Episoder
-
Dit is de 203e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Je race tempo bepalen aan de hand van je hartslag: zinvol of niet?INLEIDING:
Een strak en effen tempo is dé sleutel voor een goede tijd tijdens de marathon of triatlon. Je hartslagfrequentie geeft hierbij informatie over de reactie van je lichaam op de inspanning.
Kun je daarom uitgaan van deze meting om jezelf te pacen tijdens een race?
Of is het soms slimmer om juist niet af te gaan op je hartslag en wanneer dan precies?
In deze aflevering duiken Gerrit Heijkoop, wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en topcoach Guido Vroemen in de voors en tegens van hartslagmeting als leidraad tijdens je wedstrijd. Hartslag is een populaire manier om je inspanning te meten, omdat het de reactie van je lichaam op fysieke belasting weergeeft.
Maar de vraag blijft: hoe nauwkeurig is deze methode, en zijn er misschien betere alternatieven?
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Is hartslag een betrouwbare manier om je tempo te bepalen tijdens een wedstrijd?
Hoewel hartslag een goede indicatie kan geven van inspanningsintensiteit, beïnvloeden factoren zoals spanning, slaap en cafeïne deze waarde, waardoor je mogelijk te langzaam start of finisht.
2. Wat is cardiac drift en hoe beïnvloedt dit pacen op hartslag?
Cardiac drift verwijst naar een geleidelijke stijging van de hartslag tijdens langdurige inspanningen, zelfs bij een constant tempo. Dit maakt pacen op hartslag minder betrouwbaar bij lange afstanden.
3. Kun je beter pacen op vermogen dan op hartslag?
Pacen op vermogen kan een stabielere methode zijn, vooral bij variabel terrein zoals heuvels. Vermogen geeft aan hoeveel energie je levert, ongeacht externe factoren.
4. Welke rol speelt de omgevingstemperatuur bij pacen op hartslag?
Bij hoge temperaturen stijgt de hartslag sneller, omdat je lichaam extra moet werken om af te koelen. In zulke situaties kan het beter zijn om je hartslag als leidraad te gebruiken, maar deze hoger te accepteren.
5. Waarom was hartslagmeting ooit zo populair bij hardlopers?
Hartslagmeters waren in de jaren ’70 een van de eerste beschikbare tools voor inspanningsmeting, wat het populair maakte. Tegenwoordig zijn er echter nauwkeurigere methoden zoals vermogensmeters.
6. Wat zijn de nadelen van polshorloges voor het meten van hartslag?
Polshorloges kunnen minder nauwkeurig zijn bij hoge intensiteit, doordat de optische sensoren minder goed functioneren bij een hartslag boven de 150 bpm. Een borstband is betrouwbaarder voor intensieve inspanningen.
Handige bronnen en links:Aflevering 13 over pacing en energie verdelen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/tempo-bepalen-pacing-energie-verdelen-tijdens-de-race-hoe-doe-je-dat/
Aflevering 194 over hoe je je hartslag kunt gebruiken voor het monitoren van (over)training: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-10/194-de-zegeningen-van-de-vermogensmeter-met-wielren-professor-rob-lamberts/
Aflevering 160 ‘pacingwetenschapper’ Stein Menting:
-
Dit is de 202e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het met met special guest Dionne Noordhof over:
Slimmer presteren met kennis van je menstruatiecyclusINLEIDING:
Vrouwen zijn kleine mannen, zo was lange tijd de gedachte. Gelukkig weten we inmiddels wel beter. Maar wat is de invloed van de vrouwelijke cyclus op de sportprestatie en het herstel nu precies? En waarom is het zo belangrijk voor een atlete om deze cyclus goed in de gaten te houden?
We vragen het aan bewegingswetenschapper Dionne Noordhof, die zich in Noorwegen aan het front van het sportonderzoek bij vrouwen bevindt.
Deze inzichten zijn van groot belang voor vrouwelijke atleten, trainers en coaches die op zoek zijn naar manieren om trainingsresultaten te optimaliseren.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Waarom is de menstruatiecyclus belangrijk voor sportprestaties?
De cyclus beïnvloedt hormonen die op hun beurt mogelijk prestaties en herstel kunnen beïnvloeden. Vooral de variatie tussen individuen maakt het belangrijk om per atleet de cyclus in kaart te brengen.
2. Zijn er specifieke fases in de cyclus waarin vrouwen beter presteren?
Op groepsniveau blijkt er geen duidelijke piek in prestaties, maar individueel kunnen er verschillen zijn. Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld verbeteringen tijdens specifieke fases.
3. Hoe kan een vrouw haar cyclus het beste monitoren?
Het bijhouden van symptomen in een app, zzoals de FitrWoman app, of gewoon via Apple Health of Garmin Connect, kan waardevolle inzichten geven. Het is handig om de start en duur van de bloeding bij te houden, evenals symptomen zoals motivatie om te trainen, spierpijn en slaapkwaliteit.
4. Heeft een verstoorde cyclus invloed op sportprestaties?
Ja, een onregelmatige cyclus kan duiden op een tekort aan energie, wat niet alleen invloed heeft op de cyclus, maar ook op herstel en trainingsadaptaties.
5. Is het gebruik van hormonale anticonceptie raadzaam voor sportende vrouwen?
Dit verschilt per individu. Hormonale anticonceptie kan symptomen verlichten, maar zorgt ook voor een kunstmatige cyclus. Voor sporters die de voorkeur geven aan natuurlijke feedback van hun lichaam, kan het monitoren van een natuurlijke cyclus nuttig zijn.
6. Wat zijn tips om het herstel te optimaliseren tijdens de cyclus?
Zorg voor voldoende slaap, een goede hydratatie, en eet voldoende om je energie-inname op peil te houden. Dit kan helpen om het herstel tijdens belastende fases van de cyclus te ondersteunen.
Handige bronnen en links:Aflevering 136 met sportarts Merel Wielink: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/136-menstruatie-mythes-en-slimmer-presteren-tijdens-de-cyclus-volgens-merel-wielink/
Aflevering 32 over man-vrouw verschillen in de sport: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/het-sterke-sportgeslacht-aandacht-voor-de-vrouwen/
Website van het Fendura project: https://uit.no/research/fendura
Onderzoeksprofiel van Dionne Noordhof:
-
Manglende episoder?
-
Dit is aflevering 201 van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Werken aan je core voor een betere sportprestatie: zinvol of onzin?INLEIDING:
Wie sterker en sneller wil worden moet zijn spieren trainen. Daar horen ook je spieren van de romp bij.
Is het daarom slim om extra core stability oefeningen te doen?
En loop je hierdoor ook minder snel tegen een blessure aan?
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat is het nut van core stability-training?
Core stability-training kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de balans. Het zorgt ervoor dat je efficiënter beweegt doordat je een sterkere, stabielere romp hebt, wat handig is bij sporten zoals hardlopen en wielrennen.
