Lena Resborn Podcasts
-
Professorn om hur delar av Arktis kommer att smälta bort om vi inte ändrar vårt sätt att leva.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Gunhild ”Ninis” Rosqvist är professor vid Stockholms universitet, institutionen för naturgeografi och forskar om hur klimatförändringar påverkar arktiska miljöer. Hon var i 16 år föreståndare för Tarfala forskningsstation som är belägen i Kebnekaisemassivet.
Gunhild ”Ninis” Rosqvist har genom åren lett flera forskningsprojekt bland annat om hur uttag av naturresurser påverkar miljö och människor i Nordens arktiska områden.
I sitt Sommarprogram pratar Gunhild ”Ninis” Rosqvist om hur världen kommer att se ut om vi inte ändrar vårt sätt att leva.
- Och om min arbetsplats som riskerar att smälta bort.
Om Gunhild ”Ninis” Rosqvist:Professor i geografi, glaciolog, 61 år.
Född i Landskrona, bosatt på Värmdö.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Lena Resborn.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via: https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play -
Uppmärksammad författare och illustratör. Fick Augustpriset 2018 för boken Gropen. Om att bli läst både som författare och som människa.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det är inte sagor jag skriverFörfattaren och illustratören Emma AdBåge tycker inte att hon har någon fantasi. Trots att hon skriver, tecknar och ger ut böcker. Hon beskriver det som att hon samlar historier, försöker förstå och att hon tjuvlyssnar, iakttar och analyserar.
-För att arbeta behöver jag: Öron, ögon, hjärna. Hjärnan bör i mitt fall funka lite som ett flugpapper. För den som inte kan relatera till vad flugpapper är, tänk: dubbelhäftande tejp.
Hon går ut genom dörren för att hämta intryck, bilder, samtal och historier. Hon ser en mamma och dotter i ett badhus, en pojke som, i klassrummet, blir fråntagen lusten att skriva dikter och hon hör samtal i kassakön.
I sitt Sommar återger Emma AdBåge flera sådana scener som hon samlat på sig genom åren. Hon pratar om vilken ynnest det är att ha barn som målgrupp, eftersom hennes verk har möjlighet att få följa med en människa genom hela livet. Det handlar om skapande, om rätten att få vara den man är och leka som man vill - och om att inte vilja tillhöra det sura vuxenlaget.
Om Emma AdBågeFörfattare, illustratör, 37 år. Född i Linköping och nyss återflyttad till Östergötland. Debuterar som Sommarvärd.
Uppmärksammad författare och illustratör. Fick Augustpriset 2018 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok för Gropen, en bok om rätten att få leka som man vill. Har även tagit emot Lennart Hellsing-priset och Elsa Beskow-plaketten.
Debuterade vid 18 års ålder och har sedan dess skrivit en rad böcker samt illustrerat åt flera andra författare.
Hösten 2019 släpptes skivan Folk – Dikt och toner om personer med artisten Britta Persson, till vilken Emma, tillsammans med systern Lisen Adbåge, har skrivit texterna och gjort omslag. I september utkommer bilderboken Naturen, om relationen mellan oss människor och naturen. Vem är det egentligen som bestämmer?
Att betrakta människor är det bästa hon vet.Jag kommer prata om att vara ett flugpapper, om insamlandet av människor och situationer. Och om att bli läst – både som författare och som människa.
Producent: Lena Resborn -
Doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent, 37 år. Född och bosatt i Uppsala. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Mamma, hur blev allt så här?" Den frågan ställer Emma Frans son en dag när de är ute på promenad.
Barn är otroligt bra på att ställa svåra frågor. De får oss att stanna upp i vardagen och syna sånt som vi vuxna har för vana att bara sålla bort. Som svar på frågan berättar Emma Frans för sin son om big bang, en spännande berättelse om hela universums uppkomst.
Men det är inte alltid vetenskapen är så spännande. Det är betydligt lättare, och mänskligare, att lyssna till den berättelse som har enkla lösningar. Eller den person som är tvärsäker på sin sak, även om det den säger inte nödvändigtvis alltid är sant. I takt med att information sprider sig allt snabbare och snabbare idag, blir mängden desinformation också mycket större.
I sitt sommarprat berättar Emma Frans om vetenskap, vikten av att stanna upp och tänka till, och om att du inte kanske alltid är så smart som du tror att du är.
Om Emma FransForskare som utsetts till Årets folkbildare två gånger, av Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Skriver i Svenska Dagbladet under vinjetten Vetenskapskollen och har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst.
Senaste boken heter Sant, falskt eller mitt emellan och innan den kom Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams.
Medverkar ofta i tv. Arbetar på Karolinska Institutet och forskar bland annat om adhd-mediciners biverkningar.
Är demokratiambassadör i regeringens kommitté Demokratin 100 år.
