Episodes
-
Ο σπουδαίος καθηγητής φιλοσοφίας Βασίλης Κάλφας, και κορυφαίος μεταφραστής των έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, μας φέρνει λίγο πιο κοντά στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Μας μιλά για τα κείμενα, αλλά και τις προσωπικότητες, που εξακολουθούν να ασκούν επίδραση στους επιστήμονες και φιλοσόφους όλου του πλανήτη. Έχει τιμηθεί για το μεγάλο του έργο, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας αλλά και με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Έργου Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.
-
Ο γνωστός κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Δημοσθένης Κούρτοβικ με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ο ήχος της σιωπής της», από τις εκδόσεις Εστία μας μιλά για την προσωπική και επαγγελματική του πορεία από τα παιδικά του χρόνια έως τώρα. Το μυθιστόρημά του περιστρέφεται γύρω από τη γεμάτη αντιφάσεις και εντάσεις σχέση του με την μητέρα του, και μέσω αυτής της σχέσης, γύρω από τις βαθιές αλλαγές της ζωής στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 ως τις μέρες μας.
-
Missing episodes?
-
Η συγγραφέας Βασιλική Πέτσα με αφορμή το νέο μυθιστόρημά της με τίτλο « Δεν θ’ αργήσω», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις, μας μιλά για το δικό της λογοτεχνικό ταξίδι και τις προκλήσεις της συγγραφής. Το νέα της βιβλίο «ξύνει» μια βαθιά πληγή, τη βία στα γήπεδα. Στηρίζεται στην «τραγωδία του Χίλσμπορο», στη μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μ. Βρετανίας. Ένα γεγονός που στοίχισε τη ζωή δεκάδων φιλάθλων και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται έκτοτε οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Μ. Βρετανία.
-
Ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος μιλά για την ζωή του έξω από τα βιβλία αρχίζοντας από την περιπέτεια της υγείας του, και τους «επιχειρηματίες» που εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων στο Θεό, έως την ανάμειξη του στην πολιτική και το σήμερα όπου δεχόμαστε απανωτές «καρπαζιές» από την υπερπληροφόρηση. Όλα αυτά βέβαια με αφορμή το καινούργιο του αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το παιδί του διαβόλου» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
-
Η αγαπημένη συγγραφέας, και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φωτεινή Τσαλίκογλου κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν της, μας μιλά για την προσωπική της πορεία στην ψυχολογία και την λογοτεχνία. Οι σπουδές, οι πρώτες αναζητήσεις, η συγγραφή, η σχέση της με την Μαργαρίτα Καραπάνου, και το «βιαστικό» σήμερα είναι μερικοί μόνο σταθμοί από αυτούς που φωτίζονται σε αυτή την αναδρομή.
-
Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης και διεθνώς καταξιωμένος Θεόδωρος Τερζόπουλος που ανέβασε την πιο πολυσυζητημένη παράσταση των τελευταίων χρόνων, την Ορέστεια του Αισχύλου, μιλά για την προσωπική και θεατρική του πορεία. Με αφορμή το βιβλίο «ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ, Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΧΑΙΝΕΡ ΜΥΛΛΕΡ» από τις εκδόσεις « Κείμενα» μας μεταφέρει στην μαγική διαδικασία της θεατρικής έκφρασης και στην βαθιά υπαρξιακή σχέση του θεάτρου με τον άνθρωπο.
-
Ο συγγραφέας, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος-πρόσφατα ανέλαβε και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού- Νίκος Μπακουνάκης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το «Γκούτλαντ»(Πόλις), και άλλα πολλά θέματα. Μας μιλά για το πως έγινε ο «άνθρωπος των βιβλίων», για την δημοσιογραφική του πορεία, για τις προκλήσεις της νέας του θέσης και βέβαια για το πως «συναντήθηκε» με τον Γουσταύο Κλάους της περίφημης οινοποιίας «Αχάϊα Κλάους» ώστε να γράψει το «Γκούτλαντ».
