Episoder
-
Gazeteci Aslı Şafak, verdiği beklenmedik örneklerle birey olmanın ne demek olduğunu sorguluyor. Yanan ağaçlar yerine ülkede dırdır ağaçları diktiğimizi söyleyen Şafak, hepimizin birer gönüllü kul olduğunu bizlere bir kere daha hatırlatıyor. Gazeteci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Armut dibine düştü, gazeteci oldu. Uzman gazeteci olmak istedi, Mülkiye’de ekonomi okudu. Okurken çalışmaya başladı. Önce gazetelerin, ardından televizyonların rahleyi tedrisinden geçti. Uzun yıllar Ankara’da muhabirlik yaptı, haber programları hazırladı, sundu. Ülkeyi yönetenlerle röportajlar gerçekleştirdi. 7 yıl Londra’da yaşadı, köşe yazdı. 2010 yılından bu yana İstanbul’da, Bloomberg HT televizyonunda ekonomi anlatıyor. Anlatmaya radyoda da devam ediyor. Üniversitede ekonomi dersleri veriyor. Ekonominin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için çabalıyor. Sayının Namusu ve Bana Bana Hep Bana kitaplarının yazarıdır.
-
Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, kader motifinin doğduğumuz evden başlayarak yavaş yavaş oluştuğunu, bu yüzden eninde sonunda çocukken aldığımız yaraların bizi götürdüğü yere gittiğimizi anlatıyor. "En çok yaralayanlar, en çok yara alanlardır" diyor ve bu motifi hep birlikte tanıyarak hem kendi kaderimizi hem de çocuklarımızın kaderini değiştirebileceğimizi gözler önüne seriyor. *** Gülseren Budayıcıoğlu, 1947 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. 1966 yılında Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi'ne girdi. Önce TRT Ankara Radyosu’nda, daha sonra da TRT televizyonunda, kadrolu spiker ve sunucu olarak görev yaptı. 1972’de Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Bölümünde uzmanlık eğitimine başladı. 07.03.2005 tarihinde Ankara'nın ilk özel psikiyatri merkezi olan Madalyon Psikiyatri Merkezi’ni kurdu. Sonrasında "Günahın Üç Rengi", “Hayata Dön”, “Kral Kaybederse” adlı kitaplarını yayımladı.
-
Manglende episoder?
-
Semra Çetinkaya, geçirdiği bir trafik kazasında yanlış ilk yardım sonucu değişen hayatını ve ona nasıl uyum sağladığını bizlerle paylaşıyor. "Dışarıda o kadar kötü insan varken neden ben?" diyerek bu durumunu sorguladığını belirten Çetinkaya, altını çizmeye çalıştığımız şeylerin üstünü çizmeyi de öğrenmemiz gerektiğini bizlere hatırlatıyor. 02.01.1962 İstanbul doğumlu olan Semra Çetinkaya öğretimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüş ve sigorta acenteliği açarak profesyonel iş hayatına atılmıştır. 1994 yılında Adana’da iş seyahati sırasında geçirmiş olduğu trafik kazasından sonra yanlış ilk yardım neticesinde omurilik felçlisi olmuş ve yaşamını engelli bir birey olarak devam ettirmek zorunda kalmıştır. 1998 yılında kurulan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneğinin de kurucularından olan Semra Çetinkaya engelli hakları konusunda birçok çalışma yapmış, önlenebilir kazalar ve empati yoksunluğu konusunda eğitimler vermiş, ulusal ve uluslar arası projelerde görevler üstlenmiştir. İki çocuk annesi olan Semra Çetinkaya şu anda halen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nde Genel Başkan Yardımcılığı yapmaktadır.
