Ann-Sofie Forsmark Podcasts

  • Veckans gäst är Ann-Sofie Forsmark. Och det här är ett avsnitt med henne där vi pratar om hur sjutton man bli hållbar, som människa alltså. Och vad det egentligen innebär. För det är ju inte helt lätt när vi lever i ett samhälle med enorma krav på prestation och där det nästan är trendigt att vara stressad. Där gemene man på något sätt accepterat att vi ständigt har enormt mycket att göra med långa to-do lists att beta av. Samtidigt finns det finns ständiga krav på att vi ska driva förändring och jobba med de här frågorna i en verklighet där ledare redan har en fullspäckad agenda. Och där människor överlag är rädda för att göra andra besvikna och vill göra bra ifrån sig. Hur hanterar man det?

    Det här är något som Ann-Sofie verkligen fördjupat sig i och brinner för. Alltså hur vi skapar hållbarhet ur ett mänskligt perspektiv. Så enormt viktigt, och jag tror ni kan lära er massor av att lyssna på det här avsnittet!

    Avsnittet sponsras av: Exsitec AB

    Klippning och jingel: Ludvig Gawell

  • Veckans gäst är Ann-Sofie Forsmark. På söndag släpps ett avsnitt där vi pratar om hur sjutton man bli hållbar, som människa alltså. Och vad det egentligen innebär. För det är ju inte helt lätt när vi lever i ett samhälle med enorma krav på prestation och där det nästan är trendigt att vara stressad. Där gemene man på något sätt accepterat att vi ständigt har enormt mycket att göra med långa to-do lists att beta av. Samtidigt finns det finns ständiga krav på att vi ska driva förändring och jobba med de här frågorna i en verklighet där ledare redan har en fullspäckad agenda. Och där människor överlag är rädda för att göra andra besvikna och vill göra bra ifrån sig. Hur hanterar man det?

    Det här är något som Ann-Sofie verkligen fördjupat sig i och brinner för. Alltså hur vi skapar hållbarhet ur ett mänskligt perspektiv. Så enormt viktigt, och jag tror ni kan lära er massor av att lyssna på hennes avsnitt som släpps på söndag.

    Men en viktig del i att bli hållbar, det är att skapa en känsla av sammanhang för sig själv. Och hur man gör det, ja, det ska ni få tips på nu!

  • I ett arbetsliv där ledorden är komplexitet och förväntan om hög förändringstakt behöver vi rusta oss både som individ och team för att hålla fokuset och energin på det allra viktigaste. Häng med när vi ger dig nycklarna för att lyckas!

  • VAD man ska göra för hälsan är sällan problemet. Det är tiden som saknas. Men det räcker faktiskt med en Power Hour!

    Hur ska man få till det där med motion, reflektion, planering, tacksamhet, andningsövningar och så vidare i en hektisk vardag där kalendern redan är överfull?

    En Power Hour innebär några enkla rutiner, som om du håller i dem kan bli goda vanor!

    En Power Hour enligt Annie (vår programledare Ann-Sofie Forsmark) består av:

    30 minuters motion av något slag. Rask promenad kanske. Du kan dessutom dela den på 2-3 tillfällen. Men raskt ska det vara! 5 minuters planering och prioritering av dagen. Vad är viktigast idag? 7 x 1 minuts pausövning varje timme på jobbet. På bara en minut hinner du med både benböj, armhävningar, kanske en planka eller bara en vända till kaffemaskinen. 2 minuters andningsövning någon gång under dagen. Blunda, andas in genom näsan, känn magen spännas ut. Två minuter har du och det ger så mycket! 5 minuter till att avsluta dagen ordentligt. Vad var bra idag? Vad har jag gjort? Vad ska jag skriva ner så jag blir påmind imorgon och verkligen kan lämna jobbet där det hör hemma: på jobbet! 10 minuter "öga mot öga". Minst! Utan telefoner eller distraktioner. Med en vän, med partner, barn, kollega. Härvaro. 1 minuts tacksamhet. Om det känns konstigt - tänk på vad som varit bra under dagen. Vad som är bra i ditt liv.

    Självklart kan alla de här bitarna bli ännu bättre med mer tid. Men bara att lägga den här tiden kommer att göra stor skillnad. Testa, tipsar vi och passar på att önska glad påsk till alla våra lyssnare!

    Vår samarbetspartner Skandia vet att många mindre företag saknar sparande i tjänstepension. Man kanske har mycket annat att göra och att tänka på och skjuter den frågan framför sig. Men tjänstepension skapar en viktig trygghet och Skandias nya Bas Digital är en prisvärd lösning även för ensamföretagare. Det är en digital tjänstepensionslösning för företag med max sju personer. Den innehåller förstås som övriga paket på Skandia en kostnadsfri förebyggande hälsoförsäkring och en sjukförsäkring för alla anställda. Läs mer på skandia.se/foretag


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Att räkna på hälsan i ett företag - ja det går. Det kallas hälsoekonomi och i det här avsnittet berättar Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet om hur det går till.

    Några intressanta axplock ur vårt samtal:

    Nyckeltal som t ex rehabinflöde (hur många anställda som går in i långtidssjukskrivning) kan om de mäts över tid säga något om både hälsotrender och hälsostatus för ett företag.

    Det finns inget klart samband mellan friskvårdssatsningar och sjukfrånvaro. Delvis tror man att det här beror på att de som nappar på friskvårdssatsningar är de som redan tränar.

    Däremot finns det stora möjligheter att påverka sjukfrånvaron med rätt, riktade insatser. Tyvärr går det inte att lyfta fram ett enda totalrecept här, det beror väldigt mycket på sammanhang och individ, så friskvård måste vara individanpassat med valmöjligheter för var och en.

    Den ökande långtidssjukskrivningarna bland kvinnor är vår tids största jämställdhetsfråga. Och att skapa stora arbetsgrupper där det går över 30 anställda på en chef är detsamma som att be om att få hög långtidssjukfrånvaro.

    Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se

    / Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Health for wealth, avsnitt 1: Så jobbar Europas bästa arbetsgivare.

    Vi har startat podden Health for wealth för att prata hälsa på jobbet på riktigt. Hållbar hälsa som strategi och del av affärsplanen, bortom enstaka friskvårdsinsatser.

    Vår första gäst är Jon Persson, vd på it-företaget Cygni. Han berättar om hur de har lyckats bli Europas bästa arbetsgivare i klassen medelstora organisationer två år i rad.

    Jon har många tips att dela med sig av. Han pratar om relationer, om vikten av att chefer har schemalagd tid att vara just chefer, om varför de delar bonusen lika mellan alla medarbetare och om att det är fint att fråga.

    Välkomna att lyssna och kommentera på www.healthforwealth.se Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.