Episoder
-
Frida och Kristina pratar om hur de ser och mött hur andra kollegors och lagkamrater hanterat press i tävlingssituation och arbetes. Hur kan man få distans till själva prestationen. Hur hanterar de själva sin egen prestation och målsättning. Vad händer om det inte går som du tänkte dig. Hur ser kulturen ut för att kunna hantera motgången ses det som ett lärande eller ett totalt misslyckande.
Kristina är också inne på hur det är att få motgångar som ledare.
Länkar till tipset:
https://www.svt.se/sport/idrott/har-ar-verktygen-mot-prestationsangest
Boken som Kristina tipsar om Brené Brown, dare to lead
-
Frida och Kristina inleder poddavsnittet med att reflektera över vad hjärna kan spela för spratt för att undvika obehag. De kan leda till diskriminering och kränkandes särbehandling. Boken som de fördjupar sig i är Neuroledarskap av Katarina Gospic och Stefan Falk. Där samtalar de om hur du kan skapa de bästa förutsättningar för att prestera på topp i arbetslivet och må bra.
-
Manglende episoder?
-
Reflektera mer och särskilt till vad säger du ja till. Självledarskap handlar också om att välja bort. Frida har läst Andreas Odhages bok "Bli ditt bästa jag - grunderna i självledarskap".Näe vill man inte säga. Vad kommer principen man "håller vad man lovar" ifrån. Oavsett om det faktiskt får tokiga konsekvenser för dig. Frida och Kristina pratar om värderingar som påverkar oss och hur vi agerar. Det du säger ja till bör stämma överens med din övergripande vision, mål. Kristina lyfter en spaning att värdegrundsfrågorna handlar mer om beteenden i dagens organisationsutveckling. Det går som vanligt att träna på att bli bra på att leda sig själv.
-
I avsnittet undersöker vi och reflekterar hur vi kan samarbeta bättre. Genom att klarlägga förväntningar och förutsättningar går det snabbare att få ihop den tillfälliga här gruppen. Både Kristina och Frida har erfarenhet vad som händer om man hoppar över att föra en dialog om både förutsättningar och förväntningar på resultat av uppdrag och delta i landslaget. Och konkret blir det besvikelser och "dikeskörning" med resultat och uppdrag. Även i ett landslag sammanhang är det viktig att diskutera "Vad är det mest sannolika som kan inträffa" Kan hela laget kan få en medalj. Böcker som de refererar till är En liten bok om medarbetarskap av Stefan Söderfjell och Christopher Svensson och Smart samarbete - mot meningsskapande mikrosystem av Alexander Löfgren
-
Salming Summit och ski-high. Frida har varit i Prag på konferens och passat på att springa Prag halvmarathon och är supernöjd med resultatet. Kristina har fått resultat på sin skidåkning och haft ski-high i skidspåret. De båda har fått belöning genom att prioriterat tid och inte ge upp när det inte går som de tänkt sig. Det är värt varenda minut av svett och nedlagd tid. De pratar om olika tekniker för att utvärdera och justera sina prestationer och de går att ta med till arbetslivet.
Frida hade tre mål med sig i loppet.
-
Hur prioriterar du? En kortare arbetstid, en lägre lön och andra anställningsvillkor. Ett möte med tydliga syften. Vi gör medvetna och omedvetna val och prioriteringar snurrar runt vilken tid du har tillförfogande och vilken kvalitet du vill erbjuda och till en rimlig kostnad. Frida och Kristina reflekterar över sina prioriteringar som Det blir tydligt att de; Motivera de du vill prioritera!
-
"Stolen är inte bättre än den som sitter i den" Frida och Kristina har tittat på ett webbinar om arbetsmiljöfrågor. Anna Jonsson Health Competence som tipsar om att göra undersökningen och riskbedömningen lite roligare och att det finns krav på ett eget ansvar som medarbetare.
In- och utcheckningar ett enastående arbetssätt att utveckla ditt team och dig själv. Kristina ger konkreta hur du kan arbeta med det. Frida och Kristina samtalar och undersöker andra situationer i livet som med fördel går att checka in och ut. Titta i Metodbanken.se för att få inspiration till övningar för teamet.
-
I avsnittet delar Frida med sig av konkreta tips hur du kan börja hitta din väg till att börja träna. Kristina har använt "tårtbiten" om hälsa i livshjulet för att undersöka vad hon behövde i livet.
De båda konstaterar att det är den långsiktiga planen oavsett om det gäller att kunna springa hela livet och uppleva äventyr eller att åka skidor även om det inte går så fort, som får Kristina och Frida att få glittrande ögon. Låt dig inspireras av deras samtal och egna erfarenheter. Och titta på tv-programmet Din hjärna säsong 3 och särskilt avsnittet Kreativitet.
-
Frida och Kristina förbereder en föreläsning och reflekterar sin egen erfarenhet hur de har hitta strategier för att bli mer positiva till förändring. Det är mänskligt att vara ifrågasättande till ändringen. Och du har ett eget ansvar att ta ställning för att må bra.
