ANNE FRANKS DAGBOK Podcasts

  • När författaren Agneta Pleijel som femtonåring läste Anne Franks dagbok greps hon omedelbart av det tragiska ödet, men också av hur den unga Anne skriver om relationen mellan henne och modern: "det är en mognadsprocess beskriven med hela det stilistiska registret det är en författare som skriver!"

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ANNE FRANKS DAGBOK – MEST LÄSTA SKILDRINGEN AV NAZISMENS BROTT

    Anne Frank (1929 - 1944) föddes i Frankfurt, Tyskland. När Hitler kom till makten 1933 flyttade familjen till Amsterdam i Holland.

    Redan som liten var hon mycket intresserad av att läsa och hitta på sagor och berättelser. På sin 13-årsdag fick hon en dagbok i present. En knapp månad senare, 5 juli 1942, gick familjen under jorden. De gömde sig i drygt två år och Anne Frank skrev hela tiden i dagboken, men också andra berättelser.

    4 augusti 1944 upptäcktes de av SS och fördes till läger, först i Holland och senare Auschwitz. Anne och systern hamnade slutligen i lägret Bergen-Belsen, där de dog av tyfus och svält i februari 1945.

    Endast fadern Otto Frank överlevde och tog hand om dagböckerna när han återvände till Amsterdam efter kriget. Den gavs ut första gången 1947 och på svenska 1953. Då var känsliga stycken strukna, till exempel de om Annes sexuella uppvaknande eller hennes såriga relation till modern. 1997 gavs den oavkortade originalutgåvan ut på engelska, 2005 på svenska i översättning av Per Holmer.

    AGNETA PLEIJEL – EN AV SVERIGES FRÄMSTA FÖRFATTARE

    Agneta Pleijel är en av Sveriges främsta, kritikerhyllade och lästa författare med romaner som romandebuten ”Vindspejaren”, ”Lord Nevermore”, ”Fungi”, ”En vinter i Stockholm”, ”Spådomen – en flickas memoarer” och ”Doften av en man”.

    Hon har också skrivit poesi, dramatik – bland annat ”Kollontaj” – och arbetat som kulturjournalist och kulturchef. Agneta Pleijels verk har översatts till många språk och belönats med en mängd priser. Hon är professor emerita och åren 1988–2015 var hon ledamot av Samfundet De nio.

    GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIO

    Programledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.

    Producent: Maria Götselius