Episoder
-
Är det ett skitjobb att jobba med stomivård? När undersköterskan Ismira Serdarevic på Västmanlands sjukhus tröttnade på att kallas ”bara undersköterska” blev intresset för stomier och patienterna vägen till att få respekt på jobbet. Hör henne berätta. På köpet får du bästa tipsen om hur du får läckande stomier täta med hjälp av skratt och att brygga öl.
-
Mår man bättre av att träffa en hund? I Uppsala finns 22 hundar och sju vårdhundsförare som är anställda av kommunen. Undersköterskepodden hängde med undersköterskan Mia Beve och tiken Agnes för att ta reda på varför hund i vården fungerar och hur hon blev vårdhundförare.
-
Manglende episoder?
-
Följ med in i den akuta beroendevården och hör undersköterskorna och mentalskötarna Pernilla Sjöding, Tatiana Benting och Ulrika Hagberg berätta om hur man kan lugna ett väntrum med personer som har psykoser och delirium. Och om varför det trots hot och våld inte vill arbeta med några andra patienter än dem med beroendeproblem.
-
160 000 personer har en demensdiagnos i Sverige. Många bor på äldreboende och det kan vara tungt för personalen trots både glädje och sorg i mötet. Undersköterskorna Janina Himberg, Jessica Malmersjö och Kristina Närhi berättar om hur viktigt det är med kunskap och metoder att stötta till varandra för att orka med som människa.
-
I mars 2020 kom de första covidsjuka till undersköterskorna Helena Karlsson och Alice Johanssons avdelning. Sedan dess har de tagit hand om de svårast sjuka. Själva har de mardrömmar och svårt att sova. Går det att hitta sätt att ta hand om patienterna utan att gå sönder själva.
– Det känns som vi simmar och simmar utan att komma fram, säger Helena Karlsson.
-
För fem år sedan valde undersköterskan Ewa Rovik att börja jobba i Norge. Det har hon inte ångrat. – I Sverige är man som en piga, säger hon och menar att lönen i Norge är bättre, att arbetet är mindre tungt för att det finns fler kolleger och att hon får använda sina undersköterskekunskaper mer. Dessutom har norska undersköterskor högre snittlön än många av yrkena i byggbranschen.
-
#14 Om att hitta språket
När fler inom vård och omsorg har svenska som andra språk blir det viktigt att hitta vårdsvenskan på jobbet. Hör Virginia Eriksson från Filippinerna om vad hon gör som språkombud och syriska Madlin Allnjaj om att bara språk inte räcker. Vill du bli språkombud så kan du hitta utbildningar på närmsta Vård och Omsorgscollege. https://www.vo-college.se/sprakombud
#vårdsvenska #språkombud
-
När patienter som utsatts för våldtäkt kommer till akuten i Östersund och får vård säkrar Elin Höggren samtidigt bevis som fäller gärningsmännen. Om forensisk omvårdnad och om att bemöta patienter i chock. Utbildningarna hon pratar om hittar du på www.nck.uu.se samt www.ha.ax eller www.inschool.fi.
-
När intensivvårdsavdelningen fylldes av covid-19 patienter brast det. Över en natt förändrades arbetet för personalen. Undersköterskorna Helena Karlsson och Alice Johansson berättar om hur gråt, ilska och mardrömmar blev vardag samtidigt som målet var samma professionella vård och omsorg som innan. Och så om humorn som räddar läget och får dem att orka. Dubbelavsnitt.
-
Att se kolleger vårda covid-19 smittade utan munskydd fick Peter Olsson och Shilan Abdulmushin att se rött. Den här gången handlar Undersköterskepodden om de som har rätt att skydda personalens liv och hälsa på jobbet: skyddsombuden.
-
Vad gör du om du märker att någon du tar hand om blir misshandlad av en anhörig? Margita Carlsson Beganovic är undersköterska och arbetar ideellt på kvinnojour. Hör hur hon gör för att se till att ingen råkar illa ut på boendet där hon arbetar.
Du hittar din närmsta kvinnojour på www.roks.se eller www.unizon.se. Vill du ha stöd ring kvinnofridslinjen 020-505050.
-
Karin Oswald såg en annons en annons om en barnspecialistundersköterskeutbildning i en tidning. Det blev början på vägen till drömjobbet. Hör henne berätta om att bli specialist och varför barn är bättre patienter än vuxna.
-
Undersköterskan Susanne Burman blev frisk av att byta dagjobbet till natt och kollegan Veronica Hammarlund skulle aldrig byta bort sina nätter.Här delar de med sig av sina bästa trix för nattjobbare, om allt från arbetstid till sömn.
-
Många undersköterskor möter döende personer och deras anhöriga på jobbet. Det kan vara svårt. För Maria Daif, Désirée Christmansson och Eva Zetterqvist på Mellannorrlands hospice är döden vardag. Hör om hur de hanterar de det.
-
Över 24 000 från hela landet har hittills skrivit på för att undersköterskors rätt till bra arbetsmiljö. Marie Wiberg och Jenny Klingstam vill bygga en rörelse som tvingar politiker och medier att lyssna.
-
Undersköterskornas kunskap blev vapnet mot trycksår på infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad. Nu sprids metoden som gjort att det inte blir några trycksår där längre.
-
En nära väns magproblem blev startskottet för undersköterskorna Kristina Samuelssons och Britt-Marie Fredrikssons uppfinning. Den används i dag på sjukhus och vårdcentraler i hela landet.
-
På ett psykiatriboende i Karlskrona tröttnade personalen på att må dåligt av sitt arbete och kom på en lösning. Nu säger de själva att de blivit som en familj och vill hjälpa andra att må bra på jobbet.
Glöm inte att prenumerera Undersköterskepodden kommer med ett avsnitt varje månad.
-
På Almagården i Vindeln har personalen, skyddsombuden och enhetschefen tillsammans fått höga sjuktal att gå ner. Lyssna på hur de vände en kris och kom ur den med en arbetsplats att trivas på.
-
Följ med till äldreboendet Gerdas Gård i Göteborg där det är självklart att undersköterskorna och resten av personalen är med och bestämmer. Arbenita Ahmeti och Katarina Steffens berättar om hur det fungerar.