Episoder
-
Stollar Bollar har, under 2023 och 2024 utforskat relationer och kärlek. Här fortsätter samtalet live på Litteraturhuset i Göteborg.
I denna sommarspecial har vi bjudit in tidigare gäster Malin Wahlstedt (avsnittet om att leva i ett öppet äktenskap) Petra Hellberg (avsnittet om kärlek och omsorg) samt Lars Andersson (återkommande gäst). Karin Blixt och Petra Revenue från podden är också med på scenen.
Deltar med liv och lust gör även publiken.
-
Kan du veta om någon ljuger eller talar sanning?
Stollar Bollar möter Irena Höglund som arbetar med verksamhetsutveckling inom förhörsområdet på polisen. Karin grunnar på om förhörsteknik funkar i privata relationer? Hur lätt är det att implantera falska minnen? Och hur berättar vi en historia?
-
Manglende episoder?
-
Manusförfattaren Therese Söderberg gästar Stollar Bollar för att berätta om sin skönlitterära debut ”En enda röra”. Om en kämpande manusförfattare som i desperation ger sig själv en sista chans att lyckas. Vi pratar om att våra erfarenheter av känna sig misslyckad, om man borde vara destinerad för något större, och att se sitt eget liv med humor. Och så kärleken till skrivandet.
Ur EN ENDA RÖRA:
Hur kunde det bli så här, i år igen? Nu var det ju min tur, det var MIN tur! Dramatikerstipendiet var min livlina, mitt hopp om att slippa från butiksjobbet och komma in i branschen igen och nu, vad händer nu? Jag kunde väl ha fått ett litet stipendium åtminstone?
Varför får inte jag när alla andra får? Jag undrar vilka andra som fick, fast strunt i det eller varför inte förresten nej jag ska inte, jag kommer väl ihåg hur det blev förra året när jag kollade vilka som fick, nej jag borde verkligen inte
Utan att bry mig om att stänga av vattnet scrollar jag fram listan på beviljade stipendiater fast jag vet att jag inte borde, och jag läser och mår illa och skäms för att jag är så avundsjuk att jag mår illa när jag känner igen namnen på vänner, klasskompisar, kollegor, folk som knappt har skrivit ett manus, folk som knappt gått ut gymnasiet och det kanske hade varit okej om det hade stannat vid vänner, kollegor, klasskompisar och nybörjare för det är klart att jag unnar dem det, så kul, tills jag längst ner på listan läser:
TIOÅRIGT STIPENDIUM - Laura Groll.
Va?
TIOÅRIGT STIPENDIUM - Laura Groll.Det kan inte stämma.
TIOÅRIGT STIPENDIUM - Laura Groll.
Tio år.
-
Dags för en ny säsong av Stollar Bollar. Podden om hur vi gör storys av vår samtid. Lite stökigare numera, inte så hårt klippt.
Säsongens första gäst är Kalle Westerdahl, en skrivande skådespelare, som vill att livet ska vara som en spännande bok.
Han förklarar varför cirkus och teater är döda arenor för tv-serier, hur lätt det är att bli medberoende till Torsten Flink, samt varför det är bra att använda skyddsväst under vissa föreställningar för att slippa fysiska men.
Kalle Westerdahl har synts i otaliga film och tv-roller och är ofta knuten till teatern Brunnsgatan 4.
Läs mer om Kalle här:Kalle Westerdahl - IMDbKalle Westerdahl – Wikipedia
-
I veckan som kommer släpps Petra Revenues nya roman NÄRMARE NU. En kärlekshistoria i form av ett enda möte och en egendomlig brevväxling. NÄRMARE NU handlar, tematiskt, om att älska och avstå, om att mötas mitt i livet, att drabbas av passion, att återses en enda gång och försöka reda ut om kärlek kan överbrygga och överleva tid och rum.
Om du är i Göteborg 29 januari är du välkommen på boksläpp. 18-21 på Litteraturhuset, en del av Lagerhuset.
I nästa podcast presenterar vi hela programmet, vi har nämligen Kärlekstema på hela Stollar Bollars live-event.
-
Karin och Petra diskuterar vad de läst på senaste tiden. Petra jämför hur passion beskrivs i tre väldigt olika böcker och tillstånd.
Dante Aligheri, författare till den Gudomligakomedin debuterade med verket VitaNuova. Kallad en emotionell självbiografi. Dante levde1265-1321 och han diktar om sin älskade Beatrice på avstånd, en euforisk kärlekssång, som är helt och hållet fokuserad på hennes väsen.
