Episoder
-
10 werkvormen en activiteiten voor groep 7 en 8 (en voor leerlingen in lagere groepen die al redelijk goed Engels kunnen spreken en schrijven). De ideeën zijn vooral bedoeld voor de maand januari, want de thema's zijn winter en 'New Year's resolutions'. Hieronder een opsomming, maar ga vooral luisteren, want dan hoor je veel meer details!
1. Collage maken2. Nieuwjaarskaarten schrijven3. Praten over je kerstvakantie4. Schrijven over je kerstvakantie5. Liedjes & filmpjes over Nieuwjaar6. Voorwerp + wh-questions7. One sentence only8. Research & present9. Bird day & Hat day10. Writing / Speaking prompts (zie hieronder)
Vergeet de gratis downloads niet:DRAWING WORKSHEET - CHRISTMAS HOLIDAYSPEAKING CARDS - CHRISTMAS HOLIDAY
Blog: HAPPY NEW YEAR
Writing prompts:
"It started snowing in the middle of the night. When I woke up, everything was white...."
"There was a snowman in our garden, but no one knew who had built it...."
"My best friend and I decided to build the biggest igloo in the world...."
"We found a strange key buried in the snow and wondered what it could open...."
"I went ice skating for the first time, and something unexpected happened...."
"While walking in the snow, I saw something shiny sticking out from the ground...."
"The snowstorm came out of nowhere, and we couldn’t find our way home...."
"I threw a snowball, but instead of hitting my friend, it hit something strange...."
"There was a mysterious trail of footprints in the snow leading to the woods...."
"Our class went on a winter hike and we discovered something amazing in the forest...."
-
In deze aflevering geef ik je tips om met Sinterklaas aan de slag te gaan in je Engelse lessen. Er zijn een paar Engelstalige foutjes in geslopen, zoals 'pure chocolate' wat natuurlijk 'dark chocolate' moet zijn. En 'at the fireplace' wat 'by the fireplace' moet zijn.
Hieronder de 20 tips. Welke ga jij doen met jouw groep? 1. Introduction vocabulary (alle groepen)2. Bingo (alle groepen)3. Tell a story (alle groepen)4. Wishlist (alle groepen)5. Role play (alle groepen)6. Describe your surprise gift (bovenbouw)7. Write a poem (bovenbouw)8. Quiz time! (alle groepen)9. Cartoons (midden- en bovenbouw)10. Flashcard activities (alle groepen)11. Write a story (bovenbouw)12. Make a poster (alle groepen)13. Interview (bovenbouw)14. Speed dating (bovenbouw)15. Show and tell (alle groepen)16. Saint Nicholas debate (bovenbouw)17. What did you learn? (alle groepen)18. Route description (bovenbouw)19. Wordsearch (midden- en bovenbouw)20. 'Spelen met Engels' games (alle groepen)
Hier vind je nog meer inspiratie:
- Blog Saint Nicholas- Themapakket Saint Nicholas- Los lesmateriaal Saint Nicholas
-
Manglende episoder?
-
In deze aflevering geef ik je 10 redenen waarom prentenboeken eigenlijk onmisbaar zijn in je Engelse lessen. Ben jij leerkracht in de onder- of middenbouw en doe je niet veel anders dan werken met een methode als je Engels geeft? Luister dan deze podcast voor inspiratie!
Wil je na het luisteren direct aan de slag met een prentenboek? Doe dan mee met de online cursus 'Van prentenboek naar lessenserie', waarin je een compleet lesplan schrijft van minimaal 5 weken aan de hand van een door jou gekozen prentenboek. Als je je vóór 1 november 2024 aanmeldt, ontvang je een korting van €10,00! Gebruik de code ‘IKDOEMEE!’ https://spelenmetengels.nl/online-cursussen/van-prentenboek-naar-lessenserie/
-
140 namen uit mijn hoofd leren, een methode leren kennen, regels en afspraken maken, differentiëren, lessen voorbereiden... De eerste weken van het nieuwe schooljaar zitten erop. Ik ben weer vakleerkracht Engels op een basisschool én docent Engels op een middelbare school.
