Episodes

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 1 באוקטובר, היום ה-361 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    צבא הגנה לישראל יצא היום למתקפה קרקעית בלבנון, כרגע במתכונת שמתוארת כ'מצומצמת', על מנת לסכל תוכנית של החיזבאללה לפלוש לישראל, ולחסל עמדות, מצבורי הנשק ומנהרות הנמצאות סמול לגבול. כולנו ממתינים בדריכות לשמוע פרטים מההתפתחויות שם, ובעיקר מקווים שלא לשמוע את צמדי המילים "הותר לפרסום" או "קרבות עזים". אלא שלמבצעים כאלה, כמו שראינו בשתי מלחמות לבנון הראשונות, יש נטייה להשתבש ולהתרחב, ולכן אנחנו רוצים להבין מתי ואיך עוצרים אותם. לשם כך נדבר עם אלוף במיל' יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל וכיום מנהיג ה"דמוקרטים", המפלגה החדשה שנוצרה באיחוד של העבודה ומרצ.
    באופן סמלי, השלב הזה במלחמה מתרחש בדיוק שנה לאחר שפרצה מלחמת 7 באוקטובר, וזה נראה כמו זמן נכון לבצע כמה סיכומים של השנה הקשה הזו. את הסיכום הזה אנחנו נתחיל עם עורכת TheMarker, סיוון קלינגבייל, בשיחה על שני עיסוקים הפוכים לחלוטין שאנשים מנהלים בימים אלה, שגם משתקפים כך בתקשורת: שיקום הדרום והצפון ובניה מחדש בצד אחד – אבל העברת כספים לחו"ל ורכישת נדל"ן ביוון וקפריסין מהצד השני.
    בצד הכלכלי, אין זה סוד שהקטר של המשק היה ועודנו ענף ההיי-טק, זה כבר לא סוד שישנם לא מעט חברות היי-טק שביצעו רילוקיישן או עושות הכנות ליום כזה, וגם מודי'ס, בדו"ח שלה, הדגישה את הסכנה הגדולה של המשך המלחמה על ההיי-טק ועל התרומה שלו למשק. אנחנו נדבר לכן עם שחר כהן, שותף מנהל בקרן לוסיד קפיטל.
    ויש גם את הצד המשפטי – או במילים אחרות, המאבק על הדמוקרטיה ועל דמות המדינה – שגם הוא התנהל בכל השנה שחלפה, למרות המלחמה, ונמשך גם בימים אלה. שר האוצר יריב לוין וראש הממשלה נתניהו אמנם לא הביאו מאז פרוץ הקרבות חוקים דרמטיים לאישור הכנסת, אבל בשיטות של מינוי מקורבים, התחמקות ממינוי שופטים ושומרי סף, וגרירת רגליים בתחום הכלכלי הם ממשיכים לערער את החוזק של מוסדות המדינה – ולא נראה שיש להם כוונה לעצור. אנחנו נדבר עם הפרופ' למשפטים תמר הוסטובסקי--ברנדס מהקריה האקדמית אונו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני 30 בספטמבר, היום ה-360 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    אנחנו כידוע בעיצומה של מלחמה, אבל זה לא אומר שבממשלה שלנו לא עוסקים יום-יום בפוליטיקה אישית, בחיזוק הקואליציה, ובהמשך החלשת שומרי הסף כדי ליצור גישה כמה שיותר קלה ומהירה למינויים, ג'ובים ולכסף של הציבור. במישור של חיזוק הקואליציה, בנימין נתניהו השלים אתמול מהלך פוליטי וצירף לקואליציה שלו את גדעון סער, אויבו המר עד לא מזמן – מבלי שאפילו יצטרך לשלם לו משהו. סער יצטרף לממשלה בתפקיד שר ללא תיק, וגם לקבינט הביטחוני. המהלך הזה לא פותר לנתניהו את הבעיה של שר הביטחון יואב גלנט, שאינו מסכים לחוקק חוק השתמטות עבור החרדים, ולכן אנחנו נשאל את הכתב הפרלמנטרי, מיכאל האוזר טוב, מה יהיה המהלך הפוליטי הבא של נתניהו, ומתי.
