Afspillet

  • Katarina och Viggo har fått proväta de två rätter som kocken Alexander Sjögren ska laga i Bocuse d'Or Europe. Alexanders mål är att vara absolut toppform den 11 maj när Bocuse d'Or Europe – Kock-EM – avgörs i Budapest. Maten består av en fiskrätt och en kötträtt. Vi får inte avslöja exakt vad som fanns på tallriken, men vi pratar om hur mat smakar och hur smakerna går från tallriken via tungan in i hjärnan. Vi har också pratat med den enda svenska kock som vunnit Bocuse d'Or – Kock-VM: Mathias Dahlgren. Hans modell för hur vi smakar på mat analyseras. Mathias har också en modell för hur vi ska översätta utländska rätter till svenska råvaror som är genialisk. Till slut har det kommit en lyssnarfråga från en nybliven mamma vid namn Sofia. Hon undrar varför det gör så ont att föda barn.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I veckans avsnitt pratar Viggo och Katarina om feromoner, alltså de luktämnen som våra kroppar utsöndrar och som sedan tas upp av omgivningens näsor. Feromonerna är oerhört viktiga när vi väljer en partner. Det är inte så att feromonerna luktar gott, men din hjärna uppfattar omedvetet att hens feromoner är rätt och då blir du upphetsad. En mans feromoner kan stimulera en kvinnas ägglossning. I ämne två pratar Viggo om musik och dans och dess magiska kraft. I del 3 undrar en lyssnare vad som händer i hjärnan när en kvinna blir gravid. Katarina förklarar då att det händer massor. Rent generellt är det bra att bli gravid eftersom kvinnan blir mer fokuserad och effektiv. En graviditet leder även till att åldrande saktas ner och effekten blir större ju äldre kvinnan är.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vad får etablerade, folkvalda politiker på Island att sätta sig i samma båt i Panama som Putins hov, knarksmugglare och vapenhandlare? Tyvärr fungerar allas hjärnor ungefär likadant enligt Katarina. Alla fuskar om vi tror att vi kommer klara oss utan skuld. Det bästa sättet att vida sina perspektiv är att gå outside comfortzone. Gärna till Indien eller Tanzania där det inte alltid finns rent, rinnande vatten och toaletter.Är skönhet bara snyggt eller är det också lite tråkigt. Viggo och Katarina pratar med utgångspunkt i Katarinas senaste bok Neurodesign. En bok som är så vacker att man knappt behöver läsa den. Det är okej att bara bläddra. Katarina förklarar att hon alltid har älskat det som är vackert och dyrt. Men att detta var svårt i betongförorten och på läkarlinjen... På slutet presenteras lösningen på nästa alla mänskliga problem: ta en sovmorgon eller sovkväll.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Viggo pratar om sin längtan efter berusning. Han tycker att en bra vinfylla är som att köra bil i 139 km/h. Enligt Katarina är mat och sex kroppens egna droger, men de konstgjorda drogerna, typ Viggos vinfylla eller kokain levererar mycket högre effekt i våra hjärnor. Känner du att ditt sug efter dessa “konstgjorda” droger är som att du MÅSTE gå på toaletten – då har du problem. I ämne 2 varnar Katarina för PK = att följa strömmen utan att ifrågasätta. Då kan det gå riktigt illa. Inte bara för dig själv, utan också för hela vårt samhälle. I frågelådan berättar Katarina om vad du ska göra om du har panikångest. Och svaret är att det är lika allvarligt som om du hade brutit benet. Du måste omedelbart söka professionellt hjälp.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Viggo pratar om abstrakt tänkande. Han tror att det uppstod när våra tänderna blev mindre eftersom vi människor – för några miljoner år sedan – började laga mat. Katarina är skeptisk till denna historia. Hon vet dock att det är polysynaptiska strömmar i hjärnan som leder till abstrakt tänkande. Viggo begriper kanske 10 procent. Katarina förklarar också vad som händer i hjärnan under en terrorattack. Stress vid stor fara är komplicerat och farligt för oss människor på kort och lång sikt. Vi pratar om olika sätt att hantera detta, tabletter, terapi eller förträngning. Det finns inget enkelt svar på denna fråga enligt Katarina. Viggo tycker ändå att det öppnas upp en katedral av kunskap varje gång han eller en lyssnare ställer en fråga till Katarina.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det finns en formel för allt. Självfallet finns det en formel för hur du ska anpassa din hjärna för att få ut maximalt av dina förväntningar. Katarina förklarar exakt hur du ska tänka, men tro inte att Viggo fattar. (Formeln är på engelska… ) Å andra sidan är det inte helt lätt att leva som en hjärnforskare lär. Viggo har testat Katarinas teorier om kyssar och alfahannar i praktiken. Resultatet av forskningen redovisas i podden. Avslutningvis svarar Katarina på en lyssnarfråga om vad som händer när två personer av samma kön hånglar.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur ökar du sexlusten hos en kvinna? Svaret får du i veckans avsnitt av I huvudet på en banbrytare. Vi pratar också om alfahannar och varför de får ligga mer än andra. Viggo berättar om sin resa från att enkom föreläsa om män till att i dag mest prata om Astrid Lindgren och Pippi Långstrump. Det blir också några ord om dåliga chefer och ja, en del skratt. Katarina talar också “ut” om senaste veckans “medieframgång”. PS: Är du nyfiken på Katarinas nya bok: Neurodesign? Då ska ni gå till NK:s bokhandel i Stockholm den 15/3 klockan 18. Varmt välkomna.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Katarina berättar om de kanske bästa 10 sekunderna i sitt liv. Historien innehåller stor fara och leende delfin. Vi pratar om att människors buckettlist och att vad människor ångrar på sin dödsbädd. Viggo skrev förra veckan en debattartikel om att vi ska lägga ner barnuppfostran. Katarina håller förstås inte alls med vilket gör att vi har något att prata om även under denna rubrik. Förra veckan var I huvudet på en banbrytare 2:a på iTunes lista över mest lyssnade poddar i kategorin vetenskap och medicin. Dela gärna podden så att vi når högre denna vecka. Undrar du något om banbrytande eller hjärnan? Skriv gärna till oss på [email protected].