-
Η σπουδαία και πολυβραβευμένη συγγραφέας, Ρέα Γαλανάκη, μας μιλά για την σκληρή περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών στη χώρα μας αλλά και τη λογοτεχνία, με αφορμή την έκδοση, ακριβώς πενήντα χρόνια από το εμβληματικό 1974, του βιβλίου της «Πού ζει ο λύκος;». Μας αφηγείται την σκέψη πίσω από το βιβλίο προσθέτοντας ένα προσωπικό της υστερόγραφο που ιχνηλατεί τη συμμετοχή της στα γεγονότα που έζησε: «στην Ιστορία με άλλα λόγια, καθώς αυτονομείται πλέον από το βίωμα, ξεχνιέται από τους περισσότερους, μα συνεχίζει να απαιτεί την ενσυναίσθηση, την ταπεινοφροσύνη, την περίσκεψή μας».
-
Ο Κώστας Καλτσάς μεταφραστής, και συγγραφέας της «Νικήτριας σκόνης», του βιβλίου που εκτείνεται από τα Δεκεμβριανά έως το δημοψήφισμα του 2015, μας μιλάει για την παράλληλη πορεία της συγγραφής με την προσωπική του διαδρομή. Φωτίζοντας την μικροϊστορία των ηρώων του «ψάχνει» την ταραγμένη Ιστορία της χώρας μας, που ακόμα και σήμερα συζητά τα μικρά και μεγάλα της προβλήματα με την εμφυλιακή και την μεταεμφυλιακή γλώσσα.
-
Τα βιβλία και οι ιδιότητες του καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο ΕΚΠΑ Μιχάλη Σκούλλου είναι αδύνατον να γραφτούν σε μια σύντομη περίληψη. Έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό, διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της αειφόρου ανάπτυξης. Έχει τιμηθεί με: Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων, (Επίτιμος Δημότης) Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Μετάλλια από τον Πάπα Παύλο VI και Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, και άλλα πολλά. Καταφέραμε να τον πετύχουμε στην Αθήνα ώστε να συζητήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην «υπόθεση κλίμα» αλλά και το μέλλον του πλανήτη μας. Και βέβαια να μιλήσουμε,για την πολυαναμενόμενη ένταξη του αποθέματος βιόσφαιρας της περιοχής Πάρνωνα-Μαλέα στο πρόγραμμα «άνθρωπος και βιόσφαιρα» της UNESCO.
-
Από τα ποιητικές του συλλογές ως το μυθιστόρημα Οικογενειακή ρίζα 70, ο ποιητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Λουκόπουλος μας μιλά για την μαγεία της λογοτεχνίας αλλά και της σύγχρονης φυσικής. Περιγράφοντας τις πόλεις και την ανθρωπογεωγραφία τους μας μυεί στο δικό του ποιητικό σύμπαν με όχημα την λογοτεχνία, που πολλες φορές τρυπώνει στην καθημερινότητά μας και μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο με άλλα μάτια.
-
Η χαρουπιά της Σεβαστουπόλεως, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το στούντιο του pod.gr, ήταν ένας πολύ καλός λόγος για να γίνει αυτή η συζήτηση με τον συγγραφέα από τη Χίο, Γιάννη Μακριδάκη, που εκπέμπει χρόνια τώρα μια δική του σημαντική λογοτεχνική φωνή από τις εκδόσεις Εστία. Μιλήσαμε για τα δέντρα, για τη σπορά στη γη και στα γράμματα, για τις σχέσεις των ανθρώπων, για το νησί της Χίου, που υποδέχεται συνεχώς πρόσφυγες και για μικρά και μεγάλα που εμπεριέχονται στη λογοτεχνία συνεπώς στην ίδια τη ζωή μας.
-
Πως γίνεται κανείς συγγραφέας; Μια μικρή ομάδα παιδιών ταξίδεψε με την Κυριακή Μπεϊόγλου στη Φλωρεντία της Αναγέννησης και του εμβληματικού πολιτισμού και μας μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ως μικροί λογοτέχνες. Ένα επεισόδιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα στο podcast «Συγγραφείς εκτός βιβλίων». Γιατί η συγγραφή δεν έχει ηλικία.