2. Is core stability-training essentieel voor alle sporters?
Nee, als je geen specifieke klachten hebt, is het niet per se nodig om extra core stability-oefeningen te doen. Voor veel recreatieve sporters zijn dagelijkse activiteiten vaak al voldoende voor basisrompstabiliteit.
3. Welke oefeningen zijn geschikt voor core stability?
Guido raadt eenvoudige oefeningen aan zoals planken en de Dead Bug. Het is echter belangrijk om deze met de juiste techniek uit te voeren en regelmatig af te wisselen voor het beste resultaat.
4. Wat is het verschil tussen core stability-training en reguliere krachttraining?
Bij core stability ligt de nadruk op de stabiliserende spieren in je romp, terwijl krachttraining vaak focust op spiergroei en kracht door middel van gewichten. Voor sommige sporters kan een combinatie van beide het beste resultaat opleveren.
5. Helpt core stability bij het voorkomen van rugklachten?
Ja, gerichte core stability-oefeningen kunnen bijdragen aan het voorkomen of verminderen van rugklachten, zeker bij mensen die gevoelig zijn voor blessures aan de onderrug.
6. Moet je core stability-training op een specifieke manier doen om effect te zien?
Ja, het is belangrijk dat oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd en dat er regelmatig variatie in de training is. Guido legt uit dat je anders de stabiliserende spieren niet optimaal traint.
Shownotes:Inventarisatie onder 1800 hardlopers over hun ‘extra trainingen’ naast het hardlopen zelf: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29023328/
Positief effect van extra core training op 5000 meter hardlooptijd: https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2009/01000/does_core_strength_training_influence_running.22.aspx
Review uit 2022 naar effecten van rompstabiliteitstraining op de fysieke en sport-specifieke prestatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35061213/
Kritische kijk op de meerwaarde van core training bij topatleten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27475953/
Artikel uit 2024 naar de effecten van extra core training op het voorkomen van blessures bij beginnende hardlopers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38724071/
Aflevering 18 over het belang van krachttraining bij het ouder worden:
-
Dit is de post-show van de 200e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie.
INLEIDING: Na de 200ste aflevering gingen wij nog even door. Je hoort een gedicht en muziek van Iris Penning. De zaal doet enthousiast een oefening mee van het ASM model, en we gaan de Slimmer Presteren Quiz spelen!
Wil jij nou ook zo'n leuke quiz bij jou bedrijf of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Wij zijn te boeken! De quiz zal volledig afgestemd zijn op de behoeften van jouw organisatie. Boeken doe je hier: https://showbird.com/nl/acts/22999-slimmer-presteren-pubquiz
—-
De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.
Zie ook:
WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast
PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen
VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast
-
Dit is de 200e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer presteren met een beweegpil: zinvol of onzin?INLEIDING: Geen motivatie, te weinig tijd of een onwillig lichaam… Het is niet altijd makkelijk om te gaan sporten. Wat als er een beweegpil zou zijn die dit probleem voor je oplost? Hoe ziet zo'n pil er dan uit? En zitten er ook nadelen aan?
In deze 200ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast onderzoeken we of de beweegpil een zegen of een gevaar is. Een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid, wetenschap en de toekomst van beweging.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat is een beweegpil en hoe werkt het?
Een beweegpil is een hypothetische pil die de effecten van fysieke beweging nabootst door bepaalde stoffen te introduceren die normaal gesproken vrijkomen tijdens sporten, zoals lactaat en ketonen. Deze stoffen kunnen onder andere de stofwisseling stimuleren en helpen spieren op te bouwen.
2. Bestaat de beweegpil al voor mensen?
Nee, de beweegpil bestaat nog niet voor mensen. Onderzoek in muizen is veelbelovend, maar de overgang naar menselijke toepassingen blijkt complex door ongewenste bijwerkingen, zoals verhoogde risico's op kanker.
3. Wat zijn de risico’s van een beweegpil?
Hoewel de pil gunstige effecten kan hebben, zijn er ook risico’s. Bijvoorbeeld, de stoffen die de energieproductie stimuleren, kunnen ook negatieve effecten hebben, zoals verhoogde kansen op ziektes als kanker. Ook is er de kans dat atleten de pil gaan gebruiken om prestaties te bevorderen, wat tot misbruik kan leiden.
4. Voor wie zou een beweegpil nuttig kunnen zijn?
Een beweegpil kan vooral nuttig zijn voor mensen die fysiek niet in staat zijn om te sporten, zoals mensen met een lichamelijke beperking of ouderen met een hoog valrisico. Ook mensen die tijdelijk niet kunnen sporten door een blessure zouden hier baat bij kunnen hebben.
5. Kan een beweegpil mentale en sociale voordelen van sporten vervangen?
Nee, een beweegpil kan niet de mentale en sociale voordelen van sporten vervangen. Sporten gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar biedt ook mentale voldoening en sociale interactie, wat met een pil niet bereikt kan worden.
6. Hoe verhoudt de beweegpil zich tot bestaande prestatiebevorderende middelen?
De beweegpil zou in potentie net als prestatiebevorderende middelen, zoals anabole steroïden, kunnen worden misbruikt door sporters. Daarom is het belangrijk om ethische grenzen te stellen en duidelijk te maken voor wie de pil bedoeld is.
Handige bronnen en links:Artikel dat Jurgen in 2016 over de beweegpil schreef: https://scientias.nl/beweegpil/
Overzicht kernindicatoren Sport in Nederland (met o.a. de cijfers over het percentage inwoners dat voldoet aan de beweegrichtlijnen): https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren
Samuel Marcora’s pleidooi voor meer onderzoek naar psychoactieve stoffen die ingezet kunnen worden om mensen in beweging te krijgen: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-015-0412-x
Artikel uit 2021 waarin ‘de mitsen en de maren’ van een beweegpil op een rij zijn gezet:
-
Dit is de pre-show van de 200ste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie.
INLEIDING: In de pre-show hoor je muziek van Iris Penning. En blikken Gerrit en Jurgen (met onderbouwde cijfers natuurlijk) terug op de afgelopen 200 afleveringen.
—-
De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.
Zie ook:
WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast
PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen
VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast
-
Dit is de 199e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer presteren door een uitgekiende voorbereiding: lessen van beroepsavonturier Jan Fokke OosterhofINLEIDING: Het voelt vaak als een groot avontuur: Je eerste marathon, een grote fietsvakantie of lange-afstandstrail. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Maar wat als iets bijna onmogelijk lijkt? We vragen het onze Special Guest, beroepsavonturier Jan Fokke Oosterhof.
zijn lessen over fysieke en mentale voorbereiding voor extreme avonturen. Leer hoe je grote uitdagingen klein kunt maken en mentaal sterker wordt.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:Hoe bereidt Jan Fokke Oosterhof zich fysiek voor op extreme expedities?
Hij bouwt aan een brede basis door gevarieerde trainingen, zoals hardlopen, fietsen en bergen beklimmen, met focus op vetverbranding en spierhardheid. Hij traint in de omgeving die lijkt op het terrein van zijn avontuur.
Welke mentale strategieën gebruikt hij om grote doelen te behalen?
Hij verdeelt grote uitdagingen in kleine, beheersbare doelen. Zo focust hij niet op de volledige afstand, maar op de volgende tussenstop, wat mentaal beter vol te houden is.
Hoe gaat hij om met risicovolle situaties in afgelegen gebieden?
Jan Fokke analyseert van tevoren wat hij wel en niet kan, en traint op specifieke vaardigheden zoals navigeren en overleven in slechte weersomstandigheden. Hij is altijd voorbereid op het onverwachte, bijvoorbeeld met ducttape om letsel te kunnen behandelen.
Wat leert hij van mislukkingen of tegenslagen?
Hij reflecteert kritisch op wat er misging en gebruikt die lessen om beter voorbereid te zijn voor de volgende uitdaging. Na zijn onderbreking in Schotland leerde hij bijvoorbeeld hoe belangrijk mentale energie is bij herstarten.
Waarom is minimalisme in uitrusting zo belangrijk voor hem?
Minimalisme helpt hem sneller en efficiënter te bewegen. Door elk item zorgvuldig te wegen en dubbel te gebruiken, zoals wandelstokken die ook als tentstokken dienen, optimaliseert hij zijn expedities.
Welke rol speelt voeding in zijn succes?
Hij benadrukt het belang van gelijkmatige voeding, zoals kleine beetjes eten tijdens een ultra, om energiedips te voorkomen. Hij heeft ook geëxperimenteerd met innovatieve voeding, zoals insectenbars.
Handige bronnen en links:Website Jan Fokke met overzicht van alle expedities en boeken van zijn hand: https://expeditionlife.nl/
Het Expeditie Café Podcast: https://houseofexpeditions.com/podcast-2/
Aflevering 5 over het ‘TransAmTri’ avontuur van Jacomina Eijkelboom: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/transamtri-het-amerika-avontuur-van-jacomina-eijkelboom-thinkbig/
Aflevering 74 met Michiel Panhuyzen die aan de start stond van de Barkley Marathons: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/74-boekbespreking-in-de-ban-van-de-barkley-met-ultra-runner-michiel-panhuysen/
Aflevering 76 over beginnersfouten bij de voorbereiding op de Rotterdam marathon:
-
Dit is een bonus-aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Terugblik op de marathon van Eindhoven: Focus, pijn en een nieuw PRINLEIDING:
In deze bonusaflevering blikken Gerrit en Jurgen samen terug op de marathon van Eindhoven 2024. Het werd zijn tiende marathon en eentje om niet te vergeten. Hij verbeterde zijn persoonlijke record met maar liefst 5,5 minuten!
Gerrit deelt hoe hij dat voor elkaar kreeg, wat er onderweg gebeurde en welke waardevolle lessen hij leerde.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Hoeveel tijd heeft Gerrit van zijn PR afgehaald bij de marathon in Eindhoven?
Gerrit heeft maar liefst 5,5 minuten van zijn PR afgehaald en finishte in 3:02:30.
2. Wat was de grootste uitdaging tijdens de marathon?
De grootste uitdaging kwam rond kilometer 29 op de High Tech Campus, waar hij door vermoeidheid en tegenwind zijn benen voelde veranderen in "spaghetti".
3. Hoe hielp de Garmin PacePro-functie Gerrit tijdens de race?
De PacePro-functie hield Gerrit constant op de hoogte van zijn voortgang ten opzichte van zijn beoogde tijd, waardoor hij gericht kon blijven op zijn einddoel.
4. Wat voor mentale strategieën gebruikte Gerrit om door te zetten?
Gerrit paste technieken toe uit het boek “Mental Training for Ultrarunners”, waarin pijn en ongemak worden gezien als informatiesignalen in plaats van als een reden om te stoppen.
5. Waarom koos Gerrit ervoor om zich bij de groep van 3 uur aan te sluiten?
Gerrit besloot bij de 3-uur groep te schuilen vanwege de tegenwind en om energie te besparen tijdens het zwaarste deel van de race.
Handige bronnen en links:Marathon Eindhoven officiële website
Beschrijving: Informatie over de route, inschrijvingen, en praktische details voor toekomstige edities van de Marathon van Eindhoven: https://asmlmarathoneindhoven.nl/
PacePro-functie van Garmin
Beschrijving: Lees meer over hoe de PacePro-functie werkt en hoe het je helpt je hardloopschema te volgen en te verbeteren: https://www.garmin.com/nl-NL/garmin-technology/wearable-maps/pacepro/
Strava profiel van Gerrit Heijkoop
Beschrijving: Volg Gerrit’s trainingsactiviteiten, inclusief zijn voorbereiding op de Marathon van Eindhoven: https://www.strava.com/athletes/14722459
Mental Training for Ultrarunners (boek)
Beschrijving: Het boek waar Gerrit naar verwijst voor mentale strategieën tijdens het hardlopen. Perfect voor wie meer wil weten over mentale kracht in langeafstandslopen: https://www.bol.com/nl/nl/f/mental-training-for-ultrarunning/9300000013615957/
Beweegpil Artikel – De Slimmer Presteren Podcast
Beschrijving: Link naar het opinieartikel over de beweegpil, geschreven door Gerrit en Jurgen, dat tijdens de aflevering wordt genoemd: https://www.slimmer-presteren-podcast.nl/nieuws/de-afslankpil-is-er-nu-de-beweegpil-nog/
—-
De Slimmer...
-
Dit is de 198e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer zwemmen in open water: wat kan je helpen?INLEIDING: Blauwalg, poepbacteriën, stroming en kkkkoud. Het is soms geen lolletje om in open water te zwemmen. Kun je daarom misschien beter vooral in het zwembad trainen voor je triathlon? En in hoeverre helpt een wetsuit eigenlijk?
In deze aflevering van de slimmer presteren podcast bespreken we met topcoach guido vroemen alles wat je moet weten over slimmer zwemmen in open water. ontdek hoe je sneller kunt zwemmen met de juiste technieken en wetsuit-tips.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:Maakt een wetsuit je echt sneller?
Ja, een wetsuit zorgt voor meer drijfvermogen, waardoor je hoger in het water ligt en minder weerstand hebt. Uit studies blijkt dat een wetsuit je snelheid met 10-14% kan verbeteren, vooral bij minder getrainde zwemmers.
Wanneer moet je een wetsuit dragen?
Bij triatlonwedstrijden is het dragen van een wetsuit verplicht bij watertemperaturen onder de 16 graden, toegestaan tussen 16 en 21 graden, en verboden boven de 21 graden. Voor recreatief openwaterzwemmen is het afhankelijk van je eigen voorkeur en het comfortniveau in kouder water.