    במקביל, בתחום הפגיעה בשומרי הסף, שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', ממשיך להתעלם מהבעיות בכלכלה. למשל, הוא לא טרח כלל לזמן דיון כלכלי בעקבות הורדת הדירוג של ישראל בשתי רמות על ידי מודי'ס ביום שישי האחרון. לעומת זאת הוא ממשיך לייצר בעיות חדשות עבור הציבור ודרגות חופש עבור עצמו: הפעם, שר האוצר החליט על הקמת שש ועדות בנושאים שעליה מופקדת רשות שוק ההון, שאחראית על 2.5 טריליון השקלים של חסכונות הציבור, ובכך הוא מאיין את תפקידו של יו"ר הרשות – שהוא המפקח על שוק ההון ועל חברות הביטוח – עמית גל. למה הוא עושה את זה? אנחנו נדבר עם כתב שוק ההון אסא ששון.
    ואם התחלנו עם נתניהו, אז גם נסיים עם נתניהו – הפעם עם בנו של ראש הממשלה, יאיר. מתחקיר של גור מגידו, התחקירן שלנו, מתברר שישנם מסמכים שחושפים כי יאיר נתניהו שימש כספק לחברה אמריקאית בשם "פרלמנט טכנולוג'יז", שבעבר היתה בעלת השליטה ברשת חברתית בשם Parler - שהיתה זירת הדעות של הימין השמרני הקיצוני בארצות הברית, ושבין השאר הוביל את ההסתה שהובילה להסתערות על הקפיטול. גור מגיד יהיה איתנו ויספר כיצד נתניהו ג'וניור חיבר את התחביב שלו להפצת רעל ותיאוריות קונספירציה – יחד עם ביזנס שאנחנו עדיין לא יודעים מה היקפו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 29 בספטמבר, היום ה-359 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    מדינת ישראל השלימה שבועיים של הצלחות צבאיות גדולות מול חיזבאללה, ששיאן היה החיסול של מזכ"ל הארגון חסן נסראללה, ביום שישי. בצבא ובממשלה מציגים את האירוע ככזה שמשנה את התמונה האסטרטגית, אבל מדינת ישראל וממשלת ישראל צריכים עדיין להחליט כיצד להמשיך מכאן, מה הם יעדיה בצפון וברצועת עזה - וכיצד היא מבקשת להשיג אותם. בצד של הימין הפוליטי מבקשים כמובן להמשיך בפעולות הצבאיות עד ה"ניצחון המוחלט", בעוד שפרשנים צבאיים ומדיניים חושבים שזהו הזמן למהלך מדיני. מי צודק ומה האפשרויות שעומדות על הפרק? אנחנו נדבר עם האלוף המילואים ולשעבר ראש אמ"ן, עמוס גלעד.
    מול ההצלחות הצבאיות מיום שישי, באותה שעה ממש קיבלה ישראל חדשות כלכליות גרועות במיוחד: חברות הדירוג מודי'ס הפחיתה את הדירוג של ישראל בשתי דרגות, והוא עכשיו רק 2 דרגות מעל ההגדרה של "זבל" – רמה שבה משקיעים בינלאומיים רבים לא מוכנים להפקיד בה כספים. הדו"ח של מודיס גם כלל הפחתה חריפה של תחזיות הצמיחה גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך, ומה שהיה הכי בולט: ביקורת קשה מאוד על הניהול הכלכלי והלאומי של מדינת ישראל, בתחום המשפטי, החברתי וכמובן הכלכלי. אלא שמנגד, לא רק שהבורסה לא נבהלת מהדו"ח של מודי'ס – היא אפילו עולה היום ביותר מ-1%. כיצד זה יתכן? אנחנו נדבר עם צבי סטפק, מהמייסדים ובעלי ההשקעה בבית ההשקעות מיטב.
    והנה עוד דבר בולט: למרות התחזיות העגומות של מודיס, נכון להיום אין אף גוף מוסדי ציבורי בישראל, כולל משרד האוצר ובנק ישראל, שהעז להציג תחזית כלכלית עבור תסריט בו המלחמה אינה מסתיימת עוד סוף השנה – מציאות שהיא כבר כנראה ברורה לחלוטין. כלכלני מודי'ס אמנם עשו זאת ביום שישי, אבל עוד קודם בא מכון אהרון שבאוניברסיטת רייכמן והציג תסריט למלחמה אזורית ב-2025 – והוא כצפוי, מזעזע, עם גרעון של יותר מ-11%, זינוק ביחס החוב-תוצר ל-83% וריבית שיכולה להגיע עד – תחזיקו טוב – 8%. אנחנו נדבר עם אחד הכלכלנים שכתבו את התחזית הזו, הפרופ' בני בנטל ממכון אהרון למדיניות כלכלית שבאוניברסיטת רייכמן.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם ענת ג'ורג'י וגיא רולניק:

