Episoder
-
Frances Sprei ville jobba med djur och natur, men i stället kom hennes arbete att kretsa kring fordon. För tio år sedan förutsåg hon elbilens genomslag i Sverige, men allt blev inte riktigt som hon trott. I Verapodden berättar hon om varför elbilar inte bör få längre räckvidd, varför tyskar inte kör sin laddhybrid på el och hur forskarna nu ser på miljönyttan med hybridfordon.
-
Mikael Mangold valde att studera vattenteknik för att göra livet bättre för människor i krissituationer. Som bistånds- och utvecklingsingenjör har han byggt vattenreningsverk i flyktingläger, renat brunnar i orkandrabbade byar och försett fältsjukhus med vattensystem. I Verapodden pratar han om hur man som ingenjör har möjlighet att göra skillnad i utvecklingsländer, och om den egna forskningen med social hållbarhet i fokus. Han berättar också om hur insikter på farmoderns begravning gav livet en ny riktning och om sjukdomen som han egentligen inte skulle ha överlevt.
Mikael, som utbildade sig på Chalmers till väg- och vatteningenjör, har också doktorerat inom bygg- och miljöteknik och är idag senior forskare vid forskningsinstitutet RISE. Han håller även kurser på Chalmers för studenter som ska arbeta med examensarbeten i Asien, Afrika och Sydamerika.
-
Manglende episoder?
-
Solar team är studentprojektet som visar att det går att tänka nytt. Den solcellsdriva bilen Allsvin tog dem över hela Australien, från Darwin i norr till Adelaide i söder. Nu bygger de en större solbil inför World Solar Challenge 2025. Syftet är att inspirera och att utveckla mer hållbar teknik, men självklart lockar också tävlingen och äventyret på andra sidan jorden. Det berättar studenten Tilde Thurfjell Emilsson, som ser fram emot sin första solbilstävling, och Axel Guttman som deltog 2023.
-
Verapodden möter livsmedelsforskaren Ingrid Undeland som vill att vi ska äta mer av sillen – för beredskapen, klimatet och hälsan. Svenskar äter oftast filéer från importerade fiskar samtidigt som fångsterna från våra egna hav blir djurfoder i utlandet. Genom ny teknik kan vi använda näringen från hela fisken, utvinna protein ur alger och skapa nyttiga, klimatsmarta maträtter av egna resurser. Med antioxidanter från lingon, rosmarin håller också fisken längre.
I avsnittet medverkar även Rebecka Strand, doktorand på Chalmers.
-
Ola Benderius studerar vårt körbeteende och skapar teknik inspirerad av levande organismer. I Verapodden hör du honom berätta om självstyrande flygande ambulanser – inte så science fiction som man kan tro – en lastbil som beter sig som ett djur och varför vi rycker i ratten när vi kör bil. Dessutom får du veta varför du inte kommer att bli ersatt av en autopilot och vad man kan lära sig av att titta på fiskar.
Medverkande i avsnittet: Ola Benderius, Björnborg Nguyen, Norah Andersson Orth och Fanny Gustafsson Klintberg.
-
Formula student är världens största student-ingenjörstävling i sitt slag. Varje år designar och bygger studentlag över hela världen en egen racingbil och möts och tävlar mot varandra. I det här avsnittet av Verapodden träffar vi några av masterstudenterna som har byggt bilen Freja som Chalmers tävlar med 2024, och vi träffar den ansvarige läraren Björn Pålsson, docent på institutionen för mekanik och maritima vetenskaper.
-
Alla som gör uppror mot höga bensinpriser är inte klimatförnekare. Missnöjet kan handla om subventioner till dyra elbilar för folk som lever i städerna. Det visar forskning från Handelshögskolan och Chalmers, i skärningspunkten mellan klimatvetenskap och ekonomi. Möt Erik Sterner och Thomas Sterner som studerar ekonomiska styrmedel för en rättvis klimatomställning och hur kunskapsnivå och attityder påverkar viljan att vara med och betala. Båda ger populära kurser på Chalmers, på temat klimat-policy – för så väl yrkesverksamma som studenter.
-
I den tättbebyggda staden är människor mer stressade än i den glesa. Men det räcker med mindre grönområden för att pulsen ska gå ner, förutsatt att de är flera och har en viss biologisk diversitet. Välmående grönytor är också ett kostnadseffektivt sätt att möta klimatförändringar. Under våren 2024 spelar forskare in fågelkvitter på 30 platser i centrala Göteborg för att mäta mångfalden. I förlängningen vill de veta hur man kan utforma framtidens städer så att växter, djur och människor kan trivas tillsammans.
Medverkande: Ahmed Eldesoky, postdoc i stadsbyggnad och Meta Berghauser Pont, professor i urbanmorfologi och stadsbyggnad
-
För Johanna Kraamer gick vägen till Chalmers via Camp Vera och militärtjänst som flygplansmekaniker. Hanna Monastyrski upptäckte sitt intresse för ingenjörsvetenskap när hon läste tekniskt basår. Båda är i minoritet som kvinnliga studenter på programmen Elektroteknik och IT, men tycker att det oftast har fungerat bra. För att fler tjejer ska känna sig hemma på Chalmers har de jobbat med det årliga evenemanget Camp Vera där de vill bredda bilden av vem som kan bli ingenjör, och locka fram teknikintresset – som en del inte ens vet att de har.