-
Çocukluğundan bugüne uzanan hayat yolculuğunu paylaşan Gülben Ergen, antenlerini açtığında gördüklerini, yaşadıklarını hayalleri üzerinden anlatıyor. Her türlü şiddeti iletişim dili yapanlara karşı, “Kapayın kulaklarınızı,” diyor ve "Çalışana ve üretene birşey olmaz" diye ilave ediyor. Gülben Ergen’in yetenek ve çalışmayla yola devam ettiğinde Çocuklar Gülsün Diye Derneği’ni kurmasını ve 40 Anaokulu’nun köklerini toprağa salmasını dinleyerek altüst edici deneyimlere karşı yola devam etmenin önemini hatırlıyoruz. İstanbul'da doğan Gülben Ergen, kariyerine ilk adımı katıldığı Hürriyet Sinema Güzeli yarışmasında ikinci olmakla attı. “Biz Ayrılamayız” ve “Deniz Yıldızı” filmlerinde oynadı. “Hanımın Çiftliği” kariyerinin ilk dizisi oldu. “İki Kız Kardeş”, “Yol Palas Cinayeti”, “Fırat”, “Marziye”, “Dadı” dizileriyle izleyicinin beğenisini kazandı. 10 albüm ve 8 single ile Türk pop müziğine sevilen şarkılar kazandırdı. En Çok Satan Albüm; En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi ve şarkıları ile Altın Plak alan sanatçı, birçok televizyon programı yaparak ekranların başarılı isimlerinden biri oldu. “Gülben’den Masallar” ve 100.000 adet satışa ulaşan “Öğrendim ki” adlı iki kitabı bulunan Gülben Ergen, iki yıl boyunca Hürriyet Gazetesi / Kelebek ekine yazılar yazdı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak ve ihtiyacı olan uzak köylere anaokulu yapmak için Çocuklar Gülsün Diye Derneği’ni kurdu ve halen başkanlık görevini yürütmektedir
-
Kıvanç Talu, sosyal medyanın insan üzerine etkilerini mizahi bir biçimde bizimle paylaşıyor. "Sosyal medya benim oyun alanım, birinin hayatında neyi değiştirecek ki" diye düşünürken bir mesajla tüm düşünceleri alt üst olan Talu, "İnsanları birazcık daha mutlu eden şeyler paylaşın" diyerek "Mutluluğa en çok muhtaç olduğumuz bir devirde doğduğumuzu" bizlere hatırlatıyor. 1988 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2007 yılında Alametifarika’da reklam yazarı olarak çalışmaya başladı. Ardından pek çok farklı ajansta kariyerini devam ettirip, 2016 yılında C-Section’ın kreatif direktörlüğü görevinden ayrılıp oyunculuk, seslendirme ve sosyal medya alanlarında bireysel olarak çalışmaya başladı. Bunun yanı sıra 2015 yılından bu yana Var Böyle Tipler adlı Instagram sayfasını yönetiyor.
-
Hayatını, 7 madde ile şekillendiren bir gözlemcinin hikayesi.
Gözlemci - Observer -
Shiftdelete.net İnternet sitesinin kurucusu Hakkı Alkan, 1 Aralık 2018 tarihinde Adana'da düzenlenen TEDxGündoğduKoleji etkinliğinde kendi değişimini ve başarı hikayesini bizlerle paylaştı. 1980’de Ankara’da doğdum. Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. 2005 yılında ShiftDelete.Net’i kurdum ve zamanımın büyük bölümünü, severek çalıştığım bu site için harcıyorum. İş dışında kalan zamanlarda kıyıda köşede kalmış müthiş lezzetleri keşfetmek, otomobil ile ilgilenmek, gezmek ve spor yapmak gibi güzel uğraşlarım var.
-
Günümüzde başlıca ölüm nedenleri kanser, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları olmasına rağmen neden örümcekler, yılanlar ve yükseklik gibi şeylerden daha çok korkuyoruz? Neden kansere sebep olduğunu bildiğimiz sigarayı gördüğümüzde hemen koşarak kaçmıyoruz, ama bize hiçbir zararı olmayacak bir örümcek gördüğümüzde bayılacak kadar çok korkuyoruz? Bu soruların cevabını beynimizin gelişimine bağlayan Tevfik Uyar, sosyal uyum ve bu konuda yapılan deneylerden de bahsederek, "Akıllı insan, namuslu ve cesur olmak zorundadır!" diyerek konuşmasını sonlandırdı. Lisans eğitimlerini İTÜ ve Anadolu Üniversitesi’nden, Yüksek Lisans eğitimini ise İKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden almış, tez çalışmasını davranış bilimleri alanında yapmış olan Tevfik Uyar, işletme doktorasına devam etmekte, risk algısı, risk altında karar verme ve belirsizlik konuları üzerine çalışmalar yapmaktadır. Kendisi, Açık Bilim Podcast Kanalı'nın kurucu editörlerinden, Future Science Team mentorlarından,Herkese Bilim Teknoloji’nin köşe yazarları ve yayın kurulu üyelerinden, ve Yalansavar yazarlarından biridir. İKÜ’de havacılık ve insan davranışları üzerine dersler vermektedir, dört tane yayınlanmış kitabı ve iki çevirisi vardır.
-
Emrah Safa Gürkan, öğrenme sürecimizi kişisel gelişim kitaplarına devretme meylinde olduğumuz bu çağda, nasıl doğru şekilde öğrenebileceğimizi anlatıyor; "Öğrendikçe cahilleştiğinizi kabul ettiğiniz zaman daha çok öğrenirsiniz" diyen Gürkan, nasıl öğreneceğimizi kavradığımızda hem dünyayı algılamamız hem de kendimizle ve çevremizle olan ilişkimiz daha iyi hale gelir” diyor ve ekliyor; “çünkü 'öğrenebilme' kabiliyetimizi keşfimiz, bizi daha nitelikli bir birey yapıyor ve nitelikli bireyler yaşadıkları toplumu da kendileriyle beraber daha nitelikli hale getiriyor”. Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans çalışmalarını tamamladı. Aynı üniversitede Halil İnalcık’ın danışmanlığında yazdığı tez ile yüksek lisans diplomasını aldı. Ardından Georgetown Üniversitesi’nde Gábor Ágoston ile yazdığı tez ile doktor unvanını aldı. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyeliği yapan Doç. Dr. Gürkan 14. Kadir Has Ödülleri’nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülmüştür. Aynı yıl “Sultanın Casusları” adlı kitabı Türkiye Bilimler Akademisi Bilimsel Telif Eser Ödülü’nü alırken, kendisi de gene Türkiye Bilimler Akademisi’nin verdiği Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü’nü kazandı. Ottoman History Podcast'ın kurucu editörlerinden biri olan Gürkan, FluTV’de İlker Canikligil ile Olmaz Öyle Saçma Tarih adlı programı yapmaktadır. 2020 yılında “Bunu Herkes Bilir” adlı tarih kitabını çıkardı.
-
Deniz Bayramoğlu, Çiçero'dan Mustafa Kemal Atatürk'e insanların hayallerini gerçekleştirmelerini sağlayan özellikleri anlatıyor. Konuşmasının sonunda da kendi hayalini gerçekleştiriyor. 1997 yılında önce Financial Times ile ortak çıkan Liberal Bakış Gazetesi’nde borsa haberleri yapmaya başladı. 6 ay sonra döneminin en dikkat çekici gazetesi olan Yeni Yüzyıl’da borsa muhabirliğine devam etti. Burada özellikle imzasız yayınlanan ve borsa operasyonlarını deşifre ettiği kulis köşesi “Insider” ile dikkat çekti. Sabah grubunun Yeni Yüzyıl’ı satmasının ardından grupta kaldı ve aynı işi Sabah Gazetesi’nde devam ettirdi. Sabah Gazetesi borsa editörlüğü görevinden kısa bir süre sonra Yeni Binyıl Gazetesi’nin kuruluşunda ekonomi editörü olarak görev yaptı. Yazılı basın kariyeri sırasında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin tepe yöneticileri, ekonomi bürokrasisi, ekonomiden sorumlu bakanlar, Avrupa ve ABD’nin önde gelen şirketleri, ekonomi bakanları, ECB ve FED de dahil olmak üzere Merkez Bankası başkanları, ünlü fon yöneticileri v.d. ile röportajlar yaptı. Halen Türkiye'nin en çok izlenen bilimsel içerikli tv programı olan "Gündem Özel"i yapmakta ve sunmaktadır. 1997 yılında önce Financial Times ile ortak çıkan Liberal Bakış Gazetesi’nde borsa haberleri yapmaya başladı. 6 ay sonra döneminin en dikkat çekici gazetesi olan Yeni Yüzyıl’da borsa muhabirliğine devam etti. Burada özellikle imzasız yayınlanan ve borsa operasyonlarını deşifre ettiği kulis köşesi “Insider” ile dikkat çekti. Sabah grubunun Yeni Yüzyıl’ı satmasının ardından grupta kaldı ve aynı işi Sabah Gazetesi’nde devam ettirdi. Sabah Gazetesi borsa editörlüğü görevinden kısa bir süre sonra Yeni Binyıl Gazetesi’nin kuruluşunda ekonomi editörü olarak görev yaptı. Halen CNN Türk ekranlarında yayınlanan "Gündem Özel" programını yapmakta ve sunmaktadır.
