Ing-Marie Frösemo Podcasts
-
När isarna varken bär eller brister tar vår fältreporter svävare till yttersta skärgården. Och i söder letar vi nio sorters sippor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kallas förfallstid, när isarna i Bottenviken varken bär eller brister. Men med hjälp av svävare ska fältreporter Thomas Öberg ta sig ända ut i Luleås yttre skärgård. När han och skärgårdsbon och biologen Jan-Axel Sundin kryper ur tältet på lördag morgon hoppas vi på gråsäl, vikaresäl, gäss, havsörnar och sjungande vårfåglar.
Och apropå vår så räcker det inte med en ynka sippa för Ing-Marie Frösemo och Björn Johansson i Kalmar. De vill ha nio olika sorters blommande sippor på samma dag – då är våren fullbordad. Reporter Lisa Henkow följde med på deras årliga sipp-safari i Östra Småland och fick se grönsippa och vitsippa i Nybrotrakten, blåsippa, gulsippa, svavelsippa, mosippa, fältsippa och backsippa i vacker blom på Öland. Får de också se den sällsynta tovsippan i utslaget skick, ja det är frågan.
Vi tar också tag i lyssnarfrågor om pyttekryp som myllrar i varmbänken och märkliga benvita bollar på havsstranden.
I veckans kråkvinkel har Mats Ottosson fått förtroendet att hålla ett tal till våren.
Programledare: Jenny Berntson Djurvall
-
Hur mycket slitage tål naturen? Vi sänder från Fulufjällets nationalpark som haft många besökare. Vi hör också om hur en skalbagge förändrade livet för Björn Johansson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under de senaste två pandemiåren har rekordmånga besökt Fulufjällets nationalpark där ett av Sveriges högsta vattenfall och världens kanske äldsta träd, Old Tjikko, finns. Men i takt med att allt fler besöker området ökar också slitaget. En studie som gjordes i nationalparken i fjol visade att det finns betydligt fler stigar och tältplatser i parken än för tretton år sedan. I lördagens naturmorgon tittar vi närmare på vad som görs för att skydda den skyddade naturen. Dessutom dyker vi ner i Fulufjällets flora. Till skillnad från många andra områden har fjället inte betats av renar på många år vilket gör området rikt på ovanliga lavar och mossor.
Naturmorgons reporter Jonatan Martinsson träffar Sofia Tiger, naturrumsföreståndare, Sofia Stenberg, naturvårdsförvaltare och Urban Gunnarson och Mathilda Elgerud från Dalarnas botaniska sällskap.
Kan en skalbagge förändra livet? Efter årtionden av missbruk blev Björn Johansson drogfri och tog tag i livet, men hamnade i en svår utbrändhet där ingenting fungerade. Bara i naturen kände han att ”här passar jag in också”. Då landade en skalbagge på byxbenet och väckte Björns nyfikenhet, ja han blev betagen. Det visade sig vara en långhorning och den gav så småningom mening åt dagen. Vi träffar Björn Johansson och särbon Ing-Marie Frösemo, utrustade med rosa paraplyer och bankpinnar, i Björnö naturreservat nära Kalmar, en mycket bra långhorningslokal. Reporter Lisa Henkow.
En val sjunger på sin alldeles egna frekvens, men är den ensam? Jenny Berntson Djurvall funderar över det i veckans kråkvinkel.
Programledare: Karin Gyllenklev.