Afspillet
-
De fleste av oss blir ikke så ofte avhørt, hverken som mistenkt, fornærmet eller vitne, og godt er kanskje det. For den lange armen til lovene våre, politiet, er imidlertid avhøret det absolutt viktigste verktøyet i jakten på sannheten.
Men hvordan kan politiet egentlig sikre at det de får opplyst er riktig? At de ikke spør på ledende eller forledende måter som gir gale svar, og som i verste fall kan føre til at uskyldige blir fengslet mens de skyldige går fri?
Til å svare på sine mer eller mindre ledende spørsmål, har Anine fått med seg drapsetterforsker og sånn annen forsker Asbjørn Rachlew. Han har utviklet Norges første opplæringsprogram i avhørsteknikken KREATIV - en teknikk som også er blitt eksportvare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne underlige pandemisituasjonen er det evig aktuelle temaet arbeidstakervern mer relevant enn noensinne. Svært mange ble permittert i 2020, og ikke er det blitt så mye bedre i 2021 heller.
Men hva er det egentlig dette vernet går ut på? Hvor kommer det fra, og hvorfor er "alle" - herunder Høyesterett - plutselig så opptatt av dette? Har man like sterkt vern mot oppsigelser og permitteringer i en unntakssituasjon? Til å riste gode svar ut av denne cocktailen, har Anine fått med seg sin gamle kollega, BAHR-tender Tarjei Thorkildsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er en glede å kunne ønske velkommen til en helt ny sesong av juss-podkasten Takk & Lov!
Som i 2020 begynte også 2021 med EØS-grubling. Da var det NAV, nå er det «Jernbanepakke 4» og ACER-saken.
For at du (og Anine!) skal skjønne mer av hvordan jurister i det daglige bør forholde seg til alt dette som oppstår utenfor, men i høyeste grad virker også innenfor Norges grenser, har Anine vært så heldig å få med seg Hilde Kristine Ellingsen, partner og advokat i Lund & Co.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
God adventstid!
Det er mange finurlige måter å ordlegge seg på i jussen, og ikke alle er like gode. I den første av Takk & Lovs to julespesialer møter Anine lagmann (lagkvinne? lagperson) Mette Jenssen fra Borgarting for å snakke om klarspråk.
De konsentrerer seg om formuleringer som er mer forvirrende enn forklarende, og hvordan du bør skrive for å bli forstått. Det er ikke tvil om at det ble hyggelig, men ble det klart og tydelig i tillegg? Lytt og avgjør selv!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I siste episode av sesong to av Takk & lov, har vi nok en gang lyttet til dere lytteres temaønsker: Vi tenker høyt om alternativ tvisteløsning.
Tvisteløsning i retten tar uhorvelig lang tid, og er gjerne så dyrt at man ikke har råd til det. Da er det ikke så rart at man ser seg om etter andre eller alternative måter å løse tvister på.
Den som med stø hånd loser Anine trygt mellom potensielle tvisteskjær i sjøen er professor, advokat, megler og alternativ konfliktløser Sverre Blandhol.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva er vel mer evig aktuelt enn spørsmål om arv? I denne episoden av Takk og Lov møter Anine Kierulf professor John Asland, instituttleder på institutt for privatrett ved UiO, for å diskutere den nye arveloven.
Hva skjer med formuesgodene våre når vi dør? Hvem skal få hva og hvorfor - og ikke minst: hvor mye? Kan vi bestemme alt dette selv? Lytt og få svar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvem er det egentlig vi henvender oss til når vi mener noe er virkelig galt? Som regel er det politiet, og da nærmere bestemt en særlig gruppe: politijuristene.
Men: Hva er egentlig en politijurist? Hvilket forhold har de til resten av politiet? Hvordan ser deres arbeidsdag ut? Hvilke praktiske, faglige og moralske dilemmaer må de løse på sin vei? Og sist, men ikke minst: Hvordan skal politiadvokater opptre i sosiale medier?
Til å belyse disse sentrale spørsmålene har Anine fått med seg noe så sjelden som en kombinert makthåndhever og twitterkonge: Hans Vang.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.