-
DENİZ ALNITEMİZ Komedyen, Yazar / Comedian, Writer Gerisi Size Kalmış / The Rest is Up to You 1977 yılında Samsun'da doğdu, üniversitede okurken çalışmaya başladı, 10 yıl başka işlerle uğraştıktan sonra son 4 yıldır komedyenlik ve yazarlık yapmaktadır. Kendisine geçen sene de Wrap Up'ımızı teslim ettik.
-
Eşyalarını azaltmak, sadeleşmek aslında kendin ile kendinin arasındaki engeli kaldırman demek. Gerçekten bunu başarabiliyor musun? devamı videonun tamamında. İstanbul üniversitesi psikoloji bölümü mezunudur. Gazi üniversitesinde pdr yüksek lisansı yapmıştır.
-
Uzman Klinik Psikolog Beyhan Budak, bu konuşmasında bir klinik psikoloğun gözünden insanların nasıl değiştiğini ele alıyor. İnsanlar nasıl değişiyorlar? Değişirken neler yapmaya çalışıyorlar? Nerede hata yapıyorlar? İnsanın gerçekten değişmesi mümkün mü? Tüm bu soruların cevaplarının arandığı bu konuşma, Beyhan Budak'ın insanın değişim süreci hakkındaki bilgi, gözlem ve deneyimlerini bize sunuyor. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara’da alan Beyhan Budak, ilk tercihi olan İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazandı. İstanbul’un bilim, kültür ve sanat konusundaki imkanlarını sayesinde birçok insanla tanışıp birçok dernekte sosyal projelerde yer aldı ve birçok panele, seminere ve eğitime katıldı. Birçok farklı kurumda staj yapan Budak, İstanbul’da geçen dolu dolu 4 yılın ardından tekrar Ankara’ya döndü. Mezun olduktan sonra bir özel eğitim merkezinde işe başlayan Budak, burada bir süre çalıştıktan sonra TEDAŞ Genel Müdürlüğünde çalışmaya başladı. Fakat yapmak istediği işin bu olmadığına karar vererek TEDAŞ’tan istifa edip Sağlık Bakanlığında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim Araştırma Hastanesinde uzun yıllar çalıştıktan sonra özel sektöre geçiş yaptı. Lisans eğitiminden sonra Gazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (2011) ve İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji (2016) bölümlerinde yüksek lisans yaptı. Geçen zaman içinde TRT Türk’ün "Bir Uzman Var" projesinde videolarıyla yer alan Budak, 2014 yılı boyunca TRT Radyo 1’de sabit konuk olarak yer aldı. Ayrıca Kuzucuk, Elif’in Düşleri gibi çizgi filmlerin senaryolarına danışmanlık yaptı. Birçok televizyon ve radyo programında yer aldı. Kurucusu olduğu Fenomen Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezinde psikoterapi, psikolojik danışmanlık ve kurumlara eğitim hizmetleri vermekte olan Budak, birçok özel ve kamu kuruluşunda da seminerler verdi. Ayrıca farklı şirketlerin çalışan destek hizmetleri kapsamında psikolojik danışmanlık ve eğitim hizmetleri veriyor. Youtube kanalında her hafta popüler psikoloji ve kişisel gelişim konularında videolar yayınlayan Budak, Türk Psikologlar Derneği üyesidir.
