Experimentet Podcasts

  • Lever vi i Peje Emilssons utopi? I veckans Kornhall & Netz pratar vi med journalisten Karin Grundberg Wolodarski – aktuell med boken Experimentet. Boken är en djupdykning i de beslut som lett till att Sverige idag har en av världens mest avreglerade skolor. Vi diskuterar hur Karins researcharbete sett ut och vad som fick henne att intressera sig för skolfrågan. Vi försöker också gå till botten med varför frågan om skolan är så infekterad samt vad som egentligen varit drivkrafterna bakom de politiska beslut som lett till hur läget ser ut idag. Citat från Karin Grundberg Wolodarski:

    ”Jag har tagit den där hissen på KB ner till källaren och stålsatt mig och tänkt nu försvinner en till dag i mitt liv!”

    ”Frågan var väldigt upphetsad, de olika lägren pratar inte med varandra. Det är ju fortfarande så, dom kan ju inte kommunicera kring den här frågan och vi har haft systemet i 30 år!”

    ”När man införde skolpengen, då hade man ju redan i utbildningsutskottet bestämt att man skulle likställa kommunala skolor och friskolor ekonomiskt men man hade inte bestämt hur det skulle ske.”

    ”För vissa är det ett ideologiskt projekt skulle jag säga, men för aktiemäklaren är det nog bara rent företagsekonomiskt att han tror på det.”

    Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.

    Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/

    Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.

  • Socialdemokraterna har genom åren kritiserat vinster i skolans värld. Men de har inte prioriterat att förändra systemet. Det har förvånat Karin Grundberg Wolodarski i arbetet med boken Experimentet.

    Författaren och journalisten Karin Grundberg Wolodarski, som skrivit boken Experimentet, gästar podden. Hon har kartlagt de politiska processer som lett fram till dagens världsunika system. Hon har också mött skolentreprenörer som ofta brunnit för att skapa skolor som de själva velat gå i. Och pratat med forskarna om vad skolmarknaden lett till för effekter.

    Vi pratar om argumenten för och emot marknadsskolan, varför det blev som det blev och vilka politiska argument som stått emot varandra. Medverkar gör också Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden.