Länsstyrelsen i Blekinge Podcasts
-
I årets första avsnittet kommer vi att besöka Blekinges kanske främsta och mest mytomspunna fornlämning, den så kallade Björketorpsstenen. Runstenen tillsammans med två andra resta stenar står på en liten höjd i Björketorp, ett stenkast från väg E22 utanför Ronneby i Blekinge.
Vad som är lite speciellt med just Björketorpsstenen är den förbannelseformel som finns inristad i stenen:
“HaidR runo runu, falh’k hedra ginnarunaR. Argiu hermalausR, ... weladauþe, saR þat brytR.”
På den andra sidan finns spådomen Uþarba spa. På modern svenska lyder texten ungefär:
Ärofulla runors rad dolde jag här, mäktiga runor. Rastlös av ”arghet”, död genom list skall den bli som bryter. Jag spår fördärv.
Ordet Argiu har ofta översatts till arghet. Men ordet man avser används inte i dag. Ordet användes kränkande för homosexualitet och omanlighet. Att anklaga någon för att vara ergi eller argr var ett av de mest kränkande tillmälen man kunde ge vid denna tid och kunde rättsligt leda till holmgång, det vill säga en tvekamp på liv och död (texten är tagen från Länsstyrelsen i Blekinge).
Tillsammans med antikvarie Karl-Oskar Erlandsson besöker vi inte bara Björketorpsstenen utan även domarringen vid Levalunda i Ronneby kommun. Denna vackra gravform från järnåldern. https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/domarringen-vid-levalunda.html (via Länsstyrelsen)
Glöm inte att besöka poddens hemsida http://arkeologiochhistoria.se/
Podden görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
Arkeologi handlar sälla om att gräva fram stora fornlämningar. Oftast genomförs bara en enkel förundersökning där syftet är att hitta fornlämningens avgränsning för att det planerade byggprojekt ska kunna placeras utanför fornlämningen.
I det här avsnittet besöker vi en förundersökning i Ljungaviken utanför Sölvesborg. När jag kommer dit möts jag upp ett helt dream team av arkeologen - men vi pratar främst med arkeologen Carl Persson - vi kommer också att få höra Matilda Källquist och Bo Knarrström.
Den här podden görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge
-
I det här avsnittet ska vi besöka en arkeologisk utgrävning. Det är den sedan länge kända stenåldersboplatsen Pysslingebacken som ligger nästan så långt sydost du kan komma i Sverige, och Blekinge.
Under en vecka har arkeologerna grävt efter nya puzzelbitar på jakt efter en helare bild av hur de så kallade gropkeramiska folken levde och verkade i södra Sverige.
Jag träffar arkeolog Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge som berättar mer om platsen och om de folk som för närmare 4500 år sedan levde och bodde här.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
I det här avsnittet tar vi oss åter tillbaka till Hästhallen i östra Blekinge. Länets största figurristningshäll med sina 240 figurer. Där träffar vi Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge som är i full fart med att måla i figurerna på hällen.
Men vi får också besök av ett par fransmän och så pratar vi kulturmiljölagen.
Detta avsnitt görs i samarbete med och bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
-
Mysteriet på Öppenskär tredje säsongen!
Likt en intensiv spännande miniserie har precis tredje säsongen avslutats. Nya fynd och fler frågor har väckts. Ännu vet vi inte om det kommit några svar - är Mysteriet på Öppenskär en för evigt obesvarad historia?
På mitten av 900-talet har vikingarna lämnat saker efter sig på ett sätt som tidigare aldrig skådats. Och vi har fått vara där! Lite oförutsägbart fick jag ett samtal att nu var de på gång att gräva igen på ön Öppenskär i Blekinges allra ostligaste skärgård. Torhamn skärgård.
Häng med ut till ön mitt under en arkeologisk utgrävning, där möter vi de som kommit vikingarna allra närmast.
I avsnittet hör ni Gösta Johansson och Niklas Olsson som är med och gräver och undersöker med metalldetektor. Men även Mikael Henriksson 1:a antikvarie på Blekinge museum. Och Ingrid Gustin forskare vid Lunds universitet.
Som vanligt görs avsnittet i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
-
I det här avsnittet besöker vi Sölvesborgs slott eller borgruin - och det vi se i dag byggdes på början av 1300-talet. Anledningen till att den kallas slott är att den bland annat har användes som övernattningsbostad åt kungligheter och därför i folkmun kom att kallas slottet!
Borgområdet ligger strategiskt mellan havet och Ryssberget och har därför kunnat kontrollera både sjö- och landvägen.
Vi besöker ruinen en blåsig dag i februari tillsammans med Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog vid Lässtyrelsen i Blekinge.
Avsnittet görs i samarbete med och med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge!