Episoder
-
Het vrouwelijke perspectief wordt te weinig belicht in het theater. Gelukkig is er het Utrechtse gezelschap Club Lam, dat historische vrouwen op schurende, humoristische wijze een stem geeft. De Uitcast sprak met theatermaker Ella Kamerbeek over gender-typecasting, dwingende schoonheidsidealen en de nieuwe voorstelling Rubens Meisjes, waarin drie ruziënde naaktmodellen wachten om geportretteerd te worden.
-
Voor De Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalige romandebuut, zijn dit jaar maar liefst drie Utrechtse schrijvers genomineerd. Een van hen is Anna van der Kruis. Op een winters terras spraken we met haar over haar boek ‘821 mensen die er ook toe doen’, dat haar geholpen heeft de dood van haar vader te verwerken.
-
Manglende episoder?
-
Het werk van fotograaf Jan Banning heeft vaak een politieke lading. Vanuit Utrecht reist hij de hele wereld af om fenomenen als macht, recht, onrecht en oorlogstrauma te visualiseren. De UITcast ging op bezoek bij deze zelfverklaarde ‘artivist’, die kunst en activisme met elkaar combineert.
-
Bleeding Amazonia is de titel van het nieuwe album van het Millennium Jazz Orchestra en de Utrechtse zangeres Lílian Vieira. Die laatste kennen we ook van de band Zuco 103. In deze UITcast praten we met haar over milieuactivisme, Braziliaanse poëzie, in huilen uitbarsten van een saxofoonsolo en optreden zonder bril.
-
Na vier eerdere nominaties heeft de Utrechtse kunstenaar Eva Spierenburg nu de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst gewonnen. Ze maakt sculpturen, installaties en driedimensionale schilderijen die vaak heel persoonlijk zijn. In deze UITcast gaan we op bezoek in haar atelier.
-
Rondje Singel 10 en 11 september.
Een weekend feest voor iedereen! In het weekend van 10 en 11 september staat Utrecht bol van de culturele activiteiten. Onder de noemer Rondje Singel krijg je een voorproefje van alles wat de stad in huis heeft aan theater, muziek, architectuur en beeldende kunst. Het feest concentreert zich – zoals de naam al doet vermoeden – rond de buitensingel. Je weet wel, die singel die ooit rondom Utrecht liep, toen deels gedempt werd en nu weer helemaal rond is. Hoe dat zo gekomen is, daar weet René de Kam, conservator stadsgeschiedenis, alles van.
-
In deze Uitcast een gesprek met Motie van Wanvrouwen. Ze draaien vrouw- en queervriendelijke dancehall, gooien een feministisch sausje over hun set en creëren zo een inclusieve dansvloer. Godelivia Veira en Britt Dorenbosch vormen samen het dj-duo Motie van Wanvrouwen.
En we gaan langs bij Beton-T, een nieuw experimenteel stadsplein voor kunst, muziek, markten, openluchtfilm, skatetoernooien en meer. Je vindt het naast de creatieve broedplaats Vechtclub XL in Kanaleneiland. We gingen langs bij mede-initiator Roswita Warmerdam.
-
In deze Uitcast hoor je alles over Jazz@cereol: De crème de la crème van de Utrechtse jazzscene praat ons antwoordapparaat vol over hun lievelingsnummer.
Wil je Avontuurlijk eten? Ga dan naar De Maaltuin en kom dineren in een oude F15-hangar. Robbert Maas vertelt er alles over.
-
In deze UITcast gaan we langs bij Ine Gevers, curator van de tentoonstelling Come Alive over de kracht van erotiek. Een gesprek over vibrerende schalen, bondage met auto’s en seks met planten.
En in zijn column vertelt Daan Boom over zijn sportblessure, genaamd: gebrek aan discipline.
-
Janisdeman is misschien wel de bekendste street-artist van Utrecht. Zijn werk, waarin 3D en illusie een grote rol spelen, duikt overal op. We gingen langs bij de man die de stad als canvas gebruikt.
Het beroep van makelaar heeft een wat nare bijsmaak in de huidige huisvestingscrisis. Cabaretier Lex van Wieren richtte een alternatief makelaarskantoor in op het Berlijnplein, waar hij je meeneemt in de wereld van de woningnood.
-
De vijf vrouwen in de voorstelling EROS dansen het dak eraf. We gaan langs bij choreograaf Boukje Schweigman die vertelt over deze explosieve ode aan levensenergie en sensualiteit.
Ook bezochten we de boekpresentatie van Joris Linssen, die het levensverhaal van zijn stiefvader Louis optekende, en natuurlijk een bijpassend lied speelde met zijn band Caramba. -
Een hacker is niet per se iemand met een hoodie en een lege pizzadoos. Wie hij, zij of hen wél is, beschrijft Gerard Janssen in zijn boek Hackers, een fascinerend inkijkje in een spannende subcultuur. We praten met hem in deze UITcast.
