Episoder
-
Juniper is 12 jaar en in korte tijd helemaal in de ban van vogels geraakt. Zozeer dat hij er ook zijn werk van zou willen maken. Een functie bij Vogelbescherming lijkt hem wel wat. Juniper is de voorlopig laatste gast in de reeks Vogelpassie. De co-hoofdredacteur van Vogels, Arjan Berben, zoekt hem op in de Achterhoek, waar Juniper woont en waar hij een prachtige vogelkijkdag heeft voorbereid met een daverend slotakkoord. Ga mee en geniet.
-
In de Toro op weg naar de weidevogels. In Vogelpassie #7 ga ik in Friesland op bezoek bij een jonge enthousiaste boer, Stefan Aarts. Hij geeft me een rondleiding op zijn bedrijf en vertelt hoe de weidevogels daar een plek kunnen hebben. Dat is in de moderne landbouw lang niet altijd vanzelfsprekend meer. Bij Stefan en zijn buurboeren nog wel. Met de elektrische buggy rijden we naar een weidevogeloase, een een met water opgeschoten weiland.
-
Manglende episoder?
-
Steenuilen behoren tot de schattigste vogels van Nederland. Muizen - hun prooien - vinden dat vast niet, maar we laten ons gevoel spreken. Arjan Berben gaat op bezoek bij de steenuilvrienden Geco en Fred in Midden-Limburg. Als vrijwilligers van werkgroep STONE zetten zij zich al heel lang in voor de steenuilen. Op een winderige winterdag gaan we samen nestkasten controleren. Zijn de steenuilen thuis?
-
2 vijvers, 100 verschillende soorten planten en vele vogels die op bezoek komen… kan dat in een kleine stadstuin? Ja! Mariska Jansen bokst dat voor elkaar. Zij is dan ook Tuinvogelconsulent. Namens Vogelbescherming geeft ze advies aan iedereen die ook een natuurtuin wil. Samen met Mariska maak ik een reis door haar tuin. Pen en papier bij de hand, de leuke tuintips buitelen over elkaar heen.
-
In 2001 veranderde het leven van Herman Feenstra. Hij ontdekte voor het eerst sinds eeuwen in Nederland broedende kraanvogels. En wel in 'zijn' gebied: het Fochteloërveen, waar hij namens Vogelbescherming alle ontwikkelingen op de voet volgt. Al bijna 25 jaar. Recent schreef hij een boek over de kraanvogels in Nederland. Reden genoeg hem op te zoeken in Fochtelo. Over schemerige landweggetjes sjezen we achter hem aan, om misschien ook nog een kraanvogel te zien.
-
In Hardenberg gebeuren mooie dingen voor vogels. Niet zelden is de aanstichter daarvan vogelvrijwilliger Johan Poffers. Hij leidt ons rond en licht de fijne kneepjes toe van succesvolle beschermingsmaatregelen voor vogels.
-
De mysteries van de gierzwaluw, dat is de fascinatie van onderzoeker Gert de Jong. Hij heeft een monsterklus op zijn naam: de complete inventarisatie van álle gierzwaluwnesten in Amsterdam en omstreken. Daar wil ik meer van weten en ga met hem op stap in Amsterdam-Noord. Tijdens deze stadssafari krijg ik ook een spoedcursus poepsporen spotten.
-
Het Diemerpark is het meest biodiverse park van Amsterdam. Er broeden minstens 50 vogelsoorten, waaronder rode lijstsoorten. Toch wil de gemeente nóg meer plastic sportvelden aanleggen. In deze podcast legt Leen Pauwels van de Vrienden van het Diemerpark uit waarom dat een heel slecht idee is en hoe ze de strijd aangaat.
-
Welkom bij Vogelpassie! In deze podcast gaat Arjan Berben – (co)hoofdredacteur van het blad Vogels van Vogelbescherming – op pad met vogelbeschermers die hij bewondert en die net een stap verder gaan. Wat kunnen we van ze leren?