Svenska Isabelle Ståhls nya roman Eden Svenska dagbladet skrev att huvudkaraktären lever i en längtan. Men gör hon det? Petra noterar meningen: Vi liknar varandra...och grubblar på vad den betyder.
Samt Nina Bouraquis Kärlekens geografi. Bouraquis är en fransk algerisk författare. Denna tunna men intensiva roman handlar om fantasin om en annan. Huvudkaraktären är författare och möter en 16 år yngre konstnär i en bokhandel. Deras möte är mycket kort men han skickar henne länken till sin hemsida. Hon lägger sitt eget liv åt sidan för att följa honom och fantasin om honom växter.
Karin hittade under ett besök hos sina föräldrar en ungdomsfavorit i Bokhyllan. Nämligen serien om Anne på Grönkulla av L M Montgomery.
Anne Shirley heter huvudpersonen i böckerna om Anne på Grönkulla. Hon har rött hår och vild fantasi. Anne vill heta något i stil med Cordelia. Hon är mycket för att prata och gillar långa och vackra ord. Anne har alltid velat vara vacker, ha puffärmar och volanger. Hon tycker om att ge platser egna namn som "Näktergalsro" och "Violernas dal". Anne föddes i Bolingbroke på Nova Scotia. Hennes föräldrar, som båda var lärare till yrket, dog när hon var mycket liten, och hon växte upp i barnrika fosterfamiljer där hon hjälpte till att se efter fosterföräldrarnas småbarn, innan hon till slut kom till Grönkulla.
Karin berättar vad boken väcker för känslor i henne så här långt senare.
-
Karin och Petra kan inte låta bli att prata om amerikansk politik. Räkna med flera nedslag under kommande valår. Det är något med alla absurda situationer och personer som bara inte går att släppa. I Stollar Bollar fokuserar vi ofta på detaljer som berättar mera än vad man kan tro vid första anblick. Varför säljer Trump delar av kostymen han tog sitt mugshot i? Vad tar han betalt för en bit tyg? Och varför kunde inte George Santos sluta ljuga trots att det barkade åt skogen?
-
Karin och Petra är glada över att podden börjat växa, en insikt som kom tillsammans med Spotifys redovisning över året. Vi hatar inte lyssnar-statistik längre!
I denna episod lovar vi varandra att satsa på tätare avsnitt. Petra grubblar på varför så många blandar ihop Michel Houellebecqs person med hans karaktärer, Karin har svaret. Houellebecqs roman Förinta diskuteras och det gör även Johanna Ekström och Sigrid Rausings märkliga brevväxling över dödens gräns i Och väggarna förvandlades till världen runt omkring. Karin berättar något litet om sorgens kropp och delar ett musikaliskt tips från Nick Cave.
Kom gärna med förslag på tips och gäster. Tack nytillkomna lyssnare och prenumeranter, fortsätt gärna sprida podden.
-
Vår säsong för kärlek fortsätter med gästen Petra Hellberg som är sjuksköterska och författare. Hennes teman handlar om att vara närvarande i det svåra, om skönheten i det mänskligt sköra och om styrkan i att våga leva fullt ut i dödens närhet. Vi valde en omslaget från hennes bok I mina händer som episodens bild.
-
Det är dags för avsnitt 4 i vår säsong för kärlek. Karin och Petra befinner sig på olika platser och därför sker samtalet på zoom, vilket så klart påverkar ljudkvaliteten. Inte desto mindre avhandlas Karins fascination för Näcken, tankar vi fått tillskickade oss efter avsnitten om BDSM och det öppna äktenskapet. Hur ärlig måste man egentligen vara i en kärleksrelation och hur viktigt är det att skapa en egen kärleksfiktion för sig relation? Hur kommunicerar vi våra relationer på sociala medier? Varför är det så vanligt att folk ser så lyckliga ut på Insta och FB precis innan skilsmässan är ett faktum?
-
Under Petras kärleksvecka på sociala medier förra sommaren bjöd hon in gäster som lever lite utanför normen. En av dom populäraste gästerna var då Malin Wahlstedt som valt att leva i ett öppet förhållande. I stollarbollars Säsong kärlek... fördjupar hon sitt resonemang och berättar om sin kärleksresa för Karin och Petra.
-
Säsong för kärlek fortsätter med ett samtal kring BDSM.Vår gäst Carin kommer att berätta om BDSM (Bondage/Disciplin, Dominans/Submission och Sadism/Masochism), som är en subkultur och principer kretsande kring sexuella rollspel med maktförskjutning.
