Episoder

  • Tina Sayed Nestius på Afrikakompaniet har precis kommit tillbaka från en resa till Botswana och delar med sig om sina upplevelser av en mobil tältsafari genom landet.


    Hör Tina berätta om hur Botswana är att resa i, om safari och Okavangodeltat, Moremi, Chobe och Makgadikgadi Salt Pans – plus massor av matnyttig information om prisläge, transportmöjligheter och bästa tiden att resa i landet.




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Från Kapstaden i Sydafrika och Frösön i Jämtland kommer en återblick på 2022 – och några spaningar inför 2023 med Sara Arnald och Daniel "Dryden" Rydén.

     

    Vad hände egentligen på resefronten under förra året? Här kommer ett snackigt avsnitt som behandlar allt från tågresor, prisläget på Island och årets höjdare – till load shedding, korruption och årets mest lästa blogginlägg. Dessutom med ett nytt succémoment: ”Vart är vi på väg”?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Ett extra långt avsnitt för att summera hösten: Sara har varit i New York och är nu på väg mot Sydafrika för att likt en svala fly vintern. Daniel Rydén har en spännande vandringshistoria att berätta: om att bestiga Kilimanjaro.


    Vilka tre stora förändringar har New York genomgått sedan Sara var där sist, och varför är det så viktigt att gå i snigelfart uppför Kilimanjaro? Och vad tycker vi egentligen om Arlanda, om flygplatsen i Addis Abeba och om den australiska teve-showen Border Security?


    Vill du läsa mer – och se bilder – från New York och Kilimanjaro, gå till turoretur.com och dryden.se


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Köpenhamn är tack och lov mer än Strøget, Tivoli och Nyhavn. Mitt första besök i Nørrebro tog mig med storm och plötsligt har jag en ny favorit – som dessutom är lätt att nå med direkttåg från både Stockholm och Göteborg.


    Klara Halkjaer (kanske mer känd som Copenklara) möter upp för en kaffe och ett samtal om Nørrebros höjdpunkter: parker, konst, restauranger, barer och caféer du inte får missa! Copenklara avslöjar också vilket område som står på tur att bli Köpenhamns nästa trenddestination efter rykande heta Nørrebro.


    I Nørrebro finns det, trots att det är ett centralt område, väldigt få boendealternativ.Under mitt besök i Köpenhamn bodde jag på ett hostel som ingår i kedjan A&O Hostels. Jag gör en kort recension av A&O Nørrebro i slutet av avsnittet och pratar hållbarhet och kvalitet med marknadschefen Philip Winter från huvudkontoret i Berlin.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Linda Vismer driver bloggen Resa medvetet, där hon skriver och reflekterar om resor i ett större perspektiv, hur vi som resenärer kan göra mer aktiva val genom kunskap och reflektion. Där kan du få inspiration till hur du genom ditt resande kan göra världen till en lite bättre plats.


    Många års resande och bloggande har resulterat i en bok om resande i ett konsumentmaktperspektiv. "Resenärens makt – turism som när och tär” är en bok som vill inspirera oss till att resa mer – men på ett bättre sätt som gynnar så många som möjligt.


    Det här är ett avsnitt för dig som älskar att resa och som fortsätta att resa, men som vill försöka minimera dina resors skadeverkningar – och istället maximera de goda sidorna. Att omfamna processen till en förändring som resulterar att du kan ge mer än du tar. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • "Namibia är inte ett land du slöar i, Namibia är ett land du upplever”, säger Tina Sayed Nestius från Afrikakompaniet. 


    Tina har precis varit i Namibia och berättar i detta avsnitt om:

    Namibias huvudstad WindhoekKalahari, en halvöken med djupröd sand som täcker hela nio afrikanska länderFish River Canyon, världens näst största kanjonSen övergivna diamantstaden Kolmanskop Namib-öknen med sina väldiga sanddyner Dune 45, Big Daddy och Big MamaSaltöknen Sossusvlei och de döda träden i DeadvleiStrand- och semesterorten Swakopmund, ”Namibias lekplats”Nationalparken Etosha

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Daniel “Flying Dryden” Rydén kom på snabbvisit till Stockholm och gästade podden med reseberättelser om italienska snabbtåget Frecciarossa mellan Milano och Paris, samt golfresa till Vilamoura på Algarvekusten. Sara har varit stationär och övervintrat i Sydafrika, hör om bästa tipsen för en longstay med utflykter och roadtrips!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kanske har du förälskat dig i en plats utomlands och börjat leka med tanken på att utöka semestern till att bli permanent? Kanske jobba som digital nomad, säsonga på en skidort eller slå på stort och starta en bed & breakfast i paradiset? Men hur vågar man? Och hur börjar man ens?


