Episoder
-
Ympäristökriisi herättää vaikeita tunteita. Miten näihin tunteisiin tulisi suhtautua? Voiko tunteita hyödyntää ilmastokriisin, lajikadon ja muiden ympäristökriisin osatekijöiden ratkaisussa? Mitä tehdä ympäristöahdistukselle, surulle ja epätoivolle, ja onko niiden kanavointi toimintaan ylipäätään tärkeää? Jakson haastateltavana on ansioitunut ympäristötutkija ja ympäristöteologian dosentti Panu Pihkala.
-
Valoja-podcastin aiheena on tällä kertaa rakkauden filosofia. Mitä rakkaus on? Mitä filosofia kertoo ihmisten välisestä rakkaudesta? Entä mitä luonto- ja eläinrakkaus voivat parhaimmillaan olla? Jaksossa kolutaan rakkauden biologista ja psykologista tutkimusta sekä klassikoita Platonista Iris Murdochiin. Olisiko tuhon aikakaudella syytä oppia viimein rakastamaan kattavammin?
-
Manglende episoder?
-
Valoja-podcastin uudessa jaksossa on haastateltavana tietokirjailija Mia Takula. Hän telttaili ja retkeili pitkiä aikoja susireviirien sydämessä. Miltä tuntuu oleilla susien mailla ilman neljän seinän tai kiväärin suojaa? Minkälaisia olentoja sudet ovat? Miten luontokato näkyy Suomessa? Entä mitä suhde susiin kertoo ihmisestä itsestään ja tämän suhteesta muuhun luontoon? Mian kirja "Susien mailla" on hyvä esimerkki siitä, … Jatka artikkeliin Susien mailla
-
Eläinaktivismiin liittyy monia mielikuvia. Mutta mitä eläinten asemasta, aktivismista ja salakuvaamisesta ajattelee itse eläinaktivisti? Valoja-podcastin uudessa jaksossa on vieraana Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä. Mitä suomalaisilla eläintiloilla tapahtuu silloin, kun kenenkään ulkopuolisen ei oleteta näkevän? Mitä eläinpolitiikka on ja miten siihen voi vaikuttaa?
-
Valoja-podcast jatkaa empatia-aiheella. Mitä tarkoittaa "reflektiivinen empatia"? Entä miten empatiaa voi kehittää? Mitä ongelmia ja vaaroja (kuten puolueellisuus) empatiaan sisältyy ja miten niitä voi välttää? Entä miten tarkkaavaisuus ja järki liittyvät tähän kaikkeen? Mitä ovat empatian poliittiset ulottuvuudet; miten suojella empatiaa kovien arvojen kilpailuyhteiskunnassa?
-
Valoja-podcast jatkaa empatia-aiheella. Mitä empatia on? Entä miten se vaikuttaa moraaliin? Sisältyykö empatiaan vaaroja? Mitä erilaiset persoonallisuushäiriöt, kuten psykopatia, kertovat meille empatian tarpeesta? Jakso nojaa osittain Empatia: myötäelämisen tiede -kirjan antiin (Elisa Aaltola & Sami Keto 2017).
-
Mitä kärsimys on? Onko se aina pahasta? Tässä Valoja-podcastin osassa käsittelen kärsimyksen kulttuurisia ja filosofisia tarinoita aina Emmanuel Levinasista Friedrich Nietzscheen, keskitysleireihin ja keskiaikaisiin pyhimyksiin.
-
Valoja-podcastin uudessa jaksossa käsitellään luontokokemuksia psykologian ja filosofian näkökulmasta. Mukana ei tällä kertaa ole haastateltavaa, vaan pohdin itsekseni metsään menemisen (kirjaimellista) mieltä romantiikan, luontokirjallisuuden, syväekologian ja psykologisen tutkimuksen kautta. Voivatko luontokokemukset olla yksi pelastus ilmastokatastrofiin ja lajien sukupuuttoon? Entä millä ehdoilla?
-
Valoja-podcastini uudessa jaksossa haastateltavana runoilija ja esseisti Pauliina Haasjoki. Aiheet liikkuivat Virginia Woolfista todellisuuksien tunnistamiseen, rakkauteen, avaruusmatkailuun, eläimiin, eskapismiin, ilmastokriisiin, maailmanloppuun ja hitusen kvanttifysiikkaankin. Olkaatten hyvät!
-
Valoja-sarjan viidennessä osassa haastateltavana on filosofi, FT Jani Sinokki Turun yliopistosta. Aiheena René Descartes, mielenfilosofia, eläimet, skeptismi, totuus ja rasismin käsite. Enjoy!
-
Valoja-podcastin neljännessä osassa kognitiivisen psykologian dosentti ja tutkija Johanna Kaakinen kertoo mielen ilmiöistä. Keskustelun aiheet liikkuivat sarkasmin ymmärtämisestä synestasiaan, suggestioon, silmänliiketutkimukseen, huomion kohdistamiseen, erotiikkaan ja kauhuun. Mukana myös psykologian tutkijan näkökulma siihen, miten ilmastonmuutokseen voisi reagoida "tuuppailun" kautta. Enjoy!
-
Valoja-podcastin kolmas osa käsittelee lain ja eläinten suhdetta. Haastateltavana VTT, julkisoikeuden yliopisto-opettaja Birgitta Wahlberg (Åbo Akademi), joka on urauurtaja eläinten oikeudellisen aseman tutkimuksessa. Miten tullaan eläimiä tutkivaksi oikeustieteilijäksi? Mitä on ”eläinoikeus”? Miten lainsäädäntö on unohtanut muiden lajien edustajat? Mitä voisi olla eläinten perustuslaillinen vallankumous?
-
Tässä uusi jakso Valoja-podcastiin, aiheena eläinfilosofian alkeet. (Pahoittelut siitä, että en edelleenkään hallitse kunnolla äänenkäsittelyä, saatika muista pitää mikrofonia samalla etäisyydellä. Usko tekniseen edistymiseeni on kuitenkin edelleen luja ja vankka.)
-
Olin pitkään suunnitellut podcastin aloittamista ja viimein ryhdyin toimiin! Äänenlaatu tulee paranemaan, jahka opin mikrofonin käytön jalon taidon. Ensimmäinen osa käsittelee filosofi Simone Weiliä. (Löydettävissä myös Spotify:sta.)