Episoder
-
Här finns många av våra medverkande representerade i ett avsnitt som tar upp utmaningarna med upphandling. Hur kan vi lösa dem och göra upphandling bättre? Lyssna och fundera!
Detta är även sista avsnittet för Upphandlingspodden. -
Vi träffar Lena Mårdh som jobbat länge med att få med hållbarhet i upphandling och pratar om certifiering som en väg till bättre upphandling med uppföljningen på köpet!
Svanen är en typ-1-märkning som inte bara duger till kemikalier utan även kan användas i tjänsteupphandling och byggprojekt.
Läs mer på https://www.svanen.se/inkop-och-upphandling/ -
Manglende episoder?
-
Vi träffar Ulf Waltré som är en av utredarna och författarna till Ekonomistyrningsverkets rapport Inköpsanalyser effektiviserar statlig verksamhet, ESV 2023:48. Ulf har en bakgrund som skribent, redaktör och projektledare, bla. Han berättar om erfarenheter i de olika statliga myndigheter som berörs i rapporten. Hur exakt behöver en inköpsanalys vara för att vara ett verktyg för effektivisering och vad skiljer sig myndigheterna åt i greppet om inköpen?
Länk till rapporten:
https://www.esv.se/press-och-publicerat/publikationer/2023/inkopsanalyser-effektiviserar-statlig-inkopsverksamhet/ -
Vi träffar Helena Dahlberg för att prata om hennes och Henrik Rosenqvists bok ABK 09 i praktiken, vad som är det viktigaste i upphandling och kontraktsutformning, när man upphandlar konsulter och hur man gör i praktiken.
En genomgång av standardavtalet i sin helhet och en särskild betoning på vikten av kommunikation. Helena arbetar numera på Foyen advokatfirma, med ett förflutet från alla sidor bordet i bygg- och konsultbranschen, senast från Innovationsföretagen på Almega. -
Inspireras av vad många av de vi intervjuat tycker är roligast med upphandling. Även vi, Jessica och Magnus, kommer med våra inspel.
Jingel: Erik Stridell -
Vi pratar strategisk utveckling med kategoristyrning som verktyg. Vad skiljer arbetssättet från upphandling eller annan typ av strukturerat inköp, vilka är de 6 stora effekterna man kan åstadkomma, hur börjar man och hur kommer man vidare?
För handfasta tips och material, se
https://tools.effso.se/etiketter/kategoristyrning/ -
Vi träffar Carolina Larsson på SGBC som berättar om miljöcertifiering av byggnadsverk, utmaningar med att upphandla konsulter för utformning av byggnader så de kan certifieras, entreprenörer som ska bygga och förvaltare som ska kunna ta hand om byggnaderna. Vi får veta att det går att certifiera projekt, anläggningar, hus och hela stadsdelar. Carolina är chef för certifiering och chef för Miljöbyggnad och Miljöbyggnad drift på Sweden Green Building Council. Vi går igenom de olika certifieringarna och pratar om hur de utvecklats över tid. Kanske får vi svar på frågan om en certifierad fastighet är mer värd?
-
Kan man alls upphandla konst? Är konst i så fall en vara eller tjänst? Vad innebär enprocentsregeln? Hur ser konkurrensen och den offentliga marknaden ut för konstnärerna? Vem får vara med?
Vad är viktigt i en upphandlingsprocess när man ska upphandla konstnärlig gestaltning?
Vi träffar Amanda Creutzer som är en av de drivande bakom Upphandlingsbryggan med ena benet i konst och utställningsproduktion och det andra i upphandlingsvärlden. -
Vi pratar med Hansherman Von Axelson som varit en mycket aktiv kraft i arbetet med att ta fram en standard för hållbar upphandling, ISO 20400.
Samtalet leder oss in på hur det går till att standardisera de aspekter som gör att upphandling strukturerat kan bidra till en mer hållbar värld och vad den innehåller. Väldigt spännande resa!
Mer info om standarden och en vägledning finns här:
https://www.sis.se/produkter/foretagsorganisation/foretagsorganisation-och-foretagsledning-ledningssystem/inkop-upphandling-lagerhantering/ssiso204002017/ -
Vi träffar Mia Kolmodin som berättar om agila kontrakt och agil upphandling. Hur kan man driva förändring och utveckling snabbt, genom att pröva sig fram, hur skiljer sig ett agilt angreppssätt från lean och vilka är viktigast att ha med sig i ett förändringsarbete? Mia driver Dandy People som leder och coachar organisationer som vill förändra. De har tagit fram mycket pedagogiska modeller att ladda ner gratis för dig som vill börja med metodiken - mer finns att hämta på www.dandypeople.com.
Begrepp som används i avsnittet:
Agilt
Lean
Kanban
Scrum -
Vi träffar Ulrica Dyrke som är jurist och upphandlingsspecialist hos Almega. Vad har offentlig upphandling av tjänster för utmaningar, hur kan vi utveckla förståelsen för vad som driver tjänstekvalitet och bidrar till innovationskraft hos leverantörerna? Varför är det så många tjänsteföretag som avstår från att leverera till offentlig sektor och vad gör vi åt det?