    Sofie Berger och Simon Eiles dröm var att flytta till ljuset och värmen för att kunna ägna sig mer åt sin hobby: kitesurfing. Efter att ha bott och surfat världen över fann de en perfekt plats: Algarvekusten i Portugal. Nästa sommar ska deras Rooftop Guesthouse vara redo att ta emot gäster. 


    I den gamla stadsdelen i Alvor, en genuin fiskeby på Algarvekusten, köpte de ett klassiskt portugisiskt townhouse på 130 kvadratmeter. Fasaden och takterrassen var redan renoverad, men invändigt behövdes det mycket jobb – vilket Sofie och Simon nu ägnar hela sin tid till. badrum.


    Sofia berättar om resan mot drömmen, och alla erfarenheter de fått på vägen. En sak är säker: de ångrar sig inte, trots många timmars byggande och ett och annat bakslag när det gäller kommunikation, lagar och regler. Rooftop Guesthouse är minst sagt ett utvecklande projekt med mycket glädje. Och utsikten från takterrassen och närheten till havet kommer absolut trumfa alla motgångar.  


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Copenklara - Klara Halkjaer växte delvis upp i Nicaragua, vilket gav henne mersmak när det gällde att uppleva andra länder och kulturer, som till exempel USA och Australien. Men efter att ha träffat sin man i Filippinerna blev Danmark till slut det land hon valde att slå sig ner i. Klara driver bloggen Copenklara och instagramkontot med samma namn, där hon delar med sig av sina äventyr och upplevelser, främst inom Damark.


    Förutom insider-tips från Köpenhamn och Danmark hinner vi i detta avsnitt prata en hel del om resebranschen, vi har har båda tankar om vad som faktiskt fungerar – och inte fungerar – när det gäller resor och PR.


    Hör Klara berätta om en drömmig båtresa i mellan Coron och El Nido med Tao Philippines, ett fantastiskt sätt att uppleva Filippinerna på ett sätt som inte många gör. Vi får också höra varför hon önskar att få revansch på Zanzibar och varför hon inte är sugen på att åka tillaka till Egypten.


    Omslagsbild: (c) Klara Halkjaer


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi sticker emellan med ett litet avsnitt som spelades in i slutet av september, där vi utvärderar våra ”svemestrar”.

    Sara Arnald och Daniel ”Flying Dryden” Rydén ser tillbaka på en sommar som helt kom att handla om resor i Sverige. Ett besök på Liseberg bjöd på höjdpunker – men hur bra fungerade egentligen deras covidanpassade kösystem? Daniel hann inte bara med Göteborg och ett Dalslandsbesök. Funäsdalen bjöd på fina aktiviteter och Sveriges högsta asfalterade väg Vildmarksvägen lockade med sitt samiska kulturlandskap.

    Sara var mer eller mindre stationär i Dalsland och bodde i sin ombyggda skåpbil och jobbade på hotell och restaurang istället för att ta semester. Att se turistnäringen från andra sidan var mycket lärorikt. Som resenär och gäst kan man uppenbarligen lära sig mycket av att själv jobba med service.

    I höst blir det golf i Portugal för Daniel och Berlin för Sara. Och en vinter med Sydafrika i sikte!

    Not: Sedan avsnittet spelades in har det hänt mycket med lättade restriktioner både inom landet och utomlands. Därför kan det tyckas lite märkligt med referenser till tester och vaccinpass. Men det var ju vardag för bara en månad sedan – det är märkligt så fort man återgår till det ”normala”.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Min första resa till kontinenten Afrika gick till Kenya, där jag för tio år sedan gjorde ett resereportage och blev introducerad till något mycket spännande – safari! Sedan dess har jag velat åka tillbaka och uppleva den magiska kombinationen av djurliv och lata dagar på stranden. Men kanske blir det Tanzania nästa gång? 

    Jag samtalar med Tina Sayed Nestius som driver resebyrån Afrikakompaniet. Tina är född och uppvuxen i Kenya och har en grundlig kunskap om regionen. Nyligen kom hon hem från sin första resa runt i Tanzania och har mycket att berätta om spännande safaris i bil och till fots, mat, kultur och strandhäng.

    Vad skiljer egentligen Kenya från Tanzania, och hur kan man på bästa sätt kombinera dessa två för en toppenupplevelse?

    Båda länderna har förstklassig safari, men för en komplett upplevelser krävs att du reser runt i ländernas olika parker – som var och en har olika karaktär och djurliv.  Men när är det bäst att resa till Kenya och Tanzania för att få så mycket ut av en resa som möjligt? Hur lång tid behöver man för att få en bra upplevelse, inklusive transporter? 