In deze aflevering deel ik mijn ervaringen tot nu toe en ook mijn mening over telefoons, petjes en jassen in de klas. Ik ben heel benieuwd hoe jij hier over denkt!
In chronologische volgorde heb ik het over namen onthouden, de dynamiek in de klas, mijn regels, het omgaan met de methode, differentiëren en het voorbereiden van de lessen. Veel plezier met luisteren!
-
In deze eerste aflevering van schooljaar 2024-2025 ben ik in gesprek met vakleerkracht Natasja Lammers. Een enthousiaste juf die uitgebreid vertelt over hoe zij Engels geeft in groep 1 t/m 8.
Zij belicht zowel de positieve als negatieve kanten van haar functie: Wat zijn de voordelen van de vrijheid die ze krijgt op haar school? Wat vindt ze soms lastig? Welke cursussen heeft ze gedaan en wat vindt ze van het werken met een methode?
We praten ook over CLIL-projecten en een Engelse bibliotheek, over Anglia examens en rubrics. Kortom, een animerend gesprek van ruim een uur!
Tips die naar boren kwamen tijdens het gesprek: -Dear zoo-Brown bear, brown bear-Lezen in het Engels-Our castle by the sea (2nd World war)-Online cursussen
-
In deze laatste podcastaflevering van schooljaar 2023-2024 deel ik nog enkele werkvormen en tips met je:
1. In or out the box? (alle groepen)2. Pass the ball / pass the bean bag (alle groepen)3. Pass the box (alle groepen)4. Bring it to me (alle groepen)5. Let's count together (midden- en bovenbouw)6. A, B, C and more (bovenbouw)7. Where does it belong? (alle groepen)
Heb jij het E-book 'Act it out more!' al op school? 242 versjes, liedjes en verhaaltjes om bewegend Engels te leren.
-
Vijf werkvormen voor groep 3 t/m 8 (en sommige ook voor de kleuters):
1. Lipreading: Werkvorm met flashcards, geschikt voor alle groepen2. Stand up - Sit down: Werkvorm met flashcards / memoriekaartjes (liefst zonder woord), geschikt voor alle groepen3. Do you remember?: Werkvorm met flashcards (evt. echte voorwerpen), geschikt voor alle groepen4. Have a nice weekend!: Werkvorm met kaartjes van de dagen van de week (afbeelding en/of woord), geschikt voor groepen die de dagen van de week in het Engels kunnen benoemen en weten dat Friday & Saturday in het weekend vallen. 5. Winner says Q: Werkvorm om de volgorde van de letters van het alfabet, de dagen van de week, de maanden van het jaar of tellen tot 50 te oefenen.
Wil je nog véél meer spelen met taal? Kom dan naar de open workshop op woensdag 12 juni 2024 in Neerijnen. Meer informatie en aanmelden kan hier: SPELEN MET TAAL
En heb jij het nieuwe E-book al gezien? Act it out more!
-
Houd pen en papier bij de hand, want ik deel zomaar 10 versjes en verhaaltjes uit het huidige E-book 'Act it out!' en het toekomstige E-book 'Act it out more!'.
Act it out!: 1. On the farm (verhaaltje over 'baby animals')2. There are many colours (liedje)3. How I feel (gedicht)4. I'm standing in my house (gedicht)
Act it out more!: 1. On the farm (liedje)2. It's raining (action story over 'clothes') 3. What are we wearing (klapliedje)4. Routines (liedje)5. Toy box (gedicht)6. Five fingers (versje)
In het huidige E-book staan maar liefst 183 van dit soort versjes, dus neem snel een kijkje: Act it out!.In het nieuwe E-book staan 242 liedjes, versjes en korte verhalen: Act it out more!Meer over 'Total physical response' leer je in de online cursussen 'Spelen met Engels 1' en 'Ontspannen Engels geven'. Maar ook tijdens de Open workshop 'Spelen met taal' (woensdag 12 juni), ga ik hier wat dieper op in. Kom je ook?
