Stockholms stadsmuseum Podcasts
-
Ett år har gått – vad har hänt sedan sist? I det åttonde avsnittet återupptar Rikard Gustavsson och Eric Palmcrantz äntligen sina samtal om staden som fanns och som aldrig mer kommer igen. Utöver ett kärt återseende språkar vännerna samman kring frågor som trogna lyssnare har skickat in. Foto: Lennart af Petersens, Stockholms stadsmuseum F 82225 Producerat av Figaro Music & Media Group
-
Vad gör turisterna för stadsutvecklingen? Hur formas nya stadsdelar som Värtahamnen av deras vistelse här, och hur kan vi locka fler turister till våra svenska städer, både idag och i framtiden?
Kristina Alvendal, från Stadsutvecklarna i Värtahamnen, leder ett spännande samtal med dagens inbjudna gäster: Thomas Andersson, VD för Stockholms Hamnar, Christer Fogelmarck, VD för Parks and Resorts, Mats Hedenström, vice ordförande i Svensk Turism och näringspolitisk chef för Svensk Handel och Malin Zillinger, kulturgeograf och turismforskare, anställd vid Lunds universitet och på ETOUR vid Mittuniversitet.
Musik i avsnittet:
Mela – Horrible
Mela – Waltz for a Memory
https://freemusicarchive.org/music/Mela/Mela_two
Foto: Haarstad, Ragnhild (1965). Stockholms stadsmuseum. -
I det sjunde avsnittet ger sig Rikard Gustavsson och Eric Palmcrantz ut på stan som stadsarkeologer för att försöka hitta några av de kvarlämnade spår från rivningarna som ännu finns kvar i dagens stadsmiljö. Var finns de här ”fragmenten”, hur synliga är dem och framförallt vilken betydelse kan man tänka sig att äldre byggnadsdetaljer får när de införlivas i en ny miljö? Foto: Stockholms stadsmuseum graark_10069989 Producerat av Figaro Music & Media Group
-
Hur ska framtidens Stockholm se ut egentligen? Vilka värderingar styr framtidens stadsutveckling och kan man verkligen bygga ”framtidens” stad efter ”dåtidens” ideal? I det sjätte avsnittet har Rikard Gustavsson och Eric Palmcrantz tagit sig till stadshuset för att träffa Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson för att bland annat diskutera stadsplanering, arkitekturpolicys och det svårhanterliga arvet efter Norrmalmsregleringen. Foto: Goodwin, Henry B. Stockholms stadsmuseum Producerat av Figaro Music & Media Group
-
Det är lätt att stirra sig blind på alla de gamla vackra hus som försvann i samband med Norrmalmsregleringen. Ofta glömmer man att prata om stadens människor och de som gjorde staden till sin. I detta avsnitt har Rikard Gustavsson och Eric Palmcrantz stämt träff med musikern Bill Öhrström på Regeringsgatan för att prata om musik, rivningar och om ”Europas första och mest psykedeliska klubb” – Filips – som under hösten 1967 huserade i Filips Hovkonditoris gamla lokaler på Regeringsgatan 27-29. Trots klubbens korta livslängd gjorde den ett enorm avtryck i musikhistorien – ett avtryck som är minst sagt imponerande drygt 50 år efter att klubben och byggnaden försvann. Foto: Manne Lind, Stockholms stadsmuseum ML67-09 446 28 Producerat av Figaro Music & Media Group.
-
I det första avsnittet strålar de nyfunna och något omaka kumpanerna samman i det som förr i världen var känt som Järnvägsparken och som i våra dagar kanske främst karaktäriseras av den trafikkarusell som anlades här på 1960-talet. Till bakgrundsljudet av trafik språkas det om intresset för Stockholm, för rivningarna och för de känsloyttringar som alltid uppstår. Varför blev vi intresserade av det här och varför väcker egentligen rivningarna fortfarande så mycket känslor? Foto: J. Börjesson, Stockholms stadsmuseum graark_10035660 Producerat av Figaro Music & Media Group.
-
Kan man ha fredagsmys utan ett arbete att komma hem från? Hur smakar chipsen för den som är varslad? Vad betyder det att ha ett arbete? Definierar mitt jobb vem jag är? Vad betyder det att fråntas sitt jobb?
Handlar det bara om pengar? Skulle jag fortsätta gå till jobbet, eller skulle jag be chefen dra åt skogen, en gång för alla?Från Dorotea i norr till Landskrona i söder har ett 40-tal personer intervjuats om varslens och uppsägningarnas Sverige. Rekordvarslen är på väg att övergå i massarbetslöshet - nu över 400 000.Kring påsk öppnar VARSEL på åtta svenska museer. Det är berättelser om inställda semesterresor och om barn som måste sluta på dagis nu när pappa går hemma. Men även berättelser om framtidshopp, djävlar anamma och förmåga att ta sig stärkt ur en svår situation.I dag är det vanligt att arbetsgivare varslar människor om uppsägning och sedan låter dem jobba kvar, med ständigt framskjutet slutdatum. Det blir också allt mer populärt att avskeda anställda och ersätta dem med inhyrda från bemanningsföretag.Karsten Thurfjell har gjort ett kollage av dessa berättelser som varslade människor berättat under de senaste åren. Utställningarna visas på Arbetets Museum i Norrköping, Bohusläns Museum, Landskrona Museum, Norrköpings Stadsmuseum, Stockholms Stadsmuseum, Länsmuseet i Varberg, Virserums Konsthall och Västerbottens Museum.