-
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ηλίας Μαγκλίνης, μας πάει ένα μεγάλο ταξίδι από το Ζαΐρ που γεννήθηκε ως το σήμερα, στην Αθήνα. «Δοκιμάζοντας διαφορετικές μορφές και φόρμες, πειραματίζεται σμιλεύοντας χαρακτήρες και πλοκές που εγκιβωτίζουν σκέψεις, εμπειρίες και στοχασμούς στο πέρασμα του χρόνου». Μας μιλά για την συγγραφική και προσωπική του πορεία είτε βρίσκεται στο γραφείο του δημοσιογράφου είτε στο δωμάτιο του συγγραφέα.
-
Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, συνυπογράφει με τον καθηγητή Ξενοφών Κοντιάδη το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται – Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος». Μας μιλούν για τα πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης, τα οποία υπαγορεύουν ως μονόδρομο μια ριζική αλλαγή πολιτικής σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
-
Ο τελευταίος μεγάλος ποιητής της γενιάς του, Τίτος Πατρίκιος, μας αφηγείται τη ζωή του από τα πρώτα παιδικά του χρόνια, την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα, τις φυλακίσεις, το ξύλο και την εξορία, τα χρόνια του Παρισιού και της χούντας, την μεταπολίτευση και τις καινούργιες προκλήσεις ως σήμερα που είναι 95 χρόνων. Ένα ταξίδι που δεν αφορά μόνο έναν σπουδαίο ποιητή και άνθρωπο. Ένα ταξίδι στα τρίσβαθα της νεότερης ιστορίας που μας αφορά όλους.
-
Ο βραβευμένος συγγραφέας μας μιλά για την συγγραφική πορεία και την παράλληλη ζωή του. Οι ήρωες του, από το πρώτο βιβλίο ως το τελευταίο, αποκαλύπτονται και εξηγούνται όχι μεσα απο την καθοδήγηση του συγγραφέα αλλά μέσα από τις πράξεις τους. Ο Γιώργος Συμπάρδης με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα «Πλατεία Κλαυθμώνος» (εκδ. Μεταίχμιο) μας βάζει στο δικό του πολύ προσωπικό λογοτεχνικό σύμπαν.
-
Αν αναρωτιέστε για το πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο ακροδεξιών και φασιστικών επεισοδίων το podcast με τον συγγραφέα, δοκιμιογράφο, ποιητή και μεταφραστή Θανάση Τριαρίδη θα σας λύσει πολλές απορίες. Χωρίς να μασάει τα λόγια του μιλά για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, για τις χαρές και τις λύπες μιας διαφορετικής διαδρομής στη ζωή και την Τέχνη. Μιλά όμως κυρίως γι αυτά που αγαπάει περισσότερο, τη λογοτεχνία και το θέατρο.
-
Ο Μιχάλης Αλμπάτης έγραψε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία των τελευταίων ετών. Στο βιβλίο του «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» διηγείται την ιστορία ενός αγοριού που έχει την ικανότητα να ακούει τους νεκρούς, να τους μιλάει, και να του λένε για ό,τι τους απασχολεί. Μας μιλά για το πώς έγραψε το βιβλίο, για τη ζωή στο Ζαρό Κρήτης από όπου κατάγεται, για την διαδρομή του από μάγειρας τα καλοκαίρια και το μάζεμα της ελιάς στο χωριό, ως σήμερα που το βιβλίο του σημειώνει μεγαλείο επιτυχία.
-
Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του τέταρτου βιβλίου του «Μαμά, εγώ δεν είμαι εγώ» από τις εκδόσεις Λιβάνη, ο τραγουδοποιός Κώστας Γανωτής μας μιλά για την δική του παράλληλη πορεία της συγγραφής με την μουσική, αλλά και την πολύ προσωπική ματιά του στη ζωή. Ακούμε επίσης τρία ποιήματα της Κικής Δημουλά που μελοποίησε και τραγουδά και έχουν την δική τους σημασία και σχέση με τον ήρωα του βιβλίου και την ανάγκη του να ζει, να ερωτεύεται και να αισθάνεται ελεύθερος.
- Show more