Pence Podcasts

  • Utrikeskrönikan 20 juni 2022

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Washington måndag morgon.

    I torsdags satt jag och en drös andra journalister på golvet i kongressen eller stod upp, lutade mot marmorväggarna, utanför sal 390 där den tredje dagen av TV-sända vittnesmål i utredningen av 6 januari-attacken pågick. Vi som inte fick plats i salen, satt med våra mobiler och laptops, alla med lurar i öronen och följde det som hände där innanför dörrarna.

    Den här dagen vittnade nära medarbetare till dåvarande vicepresidenten Mike Pence om hur Donald Trump gång på gång på gång pressade Pence att på egen hand riva upp resultatet av presidentvalet 2020. Det skulle han göra genom att den 6 januari förklara vissa delstaters valresultat som ogiltiga, istället för att enbart ta emot och se till så att elektorsrösterna räknades i den ceremoniella roll vicepresidenten har efter ett presidentval.

    På morgonen den 6 januari ringde Mike Pence till Donald Trump för att meddela honom att han inte tänkte gå med på det, att det inte finns något stöd i konstitutionen för att en vicepresident ensam skulle kunna avgöra ett val på det sättet. Eller som Pence beskrivit det ännu tydligare senare: ”Det finns ingen mer oamerikansk idé än att ge en enda person makten att välja USA:s president.” Trump ska ha blivit rasande på Pence. Han ska ha kallat honom för svag, kallat honom för p-ordet.

    Och som Washington Post sammanfattar det: Dagen som för Mike Pence började med att han blev kallad för en pussy av sin chef slutade med att han flydde för sitt liv från en arg mobb som skanderade ”Häng Mike Pence”, och tillsammans med sin familj fick ta skydd i ett parkeringsgarage under kongressen medan en medarbetare citerade bibelverser.

    Och i fredags, dagen efter att utfrågningen visat att Trumpsupportrarna kom så nära som tolv meter från Mike Pence den 6 januari, stod Donald Trump framför en grupp kristna konservativa på en konferens och gick återigen till angrepp mot Pence, han var inte modig nog att gör det rätta, Mike var rädd, sa Trump och liknande honom vid ett mänskligt löpande band.

    På plats i kongressen i torsdags reste vi journalister oss då och då från våra platser när olika kongressledamöter kom ut genom dörrarna till hörsalen. Vänsterdemokraten Ayanna Pressley beskrev hur utfrågningen väckte minnena till liv från 6 januari, dagen då och hon och hennes kollegor, precis som Mike Pence flydde, rädda för sina liv.

    Republikanerna bojkottar utfrågningarna och menar att de inte visar vittnen som skulle kunna ge en annan bild av Donald Trumps agerande, och att de är ett sätt för demokraterna att avleda det amerikanska folket från Biden-administrationens misslyckanden. Och det är förstås så att demokraterna hoppas att de TV-sända förhören där de målar ut Trumps agerande som ett försök till statskupp, ska gynna dem i valet i höst.

    Men det var inte en demokrat som under utfrågningen kom med den kanske skarpaste varningen om vad som kunde ha hänt om Mike Pence hade lyssnat på Trump, utan en republikan och en av de främsta konservativa juristerna i landet, tidigare domaren Michael Luttig, som sa att det hade kastat USA in i en revolution och en konstitutionell kris.

    Cecilia Khavar i Washington

  • Kamala Harris och Mike Pence drabbade samman i en coronasäkrad vicepresidentdebatt. Blev den lika galen som presidentdebatten förra veckan?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot.

    Programledare: Sara Stenholm

    Producent: Viktor Mattsson

    Tekniker: Sandra Pettersson

    USApodden
    [email protected]