De delar med sig av 4 sätt att leda sig själv till en positiv upplevelse.
-
Genom att få regelbunden återkoppling på din prestation så övar du på att hantera konstruktiv kritik och du kan bli ditt bästa jag. Och återkoppling med ett lärande förhållningssätt är värdefullt för att skapa en öppen och förtroende ingivande arbetsplats.
Randiga dagar och stinkande fiskar, Kristina delar med sig av hur hon tänkte och gjorde för att utveckla en avdelningens öppenhet och transparens och på så sätt våga ta upp obekväma frågor. För att klara av stress är återhämtningen viktig!
-
Frida och Kristina låter sig inspireras av universitetslektor och docenten Carolina Lundqvists forskning om hur vi kan ta vara på elitidrottens mindset i näringslivet/arbetslivet.
Hur tacklar Frida motgångar och kan hon dra nytta av dem för att prestera bättre? Vikten av långsiktighet när det är som mest motigt. Kristina och Frida är utanför komfortzonen i längdspåret och på 3000 meters loppet och ser det som möjlighet till att träna på jobbigt.
Chefen som behöver ta tuffa beslut har mycket att vinna på att ha tränat på det tillsammans med en förtrogen kollega och eller med hjälpa av HR eller coach.
-
Ja säger både Frida och Kristina och det kommer göra väldigt ont, såväl under loppet som efter målgång. Genom grundträning, formtoppning, utvärdering och justeringar och vila kan du göra loppet och förändringsresan betydligt lättare.
Kristina och Frida antar ett filosofiskt förhållningssätt när det gäller att skapa ett hälsosamt arbetsliv och liv.
På våra hemsidor finns PGSA-hjulet att finna.
-
Kristina och Frida samtalar om en artikel som handlar om att inte överstyra. De tänker att det är motsatsen till att arbeta med tillitsbaserad ledning och styrning.
Artikeln som är skriven av Magdalena Smeds ger fem tips för att undvika överstyrning. Frida och Kristina analyserar artikeln och ger exempel från träningsupplägg, ledarskap och egna företagare. Artikeln hittar du här:
Konsten att inte överstyra på jobbet - Arbetsliv (prevent.se)
-
Hur kan du ta dig igenom ett tävlingslopp på 100 km och får kramp redan efter 30 km. Vad kan hända om du är lite väl uthållig och väljer att stanna kvar på en arbetsplats eller uppdrag som är motigt.
Kristina har läst en artikeln om hur du kan bygga förtroende som chef och vilka faktorer som den lyfter fram till exempel positiva relationer, förstå hur medarbetarna har det, samarbeten med andra. Och lösa konflikter. Här finns en länk till hela artikeln
https://hbr.org/2019/02/the-3-elements-of-trust?utm_campaign=hbr&utm_medium=social&utm_source=linkedinnewsletter&tpcc=linkedinnewsletter
-
Kristina och Frida pratar om att vara utanför sin komfortzon. Frida berättar hur det gick när hon orienterad. Och Kristina likna förändringsarbetet som att ha en orienteringskarta - du vet vart du ska dock inte hur vägen dit ser ut. Hur kan du träna på osäkerhet?
Kristina hävdar bestämt att det går att bygga upp förtroende igen om även om du som chef/ledare har förlorat förtroendet från dina medarbetare. Det är naturligtvis ett arbete att göra!
-
Både Frida och Kristina använder mentala bilder och visualisering för att ta sig framåt när det går tungt i livet eller i loppet. De citerar tillitsbaserat ledarskap och pratar om vikten av team. Frida delar tankar om att delta i landslagets och att ha mål både individuellt och teamet. De hänvisar också en karta över vad självledarskap kan innehålla för områden som finns på en mindmapping. Kartan kan hämtas på löparäventyret.se eller på lynxledarskap.se
-
Frida och Kristina pratar om mål, syfte och meningsfullhet samt att ha god kännedom om sina egna begränsningar och möjligheter. Frida berättar om hur hon arbetar med målbilder när hon ska nå sitt personbästa. Kristina delar också sina tankar vad som händer med motivation när någon värderar dig genom att sätta en siffra på den. De rekommenderar också en författare David H. Pink som har skrivit en bok om just motivation, Drive, och det finns en kortfilm på Youtube att som sammanfattar innehållet. Länk finns här:
https://youtu.be/y1SDV8nxypE
-
I premiär avsnittet ger Frida och Kristina en inblick hur de började som egna företagare. De definiera också självledarskap. De ger tips om ett enkelt sätt att undersöka dina önskemål om framtiden. så kallade Livshjulet.
-
Den 18 oktober lanserar ultralöparen och inspiratören Frida Södermark tillsammans med HR- och förändringsledaren Kristina Öhman, självledarpodden. Med nyfikenhet och med olika perspektiv på självledarskap kommer de dela med sig av sina egna erfarenheter och reflektioner kring ämnet.