-
Oytun Erbaş'ın hayatın ritmine dair çarpıcı konuşmasının tamamı videoda TUS(Tıp Uzmanlık Sınavı)’ta 7 kez derece (ilk 10) yapmış olan Oytun Erbaş Esas deneyim alanı ilaç AR-GE çalışmaları olan Erbaş, sinirbilim, biyolojik psikoloji, fizyoloji ve fizyopatoloji dersleri vermektedir. Deneysel Tıp ve Fizyoloji alanında Doçent Doktor olarak İstanbul Bilim Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmaktadır.
-
Lisenin ilk yıllarından beri yönetmekte olduğu "Burak Bayram", Youtube kanalında 500'e yakın videolu eğitim seti hazırladı; bu videolar 8 milyona yakın kişi tarafından izlendi ve izlenmeye devam ediyor. Ayrıca bu kanalda iş dünyasında kendi alanında başarılı olmuş bireylerle, gelecekte bu adımlardan faydalanacak öğrenciler için sohbet tadında röportajlardan oluşan "Kariyer Sohbetleri" isimli bir video serisi hazırladı. Buna ek olarak "Youtube" isimli bir kitabı da mevcut. Kendine has tasarımlar yapmayı seven Burak Bayram Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun. Geçtiğimiz zamanlarda da Microsoft stajyeri olarak çalışmış ve Udemy’de eğitmenlik yapmıştır. "Hayattan kaçmak için değil, hayatı yakalamak için yola çıkın." mottosuyla yaşayan Burak Bayram dünyada keşfetmesi gerektiği daha birçok yer ve yapılması gereken birçok iş olduğunu düşünüyor. Yaşadığı tecrübeleri, yazılarını ve gezdiği yerleri de bizimle “burakbayram.net" websitesinde paylaşıyor. Lisenin ilk yıllarından beri yönetmekte olduğu "Burak Bayram", Youtube kanalında 500'e yakın videolu eğitim seti hazırladı; bu videolar 8 milyona yakın kişi tarafından izlendi ve izlenmeye devam ediyor. Ayrıca bu kanalda iş dünyasında kendi alanında başarılı olmuş bireylerle, gelecekte bu adımlardan faydalanacak öğrenciler için sohbet tadında röportajlardan oluşan "Kariyer Sohbetleri" isimli bir video serisi hazırladı. Buna ek olarak "Youtube" isimli bir kitabı da mevcut. Kendine has tasarımlar yapmayı seven Burak Bayram Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun. Geçtiğimiz zamanlarda da Microsoft stajyeri olarak çalışmış ve Udemy’de eğitmenlik yapmıştır. "Hayattan kaçmak için değil, hayatı yakalamak için yola çıkın." mottosuyla yaşayan Burak Bayram dünyada keşfetmesi gerektiği daha birçok yer ve yapılması gereken birçok iş olduğunu düşünüyor. Yaşadığı tecrübeleri, yazılarını ve gezdiği yerleri de bizimle “burakbayram.net" websitesinde paylaşıyor.
-
Caz Sanatçısı Karsu, kendi hayatından hikayelerle karşılaştığı zorlukları bizimle paylaşıyor. Hayatının her anında çeşitli damgalamalara maruz kaldığını belirten Karsu, tüm bunlara ''Sanane'' şarkısıyla cevap veriyor. Karsu, Hollanda doğumlu, Türk Kökenli, çok yetenekli bir sanatçı. Yalnız şarkıcı değil; aynı zamanda çok iyi bir piyanist, besteci, aranjör ve söz yazarı. Yedi yaşında piyano çalmaya, 14 yaşında şarkı söylemeye ve 15 yaşında beste yapmaya başladı. Yıllar içinde Amsterdam Concertgebouw, North Sea Caz Festivali, Carnegie Hall gibi dünyanın pek çok yerinde ve uluslararası festivallerde sahne alma başarısı gösterdi. Amerika, Endonezya, Almanya, Belçika, Sürinam, İngiltere ve Brezilya'da konserler verdi. Türk kökenli sanatçıya Türk medyası da ilgi gösterdi. Ankara Caz Festivali, Akbank Caz Festivali, İstanbul Zorlu PSM'de birçok kez sahne aldı ve büyük ilgi gördü. 2012'de çekimleri 5 yıl sürmüş olan ve Karsu'nun adını aldığı Karsu Köyü'nden, New York'a kadar Karsu'nun takip edildiği "Karsu: I Hide A Secret" belgeseli, ödüllü belgeselci Mercedes Stalenhoef imzasıyla Uluslararası IDFA belgesel festivalinde gösterime girdi ve daha sonra pek çok ülkenin festivallerinde gösterimi yapıldı.
-
Youtube ‘da Başka Bir Şey kanalıyla tanıdığımız Kadir Köymen,aslında 2000’li yılların başında çektiği videolarla prodüksiyon öğretiyordu. University of Nottingham’da aldığı makine mühendisliği ve işletme eğitiminin yanında sürekli kısa filmler çeken, sinemaya gönülden bağlı biri. “Doğru insanları biraraya getirdiğinde değerleri toplanarak değil, çarpılarak artar. Birbirini tamamlayarak harika işler ortaya çıkarabilirler.” diyen başarılı girişimci Kadir’in 2009 yılında kurduğu Edelkrone ödüllü tasarımlarıyla kamera aksesuarları üreten bir şirket. Kadir Köymen, gençlere alabilecekleri tüm riskleri almaları gereken yaşlarda olduklarını ve ellerini taşın altına koymaları gerektiğini anlatıyor. Dahası, bunun örneği kendi hayatında olduğu için söyledikleri havada kalmıyor.Şimdilerde ise yine Youtube’da “Sıfır” adlı yeni kanalını beğenerek takip ediyoruz.
-
Çiftçi ve Ev Hanımı Afife Küçükbenli nam-ı diğer #AfifeTeyze , 6 Ocak 2019'da gerçekleşen #TEDxAnkara "Çıkış Yolu" etkinliğinde "Kitaplar ve Sevginin Gücü" başlıklı konuşmasında #kitapsevgisi nin gücü ile hayatının nasıl değiştiğini anlattığı konuşmasında katılımcılara ilham veriyor. Bizleri Paris'ten Yahyalı'ya, çiftçilikten notre dame'ın kamburu'na uzanan çıkış yolculuklarına çıkarıyor. Hayallerinizi sadece kovalamayın onları tutun ve çekin diyor. Kayseri Yahyalı’ya bağlı kırsal mahallelerden Seki Dağı’nda yaşayan Afife Küçükbenli, çocukluğunda köy ve ev işlerinde annesine yardım etmesi gerektiği için ilkokuldan sonra eğitimine devam edemedi. Küçükbenli, çocukluğundan beri içinde olan kitap okuma sevgisini ilk zamanlar kardeşlerinin ders kitaplarını okuyarak dindirdi. Köyde okuyacak kitap bulmakta zorlanan Küçükbenli, astsubay Ahmet Küçükbenli ile evlenip şehre taşınınca çok sevdiği kitaplara daha kolay ulaşma imkanı sağladı. Çocuklarının okula başlaması ve üniversiteye gitmesiyle ufkunu genişletti. İlk olarak Türk edebiyatının önemli eserlerini okumaya başladı. Çocuk hikayeleriyle başladığı okuma serüvenine, Türk edebiyatı klasiklerinin yanı sıra Rus, Alman ve Fransız edebiyatı olmak üzere birçok yabancı baş yapıtı sığdırdı. Şehir hayatının stresinden bunalan ve çocukları üniversite için evden ayrıldıktan sonra emekli olan eşiyle birlikte memleketlerine yerleşme kararı alan Küçükbenli, 15 yıl önce 3 keçi ve 10 koyun alarak kendisine köyünde yeni bir hayat kurdu. Küçükbaş sürüsünün yanı sıra inek, tavuk, ördek, kedi ve köpek gibi hayvanlar besleyen, arı yetiştiren Küçükbenli, bir taraftan köy işleriyle ilgilenirken bir taraftan kendisine yeni dünyaların kapılarını açan kitaplarına daha fazla zaman ayırabiliyor.
