OECD-länder Podcasts
-
Svenska skolor blir allt mer segregerade och det påverkar eleverna. Skillnaden mellan låg- och högpresterande elever i Sverige ökar hela tre gånger mer än i andra OECD-länder. Linnéa Plöen Castrud på Lärarförbundet förklarar att lågpresterande och högpresterande elever oftast går på helt olika skolor. Lyssna på hur det påverkar eleverna - det är inte som du tror.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Svenska skolor blir allt mer segregerade och det påverkar eleverna. Skillnaden mellan låg- och högpresterande elever i Sverige ökar hela tre gånger mer än i andra OECD-länder. Linnéa Plöen Castrud på Lärarförbundet förklarar att lågpresterande och högpresterande elever oftast går på helt olika skolor. Lyssna på hur det påverkar eleverna - det är inte som du tror. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Svenska skolor blir allt mer segregerade. Vad kan vi göra åt det? Skillnaden mellan låg- och högpresterande elever i Sverige ökar hela tre gånger mer än i andra OECD-länder. Linnéa Plöen Castrud är utredare på Lärarförbundet, hon säger att välutbildade föräldrar med svenska som modersmål har sina barn i en skola, medan föräldrar med lägre utbildning och annat modersmål har sina barn i en annan. Samtidigt visar studier att lägre presterande elever gynnas av att vara i samma klass som högpresterande. Det överraskande är att också de högpresterande eleverna gynnas av en mångfald i skolan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Svenska skolor blir allt mer segregerade. Vad kan vi göra åt det? Skillnaden mellan låg- och högpresterande elever i Sverige ökar hela tre gånger mer än i andra OECD-länder. Linnéa Plöen Castrud är utredare på Lärarförbundet, hon säger att välutbildade föräldrar med svenska som modersmål har sina barn i en skola, medan föräldrar med lägre utbildning och annat modersmål har sina barn i en annan. Samtidigt visar studier att lägre presterande elever gynnas av att vara i samma klass som högpresterande. Det överraskande är att också de högpresterande eleverna gynnas av en mångfald i skolan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Detta är en inläsning av ett briefing paper från EPHI.
Kinas utsläpp är den enskilt viktigaste faktorn för klimatets framtid. Landet släpper idag ut mer koldioxid än EU och alla övriga OECD-länder tillsammans. I motsats till andra ledande ekonomier så ökade de kinesiska utsläppen även under pandemin, och förväntas enligt myndigheternas officiella klimatpolitik fortsätta att öka fram till år 2030. I detta Briefing Paper kartlägger Jojje Olsson Kinas utsläpp av växthusgaser och landets roll i klimatförändringarna, samt granskar kinesiska myndigheters klimatambitioner och handlingsplan för att uppnå koldioxidneutralitet.
Läs briefing paper på: http://ephi.se/publikationer/kina-och-klimatet-efter-cop26/ -
Ola Wong är författare, journalist och Kinakännare. Vi var kollegor på Svenska Dagbladet under några år, men eftersom han var Kinakorrespondent och jag jobbade på ledarredaktion i Stockholm så hade vi inte särskilt mycket med varandra att göra. Men sedan några år tillbaka räknar jag Ola som en vän, bland annat för att han som en tjänst läste manuset till Genusdoktrinen (Fri tanke, 2020) som jag skrev ihop med Anna-Karin Wyndhamn. Utan Olas noggranna läsning och hårda men rättvisa omdöme hade boken inte blivit vad den blev.
Sedan 2019 är han kulturredaktör på Kvartal. I en ny artikel på Kvartal beskriver han det spända säkerhetsläget mellan Taiwan och Kina. Taiwans försvarsminister menar att läget inte har varit så spänt på 40 år. Samtidigt har en del frågat sig hur mycket USA:s försvarsgaranti till Taiwan betyder. I dagens podd pratar vi om detta och varför det är viktigt även för Sverige att vi bryr oss om vad som sker där.
Vi pratar även om Kinas enorma utsläpp av växthusgaser, något jag skrev om i söndags här på Rak höger. I dag släpper Kina ut mer växthusgaser än alla EU:s medlemsstater och övriga OECD-länder tillsammans. Ola Wong var tidigt ute med att föreslå klimattullar, åtminstone så tidigt som i boken Pekingsyndromet – Kina, Makten, Pengarna som kom ut 2014 (Ordfront förlag). “Har man ingen Kinastrategi för sitt klimatarbete, ja då har man ingen strategi överhuvudtaget,” skrev han då. Ord som stämmer minst lika väl i dag.
Snart börjar Rak höger med premiumartiklar
Ganska snart kommer jag att börja skriva vissa artiklar endast för betalande prenumeranter. Jag har inte bestämt exakt när det ska ske ännu, men det blir inom ett par veckor. Anledningen till att jag förvarnar såhär är att jag vill att den som vill ska hinna gå från gratisprenumerant till betalande prenumerant innan det sker. Mycket här på Rak höger kommer även fortsättningsvis att vara öppet för alla, men jag hoppas att fler av er kommer ta steget att bli fullvärdiga prenumeranter.
Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe