Lyt senere
-
Det historiska åttonde avsnittet av REVÄRVET med komikern och skådespelaren Nour El Refai. Om att döda, häcklare, att snubbar alltid räds henne, akademikerkomplex, det politiska intresset, bokdebuten som kom av sig och den perfekta åldern att släppa diktsamling, att bara fina flickor skriver dagbok, de sammanhang hon blir inkvoterad i, att KBT:a bort stand up-skräcken, känslorna kring att fylla 30, regidebuten och givetvis en hel del om bogmontaget på en 13-taggad kronhjort. Samtalsledare: Kristoffer Triumf.Producent: David Mehr.Distribution med mera: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det historiska sjunde avsnittet av REVÄRVET med artisten, producenten och låtskrivaren Laleh Pourkarim. Om numerologi, hur arbetet påverkar ens välbefinnande, Pro tools-prestigen bland musikproducenter, det ansträngande i att lyssna på henne, att vara del av ett community, alla olyckliga i Los Angeles, lyckan i att barn sjunger Bara få vara mig själv, känna nåd, vipassana-retreat, att inte veta ens mål, nya låtar, det höga priset för en amerikansk karriär, tydlighet och givetvis en hel del om att hitta en ytlig rysk kompis. Samtalsledare: Kristoffer Triumf.Producent: David Mehr.Distribution med mera: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det svåra tvåhundrafemtiosjunde avsnittet med rymdfararen Christer Fugelsang. Vi pratade om CERN, överskottsfett, bygga satelliter, invandrarbakgrunden, stjärntecken, 70-talet, tyngdlösheten, Percy tårar, besvikelsen över de gånger han inte fick flyga, Gud, Trumps inverkan på rymden, kvantmekanik, saker som inte går att förstå, oändligheten, Kristoffers tes om ett anti-universum, teleporteringens omöjlighet, varför man ska intressera sig för rymden, boenden på Mars, terrifiering, självförtroendet, döden och givetvis en hel del om att skita i rymden. Samtalsledare: Kristoffer Triumf.Producent: David Mehr.Distribution: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det historiska femte avsnittet av REVÄRVET med komikern Henrik Schyffert. Om höstdepressioner, all fritid, vad som hänt under de fyra år som gått, att umgås som vuxna med sina barn, värdepapper, standup framför allt, parterapi, tidsekonomi, att ta livet av dåliga idéer, daterad humor, att få stryk på nätet, Allt Faller, Killinggängets sunkiga sketcher, recensioner, att Kristoffer lovat Henrik att göra tio gig, jakt och givetvis en hel del om att aldrig ha blivit väckt av en väckarklocka. Trevlig lyssning!Samtalsledare: Kristoffer Triumf.Producent: David Mehr.Distribution med mera: Acast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter den första lyckade provsprängningen av en atombomb trodde många att mänsklighetens dagar var räknade. Men vi finns fortfarande kvar. Frågan är - hur länge till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Våra atombomber kan fortfarande orsaka hela jordens undergång om de används. Samtidigt designas nya kärnvapen som ska vara lättare att använda. Vilka nya risker finns idag? Vad är en atomvinter egentligen? Finns det något man kan göra för att skydda sig? Och vad skulle hända om bomberna föll över Sverige?
-
Idag är nästan hela världen beroende av ett och samma finansiella system - ett system som är byggt för att falla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tio år efter finanskrisen 2008 menar många att vi är på väg mot en ny kris - en som kan få ännu värre konsekvenser.
Vilka är problemen med vårt ekonomiska och finansiella system och varför har vi inte fixat dom? Hur skapar banker pengar? Och vad döljer sig bakom taggtråden i dom fönsterlösa byggnaderna i New Jersey?
P3 Dystopia försöker förstå det ekonomiska systemet. -
Klimatförändringarna gör det allt svårare att odla. Samtidigt blir vi fler människor på jorden som behöver äta oss mätta. Vad händer när maten inte räcker till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En varmare planet är inte bra för våra vanligaste grödor - men hur påverkar det ett kallt land som Sverige? Vad har bin med saken att göra? Och vad är det som händer i Peru?
Och viktigast av allt: vad måste vi göra för att undvika en kommande svältkatastrof?
-
Stater och terrororganisationer har länge intresserat sig för att tämja sjukdomar till massförstörelsevapen. Har nya forskningsframsteg gjort att de nu kan lyckas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Biologiska vapen förbjöds 1972. Men när mjältbrandsbrev skickades runt till makthavare i USA 2001 började flera länder oroa sig på nytt, och nya biologiska försvarslabb byggdes upp över hela världen.
Kan det här leda till en ny kapprustning för biologiska vapen?Och varför tror vissa biosäkerhetsexperter att nästa stora pandemi kan starta i ett labb?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden för biosäkerhet och biologiska vapen. -
Djur och växter försvinner i allt snabbare takt från våra ekosystem och det är vi människor som är orsaken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En miljon djur och växtarter står inför utrotning, enligt en FN-rapport från våren 2019. Det här tyder enligt många forskare på att vi kan befinna oss i början av ett sjätte massutdöende.
Det senaste massutdöendet var 65,5 miljoner år sedan, när dinosaurierna raderades ut av en stor asteroid. Den här gången är det vårt sätt att leva som är det stora hotet.
P3 Dystopia reder ut artdöden och kollapsen av våra ekosystem. Kan vi vända den här utvecklingen eller är det redan försent? -
Våra liv är beroende av det svarta guldet, men många är överens om att vi måste sluta - nu. Kommer vi klara oss?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel slår man fast att utsläppen från fossila bränslen måste halveras till 2030 och att världens energi måste vara till majoriteten förnybart 2050.
Men just nu är vi inte i närheten av det. Vi är fortfarande i klorna på oljan och efterfrågan ökar stadigt hela tiden, när land efter land vill ha samma levnadsstandard som vi i väst.
P3 Dystopia reder ut begreppet "Peak Oil" och varför det varit så tyst om det de senaste åren. Men också varför oljan är så grundläggande för vårt moderna samhälle och hur enorm baksmällan skulle bli om oljan försvann för fort.
-
Vi människor ligger bakom de flesta av framtidens möjliga katastrofer. Och vi blir bara fler och fler.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När man pratar om klimatkrisen, matkrisen eller ekosystemens pågående kollaps är det en faktor som återkommer och som är helt central: Befolkningen.
Fler och fler pratar nu om att det bästa för klimatet är att skippa att skaffa barn, och att jordens framtid vilar på att vi blir färre och färre.
Men vi vet också att fokus på befolkningsfrågor genom historien resulterat i stora övergrepp på mänskliga rättigheter, framförallt i fattiga länder.
P3 Dystopia reder ut den kontroversiella frågan: Är vi för många?