    אשתו ושני ילדיו הקטנים של טל שוהם הוחזרו בעיסקת החטופים הראשונה לאחר 50 יום בעזה. טל עדיין שם. בעוד שבוע וחצי תחלוף שנה מאז נראה לאחרונה כשהוא מוכנס לתוך תא המטען של המחבלים ומאז איש אינו יודע היכן הוא והאם הוא עדיין בחיים. אביו, גלעד קורנגולד, הגיע ל"מרקרים" לדבר על בנו שנלקח ממנו בשבת 7 באוקטובר לרצועת עזה, על השנה שעברה על המשפחה ועל החוזה החברתי בישראל שנקרע ואיש לא יודע מתי וכיצד יאוחה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 25 בספטמבר, היום ה-355 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל.
    המלחמה בלבנון נמשכת. בינתיים, מערך ההגנה האווירית מצליח ליירט את רוב מטחי הרקטות והכתב"מים שמשוגרים אלנו, מהבוקר גם באמצעות טילים בליסטיים לתל אביב. חיל אוויר ממשיך לפגוע ביכולות של החיזבאללה ובמפקדים שלו, אבל כל אזרח בציבור מבין שלחיזבאללה יש עוד הרבה יכולות, ושמה שחסר במלחמה הזו הוא יעד מדיני ברור – ושבלעדיו לא יכולה להיות תוכנית מעשית לסיום המלחמה. בעבר, הדרג המדיני קיבל כמעט תמיד את היעדים שהצבא המליץ עליהם – עד שהגיע בנימין נתניהו, שתמיד גילה זהירות והססנות ביחס להמלצות הצבא, ומאז 7 באוקטובר נמצא בעימות מתמשך עם ראשי הצבא ומערכת הביטחון. אלא שלמרות הנרטיב הלוחמני שהוא מנסה להציג לציבור, בסיבוב הנוכחי של הסלמת המלחמה עם לבנון מי שניצח הוא דווקא שר הביטחון יואב גלנט – ומי שיסביר מדוע הוא עורך עיתון "הארץ", אלוף בן, שיהיה אתנו.
    שאלה נוספת באותו עניין ממש היא איזה סוג של מלחמה נתניהו מבקש לנהל: מלחמה קצרה - או לחימת התשה ארוכה. מאז קום המדינה הצבא שכנע את הדרג המדיני שישראל צריכה לנהל מלחמות קצרות כי אחרת הכלכלה והעורף יפגעו בצורה קשה, אבל בשנים האחרונות צמחה דוקטרינה חדשה הטוענת שאולי זה כבר לא נכון, ומאחר שישראל היא הכלכלה החזקה באזור אולי דווקא מלחמת התשה היא לטובתנו - למרות המחיר הכלכלי. אנחנו כמובן לא יודעים מה יבחר בנימין נתניהו, ואולי הוא עצמו עוד לא החליט, אבל אנחנו כן יכולים להציג כאן את שתי החלופות הללו – ואנחנו נעשה את זה בעזרת סמי פרץ, שהתפנה לרגע מענייני הכלכלה וחקר אותן.
    ובחזרה לכלכלה ולשוק ההון, כי בכל זאת אנחנו פודקאסט כלכלי - נמשיך לעסוק בתוכניות של האוצר להתערב בחסכונות הפנסיוניים של הציבור, והפעם נדבר פחות על הקטנת הפטורים ממס שמיועדים לעודד את החיסכון, ונעסוק יותר בראייה של האוצר לפיה קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים הן קופה משלימה של תקציב המדינה – למשל על ידי חיוב המוסדיים להשקיע בחברות ישראליות או באגרות חוב של מדינה ישראל. כדי להסביר מדוע אלה רעיונות גרועים מסוכנים - גם לחוסכים וגם לכלכלה כולה – אנחנו נדבר עם פרופ' ישי יפה, לשעבר דיקן הפקולטה למנהל עסקים באוניברסיטה העברית, ונשמע ממנו שהאוצר צריך הצהיר עכשיו שהוא לא יתערב בהחלטות ניהול ההשקעות בחסכונות של הציבור.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 24 בספטמבר, היום ה-354 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל.
    זהו היום השני לשלב החדש של המלחמה בצפון, עם המשך ההפצצות ופעולות הסיכול של חיל אוויר בלבנון מצד אחד, אבל עם עשרות מטחים של מאות רקטות לכל אזור הצפון, לרבות עד יקנעם, עמק יזרעאל והקריות שצמודות לחיפה. אז אף אחד לא אוהב מלחמה, אבל יש מי שכן חוגג וצוהל, למשל כלי התקשורת של הימין הקיצוני ובראשם ערוץ 14 בטלוויזיה, שהכותרות שלו הבוקר כוללות ניסוחים כמו "נסראללה רועד" ו"צה"ל מביס גם את חיזבאללה", אך גם טור דעה שכותרתו: "ניצחון מוחלט הוא שילוב של תפיסת שטח והגירת אוכלוסיית אויב". לכל כלי תקשורת מותר כמובן להציג את המציאות על פי תפיסת עולמו, אבל האם רצף אמירות של בעלי דעה על כיבוש, רצח עם וטרנספר - הם לא מגמה שמנרמלת ומכינה את הציבור למעשים בלתי חוקיים ובלתי מוסריים בעליל? מסתבר שקבוצה של ארגוני זכויות אדם עשו בדיקה לתכנים של ערוץ 14, ומצאו שם לא פחות מ-50 קריאות לביצוע רצח עם – ואת התוצאות הם שלחו ליועצת המשפטית לממשלה ולרגולטור על הטלוויזיה והרדיו. אנחנו נדבר על כך עם זהבה גלאון, לשעבר חברת כנסת והיום נשיאת מכון זולת, שהוא אחד הארגונים שביצע את הבדיקה.
    בכלכלה, או יותר נכון בממשק שבין המלחמה-הכלכלה-והכיס של כל אחד מאתנו, רבים הזדעזעו אתמול לקרוא ולשמוע על תוכניות האוצר לפגוע בחסכונות של הציבור, בין אם על ידי הקטנת הטבות המס לחוסכים לפנסיה ואם על ידי פגיעה בפטורים ממס רווחי הון בקרנות ההשתלמות. אתמול דיברנו על כך עם מירב ארלוזורוב, שסיפרה כאן שהשינוי הוא דווקא מהלך מתבקש ללא קשר למלחמה, כי המציאות הנוכחית מפלה לטובה את בעלי היכולת. היום נדבר עם פרופ' אשר בלאס, ראש התוכנית לתואר שני במכללת אשקלון – ונברר איתו האם החלטה לחייב את הצבור להשקיע יותר בישראל אינה למעשה סוג של מס חדש על החסכונות.