Carin delar personliga tankar och erfarenheter, hon representerar ingen grupp eller inriktning, i ett förhoppningsvis både roligt och seriöst samtal med mig och min poddkollega Karin. -
Det är äntligen dags!
Nu släpper STOLLAR BOLLAR en serie podavsnitt på temat kärlek och intimitet.Vad ska vi utforska?
Jo, vi ska prata relationer, lyssna på poesi om längtan, begrunda kärlek till en plats, brist på kärlek, hur vi skildrar kärlek, om romantisk kärlek finns eller om den är en fix ide?
Är omvårdnad kärlek? Kan man älska ett djur lika mycket som en människa? Kärleken till gud, hur känns den? Är narcissism kärlek? Måste man verkligen älska sig själv för att kunna älska andra?
Olika sätt att leva tillsammans... eller allena, olika sexualitet...BDSM, swinger,
monogam, polygam, polyamorös, för evigt singel, tillsammans med en parasit eller i evig symbios?I första avsnittet berättar Karin och Petra på vilket sätt podden förändrats och varför. Karin berättar om varför hon läser Nick Caves hjärtespalt och Petra försöker få ordning på tankar och känslor inför Vigdis Hjorths bok Om bara. Och avsnittet avslutas med att skådespelare Emeli Jansson berättar om hur det känns att vara galet förälskad.
-
Karin Blixt samtalar med Anders Teglund.
Anders Teglund (1983) är pianist och förläggare, och driver Teg Publishing tillsammans med brodern Jonas. Han är bosatt i Kungsbacka.
Han debuterade i eget namn med de två instrumentala pianoskivorna Björkris I och Björkris II som släpptes 2019 och tematiserade vardagslivet i en hyresrätt. Musiken fick mycket gott mottagande och han har gjort många turnéer där han har spelat pianokonserter i människors vardagsrum. År 2020 följdes Björkris-skivorna upp av albumet Vissa somnar helt, som också är en liveföreställning tillsammans med serietecknaren och konstnären Sara Granér. Under våren 2021 släppte han skivorna Restriktioner – piano för en hand och Rekommendationer – piano för två händer. I september 2021 släpps hans debutbok Cykelbudet. Som musiker har han tidigare spelat med banden Cult of Luna, Mattias Alkberg BD och Convoj.
Teg Publishing är ett bokförlag, skivbolag och medieproduktionsbolag som producerar och publicerar böcker, musik, film och poddradio sedan 2010.
-
Säsong 4 med Stollar Bollar har rullat igång. I förra avsnittet analyserade vi valresultatet, i denna episod dyker vi åter ner i Ghislane Maxwells och Britney Spears öden och äventyr. Vi är en podd som intresserar oss för hur vi skapar story av vår samtid och detta med hur vi följer och skildrar "karaktärer" på den offentliga arenan är en del av det. Har vi ett behov av att förfasa oss över människor som ställer till det för sig, och hur stort är glappet mellan person och persona?
Musik och ljud av Björn Knutsson som vanligt och bakom mickarna Karin Blixt samt Petra Revenue.
-
Välkommen till en valanalys utifrån STOLLAR BOLLARS perspektiv. Har vi verkligen vaknat upp i ett nytt Sverige? Hur kommer det sig att SD har kopierat Trumps slagord? Är det en bra ide att kalla meningsmotståndare råttor? Varför möter kampanjen mot Ulf Kristersson med Förintelseöverlevaren Hédi Frieds namn motstånd hos vissa judiska debattörer och förbund? Saknas det inte en psykologisk analys av nationalistiska rörelser likväl som en ekonomisk och en politisk? Hur kommer vi bort från förenklade slagord och pajkastning och för ett samtal om vilken typ av samhälle vi vill ha, med frågor och ambivalens?
-
Hej,
Säsongens sista avsnitt av Stollar Bollar kommer här. Det handlar om vad vi ska hitta på den 27 maj när Stollar Bollar möter upp live på Litteraturhuset i Göteborg. I studion denna gång Karin Blixt och hennes barndomsvän som nu är medelålderskompis Anna Stenberg. Episodens musikaliska gäst är Lizzy Weibull. I avsnittet aktuella gäster från programmet nedan.
PREMIÄR MED STOLLAR BOLLAR
En försommarkväll med samtal, performance och litteratur.
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1.
Tid: 18.30 (insläpp från 18.15)
Entré: Frivillig Kom på dörren, men boka hellre din plats på: [email protected] (eller på Facebook)
Premiär för Mellan_Rum.