Hoe moet ik navigeren in open water?
Het is belangrijk om regelmatig op te kijken tijdens het zwemmen om je richting te bepalen. Dit doe je door je hoofd een klein beetje omhoog te brengen tijdens het ademen, zonder je voeten te laten zakken. Dit kun je ook in het zwembad oefenen door te zwemmen zonder de zwarte lijn als referentie.
Is zwemmen in open water anders dan in een zwembad?
Ja, de slagfrequentie is hoger in open water, maar de slaglengte is korter. Dit maakt openwaterzwemmen technisch gezien inefficiënter dan zwemmen in een zwembad. Stroming en golven kunnen ook van invloed zijn, waardoor je techniek moet aanpassen.
Hoe kan ik mijn wetsuit snel uittrekken tijdens een wissel in een triatlon?
Gebruik babyolie rond je enkels en polsen om het wetsuit gemakkelijker uit te krijgen. Trek een beetje water in je wetsuit vlak voordat je het water uitgaat, zodat het minder vacuüm zuigt. Oefen deze technieken om je wisseltijd te verkorten.
Hoeveel verschil maakt de temperatuur van het water?
Kouder water maakt het moeilijker om zonder wetsuit comfortabel te zwemmen. Een wetsuit kan je lichaam helpen om warm te blijven en energie te besparen die je anders verbruikt om warm te blijven in koud water.
Handige bronnen en links:Spaanse studie uit 2024 bij toptriatleten: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.14702
Gebruik van een wetsuit tijdens de oversteek van de Straat van Gibraltar: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29503588/
Recente review waarin alle studies naar de effecten van een wetsuit op een rij zijn gezet: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311439/
Filmpje van hoe Blummenfelt en co. op zoek gaan naar het beste pak: https://www.youtube.com/watch?v=lQSI5V7BtNM
Aflevering 180 over het zwemonderzoek bij de Tongelreep:
-
Dit is de 197e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Beter balanceren dankzij de ASM Masters of MovementINLEIDING:
Hilbert van der Duim die dankzij een vogelpoepje een schuiver over het ijs maakt, de halve Jumbo-Visma ploeg die door een lek kinderzwembadje ten val komt en Femke Bol die net voor de finishlijn struikelt.
Een goede balans is essentieel tijdens het bewegen Maar hoe train je dit? En zorgen we dat innovatieve ideeën de sport ook echt hierbij helpen? We staken ons licht op bij de afgelopen Masters of Movement bijeenkomst van het ASM.
Ontdek in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast hoe je je balans kunt verbeteren met innovatieve trainingsmethoden zoals het ASM. Leer hoe balans je sportprestaties naar een hoger niveau tilt en blessures voorkomt!
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:Waarom is balans belangrijk voor sportprestaties?
Balans is essentieel om blessures te voorkomen en efficiënt te bewegen. Zonder balans kun je niet goed presteren, of je nu rent, fietst of schaatst.
Hoe kan ik balans trainen?
Je kunt balans trainen door variatie in je bewegingen, zoals dansen, padel of sporten die rollen en glijden omvatten. Dit versterkt je algemene beweegvaardigheden.
Wat is het Athletic Skills Model (ASM)?
Het ASM is een model dat atleten breed motorisch traint, door verschillende vormen van beweging aan te bieden. Dit zorgt voor een betere algehele beweegvaardigheid, wat sportprestaties ten goede komt.
Waarom duurt het vaak lang voordat innovaties in de sport worden toegepast?
Innovaties zoals de klapschaats worden vaak niet meteen omarmd door sporters en coaches. Het kost tijd om nieuwe ideeën te testen en te bewijzen dat ze in de praktijk werken.
Hoe kan balans de prestaties van hardlopers verbeteren?
Een betere balans zorgt ervoor dat hardlopers efficiënter kunnen bewegen, wat leidt tot minder energieverbruik en een verbeterde loopeconomie.
Handige bronnen en links:Het (wetenschappelijke) verhaal van de klapschaats: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10899331/
Jurgens artikel over de vergelijking tussen de klapschaats en de ‘superschoen’: https://jurgenvanteeffelen.nl/energiezuinige-schaatsen-en-hardloopschoenen/
Coördinatie als voorspeller van succes op de fiets? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35894883/
Bonus aflevering over ASM Masters of Movement bijeenkomst met thema stoeien en vallen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/bonus-slimmer-presteren-door-te-stoeien-met-judo-bij-de-asm-masters-of-movement/
Aflevering 90 over het Athletic Skills Model met oprichter Geert Savelsbergh: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/90-slimmer-bewegen-volgens-het-athletic-skills-model-asm-met-prof-geert-savelsbergh/
Alle afleveringen waarin we in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs met een embedded scientist spraken:
-
Dit is de 196e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over: de meest prangende vragen over training. Van krachttraining tot fietsmateriaal, ontdek praktische tips om slimmer te trainen en je prestaties te verbeteren!"
Slimmer presteren met de juiste trainingskennis: luisteraarsvragenINLEIDING: De theorie is duidelijk: wil je sneller, sterker en fitter worden, dan moet je goed trainen. Maar de praktijk blijkt een stuk complexer.
Want training roept ook allerlei vragen op. Wat zijn de urgentste vragen die de luisteraars ons stelden?
In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast beantwoorden we jouw meest prangende vragen over training. Van krachttraining tot fietsmateriaal, ontdek praktische tips om slimmer te trainen en je prestaties te verbeteren!
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Maakt de volgorde van kracht- en duurtraining uit?
Ja, als je kracht wilt opbouwen, kun je het beste met krachttraining beginnen wanneer je nog fris bent. Dit zorgt ervoor dat je maximaal kunt presteren en blessures voorkomt.
2. Wat betekent 'specifiek trainen'?
Specifiek trainen betekent dat je traint op een manier die zo dicht mogelijk bij de bewegingen ligt die je in je wedstrijd maakt. Voor hardlopers betekent dit hardlopen, voor fietsers fietsen, etc.
3. Hoe kun je samen trainen met iemand van een ander niveau?
Intervaltraining is een goede manier om samen te trainen. De langzamere sporter kan bijvoorbeeld eerst vertrekken, waarna de snellere sporter inhaalt. Zo trainen beide sporters op hun eigen niveau, zonder dat het saai wordt.
4. Maakt het uit op welke fiets je traint?
Voor duurtrainingen maakt het niet veel uit op welke fiets je traint, zolang je maar consistent traint en de inspanning goed reguleert. Voor wedstrijden zoals een triatlon kan het echter wel een voordeel bieden om op een racefiets te trainen.
5. Kan je op een stadsfiets trainen voor een triatlon?
Ja, het is mogelijk om op een stadsfiets te trainen voor een triatlon. Echter, voor een echte wedstrijd kan een racefiets je prestaties verbeteren, maar dit is geen vereiste voor deelname.
