Episoder
-
Ik ontvang vandaag Evelien Van Beeck. Evelien is gezinswetenschapper en filosofe. Ook vertaalde ze het boek ‘Une seconde vie’ (Het leven kan anders) van de Franse filosoof François Jullien. Ze doet onderzoek naar het filosofische thema “onttovering” aan de Universiteit Antwerpen. Samen met Evelien onderzoek ik wat onttovering vandaag de dag voor ons kan betekenen. We hebben het onder meer over Friedrich Nietzsche, Max Weber, en Paul Ricœur. Én over een briesend paard.
-
Mijn gast in deze aflevering is filosofe Katrien Schaubroeck. De Britse filosofe Iris Murdoch is beter bekend als romanschrijver, maar daar wil Katrien met dit boek verandering in brengen. Op een toegankelijke manier licht ze Murdochs filosofie van de liefde toe, te beginnen met de prachtige anekdote van de schoonmoeder? Wat heeft een schoonmoeder met de filosofie te maken? En waarom schreef Murdoch, in weerwil van haar filosofische tijdgenoten, dat het “niet stil en duister was” binnenin de mens?
-
Manglende episoder?
-
Vandaag praat ik met theater- en dansrecensente Evelyne Coussens over ons boek ‘Wat de danser van de beer had geleerd: Kleine filosofie van de dans’. Evelyne is freelance cultuurjournalist. Ze schrijft over dans en theater voor De Morgen en verschillende cultuurmedia, waaronder Etcetera, Ons Erfdeel, en rekto:verso. We hebben het over het romantische concept “sierlijkheid”. Is sierlijkheid nog relevant in de podiumkunsten van vandaag de dag? Indien niet, wat heeft dan de plek van sierlijkheid ingenomen?
-
Leen Verheyen is filosofe en schrijfster. Aan de Universiteit Antwerpen doet ze onderzoek naar de filosofische waarde van literatuur. Samen met Leen praat ik over haar boek “Wat de lezer leert: Filosofen over het nut van literatuur”. We komen terug op onze onenigheid over de titel. Moet of kan literatuur eigenlijk wel een “nut” hebben? Welke filosofische problemen krijg je dan op je pad?
-
Mijn gast vandaag is Marlies De Munck. Zij doceert muziekfilosofie aan de Universiteit Antwerpen en aan het Hogeschool Gent Conservatorium. We zitten samen om te praten over haar nieuwe boek, “De vlucht van de nachtegaal: Een filosofisch pleidooi voor de muzikant”. Op Radio Letterwerk legt ze uit waarom het sprookje van Hans Christian Andersen over de Chinese nachtegaal zo’n nuttig beeld is om vandaag na te denken over de problemen van de muzikant. Muziek: Stanton/Geert Hellings.