Episoder
-
Werken op de Spoedeisende Hulp: de meesten kennen het wel uit films en series, maar hoe dicht ligt dat beeld bij de realiteit?
In deze aflevering praten Paul en Chris met Menno Gaakeer, SEH-arts in het Adrz in Goes. Menno geeft een openhartige kijk in de wereld van de SEH: de chaos, de bizar hoge werkdruk en de ellende van overvolle spoedafdelingen (SEH-crowding). Hij legt uit hoe dit de kwaliteit van zorg verslechtert, hoe medewerkers zich letterlijk kapot werken en hoe het zelfs levens in gevaar brengt. Zoals Menno het treffend zegt: we accepteren zaken op de SEH die we nergens anders in het ziekenhuis accepteren. Het is duidelijk: er móét iets veranderen! En dat begint bij bewustzijn en het maken van andere keuzes.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen:
-
De Intensive Care is dé plek in het ziekenhuis waar de lichamelijk ziekste patiënten terechtkomen, en het is er helaas allesbehalve comfortabel: patiënten liggen aan de beademing, met infusen, medicijnen en vaak zonder een natuurlijk dag- en nachtritme.
In deze aflevering praten we met Bram Tilburgs – IC-verpleegkundige, onderzoeker – die al 20 jaar in het Radboudumc werkt. Zijn missie? Persoonsgerichte zorg mogelijk maken op de IC, en zoals hij het zelf mooi zegt: IC-verpleegkundigen ‘boeien, binden en behouden.’ Bram vertelt hoe hij en zijn team elke dag alles op alles zetten om de zorg zo prettig mogelijk te maken, helemaal afgestemd op de wensen en behoeften van elke patiënt. En hoe innovatie daarbij kan helpen – mits je begint met een helder implementatieplan.Vragen, opmerkingen of aanvullingen op deze podcast:[email protected]
-
Manglende episoder?
-
It’s a wrap – seizoen 1 zit erop! In deze laatste aflevering blikken we terug op de meest inspirerende gesprekken en inzichten. En dat doen we samen met Tom, dé tech-man van Qwiek, die zijn frisse kijk geeft op alle onderwerpen.Deze keer in een iets ander format: de redactie heeft een paar verrassende vragen klaarliggen. Wat is de afgelopen tien jaar veranderd in de wereld van zorginnovatie? Welke tech-trends gaan de zorg de komende jaren nog verder veranderen? En welke podcast-gasten willen ze nog graag in de studio uitnodigen?Vragen, opmerkingen of aanvullingen op deze podcast:[email protected]
-
Als consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) is Jacolien de Lange gespecialiseerd in het herstellen van verbinding binnen teams. Ze wordt ingevlogen wanneer zorgteams vastlopen en geen uitweg meer zien. Haar taak? De boel weer op de rails krijgen. In deze aflevering deelt ze haar aanpak en werpt ze een frisse blik op allerlei complexe zaken.
In een zorgomgeving vol frustratie, is het makkelijk om volledig opgeslokt te raken door alles wat er mis gaat. De oplossing zit ‘m volgens Jacolien in kijken naar de reden achter bepaald gedrag, waarbij ze altijd probeert uit te zoomen om de volledige context te begrijpen. Gedrag komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen!
Daarnaast spreekt ze openhartig over haar onzekerheid van vroeger omtrent innovatie. Waar ze vroeger wat sceptisch was, begrijpt ze inmiddels dat zorgtechnologie er niet is om zorgprofessionals te vervangen, maar om aan te vullen. Het biedt ruimte voor de dingen die alleen mensen kunnen doen. Uiteindelijk draait alles om wat het oplevert voor de cliënt.
-
Mensen met dementie komen steeds later én in een verwardere toestand het verpleeghuis binnen. En dat merk je: ze hebben moeite met wennen, vertonen extremer gedrag en de zorg wordt steeds zwaarder. Soms gaat het zelfs zo ver dat bewoners agressief worden, met spullen smijten of personeel aanvallen.
In deze aflevering praten we met Esther van Tuijl, verpleegkundige met dementie-expertise, en GZ-psycholoog Pien Pizzocolo over de allesbehalve ‘saaie’ ouderenzorg. We duiken in de samenwerking tussen verschillende expertises in het zorgteam en wat belangrijk is om deze soepel te laten verlopen. Ook kijken we naar de veranderende rol van familie en waarom we niet te snel afwijkend gedrag als probleemgedrag moeten bestempelen, want dat kan in sommige gevallen de situatie juist verergeren.
-
In deze aflevering verwelkomen we Jos Merx, lid van de Raad van Bestuur van De Zorggroep. Samen met Chris en Paul bespreekt hij de grote uitdagingen waar de ouderenzorg vandaag de dag voor staat. We reflecteren op twee belangrijke thema's: het groeiende tekort aan zorgpersoneel en de toenemende complexiteit van de zorgvraag.Daarnaast gaan we dieper in op het vaak onderschatte probleemgedrag bij ouderen en hoe teams beter voorbereid kunnen worden om hiermee om te gaan. We praten over de noodzaak van een holistische benadering, waarbij de nadruk ligt op zowel innovaties als het bevorderen van zelfredzaamheid en samenwerking binnen zorgorganisaties.Mis deze boeiende en leerzame aflevering niet!
-
De dagen van simpele ouderenzorg liggen ver achter ons; tegenwoordig is het een uitdagend werkveld met veel onvoorspelbaar en complex gedrag, van schreeuwen en slaan tot apathie en zelfverwonding. In deze aflevering duiken we samen met Astrid van Mulken, coach in belevingsgerichte zorg, en Yvonne Knops, ervaren verpleegkundige, in de complexe realiteit van dementiezorg. Aan de hand van bijzondere casussen onthullen ze hoe je zonder medicatie de oorzaak van 'onbegrepen gedrag' kunt doorgronden—vaak verscholen in het levensverhaal van de cliënt.
Daarnaast verkennen we het spanningsveld tussen wat een cliënt wil—zoals dat zakje chips en glaasje rode wijn (of nouja, ranja)—en wat zorgverleners denken dat goed is. Met creatieve oplossingen en innovatieve methoden bewijzen Astrid en Yvonne dat er altijd een weg is om zowel cliënt als zorgverlener tevreden te stellen.
En als het echt ingewikkeld wordt, zoals bij seksueel ontremd gedrag, delen ze hun aanpak en de impact die dit heeft op zorgmedewerkers.
Deze aflevering zit vol inzichten en praktische tips—een absolute must om te luisteren voor iedereen die in de zorg werkt!