-
It began as a moral crusade. Once he became aware of the unfair conditions faced by female scientists in his field, Paul Walton couldn’t ignore them. Over the past 25 years, he has delivered around 150 guest lectures worldwide, championing gender equality in academia. He believes that openly addressing our biases is the crucial first step of a journey toward creating a better working environment for everyone and advancing research.
In this episode of Verapodden, we meet Professor Paul Walton, gender equality advisor at Chalmers and a professor of bioinorganic chemistry at the University of York, UK. (Introduction in Swedish, interview in English.)
-
Hon försöker lösa ett medicinskt mysterium och har hastighetsrekord i protein-veckning. Pernilla Wittung Stafshede är professor i kemisk biologi och ledamot av Nobelkommittén för kemi. I Verapodden berättar hon om sin forskning på demenssjukdomar, hur hon ser på jämställdheten inom akademin och varför hon har låtit tatuera kedjor av proteiner på sin kropp.
-
Högre, snabbare och smartare. Sedan 2016 har Chalmersstudenter hjälpt världseliten i hästhoppning att trimma sina färdigheter på Gothenburg Horse Show i Göteborg. I år är ryttarens vägval i fokus. Följ med Verapodden till hopptävlingarna på Scandinavium och möt Annie Abrahamson Eknefelt, Marlene Eklund, deras kurskamrater och Magnus Karlsteen, ansvarig för ridsport och hästens välfärd inom Sport och Teknologi på Chalmers.
-
Bara omkring tio procent av allt plastskräp som samlas in återvinns till nya produkter. Resten eldas upp. Med bättre teknik blir svinnet nästan noll och begagnad plast kan ersätta fossila råvaror i plastfabrikerna. Det menar Henrik Thunman, professor på avdelningen för energiteknik. I Chalmers kraftcentral plockar han isär plasten på mikronivå genom förgasning, så att dess minsta byggstenar kan sättas ihop till nya produkter utan begränsningar i kvaliteten.
-
Som maskiningenjör kan man vara med och bygga en mer hållbar framtid – på riktigt. Det var en insikt som Lina Nyberg fick några år efter sin examen från Chalmers. Sedan dess har hon bland annat jobbat i Botswana med biogas från kogödsel. Nu planerar hon nätanslutningen till 370 vindkraftverk i Östersjön och tycker att arbetet med fossilfri el är ett drömuppdrag.
-
”Jag brygger sulfat, lagar ej mat” skrev Vera Sandberg i en dikt om sina studier på Chalmers, där hon läste som enda kvinna bland omkring 500 män. Trots att hon var behörig behövde hon göra ett särskilt inträdesprov i matematik, för att få en studieplats år 1914.
Minnet av Sveriges första examinerade kvinnliga ingenjör hålls levande på Chalmers, där hon bland annat står staty och har lånat sitt namn till bland annat en allé, ett café, en luftballong, ett spex och Verapodden. Hör berättelsen om hennes liv och om att vara kvinnlig student i början av 1900-talet, bland annat genom hennes barnbarn Gunilla Resare som har skrivit en bok om sin farmor.
-
När festernas fest är över börjar arbetet med att finna nästa års pristagare. Men hur väljer man bland all världens forskare? Hur vet man vilken upptäckt som är stor nog? Och görs det något för att fler kvinnor ska få priset? Verapodden frågade Pernilla Wittung Stafshede, professor i kemisk biologi på Chalmers och ledamot av Nobelkommittén för kemi.
-
Maria Grahn lämnade ett jobb i reklambranschen och satte sig i skolbänken, med siktet inställt på en fossilfri transportsektor. Sedan dess har hon sett olika tekniker trenda i omgångar. Nu tror hon att vätgasen är här för att stanna, men den är inte silverkulan som löser alla problem.
Maria Grahn är docent i energisystemanalys, har bland annat varit ledare för hela Chalmers energiforskningsområde och var nyligen expert i en statlig utredning om att fasa ut fossila drivmedel. I Verapodden berättar hon om för- och nackdelar med vätgas, varför det är så svårt att byta teknik och vad hon egentligen tror om våra chanser att skapa en hållbar energisektor.
-
Syntetiskt ben, en spray som dödar resistenta bakterier och ett smart plåster för hundar och katter. Martin Andersson är professor i materialkemi och arbetar med ytor i gränslandet mellan det konstgjorda och det levande.
I Verapodden berättar han om materialen som härmar kroppens egna, om vägen till den första uppfinningen och vad man kan lära sig av en tecknad professor i ett klassiskt barnprogram.
-
Vill du förstå framtiden? Prata med någon som är olik dig själv! Så gör Robin Teigland, som forskar om hur ny teknik kan förändra samhället.
Hon har jobbat med riskkapital i Silicon Valley, på oljebolag i Chile och som den sjätte kvinnliga professorn på Handelshögskolan i Stockholm. På Chalmers vill hon ha närkontakt med tekniken – och rädda haven från övergivna fiskenät.
-
Sommaren 2023 visade hur ett nytt klimat kan påverka matproduktionen. Det är hög tid att fundera över vad vi kan odla i framtiden, menar Christel Cederberg, biträdande professor i hållbara jordbrukssystem.
I Verapodden berättar hon att kossor är bättre än sitt rykte, varför det kanske inte är så smart att äta mycket kyckling och hur vanligt gräs kan bli en del av din egen kost i framtiden.