    ויש בישראל גם חינוך, או למעשה - יש פחות ופחות חינוך. החדשות הטובות היא שהמורים בבתי הספר התיכונים הגיעו להסכם עם משרד האוצר וחזרו לעבודה, אבל במקביל המורים נאלצו להתפשר על ויתורים כואבים – ומי שיישלמו את המחירים הגבוהים מכולם הם כמובן, שוב, התלמידים. אנחנו נדבר עם כתב החינוך שלנו ליאור דטל, שגם יספר על עוד רעיון שמשרד האוצר מקדם, כזה שבאמת ישנה את אורך החיים שלנו, בעיקר בסופי השבוע: ביטול הלימודים בימי שישי לכל החינוך הממלכתי. כן, כמו באירופה ובארצות הברית.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני 23 בספטמבר, היום ה-353 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    שר הביטחון, יואב גלנט, ודובר צה"ל, דניאל הגרי, הודיעו הבוקר על פתיחתו של 'שלב חדש' בלחימה בלבנון ועל מתקפה אווירית נגד מצבורי נשק וטילים המוסתרים בבתים אזרחיים, דבר שכמעט מבטיח ניסיונות של החיזבאללה לשגר אותם לפני שיושמדו – ולכן הצפון וכל מדינת ישראל נמצאת בכוננות ספיגה גבוהה. עליית המדרגה הזו וודאי תביא להרוגים רבים בלבנון, גם בקרב אזרחים, והשאלה היא האם קיים במקביל תהליך דיפלומטי או פוליטי להפסקת המלחמה בזמן הנראה לעין. אנחנו נדבר עם הפרשן הצבאי של 'הארץ', עמוס הראל.
    במקביל, ממשלת ישראל, ראש הממשלה ומשרד האוצר, צריכים לחשוב על דרכים לשלם על המלחמה הזו, שכאמור לא נראית שהולכת להסתיים בקרוב – וזה חייב לבוא לידי ביטוי בשורה של מהלכים שאי אפשר שלא לכנות אותם אלא במונח 'גזירות כלכליות'. באוצר מציעים, למשל, להעלות את שיעור הפרשת החוסכים בפנסיה תקציבית ל-7% מהשכר, וגם לקבוע תקרת הפקדה (פטורה ממס) לפנסיה של פי 2 מהשכר הממוצע במשק – נמוך יותר מהיום. השאלה הגדולה היא האם זו רק ההתחלה של שליחת ידיים ממשלתיות ל-2.5 טריליון השקלים של החסכונות הפנסיוניים של אזרחי ישראל? אנחנו נדבר על זה עם הפרשנית מירב ארלוזורוב.
    אחת האזהרות החמורות ביותר של כלכלני חברה וצמיחה, למשל פרופ' דן בן דוד שהתארח אצלנו בשבוע שעבר, היא שבמוקדם או מאוחר עלול להיווצר בישראל שטפון של הגירה לחו"ל של עובדים משכילים ומנוסים – בדיוק העובדים שהם הליבה של ענפי ההיי-טק והטכנולוגיה, כי אלה האנשים שיכולים למצוא עבודות אטרקטיביות מעבר לים. ההגדרה של הגירה היא לא מדויקת, אבל על פי נתונים חלקיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מתברר שכבר ב- 2022 ובוודאי שב- 2023 נרשם זינוק בעזיבת ישראלים, שכבר מגיעה ליותר מ-50 אלף בשנה – ואכן מדובר באנשים המתאפיינים ברמת השכלה גבוהה יותר מזו של כלל האוכלוסייה. אנחנו נדבר על הנתונים האלה עם כתב המאקרו נתי טוקר.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון 22 בספטמבר, היום ה-352 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל.
    ישראל נחלה בשבוע האחרון שורה מאוד מרשימה של הצלחות מול החיזבאללה, באמצעות מכשירי הקשר המתפוצצים, חיסולו של איברהים עקיל ובכירים אחרים בכוח רדואן, והשמדה של אלפי קנים לשיגור רקטות – כך לפחות על פי דובר צה"ל. אלא שכל זה היה בשבוע שעבר, ואילו השבוע הנוכחי החל עם מטח כבד של מאות רקטות על הקריות ועל עמק עיזראל שחלקם חדרו את מערכת ההגנה האווירית. השאלה עכשיו היא, כמו שקורה לנו הישראלים במקרים רבים מדי ובתחומים רבים מדי, האם הביטחון העצמי מהישגי השבוע החולף לא מסמא את עינינו, והאם הפוליטיקאים והגנרלים שלנו לא יהיו מרוצים מעצמם יותר מדי ויתחילו לעשות טעויות ושטויות. האם הם שואלים למשל, במקביל לכל ההצלחות הטקטיות של השבוע שעבר, מה האסטרטגיה בצפון? כיצד אפשר לסיים את המלחמה שם ללא הסכם הפסקת אש גם בעזה? אנחנו נדבר עם הכתב הצבאי של עיתון 'הארץ', יניב קובוביץ'.
    כאילו שאין מלחמה ובניגוד למה שהם הבטיחו, שר המשפטים יריב לוין וראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיכים בהפיכה המשטרית ובשיתוק המאבק בשחיתות, כשהפעם הם עושים את זה לא באמצעות חקיקה, אלא על ידי מינויים וועדות חקירה. מחר בג"צ יידרש לדון בעתירה נגד פעילותה של ועדת הבדיקה הממשלתית בנושא הרוגלות, הידועה כ'ועדת פגסוס'. זו ועדה שהתמקדה בתיקי נתניהו מהרגע הראשון לפעולתה, ואם היא תורשה להמשיך לפעול - הממשלה תוכל לאיים גם על עצמאות הפרקליטות. אנחנו נדבר עם הפרשן המשפטי שלנו, ד"ר עידו באום, שיסביר את השיטה החדשה של לוין ונתניהו – וכיצד ניתן לבלום גם אותה

