Åberg Podcasts

  • Den 28e Oktober närmar sig och vi pratar om vad ensamhet, CG Jung och Jailbreak Oskarshamn har med varandra att göra!

    Tryck på delaknappen där du lyssnar och lägg till i din händelse

    Kram från oss

  • 2021 föddes 36 merinolamm på fem svenska gårdar. Det var importerade embryon som sattes in i svenska modertackor. Av de fem gårdarna finns hela fyra i Västerbotten, och vi har träffat en av dem, Kicki Landström på Forsbacka lamm.

    Hon berättar hur importen gått till och mer om merinofåret och merinoullen. Det är inte första gången som import av Merino görs i Sverige. Redan på 1600-talet och senare på 1700-talet importerade ull/får-entreprenör Jonas Alströmer merinofår till Sverige för att förbättra ullkvalitet och fåravelsarbetet och den svenska ullproduktionen. 1726 importerade han ett större antal spanska merinofår. Aveln gick bra och 1766 fanns hela 89 000 merinofår i Sverige, som då var ett stort fårland. Av någon anledning överlevde inte merinoaveln i Sverige. Vi går inte in djupare i poddavsnittet på historien, men den är onekligen intressant. Och nu är vi här igen. Det finns merino i Sverige! Vi är väldigt nyfikna på att se hur det går denna gång.

    Vi berättar också förstås vad som hänt sen sist och ja - det händer massor på ullfronten! Ny riksorganisation, nytt spinneri - ja det bubblar av initiativ där ute. Varmt välkommen till ännu ett avsnitt av Ullpodden. Vi som gör podden heter Malin Ögland och Fia Söderberg. Per Åberg gör musiken.

  • Vi träffar Madelene Linderstam som jobbar på Järbo garn och hon berättar om resan att ta fram ett garn av svensk ull i större volymer.

    - Vårt mål var att göra något av berget av ull som slängs och bränns, vi ville inte inkräkta på någon annans ull, säger Madelene.

    Det visade sig vara en utmanade uppgift då vi i Sverige saknar en infrastruktur för en svensk produktion i hela kedjan, inklusive insamling.

    Eva-Lena är kemist och bor på Asperö. Vi frågar henne om gamla fina ullfiltar och hur farligt det egentligen är att använda filtarna som är behandlade med gammalt malmedel. Molekylerna är feta och gillar att bo i ullen, men hur lätt lossnar de egentligen och sprids vidare till hud och miljö?

    - Perspektiv är viktigt, säger Eva-Lena. Vi måste ha perspektiv när vi bedömer risker och hur farligt saker och ting är.

    Gestrikefåret känns som ett givet får att prata om när vi pratar Järbo och Gestrikland, en av våra 10 allmogeraser.

    Rapport från konferenser, boktips, poddtips och allmänt prat om svensk ull som vi tycker har flyttat fram sina positioner de senaste åren.

    Med Malin Ögland och Fia SöderbergProduktion Fia SöderbergMusik Per ÅbergIntervjuer Fia Söderberg och Malin Ögland

    Ullpodden drivs av Ullförmedlingen, en arena för svensk ull och startade 2018 tack vare ett projektbidrag från Nämnden för hemslöjdsfrågor.

  • I sommarens andra Allvarligt talat har författaren PO Enquist valt att besvara frågor som handlar om: Jesus om det var en kille som åt ägg? Varför det är så svårt att tala normalt med en synskadad? Om lärarutbildningen borde reformeras? Producent: Susanna Einerstam

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    PO Enquist svarar på frågor om livet i Allvarligt Talat

    Musik:

    Willy Lundin "Calle Schewens vals". Matti Bye Pyramiden från CD:s Bethanien. Charlie Haden " Nocho de Ronda"(Night of wondering). Signatur i början av programmet: Bill Frisell ”Probability Cloud” Slutsignatur: Tomasz Stanko ”Sleep Safe and Warm”. Musikansvarig: Anton Karis

    Lyssnarbrev

     Hej

    Jag har funderat mycket över mina minnen, de känns för fiktiva för att ha kunnat varit verklighet. Det skapar en påfrestande existentiell förvirring och min fråga är hur ska man förhålla sig till sina minnen?

    Ronja De Boer

    Nyköping

    ____________________

    Vi gillar att läsa bra sagor för våra barn - ofta utan att veta varför vi tycker om dem (även sagorna).

    Jag skulle villa höra PO berätta om vad jag bör svara när min sondotter (3 år) frågar varför Alfons Åberg har så mycket han "ska bara" göra först innan han kan följa med pappa Åberg (för att spela fotboll, eller vad det nu var).

    Vänligen

    Tomas Åström

    __________________

    Hej PO!

    Hur blir man vis?

     Så länge jag kan minnas har jag kunnat identifiera vissa personer som jag upplever som visa och har fungerat som någon slags förebild för så som jag vill vara när jag blir stor. Nu är jag ganska stor men har svårt att uppfatta om jag är vis eller inte. Inte heller hos de som jag tycker är visa är det så lätt att peka på vad det är som gör dom visa. Men vissa mönster kan jag urskilja. De flesta är relativt gamla; många är författare. Några har suttit väldigt länge i fängelse eller har levt ett asketiskt religiöst liv. De flesta upplever jag genom media eller genom deras verk. De har en glimt i ögat och verkar ifrågasätta det som till synes är på ett ödmjukt sätt och ser ut att ha ett rikt och genomtänkt inre liv.

    Tycker du att du är vis och hur vet du i så fall det?

    Ibland har jag försökt efterlikna uttryck som visa personer har eftersom det är så jag vill vara men jag vet inte om jag lyckas lura någon. Fast å andra sidan har jag märkt att vissa beteenden genererar insikter i och med att de skapar interaktioner med andra människor. "Fake it til you make it".

    Vishet är ju omgärdat med enormt många myter sedan årtusenden som man inte minst kan se i populärkulturen. Och det finns många gurus som försöker exploatera myten om vishet. Det kan ju finnas en viss stjärnstatus i det och ibland är det svårt att skilja det från verklig vishet. När jag var yngre så kunde jag lätt bländas av denna status och det var också lätt att uppleva distanserade och mystiska personer som visa. Det har jag nog lättare att genomskåda nu. Ibland döljs riktig vishet bakom mytologin så att man missar den verkliga visheten.

     Slutligen, vad är vishet? Har du någon bra definition på det?

     Hälsningar

     Pontus Bergöö

    ______________

    Hej PO

    Jag har funderat på det här att göra en klassresa, när jag växte upp pratade man ganska ofta om att folk hade gjort en klassresa eller var på väg att göra en klassresa. Idag tänker jag att alla tar studenten, väldigt många läser på högskolan till yrken som inte deras föräldrar hade utan helt självvalda jobb och arbeten. Kan man prata om att människor gör klassresor idag?  Förr var det på något sätt ett mål att uppnå, det gick bättre för en, livet blev annorlunda och förmodligen bättre då.

    Iréne Collin

    Falkenberg

    ________________

    På senare tid talas det om att skolan behöver definiera sin värdegrund.

    Detta behov tycks ha sitt upphov i olika politiska partiers rätt att närvara i skolan. Särskilt kritiskt tycks närvaro av sk extrema högerpartier vara.

    Däremot är inte extrema vänsterpartier ifrågasatta på samma sätt, ej heller religiösa rörelser. Själv tycker jag att det låter märkligt, ja rent av farligt, att ha en annan  värdegrund för skolan än vad vi har för det svenska samhället. Allvarligt talat, vad är det som gäller?

    från

    Sören Norrby