Producent: Lena Resborn
-
SÅNGERSKA, LÅTSKRIVARE, 24 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Sabina Ddumba berättar i sitt Sommar om närheten till pappa William, uppväxten i Fisksätra, musikens betydelse och hur hon påverkades av att hennes mamma flyttade tillbaka till Uganda när Sabina var 8 år.
Sabina Ddumbas Sommarprogram spänner mellan Stockholmsförorten Fisksätra och byn Semtu i Uganda. Det handlar om hennes föräldrars relation, om hennes relation till sina föräldrar, om relationen till musik och om hur hon påverkats av att ha gått i en kristen skola.
Sabina Ddumba beskriver i Sommar i P1 hennes föräldrars hemland Uganda som ”en vibration, en energi, ett tempo som bara är” men säger också att hennes mamma ”blivit en mental vägbom in i landet”. Hon berättar också om pappans flykt undan Idi Amins regim och hur nära hon och hennes pappa står varandra.
"Jag känner det du känner, för vi är samma. Jag vet allt pappa. Jag är du, men en uppdaterad version, lite modernare. William 2.0."
Om Sabina DdumbaKritikerhyllad sångerska som debuterade med albumet Homeward Bound förra året.
Låtarna Not Too Young och Effortless har streamats över 60 miljoner gånger. Blev känd för den breda publiken som en av deltagarna i TV4-programmet Så mycket bättre.
Utsedd till Årets nykomling på Grammisgalan och P3 Guld-galan 2016 och blev samma år vald till Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan. Har en bakgrund i Tensta Gospel Choir i Stockholm. Engagerad i Röda Korsets initiativ #medsyster som samlar in pengar till förmån för kvinnor i krig och på flykt.
Producent: Lena Resborn
-
MUSIKER, ARTIST, POET, 43 år. Född i Hjärup. Bosatt i Stockholm och Malmö. Sommarvärd och Vintervärd 2016.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
För att förhindra en framtida katastrof måste Emil skriva ett varningsbrev till en människa som lever om 100 000 år. Som i en poetisk deckare försöker han förklara vår tid, vilket för honom in på ämnen som yttrandefrihet, hållbar utveckling och fred.
Emil berättar hela människans historia på ett par minuter, håller ett mellanstadieföredrag om livet och presenterar sig själv genom att lista sina 63 sämsta egenskaper.
Men framför allt är programmet och brevet en hyllning till all kärlek som trots allt frodas i vår tid. Framtidens folk får en grundlig genomgång av 2017 i form av en egenartad nyårskrönika:
Om Emil Jensen
– Året när det spreds en massa hopp i en tid som kändes hopplös, värme i en värld som frös.Årets Evert Taube-pristagare har gett ut sex album och tre böcker, skriver krönikor i ETC och är kåsör i God morgon, världen och Tankar för dagen i P1.
Avslutade tidigare i år sin hyllade Sverigeturné Flyktpotatis på Cirkus i Stockholm. Hans föreställningar är en egen blandning av musik, poesi och komik. Har utnämnts till mellansnackets mästare av publik och recensenter.
Debuterade som skådespelare i Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick. Har vunnit EM i poetry slam, fått flera miljöpriser och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris. Genomförde 2007 en hel turné per cykel genom Sverige och färdades då 300 mil med gitarren på ryggen.
MUSIKEN SOM SPELADES I PROGRAMMET:
1. Kraftwerk - Radioactivity
2. The Cure - Just like heaven
3. (Iron Maiden - Quest for fire)
4. Björk - Hyperballad
5. Ane Brun - I want to know what love is
6. Emil Jensen & Klara Söderberg - Radioaktivitet (Ny Version)
7. Cyndi Lauper - True Colors
8. Sigur Ros - Gobbeldigook
9. Rikard Wolff - Pojken på månen
10. Dolly Parton - I will always love youProducent: Lena Resborn
-
MUSIKER, ARTIST, POET. Emil Jensen pratar om missförståndets möjligheter. Att vi ibland är så upptagna av att det ska bli rätt att vi glömmer bort att det kanske är bättre när det blir fel.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Emil Jensen pratar i sitt Vinterprogram om missförståndets möjligheter, mänskliga rättigheter, omänskliga svårigheter och så förstås kärlekens svårmodigheter.
Om Emil JensenMusiker, artist, poet, 42 år. Född i Hjärup, bosatt i Stockholm och Malmö. Tidigare Sommarvärd 2016.
Har gett ut sex album och tre böcker, skriver krönikor i tidningen ETC, är kåsör i God morgon, världen! och hörs i Tankar för dagen i P1. Aktuell med albumet Två naturliga armar och föreställningen Flyktpotatis. Hans föreställningar är en blandning av musik, poesi och komik. Har utnämnts till "mellansnackets mästare" av recensenter.
Debuterade som skådespelare i Jan Troells Maria Larssons eviga ögonblick.
Har vunnit EM i poetry slam, fått flera miljöpriser och Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris. Genomförde 2007 en turné på cykel genom Sverige och färdades då 300 mil med gitarren på ryggen.
Producent: Lena Resborn