-
Oytun Erbaş Tıp Doktorluğu Bilgilerini Dahi Beyniyle Harmanlayıp Bizlere Kahve Falına Nasıl Farklı Bakış Açısı Getirilir'i Anlatıyor. Oytun Erbaş 1978 yılında Ödemiş’te dünyaya gelmiştir. Üniversiteye kadar olan eğitimini Ödemiş’te alan Erbaş, daha sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. 2001 yılında dönem ikincisi olarak üniversite hayatını tamamlamış, bu süre zarfında TUS’ta 7 kez derece yaparak ilk 10’a girmeye hak kazanmıştır. İlaç AR-GE çalışmaları, sinirbilim ve fizyoloji gibi alanlarda dersler vermekle birlikte başta Ege Üniversitesi olmak üzere birçok üniversitede öğretim üyeliği yapmıştır. ABD Illinois eyaletinde “Experimental Medicine” ve Gebze-Kocaeli Tübitak Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde “Deneysel Tıp” ilaç AR-GE laboratuvarlarının kurucusudur. Birçok uluslararası dergide 100’den fazla bilimsel makalesi yayınlanmıştır. Yaptığı deneysel çalışmalar sonucu 2013 yılında Uluslararası Otolojik Cerrahi Derneği’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları dalında ‘‘Politzer Ödülü’’ ve Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Derneği’nden ‘‘Jacques Duparc Ödülü’’ kazanmıştır. Doç. Dr. Oytun Erbaş İstanbul Bilim Üniversitesi’nde görev almakta ve İstanbul Florence Nightingale hastanelerinde AR-GE koordinatörlüğü yapmaktadır. Oytun Erbaş, 2001 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden dönem ikincisi olarak mezun olmuştur. TUS’ta 7 kez derece (ilk 10) yapmıştır. Esas deneyim alanı ilaç AR-GE çalışmaları olan Erbaş, sinirbilim, biyolojik psikoloji, fizyoloji ve fizyopatoloji dersleri vermektedir. Çok iyi derecede ingilizce bilmektedir. Bekardır. Halen Fizyoloji Bilim Dalında Doçent Doktor olarak farklı üniversitelerde öğretim üyeliği yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Illinois eyaletindeki “Experimental Medicine” ve Gebze-Kocaeli & Tübitak Teknoloji Geliştirme bölgesindeki “Deneysel Tıp” İlaç ARGE Laboratuvarlarının kurucusudur. Yaptığı deneysel çalışmalarla, Uluslararası Otolojik Cerrahi Derneği’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları dalında ‘‘Politzer Ödülü’’(2013) ve Avrupa Ortopedi ve Travmatoloji Derneği’nden ‘‘Jacques Duparc Ödülü’’(2013) almıştır. Ayrıca ulusal kongrelerden onlarca en iyi proje ve en iyi sözlü bildiri ödülleri kazanmıştır. Uluslararası indesklerde (SCI ve SCI-E) dizinlenen dergilerde 100’den fazla bilimsel makalesi yayınlanmıştır. Ayrıca, Istanbul Bilim University Florence Nightingale Journal of Medicine ve Istanbul Bilim University Florence Nightingale Journal of Transplantation dergilerinin yayın sekreterliği ve yayın editörlüğü görevini yürütmektedir. Çalışma alanları inflamasyon ve psikiyatrik ilişkiler, oksitosin etkileri, epilepsi mekanizmaları ve tedavisi, nörogelişimsel bozukluklar (otizm) ve tedavisi, diyabetik nöropatide nöroprotektif ilaç denemeleridir.
-
Liseli bir yatırımcının eğlenceli yolculuğu.
Alp Onur 2000 yılında Elazığ’da doğdu. İlköğrenimi sonrası İstanbul’da eğitimine devam etti. Bir girişimcilik kampında elde ettiği birincilik sonrası bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdı. 2016 yılında liselilerin girişimcilik ekosistemindeki eksikliğini göz önünde bulundurarak liseli girişimcilik takımı Lookater’ı kurdu. Geliştirmiş olduğu Alzheimer Çipi Looky projesi ile birlikte Türkiye’yi Prag ve Lizbon’da temsil etti. Looky ile birlikte lisede 56 kez ulusal basında ve 4 kez TV yayınlarında yer alan Alp Onur; Türkiye’ye ilham veren 5 gençten biri olarak gösterildi. necozsem.com’un da kurucu ortağı olan Alp Onur; lise öğrenimine halen Uğur Okulları’nda devam etmektedir. - Vis mere