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur löser vi en konflikt? Stoppa huvudet i sanden eller konfrontation? Katarina förespråkar det senare, men märker ibland att omgivningen inte hänger med. Viggo har sett Pixar-filmen "Insidan ut" med sina söner och gjort en fruktansvärd upptäckt. Siffran noll – det neutrala – finns inte i hjärnan. Katarina förklarar hur det ligger till och hur du ska tänka för att inte gå under. Inledningsvis konstaterar Viggo att Katarinas analys av skandalen på Karolinska institutet var först och bäst. På slutet får Viggo ett gott råd om hur han ska bli bättre på att meditera. Sedan denna vecka finns podcasten äntligen på iTunes så resan mot Sveriges mest lyssnade podd inom vetenskap och medicin kan börja på allvar. Har du frågor om hjärnan och banbrytande? Mejla podden på [email protected].

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Varför blir vi så glada när någon högt där uppe faller ner? Avundssjuka gör ont, skadeglädje gör gott. Katarina tycker att vi ska acceptera våra känslor utan att döma dem för mycket. Katarina berättar också om de hungriga vargarna på Karolinska institutet som lurar kulisserna och är redo att över där den nuvarande ledningen måste gå på grund av Paolo Macciarini-skandalen. Istället för en hierarkisk trappa förespråkar Katarina en platt struktur där forskare kan verkade självständigt. Att de stora elefanterna åker snålskjuts på de små är inte alls bra. Det mest effektiva sättet att skapa en dynamisk miljö är kvotering. Vi pratar också om utveckling och Viggo berättar hur han plågar sin yngsta son för att den äldre ska må bra.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hur kunde professorn och kirurgen Paolo Macchiarini få Karolinska institutets högsta ledning att tro att det gick att operera in platsrör i halsen på människor? Katarina och Viggo analyserar drivkrafterna i den medicinska forskningsvärlden som får människor att gå över lik. Vi pratar också om ilska och den heliga vrede vi känner när en läkare sätter sin forskning framför sina patienters liv. Till sist hur luktar en hjärna och vad händer när den får ligga framme för länge...

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Viggo dricker gärna flera glas vin i veckan. Katarina några glas om året. Vad händer egentligen i hjärnan när vi dricker alkohol, hur ska en dricka för att inte bli sjuka och må dåligt. Vi pratar också ensamhet med anledning av en aktuell dokumentärfilm som säger att Sverige är landet med flest ensamma människor i världen. Och så får vi äntligen svar på hur många celler det finns i hjärnan och hur många kopplingar det finns mellan dessa… Svaret är lika många träd som det finns i Amazonas regnskog och kopplingar mellan dessa är lika många som det finns löv på träden i Amazonas. Och hela din hjärna behövs och arbetar för att du ska bli ditt fantastiska jag. Stort tack till United Screens för studio (ljud och bild) och A-cast för plattform. Mejla gärna oss på [email protected]

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I det första avsnittet av podcasten I huvudet på en banbrytare pratar vi om skärmtid och kärlek. Utgångspunkten för det första ämnet är en undersökning som Inizio har gjort om tiden små barn tillbringar framför sin smarta telefon, padda, dator eller tv. Enligt undersökningen tillbringar de flesta barn många timmar varje dag framför en skärm. Enligt Katarina Gospic är detta en oroande utveckling som tycks leda till minskad empati. Viggo Cavling är inte säker på detta, men kan inte luta sig mot vetenskaplig forskning. Istället upplever han det som skönt att ge barnen en padda när han reser med sina barn. Den största faran med digitala skärmar är att vi inte klarar av att ha tråkigt. Vi väljer hellre att ge oss själva elchocker än att sitta sysslolösa visar samtida forskning. Vill du boosta dina hjärna och leva länge så får ett banbrytande råd av Katarina som är minst lika effektivt som att motionera och dricka mindre. Vi diskuterar också kärlek med anledning av Martina Haags bok “Det är något som inte stämmer”. Viggo Cavling tycker att kvinnor är bättre på att skriva lika utelämnade om kärlek än män och undrar det beror på att män och kvinnors hjärnor är olika. Det visar sig stämma att män och kvinnors fungerar hjärnor är olika, men hitintills har man bara hitta en enda funktion där män är bättre än kvinnor och det är rumsuppfattning. Exakt vad detta är förklarar Katarina Gospic i podden. Kvinnor har också fler kopplingar mellan sina hjärnhalvor än män, men detta har man ännu inte lyckats koppla till en funktion. Det är en myt att kvinnor är bättre att multitaska än män. Det finns ännu ingen forskning som visar att män och kvinnor har olika förmåga att skriva om kärlek, men det kanske kommer. Dock finns det forskning som visar att män tar större risker när det är en kvinna i rummet.I frågelådan får du veta vad huvudvärk är. Därför är lokalbedövning det bästa när man ska operera i hjärnan. Vilket våld mot hjärnan är farligast. Och så avlivar vi myten att vi bara använder 60 procent av vår hjärnkapacitet. Hjärnan saknar alltså en turboknapp och ska inte jämföras med en bil utan med en symfoniorkester. Alla instrument behövs för att skapa ljuv musik.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.