    Och hur kan man kombinera länderna bäst? Vill du ha kulturupplevelser och inte bara naturupplevelser? Är en safari med varmluftsballong värt pengarna?


    Vi pratar också om att resa utanför EU under covidtider. Hur fungerar det egentligen med försäkring när UD avråder från resor? Gäller EUs vaccinpass och hur mycket tester, papper och intyg behövs? Tina har färska erfarenheter från en rundresa i Tanzania och Kenya.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Tillsammans med Daniel Rydén (www.dryden.se) gör jag en djupdykning i aktiviteter och semestertips i sommar-Dalsland, ett litet och otroligt vackert landskap.


    Vi är båda födda och uppväxta här och sedan länge utflyttade – men på senare år helt nykära i ett landskap där det är nära till allt samtidigt som här finns plats att vara för sig själv. Tips om utflyktsmål för barn och familjer, inbjudande löpstigar, vackra vandringsleder och tjusiga utsikter! Och inte minst vidunderliga paddelvatten.


    Dalsland är Sveriges till ytan sjörikaste landskap, hela 25% består av vatten. Ett kuperat landskap med många djupt nedskurna och långsmala klarvattensjöar gör att Dalsland klassas som ett av Europas bästa paddelvatten med över 100 lägerplatser. Och… visste du att i de flesta av Dalslands kristallklara sjöar är vattnet så rent att du kan dricka det!?

     

    Hela Dalsland gränsar i öst till Vänern, en insjö vacker och stor som ett hav med stora skärgårdar och en blandning av sandstränder och klippbad. I väster finns Norge och Dalsland och däremellan alla soldränkta hagar, gulliga stugor och tokbilliga loppisar du kan tänka dig. Sväng nu av E45, parkera vid en sjö och dyk in i sommar-Dalsland!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Att ha en husbil, åka land och rike runt för att campa låter kanske inte varken exotiskt eller trendigt, men har stadigt ökat i popularitet. Drömmen om frihet och att kunna vakna upp till en ny, vacker vy varje morgon lockar fler och fler till vanlife-rörelsen.


    Men hur går det till att bygga en egen husbil, hur hittar man platser att övernatta på och vad måste man veta om praktiska detaljer innan man ger sig ut på vägarna? Vilka lagar och regler (även oskrivna) finns det att förhålla sig till?  I månadens avsnitt träffar jag Carl och Isabel Waite som skapat Vanlife Sverige, en podd, en hemsida och ett community för alla som gillar att bo i hus på hjul.

    Deras gemensamma resa mot Vanlife började för tio år sedan, det som började som en önskan om att finna några likasinnade att hänga med och inspireras av har med tiden blivit en stor Facebook-community med över 13 000 medlemmar och sedan 2018 en populär podcast som vunnit flera fina priser. Och nu även en bok, ”Vanlife Sverige”, som är lika mycket en inspirations- och intervjubok som en guide till att bygga en camping van och praktiska tips om att leva i den.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Linda Åkerberg tilldelades 2020 priset för årets kvinnliga äventyrare, och det för Expedition Sverige, en resa för egen maskin från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. Fyra månader tog det att till fots, på cykel, med kajak och segelbåt ta sig 485 mil genom Sveriges alla 25 landskap.

    I månadens avsnitt träffar vi Linda och pratar om hur en semester i Mellanamerika förändrade hennes liv för alltid. Hur hon utan vandringserfarenhet sedan åkte till USA och vandrade den 428 mil långa Pacific Crest Trail från Mexiko till Kanada och hur hon sedan dess ständigt söker nya äventyr, från Kilimanjaro till Everest. 

    Expedition Sverige är beviset på att det går utmärkt att äventyra i hela vårt avlånga land. Naturen finns runt hörnet för oss alla och Linda jobbar för att inspirera andra till ta sig an små och stora äventyr i våra närområden. I dagarna släpps den stora boken om hennes äventyr – med inspriation, tips och råd till alla som vill ut.


    Linda driver också Wilderness Stories, en blogg och inspirationssajt som grundades 2016 och som har som målgrupp alla som är nyfikna på natur och äventyr. På Wilderness Stories kan du 

    inspireras och motiveras av olika berättelser från vildmarken, men också få tips och information om hur du själv skapar dina äventyr.  


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Flying Dryden är en blogg och en YouTube-kanal om äventyr och resor i när och fjärran (även om det förstnämnda dominerar just nu). Som namnet skvallrar om är Daniel Rydén, mannen bakom Flying Dryden, intresserad av flyg och logistik. Dessutom gillar han träning, och jag fattade tidigt tycke för hans välskrivna blogg som blandar restips, vardagsliv och åsikter med resenyheter och frågor för resebranschen. Vi har en hel del gemensamt och när jag fick reda på att vi i stort sett växt upp nästgårds (Dalsland är ett litet landskap) kändes det som en självklarhet att bjuda in till ett poddavsnitt.