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם ענת ג'ורג'י וגיא רולניק:

    המרקרים השבוע עם יאיר גולן, יו"ר מפלגת הדמוקרטים, בשיחה פתוחה על דמוקרטיה, ביטחון, כלכלה ושיוויון בנטל. וגם, למה לטענתו, הוא היחיד שמציע חלופה אמיתית לנתניהו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 18 בספטמבר, היום ה-348 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל.
    האם היום או השבוע תפרוץ מלחמת לבנון השלישית? ההצהרות של לשכת ראש הממשלה, המהלך הפוליטי להחלפת יואב גלנט בגדעון סער בלשכת שר הביטחון, ההכנסה הרשמית של "השבת תושבי הצפון לביתם" למטרות המלחמה, ובעיקר פיצוץ מכשירי הביפר של ראשי החיזבאללה אתמול - כל אלה נראים כמו הפתיחה של מלחמה עצימה בלבנון. בינתיים זה לא קורה, ולעומת זאת חיזבאללה שוב מאיים בתגובה מצדו. אנחנו נדבר עם הפרשן הצבאי של 'הארץ', עמוס הראל, ונבדוק גם מה קורה עם פיטורי גלנט ומינוי סער – שרק אתמול נראו כמו עניין שכבר נסגר.
    בעוד שאת אזרחי ישראל מעניין בעיקר האם הם יצטרכו לשהות במרחבים המוגנים, בכל העולם עוסקים באירוע של התפוצצות מכשירי הקשר כאילו שהם צופים בזמן אמת בסרט אקשן הוליוודי, ואיך לעזאזל הצליח המוסד, על פי פרסומים זרים, למלכד אלפי מכשירים ומדוע הם הופעלו דווקא עכשיו. הכותרת הראשית של ה'פיננשל טיימס' בשעה זו, למשל, היא Exploding pagers join long history of killer communications devices. לשם כך אנחנו נדבר עם גד שומרון, לשעבר איש מבצעים במוסד ומחבר הספר "המוסד והמיתוס", שיספר לנו על הצלחות דומות – וגם, אולי, מה יכולות להיות הסיבות להפעלת המסרון הקטלני אתמול.
    מקורות המעורים בנושא שעמם שוחחנו הסבירו כי התקיפה הנרחבת, שבה נפצעו אלפי בני אדם, יכולה להתבצע באמצעות חימום יתר של סוללות מכשירי הקשר, באמצעות תוכנה זדונית או דרך הטמנת חומר נפץ במכשירים לפני אספקתם לפעילי חיזבאללה. כך או כך, המתקפה מצריכה פעילות מודיעינית מורכבת ועדינה עוד לפני הוצאתה לפועל, ואנחנו נדבר עם עומר בן יעקב, איש "השירות החשאי" שיספר לנו על כך ועל מה מדווחים בעניין בעיתונות הזרה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 17 בספטמבר, היום ה-347 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל וסמי פרץ.
    העסקה הפוליטית המסריחה, שבה באמצע מלחמה בנימין נתניהו מחליף את שר הביטחון יואב גלנט באיש האופוזיציה גדעון סער, שמטרתה העיקרית היא לאפשר חקיקה של חוק השתמטות מגיוס לצבא עבור החרדים, מתקדמת במהירות - ונראה שהיא עומדת לצאת לפעול בשעות או בימים הקרובים. זו עסקה מסריחה כי היא פוגעת בביטחון המדינה, כי היא תאפשר את השתמטות החרדים בדיוק כאשר הצבא צריך חיילים, כי היא פוגעת בכלכלה שגולשת למיתון עמוק, וכי היא מציבה שוב את ההישרדות של נתניהו לפני כל שיקול לאומי וציבורי. השאלה עכשיו היא האם יש משהו – מחאה ציבורית או אולי לחץ אמריקאי – שיכול בכל זאת לעצור את הדיל הפוליטי המופקר. כדי לנסות לענות עליה אנחנו נדבר עם הפרשנית הפוליטית של "הארץ", רוית הכט.
    בנושא מאוד קרוב, הועדה הבינמשרדית שהחלה לעבוד על גיבוש תקציב הביטחון לשנים הבאות, המכונה גם "ועדת נגל" על שם יו"ר הועדה, יעקב נגל, החלה את עבודתה – אבל יש מי שחושב שהיא נידונה לכישלון מראש. אחד האנשים הללו הוא הכלכלן פרופ' דן בן דוד מאוניברסיטת תל אביב ומוסד שורש לחקר כלכלי-חברתי, שטוען שבלי לפתור מבעוד מועד את סוגיית גיוס החרדים – כל תוצאה וכל תכנית ביטחון ארוכת טווח לא תתאים לצרכים של ישראל. אנחנו נדבר עם פרופ' בן דוד.
    למרות המצב הביטחוני הקשה ולמרות האזהרות על גלישה למיתון כלכלי, מחירי הדיור ממשיכים לעלות ובמהירות גבוהה – כפי שניתן היה לראות שלשום בנתוני מדד המחירים לצרכן שנאספים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יש מי שטוען שהנתונים הללו מטעים ובעיקר זמניים, אבל ישנם גם משקיעים שמנצלים את הבלבול בשוק ומתנפלים על דירות להשקעה. אחד מהם, גילי ברוכים, יבואן מוצרי חשמל שנוהג להשקיע את רווחיו בדירות, מספר שהוא נכנס למשרד קבלנים, מנהל מו"מ לרכישת 5-6 דירות בבת אחת עם הון עצמי נמוך – ומקבל דירות במחירים שהוא חושב שהם אטרקטיביים. אנחנו נדבר עם ברוכים, ונשאל אותו מה יקרה אם הריבית תעלה, אם יהיה מיתון, ואם לא יהיה מי שיקנה ממנו את הדירות הממונפות הללו בעתיד.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים", הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שני היום ה-346 למלחמה, בעזה יש עדיין 101 חטופים, באולפן סמי פרץ ואיתן אבריאל.