6. Wat is de invloed van een elektrische fiets op je training?
Een elektrische fiets kan nog steeds bijdragen aan je conditie, vooral als je bewust meetrapt en ervoor zorgt dat je hartslag voldoende verhoogd blijft. Het is echter minder effectief voor het opbouwen van kracht en snelheid.
Handige bronnen en links:Aflevering 15 over de uitdaging om én je explosiviteit/kracht te trainen én je duurvermogen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/explosiviteit-of-uithoudingsvermogen-wat-heeft-een-atleet-nodig/
Aflevering 184 over trainen voor een triatlon: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/184-trainen-voor-een-triatlon-hoe-combineer-je-meerdere-sporten/
Aflevering 131 over trainen op gevoel: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/131-trainen-op-gevoel-hoe-doe-je-dat/
Trainen voor een marathon:
-
Dit is de 195e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves tijdens het hardlopen: zinvol of onzin?INLEIDING:
Terwijl strakke pakken en gestroomlijnde helmen heel normaal zijn in het wielrennen en schaatsen. Zien we op de atletiekbanen en marathonparcoursen vooral nog wapperende kleding en meebewegende haren.
Waarom is dit?
Valt er eigenlijk wel winst te halen met kleding en kapsel bij het hardlopen?
Ontdek in deze aflevering of strakke shirts, korte kapsels en slimme sleeves echt helpen bij hardlopen en wielrennen. We duiken in de wetenschap achter aerodynamica en geven praktische tips voor betere prestaties!
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Maakt aerodynamica echt een verschil bij hardlopen?
Ja, hoewel het effect kleiner is dan bij wielrennen, kunnen strakke kleding en kapsels bij hoge snelheden de luchtweerstand verminderen, wat op lange afstanden seconden kan schelen.
2. Wat voor kleding helpt bij het verminderen van luchtweerstand?
Strakke kleding zoals aansluitende shirts en shorts verminderen de luchtweerstand aanzienlijk in vergelijking met losse kleding.
3. Heeft het kapsel invloed op je prestaties?
Ja, uit windtunneltests blijkt dat kort haar of een strak kapsel, zoals een knotje, de luchtweerstand vermindert. Lang los haar kan de weerstand met wel 8,7% verhogen.
4. Zijn deze aerodynamische aanpassingen alleen voor topatleten relevant?
Voor topatleten kan het verschil in honderdsten van een seconde bepalend zijn. Maar ook als amateur kan je baat hebben bij slimme keuzes, vooral als je gericht bent op maximale prestatieverbetering.
5. Zijn slimme sleeves effectief bij hardlopen?
Ja, atleten zoals Niels Laros experimenteren al met 3D-geprinte sleeves die mogelijk de luchtweerstand verlagen en bijdragen aan betere prestaties.
Handige bronnen en links:Aflevering 60 over de rol van aerodynamica tijdens het fietsen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/winst-met-wind-de-perfecte-stroomlijn-op-de-fiets/
Aflevering 111 over hardlopen in de slipstream: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/111-hardlopen-in-de-slipstream-van-je-voorganger-zinvol-of-onzin/
Recente studie van Bert Blocken en collega’s naar de rol van kapsels en kleding bij vrouwelijke verspringsters: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167610524002009
Samenvatting van Blockens onderzoek op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/waarom-verspringers-moeten-letten-op-hun-kapsel-en-kledingkeuze/
—-
De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.
Zie ook:
WEB:
-
Dit is de 194e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
De zegeningen van de vermogensmeter: met wielren-professor Rob LambertsINLEIDING:
Duik in de wetenschap van trainingsmonitoring met Rob Lamberts, de ontwikkelaar van de LSCT. Ontdek hoe je optimaal kunt presteren en overtraining kunt voorkomen in deze boeiende aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.
Als we de media moeten geloven worden er tegenwoordig krankzinnige vermogens in het profpeloton getrapt. Hoe betrouwbaar zijn deze data eigenlijk?
En hoe kun je je vermogens gebruiken om erachter te komen dat je training wel aanslaat maar dat je niet teveel doet?
We vragen het aan wieler-wetenschapper en grondlegger van de befaamde LSCT, Rob Lamberts.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat is de Lamberts Submaximal Cycling Test (LSCT)?
De LSCT is een submaximale fietstest die atleten helpt om hun trainingsprogressie te monitoren en overtraining te voorkomen. Het meet de reactie van het lichaam op een standaard prikkel door vermogensoutput en hartslag te analyseren.
2. Hoe vaak moet ik de LSCT uitvoeren?
Rob Lamberts adviseert om de test wekelijks of tweewekelijks uit te voeren om consistent inzicht te krijgen in je trainingstoestand, zonder dat het te belastend wordt.
3. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wielrenners in grote rondes?
De studie van Rob toont aan dat vrouwen vaak een hoger basistempo aanhouden in vlakke ritten om ontsnappingen te voorkomen, terwijl mannen vaak rustiger beginnen. In bergetappes en tijdritten zijn de verschillen echter minimaal.
4. Waarom kiezen sommige atleten ervoor om zonder vermogensmeter te rijden?
Vermogensmeters kunnen atleten waardevolle data geven, maar soms kan het mentale aspect doorslaggevend zijn. In wedstrijden kan het vertrouwen op gevoel in plaats van data atleten helpen om hun limieten te verleggen.
5. Hoe kan de LSCT bijdragen aan het herstel en voorkomen van overtraining?
De test helpt om op een objectieve manier te meten hoe het lichaam reageert op trainingsbelasting. Zo kan tijdig worden bijgestuurd om overbelasting te voorkomen en optimaal te herstellen.
6. Is de LSCT alleen voor wielrenners geschikt?
Nee, de test wordt ook aangepast voor andere duursporten zoals hardlopen en roeien, waarbij vergelijkbare principes worden gebruikt om belasting en herstel te monitoren.
Handige bronnen en links:De LSCT website met alle informatie over de test: http://www.scienceandcycling.com/lsct/
Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicatie die Rob Lamberts samen met Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten schreef: https://jurgenvanteeffelen.nl/van-vleuten-versus-dumoulin-wat-zeggen-de-data/
Jurgens artikel n.a.v. de wetenschappelijke publicaties die Rob Lamberts samen met Marcel Kittel schreef: https://www.cyclingopinions.nl/2021/02/14/succesvol-sprinten-een-inkijk-in-de-data-van-marcel-kittel/
Aflevering 1 over de vermogensmeter bij het fietsen: Dit is de allereerste aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over 'De Vermogensmeter: zorg of zegen?'
-
Dit is de 193e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:
Slimmer presteren met een koele haarband: zinvol of onzin?INLEIDING:
Sifan Hassans uitzonderlijke prestatie op de Olympische marathon in Parijs wekte veel beroering. Ook haar opvallende haarband –‘een diadeem met diamanten’- viel hierbij op. Wat voor haarband van Omius was dit precies?