    Temat för den här månadens avsnitt är helt enkelt Flying Dryden själv, samt ett antal åsikter om vad vi gillar respektive ogillar i samband med resor. Alltså ett avsnitt som omväxlande hissar och dissar reserelaterade ämnen som valutaväxling och digitala betalningsmetoder, greenwashing, oskick på flygplatser och lounger samt konsert- och sportresor.

    Vi hinner också med att diskutera YouTube, runstreaks, bungy jump och månadens snackis: Clubhouse (ledtråd: vi känner oss gamla och jag känner mig fortsatt höjdrädd). 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi kopplar upp oss mot Portugals västkust och pratar surf, pandemi och vegomat med Josefin Strang som övervintrar i Ericeira i väntan på bättre tider. Vintern är kall, husen oisolerade och vädret ostadigt – men här finns solen och Josefin trivs med lugnet, trots det komplicerade läget med Covid-19, restriktioner och tidvis lockdown.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • För drygt tio år sedan flyttade jag till Berlin och Neukölln. Ungefär samtidigt flyttade Karin Hannedahl dit från Barcelona och öppnade en vintagebutik. Flera år senare korsades våra vägar när jag gjorde ett resereportage i min egen stadsdel. Jag är tillbaka i Stockholm, men Berlin och Neukölln släpper på något vis inte taget om mig och jag längtar ständigt tillbaka. Karin är fortfarande kvar och kreativiteten blommar: förutom butiken Let Them Eat Cake skriver hon romaner och har precis startat ett band. I Berlin är allting möjligt.Hur och varför blev Neukölln så trendigt? Hur har det ändrats genom åren? Och vad är det som gör stadsdelen så magnetisk för kreativa själar? Nu är det mesta stängt i och med coronans framfart, men vi tipsar om våra absoluta favoritrestauranger och barer, samt aktiviteter vi aldrig tröttnar på. Här är vårt Neukölln!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Johan Marklund är antagligen den fotograf som har gjort flest reportage för resemagasinet Vagabond. Reseuppdragen ser han som ett välkommet avbrott i sin mer inrutade vardag där han fotograferar allt från reklam för motorfordon till porträtt i näringslivet. Han hittade till foto som uttryckssätt genom lusten till äventyr, och senare som skrivande bildjournalist. Nu har han en önskan och en idé om att återfinna ordet och bli mer av en multijournalist. I det här avsnittet får vi värdefulla insikter i hur det är att jobba med reseuppdrag. Hur får man egentligen uppdrag, vilka reportage vill resepressen ha och hur bör man lägga upp arbetet – både i planeringsstadiet och under resan – för att få till en bra story?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Köper du souvenirer när du är ute och reser, och i så fall vilka? Sara Arnald och Per-Ola Mjömark försöker reda ut vad som egentligen räknas som en souvenir, och vad det är som får oss att köpa dem. Souvenirer är minnen från en resa, en plats eller ett sammanhang, men vad är egentligen en bra souvenir? Spelar stil och smak någon roll och bör en souvenir även vara praktiskt användbar?Vi listar våra bästa och sämsta souvenirer, men enas om att lokala specialiteter som går att förtära är svårslagna, så länge de går att transportera hem.Så pratar vi också om vår hemester-sommar med båtköp och sommarjobb. Och så gräver vi ner oss i prylträsket.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • När jag berättar för andra att jag börjat resa ensam får jag många frågor och reflektioner. Vissa tycker att det låter utsatt och besvärligt, andra tycker det låter tråkigt. Men många får något längtansfullt i blicken och säger att det skulle vara jätteskönt att få komma bort och bara få tänka på sig själv ett tag. I det här avsnittet pratar jag (Sara Arnald) med Karin Wallén om våra erfarenheter av att resa ensamma. Karin är veteran i sammanhanget och har varit mycket ute och rest på egen hand. Jag har precis börjat och har hittat en helt ny lätthet och frihet i ensamresandet. Slut på måsten och tidstjuvar, en hel värld av njutningsfyllda ensamfrukostar, långpromenader och en och annan oplanerad sovmorgon har öppnat sig. Men visst finns det tråkiga saker med att vara ute ensam, till exempel ensamma middagar i rum fulla av romantiska par, funderingar över säkerhet och andra rädslor. Vi berättar om våra erfarenheter och ger våra allra bästa ensamresetips. God lyssning!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.