-
'Dat vinden mijn leerlingen raar', 'Dat is veel te kinderachtig', 'Dat doen mijn leerlingen nóóit', 'Pre-pubers willen dat niet'. Zijn deze uitspraken herkenbaar? Doe jij maar weinig bewegende werkvormen, omdat jouw leerlingen 'liever' een werkblad maken? Vind je het ook zo ongemakkelijk en vervelend als je niet alle leerlingen meekrijgt tijdens een activiteit?In deze podcastaflevering vertel ik meer over leerlingen die maar moeilijk te enthousiasmeren zijn. Leerlingen die met hun armen over elkaar gaan zitten en écht niet dat liedje gaan zingen, die bewegingen gaan nadoen of dat spel gaan spelen. Hoe zorg je ervoor dat de dynamiek in jouw groep verandert? Ligt het werkelijk alleen aan de leerlingen of speel jij daar ook een rol in?Ga direct aan de slag met de tips en deel deze podcast met je collega's. Heb je al eens gekeken naar de online cursussen die Spelen met Engels aanbiedt? KLIK HIER voor meer informatie.
-
In hoofdstuk 10 van ons boek 'Engels in het basisonderwijs' lees je heel veel tips over differentiëren in alle groepen. In deze aflevering bespreek ik het onderdeel over spreek- en schrijfvaardigheid.
Denk aan: een veilige sfeer in je groep, complimenten over het leerproces en niet het eindresultaat, verlenging van de inputfase, leerlingen die hun mening mogen en kunnen geven, in tweetallen en kleine groepjes spreekvaardigheid oefenen, (strip)verhalen schrijven, information gap activities, afgebakende spreekopdrachten en story cubes.
Veel meer werkvormen? Bestel dan de spellen van Spelen met Engels.
-
Pen en papier bij de hand voor 6 leuke werkvormen:1. Act it out! Nodig: Twee (of meer) teams en memoriekaartjes (eventueel wisbordjes voor oudere leerlingen).2. What are they doing? Nodig: Meerdere teams, pen & papier (voor leerlingen die al kunnen schrijven) of flashcards en memoriekaartjes (voor leerlingen die nog niet kunnen schrijven).3. Inner- outer circle. Nodig: Twee teams en eventuele memoriekaartjes.4. Who's the team leader? Nodig: Leerlingen in een kring. Eén leerling op de gang die daarna in het midden van de kring gaat staan. 5. Guess our sport! Nodig: Leerlingen in een kring. Eén leerling op de gang die daarna in het midden van de kring gaat staan. 6. Describe and guess. Nodig: Flashcards, memoriekaartjes of een woordmat.
Lees ook het blog over Sports en bekijk ook eens het lesmateriaal van Sports.
-
In deze aflevering bespreek ik de diverse scenario's voor Engels op de basisschool. Kiezen jullie voor Eibo, voor vvto, voor een tussenniveau of voor versterkt Engels? En hoe zit het met Engels dat kinderen buiten school leren?
In hoofdstuk 8 van het boek 'Engels in het basisonderwijs' gaan we hier nog dieper op in. Een praktisch boek voor elke school die Engels serieus neemt: Meer informatie.
Tot 1 februari 2024 krijg je €20,00 korting op de online cursus 'Ontspannen Engels geven'. Maak gebruik van deze aanbieding door de code PILOT20 in te voeren als je je aanmeldt.
-
De nieuwe online cursus Ontspannen Engels geven is voor leerkrachten die weinig plezier beleven tijdens het geven van Engels. Die zich onzeker voelen en zichzelf fouten horen maken als ze Engels spreken.
Herken ik mezelf hierin? Jazeker wel! Niet zozeer tijdens het geven van Engelse les op de basisschool, maar wél als ik Engels moet praten met een native speaker. En laat ik nou net verliefd worden op een Engelsman! Hoe krijg ik het voor elkaar?