Ook gaan we op bezoek bij Jasper van Luijk, choreograaf van de voorstelling Krave, waarin zeven jonge dansers hun honger naar samenzijn stillen.
-
Leuk, al die livestreams, maar na twee jaar corona speelt DeWolff nu eindelijk weer voor een echt publiek. En daar worden bandleden Robin Piso en Pablo en Luka van der Poel heel erg blij van. We zochten ze op in hun Electrosaurus Southern Sound Studio, in een Utrechtse kelder aan de werf. ‘Het was alsof je je geliefde twee jaar lang wel zag, maar geen kusjes mocht geven.’
'Is je kapper dood?' vroeg iemand aan Daan Boom. Tijd om weer eens iets aan zijn kapsel te laten doen. Hoe dat uitpakte, hoor je in zijn gesproken column '50 tinten grijs'.
-
Ben je liefhebber van oud en nieuw design? Spring op de fiets voor de tentoonstelling Vorm aan de Vecht in Maarssen, waar klassiek en hedendaags op een bijzondere manier zijn samengebracht.
Of kijk je liever in de toekomst? Ga dan naar de Virtual Reality-expo van animatiefestival Kaboom in bibliotheek Neude. En verlies jezelf in een andere wereld, om geïnspireerd weer terug te keren.
-
Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn weten hoe je een interview moet houden, maar óók hoe je een interview moet geven. Dat kun je horen in deze UITcast, waarin we praten met de twee presentatoren van de Utrechtse talkshow Zzzzzondag.
Verder kun je deze keer een ongegeneerd potje zelfbevlekking van ons verwachten. Mathijs gaat namelijk vertellen over de Multitrackquiz in dB’s, een ingenieuze muziekquiz die hij zelf presenteert.
-
Zin in een reisje naar de sixties? Stap met ons in de tijdmachine en breng een bezoek aan de roerige jaren 60. Of althans, aan de tentoonstelling Van God Los, die Museum Catharijne Convent over deze periode heeft gemaakt.
Ook in deze UITcast hoor je een column van Daan Boom, naar eigen zeggen een luie millennial, die zijn vader belt als er een schilderij opgehangen moet worden.
-
Laverend tussen alle positieve coronatesten is het toch weer gelukt een nieuwe UITcast te maken. Deze keer praten we met Oscar Larik, galeriehouder en mede-oprichter van NAR Café der Kunsten in het Werkspoorgebied.
Gaan we langs bij sterrenwacht Sonnenborgh voor een kijkje door de telescoop.
En vertelt Daan Boom over zijn dating struggles die hij ervaart door zijn oplettende buurmeisjes.
-
Pax the Humanoid- Hij lanceerde de debuutplaat waar hij tien jaar aan had gewerkt, zou gaan toeren langs uitverkochte zalen en toen brak corona uit. Maar de voormalige voorman van Kytemans Orchestra kroop niet met zijn hoofd onder de dekens. Hij begon een volgend project, Life Writer, waarin hij via livestreams samen met zijn fans aan een nieuw album werkt. Een gesprek met de Utrechtse rapper over beats bouwen, de epilepsie waar hij als kind mee kampte en een bekend probleem voor veel artiesten: shit afmaken.
I Light U- Daar waar je normaal gesproken haastig op weg bent naar werk, huis, familie of vrienden, loont het nu om eens wat langer stil te staan. Sinds begin dit jaar zijn in het Utrechtse Stationsgebied de lichtkunstwerken van I-Light-U te zien, een samenwerking met o.a. het Centraal Museum. Te midden van de hectiek zorgen de voor een shotje inspiratie, reflectie en rust. We wandelen erlangs met medeorganisator Ingmar Creutzburg.
-
Eet je koelkast leeg, ga straatjutten, doe een digi detox en knuffel een boom. Het is een kleine greep uit de groene challenges van 52 weken duurzaam, een Utrechts initiatief dat afgelopen jaar is uitgegroeid tot een landelijk succes. En goed nieuws: 52 weken duurzaam gaat volgend jaar gewoon door, met nieuwe uitdagingen en ideeën. We praten erover met mede-bedenkers Ivo de Boer en Carolien Buiskool.
Schuldig of onschuldig? Die vraag staat centraal in Midzomernachtsmoord, een online Moordmysterie met topacteurs als Louise Korthals, Jan Kooijman, Jules Croiset, Kees Hulst, Gijs Scholten van Aschat en Renée Soutendijk. Hoe het werkt, bespreken we met Femke Barendrecht van Korthals Stuurman Theaterbureau.
- Vis mere