En kan deze band jou helpen om beter te presteren in jouw training of wedstrijd?
Ontdek in deze podcast alles over de Omius koelband: een innovatieve maar prijzige gadget die sporters helpt koel te blijven. Is het zinvol of onzin? Wij zoeken het uit!
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat is de Omius koelband en hoe werkt het?
De Omius koelband is een innovatief product dat sporters helpt hun hoofd te koelen tijdens het sporten. Het maakt gebruik van grafietblokjes die warmte snel geleiden en een hydrofiele coating die verdamping bevordert.
2. Helpt de Omius koelband echt bij het verbeteren van sportprestaties?
Uit de besproken studie bleek dat de koelband weliswaar een koeler gevoel geeft op het voorhoofd, maar dat er geen significante prestatieverbetering of verlaging van de kerntemperatuur werd gemeten.
3. Waarom wordt de Omius band populair in de topsport?
Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor prestatieverbetering, ervaren topsporters een koel en comfortabel gevoel, wat een psychologisch voordeel kan bieden.
4. Wat zijn de nadelen van de Omius koelband?
De band is kwetsbaar, duur (€320 inclusief verzendkosten en belasting), en vereist zorgvuldig onderhoud. Vervangende blokjes zijn prijzig en moeten apart worden aangeschaft.
5. Is de Omius band ook geschikt voor recreatieve sporters?
Hoewel de band koel aanvoelt, zijn de kosten en het kwetsbare karakter waarschijnlijk te hoog voor de meeste recreatieve sporters. Een natte zweetband biedt wellicht vergelijkbaar comfort voor een fractie van de prijs.
6. Moet ik de Omius koelband kopen?
De keuze om de band te kopen hangt af van persoonlijke voorkeur en budget. Voor professioneel gebruik kan het psychologisch voordeel waardevol zijn, maar voor recreanten is de meerwaarde niet duidelijk aangetoond.
Handige bronnen en links:Website van Omius: https://www.omius.io/
(Voorlopig) eerste studie waarin de Omius haarband tijdens het hardlopen getest is: https://sportrxiv.org/index.php/server/preprint/view/392
Aflevering 19 over sporten in de hitte: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/sporten-in-de-hitte-hoe-ga-je-daar-mee-om/
Aflevering 141 over de Core sensor: Ontdek of je je kerntemperatuur tijdens het sporten kunt aflezen met een huidsensor. Optimaliseer je prestaties en voorkom oververhitting. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/141-continu-je-kerntemperatuur-tijdens-het-sporten-aflezen-met-een-huidsensor-werkt-dat/
Aflevering 152 met Puck Alkemade als special guest: Met hittegolven en tropische temperaturen die steeds vaker voorkomen, moeten atleten zich aanpassen om in de
-
Dit is de 192e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer presteren met supplementen volgens sportvoedings-wetenschapper Floris WardenaarINLEIDING:
Gerrit en Jurgen duiken samen met sportvoedingsonderzoeker Floris Wardenaar van Arizona State University in de wereld van voedingssupplementen voor sporters. Misschien herken je het wel: je keukenkastje vol met potjes magnesium, eiwitpoeders, en vitaminepillen. Maar heb je die allemaal echt nodig? En hoe weet je of de supplementen die je neemt niet schadelijk zijn? In deze aflevering helpen we je om door de bomen het bos weer te zien.
Heb je als sporter supplementen nodig?Veel sporters hebben de neiging om een breed scala aan supplementen te slikken, van magnesium tot eiwitpoeders en vitaminepillen. Floris Wardenaar benadrukt echter dat een gezond en gevarieerd voedingspatroon de basis zou moeten zijn voor iedere sporter.
Supplementen dienen alleen als aanvulling wanneer dat echt nodig is, bijvoorbeeld bij specifieke tekorten of bijzondere trainingsomstandigheden. Het blindelings slikken van supplementen zonder dat je precies weet wat ze doen, kan meer kwaad dan goed doen.
Risico’s van vervuilde supplementenEen van de grootste risico’s bij het gebruik van supplementen is de mogelijke vervuiling met ongewenste stoffen. Deze vervuiling kan zowel bewust als onbewust gebeuren tijdens het productieproces, bijvoorbeeld door gedeelde machines of onzuivere grondstoffen.
Dit kan zelfs leiden tot positieve dopingtests, een probleem dat niet alleen topsporters treft maar ook recreatieve atleten die deelnemen aan officiële wedstrijden. Floris benadrukt dat het belangrijk is om te kiezen voor producten die getest zijn door betrouwbare keurmerken, zoals het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT).
Als je supplementen wilt gebruiken, is het cruciaal om goed op te letten of ze getest zijn door onafhankelijke en betrouwbare organisaties. Het NZVT is een van de systemen die supplementen test op ongewenste stoffen.
Echter, niet alle producten van een merk zijn per definitie veilig; je moet altijd controleren of de specifieke batch getest is. Dit geeft je meer zekerheid dat wat je neemt geen schadelijke stoffen bevat die je prestaties negatief kunnen beïnvloeden of zelfs je gezondheid in gevaar kunnen brengen.
Raadpleeg een expert: de sportdiëtistOm beter inzicht te krijgen in je supplementgebruik en te bepalen wat echt noodzakelijk is, raadt Floris aan om een sportdiëtist te raadplegen. In Nederland is sportdiëtist een beschermd beroep, en deze experts zijn het beste op de hoogte van de juiste adviezen omtrent voeding en supplementen.
Een sportdiëtist kan je helpen om je gebruik van supplementen kritisch te evalueren en je adviseren wat je wel of niet nodig hebt, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie, doelen en voedingspatroon.
Het valt op dat veel sporters onnodig veel supplementen gebruiken, vaak zonder dat er wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit ervan. De drive om iets nieuws te proberen, vooral wanneer een product net op de markt is gekomen, leidt vaak tot overbodig en zelfs schadelijk gebruik.
Floris pleit daarom voor een nuchtere aanpak: gebruik alleen supplementen die echt nuttig zijn voor jouw prestaties, en laat je goed informeren door experts.
Maak slimme keuzes voor optimale prestatiesAan het eind van deze aflevering is de boodschap helder: zorg dat je supplementen niet zomaar...
-
Dit is de 191e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit, Jurgen en Guido het over:
Slimmer Presteren met de juiste medische kennis: luisteraarsvragenINLEIDING:
In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast behandelen we prangende vragen van luisteraars over sport en gezondheid. Sportarts Guido Vroemen sluit aan bij het vaste team van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen om onderwerpen zoals hardloopblessures, bloed doneren, levergezondheid, koud water, en fietshouding te bespreken.
