenden extra viktigt.
Vad ledaren gör och säger påverkar. Vad ledaren inte gör och inte säger påverkar också.
Så hur kan du då göra för att bygga psykologisk trygghet? En bra start är att använda vår verktygslåda.
Verktygslådan består av:
Sätta ramarna Bjuda in Reagera konstruktivtI det här avsnittet hör vi ledarutvecklarna Emma Stenmark och Johan Rinman guida genom verktygslådan och visa hur den kan användas.
-
I det här första avsnittet av podden går vi igenom vad psykologisk trygghet är och varför det är så viktigt att uppmärksamma graden av psykologisk trygghet i en arbetsgrupp.
Psykologisk trygghet definieras som ett mellanmänskligt klimat där det är välkommet och värdefullt att dela med sig av idéer, frågor, misstag och feedback. Vi går igenom hur detta påverkar alla delar av en organisation och är den mest avgörande faktorn för hur ett team kan prestera.
I det här avsnittet hör vi Johan Rinman och Lina Hedin ta avstamp i forskningen och Amy Edmondsons The fearless organization för att beskriva vad psykologisk trygghet är och varför det är viktigt att jobba med i alla typer av organisationer.
-
I den här podden fördjupar vi oss i ämnet psykologisk trygghet: ett klimat i en grupp där vi vågar ta mellanmänskliga risker utan att vara rädda. Vi samtalar om metoder, forskning och erfarenheter för att stärka den psykologiska tryggheten i team och organisationer.
Podden Psykologisk trygghet ges ut av Add Insight. Vi grundar vårt arbete på The fearless organization av professor Amy Edmondson, som har forskat i över 30 år om psykologisk trygghet på Harvard Business School. The fearless organization strävar efter att bygga mer psykologisk trygghet i organisationer världen över. Vi på Add Insight är stolta över att vara den enda svenska partnern till The fearless organization.
Vår förhoppning är att bidra till mer psykologisk trygghet i svenska organisationer. Vi utgår från att vi människor oftast vill varandra väl, men något vi har lärt oss genom åren är att det lätt fastnar i mellanrummet mellan människor.
Teamet på Add Insight utgörs av Emma Stenmark, Johan Rinman och Lina Hedin. Vi är beteendevetare med lång erfarenhet av praktiskt ledarskap. Till vardags jobbar vi med kunder i privat och offentlig sektor i Sverige och internationellt. Vi skräddarsyr utvecklingsprocesser och utbildningskoncept med fokus på team, ledarskaps- och organisationsutveckling. Vi har öppna utbildningar i psykologisk trygghet samt certifierar i det vetenskapligt baserade verktyget The fearless organization scan.
Connecta gärna med oss på LinkedIn eller maila till [email protected]
Musik: Visa från Öjebyn av Klaverium (Johan Rinman)
Producent: Maria Berglund