    האם זהו יומו האחרון של יואב גלנט כשר הבטחון? בשעות האחרונות המערכת הפוליטית רותחת לנוכח הערכות שראש הממשלה בנימין נתניהו מתכוון לפטר את גלנט ולמנות במקומו של גדעון סער. את השמועה על סער לשכת ראש הממשלה הכחישה, אך את ההערכות לגבי גלנט הוא לא מצא לנכון להכחיש. היחסים בין השניים רעועים מאוד, זה לא סוד, אך באמצע מלחמה רב זירתית כשראש הממשלה הודף פעם אחר פעם אפילו רעיון של הקמת ועדת חקירה ממלכתית, האם זה עיתוי מופקר לפטר בו את שר הבטחון? ומה המטרה בעצם? לצאת למבצע בלבנון? או פשוט להוריד את גלנט מהעץ של גיוס החרדים? מיכאל האוזר טוב הכתב הפוליטי של הארץ יהיה איתנו.

    מדד המחירים לצרכן זינק בחודש אוגוסט ב-0.9% והפתיע את כל החזאים שצפו מדד נמוך בהרבה. זה שם את המשק בקצב אינפלציה של 3.6% בשנה האחרונה ומרחיק מאוד את האפשרות להורדת ריבית. אולי אפילו מקרב את האפשרות של העלאת ריבית וזה הדבר האחרון שמדינה שנמצאת כבר שנה במלחמה הארוכה והיקרה בהיסטוריה שלה זקוקה לו. נדבר על זה מודי שפריר אסטרטג השווקים של בנק הפועלים.

    במלחמה יש כמובן גם מרוויחים ובהם חברות התעופה המקומיות, התעשיות הביטחוניות וגם רשתות השיווק. הם מרוויחות מכך שישראלים רבים נמצאים בארץ וקונים במקום לטייל בעולם, למעשה, זה משקף מגמה של העשור האחרון בו הרווח של רשתות השיווק גדל בהתמדה בניגוד למגמה העולמית. איך זה קורה? סימי ספולטר כתב הקמעונאות יסביר.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • ה'אינטרסנטים', הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMArker, היום יום ראשון, היום ה-345 למלחמה, בעזה יש 101 חטופים, באולפן איתן אבריאל.
    טיל בליסטי שנורה על ידי החות'ים מתימן, ייתכן לעבר שדה התעופה בן גוריון, התפרק בשטח ישראל מבלי שיורט כל זה מגיע במקביל להצהרת נתניהו על הסלמה מתוכננת בצפון, מבול נוסף של רקטות ששוגרו לגליל ולגולן, וגם דיווח לפיו צה"ל פיזר כרוזים בדרום לבנון הקוראים לתושבים לעזוב את בתיהם. האם המלחמה הגדולה בצפון מתחילה, ואם כן, האם נקבעו לה יעדים, מטרות – ולא פחות חשוב, מי קבע אותם? אנחנו נדרשים לדבר שוב עם הפרשן הצבאי של "הארץ" - עמוס הראל.
    האם הכלכלה במצב יותר טוב? היום אחר הצהריים יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט, שעלה על פי הערכות בכ-0.5%. אם כך יהיה הריבית בישראל תישאר גבוהה בעוד שגם אירופה וגם ארצות הברית מורידות אותה, ובמידה וישראל אכן תתקוף בלבנון, חברת מוד'יס צפויה להוריד את דירוג החוב של ישראל בעוד מדרגה כבר בקרוב. כמובן, אין עדיין תקציב לשנה הבאה, ורק מעטים מאמינים להצהרות נתניהו וסמוטריץ כי הוא נמצא בעבודה. מנגד, בחודשים האחרונים נרשמה דווקא עליה ביצוא ובהכנסות ממסים – ולכן אנחנו נדבר עם כלכלן מיטב בית השקעות אלכס ז'בז'ינסקי, כדי לנסות לעשות סדר במשמעות של הנתונים.
    וגם זה קורה: אם הגשתם בקשה לרכישת קנביס רפואי באופן מקוון, יכול להיות שהמידע הרפואי שלכם ושל עוד עשרות אלפי אנשים כמוכם דלף לרשת – ואפשר היה להגיע אליו בחיפוש פשוט ב"בינג" של מיקרוסופט. איך זה קרה והאם הפרצה המביכה הזו עדיין פתוחה? אנחנו נדבר עם איש הדיגיטלי שלנו רן בר זיק.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם ענת ג'ורג'י וגיא רולניק:

    השבוע במרקרים, נורית אלשטיין, לשעבר היועצת המשפטית של הכנסת ומנהלת המחלקת למשפט העבודה בפרקליטות המדינה, על עבודתה לצד נתניהו ועל השינויים שחלו בשירות המדינה, ופרופ' ניסים (נסי) כהן, על מחקר חדש שערך במסגרת המכון הישראלי לדמוקרטיה שעוסק בזינוק בפטורים ממכרז במינוי עובדים בשירות המדינה.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 11 בספטמבר, היום ה-341 למלחמה, בעזה יש עדיין 101 חטופים, באולפן סמי פרץ.
    מסוק צה"ל התרסק בדרום הרצועה הלילה וגבה מחיר של 2 חיילים הרוגים ועוד 7 פצועים והבוקר פיגוע דרישה בבנימין כשמשאית גז דהרה לטרמפיאדה ופצעה אנוש צעיר ישראלי. כל זה בזמן ששר הבטחון יואב גלנט הכריז אתמול שמרכז הכובד של המאמץ הצבאי עובר צפונה – מול חיזבאללה. האם זה אפשרי כשחלק משרי הממשלה לוחצים על צה"ל לקחת אחריות על חלוקת הסיוע ההומניטרי בעזה? זה הרי יחייב הרבה מאוד כוחות ומשאבים, ימנע עסקת חטופים ויקשה על השגת הסדר בצפון. יניב קובוביץ', הכתב הצבאי של 'הארץ', ישיב על השאלות האלה.
    הלילה נערך העימות הראשון במרוץ לנשיאות ארה"ב בין קאמלה האריס לדונלד טראמפ. לפי הסקרים המנצחת היא המועמדת של המפלגה הדמוקרטית. האם זה אומר שהיא יכולה לייצר מומנטום שייטה את הכף לטובתה? מוקדם להגיד, כי כבר ראינו בעבר מועמדת דמוקרטית שמנצחת בסקרים ומפסידה בבחירות, קראו לה הילארי קלינטון. נתנאל שלומוביץ, פרשננו לענייני ארה"ב, צפה בעימות והוא יביא כאן את ההתרשמות שלו.
    אם אתם חייבים כסף וההוצאה לפועל רודפת אתכם יש לנו חדשות טובות בשבילכם: הכנסת אישרה השבוע תיקון לחוק שמגביל את שכר הטרחה של עורכי דין שמטפלים בתביעות האלה ומצמצמת את כניסתם של גובי חובות לבתי החייבים. מעכשיו יהיה קשה יותר לעקל לכם חפצים בבית. זה רלבנטי בעיקר אם החוב שלכם נמוך מ-35 אלף שקלים. מה זה אומר על דוחות החנייה שלכם לעירייה? נברר עם ענת הר אבן, היועצת המשפטית של רשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים' הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום שלישי 10 בספטמבר, היום ה340 למלחמה, בעזה יש עדיין 101 חטופים, באולפן סמי פרץ.
    אנשי חברת דירוג האשראי מודיס פוגשים בימים האחרונים את מקבלי ההחלטות הכלכליים בישראל ובוחנים הורדת דירוג נוספת לממשלת ישראל בשל התמשכות המלחמה, אי הודאות הבטחונית וכמובן – אי הוודאות הכלכלית. אמנם שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הציג קווים כלליים לתקציב מדינה מקוצץ בשנה הבאה, אך בכלל לא ברור שיש לו היכולת לקדם אותו ואפילו מחצית ממנו, אבל יש רעיונות שמתגלגלים בנסיון למצוא מקורות כספיים למימון המלחמה הארוכה והיקרה בתולדות המדינה. למשל, מיסוי דיבידנדים לעשירים – צעד שיכול להכניס 5 מיליארד שקל בשנה. מדוע נתניהו לא מתלהב מהרעיון הזה? מירב ארלוזורוב תסביר.
    אינטל היא המעסיקה הגדולה ביותר מבין החברות הרב לאומיות הפועלות בישראל ובמשך שנים היא נחשבה לאחת המעסיקות הטובות ביותר במשק. אולם, החברה נקלעה למשבר ובכוונתה לפטר 15 אלף עובדים ברחבי העולם, ומהם כמה מאות בישראל ויתכן שזה יגיע עד לכדי 1,500 מפוטרים. מדובר ברעידת אדמה של ממש בחברה שהיתה במשך שנים מופת של צמיחה ויציבות. שגיא כהן, כתב ההייטק, יספר על מה שקורה בחברה.
    ועוד עניין שקשור באינטל: מניית חברת מובילאיי, שנרכשה על ידי אינטל בעסקה הגדולה של חברה ישראלית אי פעם, צנחה ב-70% מתחילת השנה. זה קשור במידה מסוימת לקשיים של אינטל, החברה האם, אך גם לקשיים נוספים של תלות בשוק הסיני ולקצב איטי מדי של התקדמות החזון של רכב אוטונומי. זו הזמנות טובה לברר עם עמרי זרחוביץ' היכן נמצא החזון הזה, ואיך מובילאיי שורדת את הטלטלה הנוכחית באינטל כדי להגיע בשלום אל היעד.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים", הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, באולפן סמי פרץ:

    בג"צ הוציא צו שמחייב את שר המשפטים יריב לוין לקדם את בחירת נשיא בית המשפט העליון תוך 14 יום וזה הביא למתקפה חריגה וחסרת תקדים מצידו של השר וגם איום שהוא לא מתכוון לשתף פעולה עם נשיא בית המשפט העליון המיועד השופט יצחק עמית. לוין ממשיך לערר בשיטתיות את האמון בבית המשפט העליון כחלק מההפיכה המשטרית שהוא מנסה לקדם. כל זה קורה תוך כדי מלחמה רב זירתית קשה, ממושכת ויקרה, וזה מייצר מסלול הידרדרות ברור של הדמוקרטיה הישראלית. ד"ר עידו באום, הפרשן המשפטי שלנו, יסביר.