De aflevering biedt waardevolle inzichten voor zowel recreatieve als competitieve sporters die hun prestaties willen verbeteren.
Hardloopblessures: Hoe kun je ze voorkomen?Hardloopblessures zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij intensieve trainingsschema’s. Guido Vroemen legt uit dat het voorkomen van blessures begint met een goede techniek, een geleidelijke opbouw van de trainingsbelasting, en voldoende rust. Door te luisteren naar je lichaam en overbelasting te vermijden, kun je de kans op blessures aanzienlijk verkleinen.
Het effect van bloed doneren op sportprestatiesVeel sporters vragen zich af hoe bloed doneren hun prestaties beïnvloedt. Plasma- en bloedplaatjesdonatie hebben weinig invloed op je sportcapaciteit, omdat er geen rode bloedcellen verloren gaan. Het geven van volbloed kan echter tijdelijk je zuurstoftransport verminderen, wat enkele weken herstel vereist. Het is slim om je donatie te plannen buiten belangrijke trainings- of wedstrijdperiodes.
Is intensief sporten slecht voor je lever?Er circuleren online zorgen over mogelijke schade aan de lever door intensief sporten. In de podcast wordt duidelijk gemaakt dat normaal sporten geen negatieve impact heeft op je lever. Integendeel, regelmatig bewegen kan juist bijdragen aan een betere leverfunctie, vooral bij mensen met insulineresistentie.
Gevaren van plotseling in koud water springenVeel wielrenners gebruiken koud water om snel af te koelen na een intensieve rit. Maar is dat wel veilig? Voor gezonde mensen is het meestal geen probleem, maar als je hart- of vaatproblemen hebt, kan het plotselinge temperatuurverschil risicovol zijn. Voorzichtig te werk gaan, zoals eerst polsen en gezicht aan het koude water laten wennen, blijft een goede gewoonte.
Fietshouding en prestaties in een tijdritEen aerodynamische houding op de fiets helpt je sneller te gaan door minder luchtweerstand, maar kan je ook beperken in het vermogen dat je kunt leveren. De sleutel ligt in het vinden van de juiste balans tussen aerodynamica en spierkracht. Door te experimenteren met je fietshouding kun je ontdekken welke positie jou de beste combinatie van snelheid en kracht biedt.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat zijn de beste manieren om hardloopblessures te voorkomen?
Het voorkomen van blessures begint bij een goede looptechniek, een geleidelijke opbouw van de trainingsintensiteit en voldoende herstel. Luister naar je lichaam en vermijd overbelasting.
2. Hoe beïnvloedt bloed doneren mijn sportprestaties?
Plasma- en bloedplaatjesdonatie hebben weinig impact op je prestaties. Echter, het doneren van volbloed kan je zuurstoftransport en prestaties tijdelijk verminderen, wat enkele weken herstel kan vergen.
3. Kan intensief sporten je lever beschadigen?
Nee, normaal intensief sporten beschadigt je lever niet. Sporten kan juist de gezondheid van je lever verbeteren, vooral bij mensen met een verminderde insulinegevoeligheid.
4. Is het gevaarlijk om direct in koud water te springen na een inspanning?
Voor gezonde mensen is dit meestal...
-
Dit is de 190e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer presteren door méér te spelen: lessen van Joe Baker tijdens de ASM Masters of MovementINLEIDING:
Dat 10.000 uur training nodig is om uit te blinken in je sport, blijkt inmiddels een achterhaalde gedachte. Maar wat is dan de beste aanpak voor een succesvolle én duurzame spo rtcarrière? Hoe zorgt structured play voor meer plezier in het sporten of het revalideren?
De Canadese sportwetenschapper Joe Baker liet er zijn licht over schijnen tijdens de ASM Masters of Movement bijeenkomst in juni 2024.
De aflevering gaat verder in op het belang van plezier in sport, zowel voor topsporters als voor recreatieve sporters. Het behouden van plezier en motivatie is cruciaal voor langdurige betrokkenheid bij sport en beweging.
Joe Baker pleit voor een meer holistische benadering van talentontwikkeling, waarbij coaches en trainers aandacht besteden aan zowel de prestaties als het welzijn van hun atleten.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat is structured play en hoe verschilt het van traditionele training?
Structured play combineert de voordelen van vrije speelvormen met gestructureerde trainingsmethoden. Het biedt atleten variatie in beweging, wat hen helpt meerdere bewegingsoplossingen te ontdekken en actiever te worden.
2. Waarom is de 10.000 uren regel achterhaald?
Joe Baker legt uit dat deze regel te simplistisch is en voorbijgaat aan het belang van plezier en variatie in bewegen. Plezier en gevarieerde bewegingsactiviteiten dragen bij aan een duurzamere sportcarrière en betere prestaties.
3. Hoe kan structured play worden toegepast in de praktijk?
Voor kinderen betekent dit het beoefenen van verschillende sporten en spelvormen om een brede motorische basis te ontwikkelen. Voor volwassen atleten kan structured play helpen om trainingen leuker en socialer te maken, wat de motivatie verhoogt.
4. Wat is het nieuwe initiatief van ASM voor basisscholen?
ASM heeft een lesmodule ontwikkeld waarmee kinderen in de klas meer gaan bewegen en leren over bewegen. Dit programma biedt leerkrachten handvatten en inspiratie om op een speelse en gevarieerde manier bewegingsonderwijs te integreren in de lessen.
Handige bronnen en links:De specifieke info pagina over de lesmodule voor bewegend onderwijs in basisscholen: https://www.athleticskillsmodel.nl/lesmodule/
Onze eerdere aflevering over talentontwikkeling met Marije Elferink-Gemser: Marije Elferink-Gemser, expert op het gebied van zelfregulatie in de sport, is te gast in de Slimmer Presteren Podcast. Ze legt uit hoe je bij een sportprestatie zorgt dat je de goede keuzes maakt en hoe je dat kunt leren. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/119-zelfregulatie-tijdens-het-sporten-met-special-guest-marije-elferink-gemser/
Website van de ASM Masters of Movement met vorige en toekomstige sprekers: https://www.athleticskillsmodel.nl/mastersofmovement/
Artikel van Jurgen op Topsport Topics over het belang van multi-sport en late specialisatie voor talentontwikkeling van topsporters:
-
Dit is de 189e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer presteren in Parijs: over judo met Casper de WitINLEIDING:
De Olympische Spelen in Parijs naderen, op wie moeten we gaan letten? Uiteraard zijn ook de Nederlandse judoka’s van de partij. Wat kunnen we leren van hun aanpak?
Welke rol spelen wetenschap en innovatie hierbij?
We vragen het aan onze ‘Special Guest’ Casper de Wit, embedded scientist bij de Judo Bond Nederland.
