Kristina Helgesson Kjellin Podcasts
-
Upplevs gudstjänster som viktiga för dagens barn och ungdomar? Vad avgör om en gudstjänst uppfattas positivt? Caroline Klintborg berättar om aktuell forskning i ett samtal med Kristina Helgesson Kjellin.
-
Erik Sidenvall berättar utifrån sin nya bok ”Medarbetare. En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan” (Verbum) hur det gick till när ideellt arbete växte fram inom Svenska kyrkan. Hur förändrades Svenska kyrkan som organisation på grund av den här framväxten? Hur möjliggjorde det för kvinnligt ledarskap? Och vad kan kyrkan idag lära av den utveckling som ägde rum under 1900-talet?
I avsnittet samtalar Erik Sidenvall med Kristina Helgesson Kjellin
-
Hur kan teorier om sociala nätverk hjälpa oss att förstå hur ideellt arbete i församlingar kan främjas? Och hur kan ideellas långsiktiga engagemang värnas?
I avsnittet samtalar Sara Fransson med Kristina Helgesson Kjellin om en ny artikel i Nyckeln till Svenska kyrkan som belyser just detta.
-
Hur har digitala samtalsgrupper anordnade av församlingar fungerat under pandemin? Hur sker ett lärande i dessa grupper och skiljer sig lärandet i digitala samtalsgrupper från det lärande som sker i fysiska samtalsgrupper? Simon Hallonsten berättar om den forskning han har bedrivit inom ramen för forskningsprojektet Kyrka i digitala rum. Simon Hallonsten samtalar med Kristina Helgesson Kjellin.
-
I avsnittet samtalar Kristina Helgesson Kjellin med Jonas Ideström om forskningsprojektet Kyrka i digitala rum som har genomförts i några församlingar i Stockholms stift. Vilka är erfarenheterna av att ha arbetat med digitala medier under pandemirestriktionerna? Vilka lärdomar finns det för kyrkan att dra av dessa erfarenheter? Och varför är det viktigt att se hur teologi och kommunikation hör ihop?
-
I avsnittet samtalar Kristina Helgesson Kjellin med professor Kajsa Ahlstrand om antologin ”Svensk mission och kyrkorna som växt fram” (red. Ahlstrand, Kajsa, Alvarsson, Jan-Åke, Janzon, Göran och Lundström, Klas). I samtalet reflekterar de kring det missionsarv som svenska kyrkor och samfund har och varför det är viktigt att kunskapen om den missionsverksamhet som har bedrivits inte faller i glömska. Är missionsverksamheten som har bedrivits ett arv för kyrkorna att vara stolta över? Vilka lärdomar finns det att dra? Och är ordet ”mission” ett önskvärt och relevant begrepp att använda sig av idag?
-
Vilka föreställningar om kvinnor, män och barn kommer till uttryck i de bibliska texterna? Hur har feministiska perspektiv och maskulinitetsforskning påverkat bibelforskningen? Och vilken roll spelar Bibeln i samtidskulturen? I avsnittet samtalar Kristina Helgesson Kjellin med Mikael Larsson om hans forskning gällande bibelbruk och bibeltolkning.
-
I avsnittet samtalar Johannes Zeiler och Kristina Helgesson Kjellin om antologin ”Svensk mission och kyrkorna som växt fram” (red. Ahlstrand, Kajsa, Alvarsson, Jan-Åke, Janzon, Göran och Lundström, Klas), med ett särskilt fokus på hur svensk mission i olika länder har bidragit till framväxten av teologiska utbildningsinstitutioner. Hur gick det till när dessa utbildningar växte fram? Hur har relationer mellan olika aktörer, både lokalt och globalt, tagit sig uttryck inom fältet teologisk utbildning och hur ser det ut idag? Och har teologisk utbildning bidragit till att stärka kvinnors ställning runtom i världen?
Intervju med Johannes Zeiler, intervjuare Kristina Helgesson Kjellin
-
Andreas Sandberg och Kristina Helgesson Kjellin berättar utifrån rapporten “En “riktig” begravning? Förändring i begravningsseden inom Svenska kyrkan 2010-2020" om några av de förändringar i begravningsseden som har accelererat under det senaste decenniet. Varför ökar antalet borgerliga begravningar? Vad vet vi om det som brukar kallas för “direktbegravningar”? Hur har coronapandemin påverkat begravningsseden? Och vilken roll kan Svenska kyrkans spela framöver när begravningspraktiker förändras?Intervju med Andreas Sandberg och Kristina Helgesson Kjellin, intervjuare Sara Fransson
-
Vad innebär det att “göra teologi”? Och varför är det viktigt? I avsnittet berättar Jonas Ideström om sin nyligen utgivna bok (Ikoniska kartor, Verbum 2021), där han utforskar teologi som något som görs i församlingars vardag. Han beskriver hur bibliska berättelser kan användas som “ikoniska kartor”, liksom varför den franske antropologen och sociologen Bruno Latours perspektiv kan hjälpa oss att bli medvetna om “den moderna blickens tudelningar” och hur det påverkar hur vi förstår vad teologi är och kan vara.Intervju med Jonas Ideström, intervjuare Kristina Helgesson Kjellin
-
Caroline Klintborg berättar utifrån sin nya bok “Avstånd Delaktighet Längtan. Gudstjänst i en tid av religiös förändring” (Artos förlag) om den gudstjänstsatsning i Asarums pastorat som hon som forskare har följt under två års tid. Satsningen gjordes med tanke på att öka antalet gudstjänstdeltagare, liksom deras upplevda delaktighet. Satsningen gav inte de effekter som man hoppades på i pastoratet, men hur blev det istället? Och vad kan församlingar som bär på liknande funderingar lära sig av den process som Asarums pastorat har gått igenom?Intervju med Caroline Klintborg, intervjuare Kristina Helgesson Kjellin