Karin, 19 år, går till en spådam för att få reda på om hon kan bli skådespelare. Det kan hon säger spådamen- och om det misslyckas passar hon bra i vårdsektorn… En liten monolog av kulturarbetare i omsorgen och omsorgsarbetare i kulturen.
På scen – Karin Blixt, musik – Björn Knutsson, rörelse – Minna Elif Wendin
Avslutande text – Lars Andersson
Vem äger narrativet om omsorgen? Vi samtalar med Silvana Vretoska, skyddsombudet från Kommunal som startade Hemtjänstupproret. Vem äger narrativet om omsorgen och pandemin idag?
Läsningar och provsmakning
”Ofarliga” kvinnor som väljer extrema lösningar.
Petra Revenue läser bla ur sin debutroman Äkta fransk gulmetall som ges ut på nytt av Saga Egmont 2022.
Genusvetaren och dramaturgen Lisa Lindén brottstycken ur romanen hon arbetar med.
Marinbiologen Kennet Lundin (Göteborgs Naturhistoriska muséum) ger ett smakprov ur sitt pågående arbete – en kokbok om annorlunda sjömat. Kanske bjuder han på lite sjöpung… eller annan delikatess?
Försmak: Tiny Festival #5
Tiny Festival Producers ger en försmak av årets festival 4 juni på Atalande och Skanstorget/Skansberget.
Vi visar konstnären Hans Carbes film, Galleristen som köpte...
Fotot från Mellan-Rum som illustrerar avsnittet är taget av Jarle Hammer.
-
I Mexiko är döden alltid närvarande, i konst, estetik och när det är kalas. Karin samtalar med konstnär och scenograf Diblik Rabía om hennes arbete. Karin mötte Diblik när dom arbetade med föreställningen Alla vindar är stilla i regi av Vera Berzak. Petra och Karin har tillsammans besökt Världskulturmuseets utställning Viva Mexiko där Diblik deItar med en installation. Så här presenteras utställningen: Mexiko är det förflutna evigt levande, sägs det. Här har traditioner blandats och omformats under tusentals år. ¡Viva México! visar Mexikos mångfacetterade ursprung och traditioner en utställning som rymmer både kamp och mod, dödskallar och blommor. Förutom detta försöker Petra förstå varför Frida Kahlo har en sån dragningskraft på kvinnor i alla åldrar.
-
I dagens episod av STOLLAR BOLLAR samtalar Petra med journalisten Eva Bergstedt. Eva fördjupar sig just nu i en slags djupläsning av litteratur som kallas biblioterapi. Vi lever i en tid då många problem och symtom tolkas bokstavligt. Kan vi istället, genom erfarenhet som transformerats till fiktion, dela djupare upplevelser och processer? Biblioterapi skiljer sig från "vanliga" bokcirklar genom att det finns en kunnig person som guidar samtal och läsning. Ämnena kan vara svåra, tex sorgebearbetning, en nära anhörigs självmord, anorexia-problematik. Nedan ett antal artiklar Bergstedt skrivit på temat.
https://www.svd.se/biblioterapi--ett-satt-att-bearbeta-barnens-sjalvmord
https://www.svd.se/alternativ-medicin-mot-livsproblemen
https://www.svd.se/brittiska-lakare-testar-bocker-pa-recept
https://www.svd.se/forfattarna-sjalva-valjer-aldrig-gratit-sa-mycket
https://www.svd.se/bockerna-hjalpte-mig-att-grata
-
Karin har varit hos en intimitetskonsult för att lära sig tekniker som skådespelare, för att lättare kunna röra vid andra. Hon har även upptäckt att en mytomspunnen sten i Japan spruckit, vad händer när räv-anden med nio svansar smiter ut? Petra grubblar på dom nya tongångar som hörts angående navelskåderi som identitetspolitik i kontrast till kriget och det nya mansideal som vissa efterfrågar i kristid. Mossigt eller begripligt? Gäst i detta avsnitt är konstnären Hans Carbe. Han vänder på skapelsebegrepp redan i sin process, där ofta hans vårdassistenter deltar. Se hans bilder här: Selfpictures - Hans Carbe Art (cargocollective.com)
Hans är en av konstnärerna som ingår i Karins projekt Omsorg Om, som består av olika delar.
27 Maj kan du möta STOLLAR BOLLAR live på Litteraturhuset i Göteborg. Mer om det snart.
- Vis mere