    אירוע משונה מאוד קרה אתמול בלילה כשיו"ר ארגון המורים רן ארז ושרי החינוך והאוצר הודיעו על סיום השביתה בחינוך העל-יסודי מבלי שהושגו הסכמות. זה מעורר הרבה מאוד כעס אצל התלמידים וההורים, ובצדק. ליאור דטל, כתב החינוך שלנו, יסביר איך הממשלה הצליחה לשבור את השביתה אך לא השיגה פתרון לבעיה.

    התוכנית המופרכת של שר האוצר בצלאל סמוטריץ לקצץ ולהעלות מיסים בסכום אדיר של 35 מיליארד שקל כוללת שלוש מילות קסם שמופיעות בכל תקציב "מלחמה בהון השחור". האם הטריק השחוק הזה אי פעם הצליח או שזו רק סיסמה? נשאל את טלי ירון אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר וכיום שותפה מייסדת במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות'.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "האינטרסנטים" - הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום ראשון, 8 בספטמבר, היום ה-338 למלחמה, בעזה יש עדיין 101 חטופים, באולפן: סמי פרץ.

    השבוע נפתח עם פיגוע קשה בו נרצחו 3 ישראלים, ואחרי עוד סוף שבוע של רקטות ביישובי הצפון ותקיעות מוחלטת של עסקה להשבת החטופים. 11 חודשים מאז 7 באוקטובר נראה כי ישראל לכודה בפלונטר אסטרטגי קשה ולא ברור אם הממשלה שלה בכלל רוצה לצאת ממנו. מחדל כה חמור היה אמור להפיל מזמן את הממשלה – כל ממשלה – אך באופן פרדוקסלי חומרת המצב רק מחזקת את הממשלה.

    ואולי הממשלה מחזיקה מעמד בגלל חולשת האופוזיציה שלא יודעת לנצל את הזעם הציבורי? מי שאמור להוביל את המאמצים הוא יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, שיהיה איתנו לשיחה ארוכה בפרק הזה. נברר איתו האם הוא האמין שהממשלה הזו תשרוד כל כך הרבה זמן, איך הוא מצא את נתניהו בפגישתם ב-7 באוקטובר, איזה מחנה פוליטי חכם או אפקטיבי יותר וגם מתי יהיו הבחירות הבאות?

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • השבוע ב'המרקרים' עם ענת ג'ורג'י וגיא רולניק:

    חברת הכנסת נעמה לזימי, ממפלגת הדמוקרטים, הגיע לאולפן 'המרקרים' כדי לדבר על הממשלה שמדרדרת את ישראל, על חלקה של התקשורת במצב, על חדלון האופוזיציה ועל הדרכים האפשריות להחליף את ממשלת נתניהו.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 'האינטרסנטים הפודקאסט הכלכלי היומי של TheMarker, יום רביעי 4 בספטמבר, היום ה-334 למלחמה, בעזה יש עדיין 101 חטופים, באולפן סמי פר ואיתן אבריאל.
    האם נשלם בקרוב יותר מיסים, נקבל פחות שירותים ונשלם הרבה יותר על בטחון ועל החזר חובות? ובכן, מסתבר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' הפנים סוף סוף שכדאי לגשת למלאכת הכנת תקציב המדינה לשנת 2025 שיכלול גזירות כלכליות בהיקף שלא ראינו שנים. השר הודיע שהוא יקדם צעדי התכנסות בסך 35 מיליארד שקלים – כלומר הגדלת הכנסות ממיסים והקטנת הוצאות בהיקף עצום כדי שזה יקרה. מעט שרי אוצר התמודדו בשני העשורים האחרונים עם אתגר כזה, והשאלה היא אם דווקא סמוטריץ' הוא זה שידע לעשות זאת? נתי טוקר ישיב על השאלה הזו.
    הרבה רעש יצר נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על חשיבות ההישארות בציר פילדלפי וזה הכניס לדיון גם את שני הרמטכ"לים לשעבר שהיו חלק מקבינט המלחמה עד לאחרונה, אנשי המחנה הממלכתי בני גנץ וגדי איזנקוט שממעטים בחשיבותו של הציר שמפריד בין מצרים לרצועת עזה. אלא שמקור בקואליציה אומר לרוית הכט: נתניהו החליט כבר לפני כמה שבועות שהוא לא רוצה עסקה, וכשהיא הפכה לאפשרית, הוא נכנס ללחץ ועשה הכל כדי לטרפד אותה. הוא בדק ומצא שציר פילדלפי זו התשובה. התקשורת נפלה בספין הזה ועסוקה כל היום בשאלה כן או לא ציר פילדלפי כשהשאלה האמיתית היא הצלת הקואליציה או הצלת החטופים. רוית הכט תהיה איתנו.
    2,500 מעובדי אינטל גילו השבוע שהם צריכים להחזיר את רכב הליסינג הצמוד שקיבלו מהעבודה ולמצוא לעצמם פתרונות אחרים. לליסינג יש יתרונות רבים של נוחות אבל זה מגיע עם תג מחיר מאוד גבוה ויתכן שהם יכולים לנצל את המצב כדי למצוא פתרון זול יותר. דניאל שמיל כתב הרכב יציג כאן שלוש אפשרויות.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.