Deze aflevering biedt een diepgaand inzicht in hoe wetenschap en innovatie bijdragen aan de prestaties van topjudoka's en wat wij als amateursporters hiervan kunnen leren. Door te kijken naar energieverdeling, efficiënte training en strategisch denken, kunnen ook wij slimmer presteren.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Hoe kan wetenschap bijdragen aan betere judo-prestaties?
Wetenschap helpt bij het optimaliseren van de energieverdeling en het bepalen van efficiënte trainingsschema's. Hierdoor kunnen judoka's met minder inspanning meer rendement uit hun training halen.
2. Wat is het belang van een goede warming-up voor judoka's?
Een goede warming-up zorgt ervoor dat het lichaam fysiek klaar is voor de intense inspanning die een judowedstrijd vereist. Dit voorkomt blessures en zorgt voor betere prestaties op de mat.
3. Welke rol speelt krachttraining in judo?
Krachttraining is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van fysieke kracht en explosiviteit. Het helpt judoka's om blessures te voorkomen en hun prestaties te optimaliseren.
4. Hoe ziet een typische wedstrijddag eruit voor een judoka?
Een wedstrijddag begint met een weging en een warming-up. Tijdens de dag zijn er meerdere wedstrijden, met herstelperiodes daartussen. Actief herstel, zoals fietsen, helpt judoka's om klaar te zijn voor de volgende wedstrijd.
Handige bronnen en links:Onze eerdere aflevering over judo als donorsport binnen het Athletic Skills Model (ASM): https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/bonus-slimmer-presteren-door-te-stoeien-met-judo-bij-de-asm-masters-of-movement/
Casper de Wit te gast bij de Science for Sport podcast: https://scienceforsport.fireside.fm/93
Aflevering 170 over de Nederlandse roeiploeg in aanloop naar Parijs: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/slimmer-presteren-in-parijs-over-roeien-met-matthias-verstraelen/
Aflevering 180 over het zwemmen in aanloop naar de Olympische Spelen 2024: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/180-slimmer-presteren-in-parijs-over-zwemmen-met-roald-van-der-vliet-en-sander-schreven/
Aflevering 176 over het Nederlandse baanwielrennen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/176-slimmer-presteren-in-parijs-over-baanwielrennen-met-gert-galis/
—-
De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief...
-
Dit is de 188e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Slimmer Presteren tijdens de Ironman Westfriesland: een race reportINLEIDING:
Op zondag 23 juni 2024 stonden vier uitverkoren atleten van het Slimmer Presteren Podcast-team al om 5 uur ‘s ochtends naast hun bed. De ironman 5150 triathlon Westfriesland wacht immers op niemand. Hoe verging het ze in Hoorn en omgeving? Welke unieke ervaringen deden ze tijdens de race op? En hebben ze nog nieuwe lessen voor hun volgende triatlon geleerd?
Start van de dag in pittoresk HoornOnze dag begon in het pittoreske Hoorn, waar we al snel geconfronteerd werden met de uitdagingen van de Ironman. Ondanks de spanning en het vroege tijdstip was de sfeer fantastisch, mede dankzij de mooie locatie aan de haven van Hoorn en het prachtige weer.
Uitdagend zwemonderdeel in de havenHet zwemonderdeel startte in de haven en voerde ons door sluisdeuren en zelfs buiten de havenbescherming. Hoewel Marliz aanvankelijk vastzat tussen schoolslagzwemmers, kwam ze al snel in haar ritme en kon ze genieten van de omgeving. Jurgen, die niet zo'n fan is van het zwemmen, voelde de opluchting toen hij eenmaal op de fiets zat. De route langs het Markermeer bood spectaculaire uitzichten en ideale omstandigheden voor een snelle rit.
Ervaringen op de fietsroute langs het MarkermeerTijdens het fietsen ervaarden we verschillende situaties. Marliz deelde haar frustratie over mannen die haar inhaalden en vervolgens langzamer voor haar gingen rijden, waardoor ze in hun wiel terechtkwam. Dit fenomeen, dat wij als mannen niet kennen, gaf een unieke kijk op de racebeleving van vrouwelijke triatleten. Voor Gerrit, Marco en Jurgen was het fietsen een geweldige ervaring, ondanks een paar incidenten zoals een haakse bocht die Gerrit verkeerd inschatte, wat resulteerde in een flinke slip.
Finish op het nieuwe stadsstrandDe looproute bracht ons door het centrum van Hoorn en over het nieuwe stadsstrand, waar de finishlijn op ons wachtte. De sfeer was uitgelaten met veel publiek en enthousiaste aanmoedigingen, wat ons een extra boost gaf om door te zetten tot het einde.
Verbeteringen en organisatorische inzichtenNaast onze persoonlijke ervaringen spraken we met Loek Schreurs, de race director, die uitlegde hoe de organisatie dit jaar verbeteringen had doorgevoerd. Van een nieuw zwemparcours tot een aanpassing van de fietsroutes om de lokale bewoners meer vrijheid te geven, en verbeterde medische voorzieningen na de hitteproblemen van vorig jaar.
Conclusie: een onvergetelijke triatlonervaringDe race was niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een unieke ervaring die ons liet zien hoe belangrijk goede organisatie en community spirit zijn voor een geslaagd evenement. Voor iedereen die overweegt deel te nemen aan een triatlon: deze ervaring in West-Friesland toont aan dat het de moeite waard is om jezelf uit te dagen en te genieten van de weg naar de finish.
Vragen die in deze aflevering worden beantwoord:1. Wat was de grootste uitdaging tijdens de Ironman 5150 in West-Friesland?
De zwemstart in de drukke haven en het omgaan met andere zwemmers waren grote uitdagingen, vooral voor Marlies die vastzat tussen schoolslagzwemmers.
2. Hoe was de fietservaring langs het Markermeer?
Het fietsen bood prachtige uitzichten en ideale omstandigheden. Jurgen genoot van de rit, terwijl Gerrit een slip maakte in een haakse bocht door verkeerde inschatting van het parcours.
3. Wat was het effect van internationale deelnemers op de race?
De aanwezigheid van internationale deelnemers bracht een levendige sfeer met zich mee. Ze namen
-
Dit is de e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
Live voorbeschouwing 5150 Triathlon Westfriesland | Slimmer Presteren PodcastINLEIDING:
Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het samen met winnaars Marliz en Marco over hun deelname aan de 5150 Triathlon Westfriesland.
Wat betekent deze race voor hen?
Hebben ze zich nog specifiek ergens op voorbereid?
Wat is hun plan voor morgenvroeg?
Ongescript, helemaal live.
Handige bronnen en links:De website waar je live de verrichtingen kan checken: https://track.rtrt.me/e/IRM-WESTRIESLAND703-2024#/tracker/list
We zijn:
Gerrit Heijkoop, nr 3397
Jurgen van Teeffelen, nr 3399
Marco Hijink, nr 3400
Marliz Altena, nr 3480
—-
De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.
Zie ook:
WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast
PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen
VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast
- Vis mere