Ineens word ik uit mijn comfortzone gerukt en blijkt mijn woordenschat niet veel groter dan 'Five little monkeys' en 'On Monday the very hungry caterpillar ate an apple' ;-). Oké, misschien overdrijf ik iets, maar dat ik me zo af en toe onzeker voel en fouten maak, is wel aan de orde. En daarom deel ik in deze aflevering mijn ervaringen met het continu Engels moeten spreken. Veel plezier!
PS. Als je je vóór 1 februari 2024 aanmeldt voor de cursus 'Ontspannen Engels geven', ontvang je een korting van €20,00. Gebruik de code PILOT20.
-
In deze aflevering neem ik je mee naar mijn jaarlijkse stilteretraite. Waarom zou ik vrijwillig bijna vier dagen niets willen zeggen? Wat voor een effect heeft dat op mij en zou het iets voor jou zijn? Kortom, een persoonlijke aflevering die niets met Engels op de basisschool te maken heeft :-).
-
De eerste werkvorm die ik met je deel (Left or right?) , kun je bij elk thema en bij bijna elk grammaticaal onderwerp toepassen. Ik geef je voorbeelden voor zowel de onder- als bovenbouw.
De tweede werkvorm (What's the question?) is geschikt voor de bovenbouw, omdat leerlingen daarbij gaan oefenen met het stellen van vragen. Een extra tip hierbij is de YouTube video van Harry Kindergarten Music 'Questions start with these'.
Veel meer werkvormen vind je in het E-book 'Flashcard fun!'
-
Wat is CLIL nu precies en kan elke school daar zomaar mee beginnen? In deze aflevering vertel ik de verschillen tussen light CLIL, medium CLIL en real CLIL. Ook geef ik uitleg over de vier C's die nodig zijn voor een goede CLIL lessenserie.
Interesse in een training voor het hele team? Bekijk dan de informatie over de CLIL training. Eerst maar eens de basis voor Engels vanaf groep 1? Bekijk dan de informatie over de VVTO training.
-
In deze aflevering spreek ik met Monique de Lange. Zij was jarenlang coördinator Engels op een school die internationalisering hoog in het vaandel had staan. Toch heeft Engels nu geen prioriteit meer en is zij niet langer de kartrekker voor Engels. Hoe vervulde Monique haar rol als coördinator? En wat is er nu veranderd?
We praten o.a. over E-twinning, over leren zonder grenzen, over werken in units en zonder methode en over de uitdagingen om Engels levend te houden binnen de school. Een inspirerend en eerlijk gesprek voor iedereen die Engels geeft!
Wil jij weten hoe je Engels op de juiste manier kunt implementeren? Bekijk dan eens de online cursus 'Succesvol starten met Engels'.
-
In deze korte aflevering deel ik de werkvorm 'Blanket game', waarin geen lees- of schrijfvaardigheid wordt gevraagd. Daardoor is deze activiteit zeer geschikt voor de onderbouw. Spelenderwijs oefenen leerlingen allerlei woordjes van een bepaald thema.
Bron: Teaching English games
Ben jij leerkracht in de onderbouw? Bekijk dan eens de online cursus 'Van prentenboek naar lessenserie'.
-
Ook in deze aflevering weer enkele leuke activiteiten om vocabulaire te oefenen in groep 6, 7 en 8:
- Categories - Video bingo- Roll the dice- Conversation competition
Loopt Engels nog niet zo soepel bij jou op school of willen jullie gaan beginnen met Engels vanaf groep 1? Neem dan eens een kijkje bij de nieuwe online mini-cursus 'Succesvol starten met Engels'.
-
In deze eerste podcast van schooljaar 2023-2024 deel ik drie werkvormen voor groep 6, 7 en 8:
- Paper wad game (diverse varianten op 'propjesdictee')- Folding stories (creativiteit, vocabulaire, schrijf- en spreekvaardigheid)- How's yours? (creativiteit, vocabulaire, spreekvaardigheid)
Heb jij de nieuwe mini-cursus 'Succesvol starten met Engels' al gezien? Klik op de link voor meer informatie.
- Vis mere