Vad är Almega och varför är dialogen så viktig? -
Vi träffar Pauline Göthberg som förestår regionernas nationella kansli för hållbar upphandling. Hon berättar om hur krav och uppföljning behöver se ut för att vi ska kunna köpa produkter tillverkade under drägliga förhållanden. Pauline lotsar oss genom internationella överenskommelser om vad mänskliga rättigheter behöver vara i en leveranskedja och delar med sig av verktyg för att bidra till en lite drägligare värld när man upphandlar. Och berättar vad som menas med tillbörlig aktsamhet.
https://www.hållbarupphandling.se -
Vi pratar med Sofia Hansdotter som är expert inom fastighetsutveckling på Sveriges allmännytta och som ansvarar för Kombohusen, en serie industirellt producerade koncepthus som via ramavtal är tillgängliga för allmännyttans medlemmar att köpa.
Kan ett rikstäckande typhus bidra till att likrikta de kommunala särkraven och kanske effektivisera stadsbyggnadsprocesser? Hur gör man för att upphandla ett ramavtal för 25 000 bostäder med fasta priser 20 % lägre än normala marknadspriser?
Är det dyrt att handla enligt LOU och varför är billigare bostäder nödvändiga för social hållbarhet i städer med bostadsbehov?
Häng med och lyssna! Nu gör vi upphandling lite bättre! -
Direktupphandlingar blir inte alltid så bra som de borde bli. Per-Arne Jonsson, från Effso, förklarar den här problematiken och beskriver hur direktupphandlingar kan göras bättre, utifrån inköpskostnader, organisering och de grundläggande principerna. Konkret berättar Per-Arne om sina insikter kring när en direktupphandling får göras, så lyssna på hans tolkningar av lagen och vad de säger. Vi får också insyn i Per-Arnes tankar om vad som händer när man lägger ut direktupphandlingarna på verksamheten och på vilket sätt man kan omfördela resurser för bättre resultat, dels vad gäller inköp, dels gällande verksamhetens fokus på huvuduppdrag och kärnfrågor. Läs gärna Per-Arnes artikel om direktupphandlingar här: https://tools.effso.se/artiklar/direktupphandlingar-losning-eller-problem/
Per-Arne brinner för lärande organisationer och, jag citerar; ”Ingen kan vara mästare på allt, men tillsammans kan vi bli himla bra!” fångar andemeningen i dagen samtal.
Mer om direktupphandling i lagen finns i 19a. kap. LOU. -
Vart tar tekniken oss och vad kan den göra för upphandling. Är du leverantör eller upphandlare finns mycket att hämta här. Vi träffar serieentreprenören Hannes Dernehl, en av tendiums grundare. Med Hannes pratar vi om vad AI är, hur AI används idag och vilka outnyttjade möjligheter AI kan erbjuda. I dett avsnitt får du veta vad framtiden kan erbjuda och hur du kan vara med och påverka för att vi ska ta oss framåt.
Nu gör vi upphandling lite bättre! -
Inför sommaren bjuder vi på tre tips inför upphandlingen av fastighetsrelaterade tjänster. Det är ett kort avsnitt, med viktig kunskap.
-
Vi träffar Björn Bergström och pratar förenkling, former för dialog och kommunikation, sekretessprövning, tilldelning och former för bättre affärer.
Björn har en bakgrund som upphandlare, upphandlingschef och rådgivare och med en lång karriär inom staten, från bland annat Försäkringskassan, Riksbanken och Konkurrensverket. Sedan 2015 är Björn verksam på Ramberg Advokater och själv advokat sedan 2018. Han är medförfattare till boken ”Tio principer för en framgångsrik upphandling” som publicerades på Liber förlag 2015. -
Magnus Johansson är konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna, han hjälper företagare in i den offentliga upphandlingen, genom direkt experthjälp och utbildning, men också genom att försöka jobba för att förbättra förutsättningarna i upphandlingarna så att småföretagare att komma in i det offentliga. I dagens avsnitt beskriver Magnus bland annat vad som skrämmer iväg anbudsgivare och hur upphandlingarna kan förenklas för fler anbud. Detta är även strukturerat i en väldigt enkel upphandlingspolicy; https://www.foretagarna.se/politik-paverkan/fragor-vi-driver/offentlig-upphandling/policy/.
För att hjälpa företag att bli anbudsgivare har Magnus även skapat en kort och gratis kurs, som kallas Upphandlingsskolan; https://www.foretagarna.se/kampanjer/upphandlingsskolan/
Det här avsnittet bjuder på massor av tips, värdefulla både för upphandlare och anbudsgivare.
Företagarna företräder över 60 000 företagare. "Företagarna erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagarklimat, så att företagare får rätt förutsättningar för att kunna nå framgång och förverkliga sina drömmar." (källa: Företagarna) -
Kan ett IT-verktyg verkligen effektivisera arbetet och kommunikationen? Ska vi verkligen köpa ÄNNU ett system? Lyssna på Viktoria Bergh, från Enköpings kommun! Hon berättar om hur deras spendverktyg minskar den administrativa arbetsbelastningen, ökar kontrollen och skapar en överblick man tidigare inte hade, både för inköpsavdelning och operativa verksamheter. Och resan dit verkar ha gått fort OCH varit rolig.
Nu gör vi upphandling lite bättre! -
Vi träffar Emelie Stålberg som är entreprenadupphandlare på Micasa fastigheter och som utnämndes till Årets inköpare på SOI:s årskonferens 2023.
Vi pratar om vad som gjorde att hon fick utmärkelsen, om betydelsen av att inköp har en självklar plats i ett byggprojektteam, att vara en positiv kraft i inköpsledarskapet, visionen om vilken inköpsorganisation man vill vara på marknaden och vad som gör inköpsarbetet roligt, bland annat.
Klart inspirerande samtal med en grymt engagerad upphandlare! - Vis mere