Episodes

  • Hoe beïnvloedt het gebrek aan strategische visie op digitalisering de positie van Nederland in de technologische wereld? Waarom is het cruciaal dat ons onderwijssysteem digitale geletterdheid omarmt? In deze aflevering van Aanjagers praten we met Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital, over de staat van digitalisering in Nederland. We bespreken het belang van publiek-private samenwerking, duurzaamheid, gelijkheid en inclusie in de techsector, en hoe digitale vaardigheden de volgende generatie kunnen versterken. Luister nu en ontdek waarom digitalisering essentieel is voor een betere samenleving en economie.

    Onderwerpen in deze podcast:De huidige staat van digitale transformatie in NederlandDe rol van digitale geletterdheid in het onderwijsGelijkheid en inclusie in de techindustrieDe impact van AI en technologie op de arbeidsmarktHet belang van publiek-private samenwerkingen bij het stimuleren van innovatieStrategieën om het digitale vaardigheden tekort aan te pakkenDe rol van digitale transformatie bij het bereiken van duurzaamheidsdoelenAanvullende informatie:Website NLdigital: www.nldigital.nlLinkedIn Profiel van Lotte de Bruijn
  • Hoe verandert kunstmatige intelligentie (AI) onze manier van werken en communiceren? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en trends? En hoe ziet de toekomst van AI eruit? In deze aflevering van Aanjagers is Reinier van Leuken, Senior Director of Product Management AI bij Salesforce voor de tweede keer te gast. Als échte aanjager op het gebied van AI deelt Reinier zijn inzichten over de exponentiële groei van AI, de impact en de rol van taalmodellen, vandaag en in de toekomst. We duiken dieper in de ethische en juridische vraagstukken en bespreken de gevolgen van exponentiële technologische vooruitgang. Luister nu naar deze boeiende aflevering en ontdek waarom AI één van de belangrijkste onderwerpen van deze eeuw is.

    Onderwerpen in deze podcast:De exponentiële groei van AI en de gevolgen hiervan voor ons dagelijks leven.Hoe taalmodellen zoals GPT-4 functioneren en welke invloed ze hebben op communicatie, werkprocessen en zelfs menselijke intelligentie. De uitdagingen en verantwoordelijkheden die komen kijken bij de ontwikkeling en implementatie van AI.Hoe overheden en organisaties kunnen samenwerken om een flexibel kader voor AI-regelgeving te creëren.De potentiële toepassingen van AI en hoe deze de toekomst van technologie en wetenschap kunnen vormgevenAdvies over hoe bedrijven AI op een verantwoorde en duurzame manier kunnen integreren.Inzichten over de vaardigheden en kennis die nodig zijn om effectief met AI te werken Het grote AI-dilemma: waar gaat dit naartoe? Aanvullende informatie:LinkedIn Profiel van Reinier van LeukenWebsite van SalesforceSalesforce Nederland Blog: Reinier van LeukenFilm ‘Her’ met Scarlett Johansson·Eerste podcast in Aanjagers-serie met Reinier van LeukenPodcast in Aanjagers-serie met Koert van MensvoortVideo ‘What is an AI anyway’ with Mustafa SuleymanBoek ‘The Common Wave’ (Mustafa Suleyman)Boek ‘The Fourth Discontinuity: Co-evolution of Humans and Machines’ (Bruce Mazlish)Boek ‘The Singularity Is Near’ (Ray Kurzweil)
  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Ben je geïnteresseerd in technologie, leiderschap en diversiteit? Vraag je je weleens af hoe het leven van een vrouwelijke leider in de wereld van informatietechnologie eruitziet? In deze aflevering van Aanjagers praten we met Angelique de Vries, president van EMEA bij Workday. Angelique deelt haar inzichten over de evolutie van technologie, de impact van AI op de wereld van werk en hoe diversiteit en innovatie centraal staan in haar leiderschapsstijl. Ze vertelt over haar indrukwekkende carrière in de tech-industrie, die begon bij grote namen zoals SAP en Salesforce, en over haar huidige rol bij Workday. Luister naar deze boeiende discussie over leiderschap, de toekomst van werk en de kracht van diversiteit.

    Onderwerpen in deze podcast:Nederlandse aanjager in de IT-industrie: Angelique de Vries heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, van SAP naar Salesforce en nu als president EMEA bij Workday. Wat drijft haar in deze industrie en waarom heeft ze ervoor gekozen om voor bedrijven als Salesforce en Workday aan de slag te gaan? Technologische innovaties: Angelique deelt haar perspectief op innovaties die de industrie hebben gevormd en vormen, van de introductie van de iPhone tot generatieve AI - en de impact die dit heeft op hoe bedrijven vandaag en in de toekomst omgaan met hun belangrijkste asset: people. Leiderschap en diversiteit: Als rolmodel voor diversiteit vertelt Angelique over haar werkende leven in een door mannen gedomineerde wereld. Aanvullende informatie:LinkedIn profiel van Angelique de VriesWebsite van WorkdayPersbericht "Workday benoemt Angelique de Vries tot president EMEA"SER Topvrouwen - Column Angelique de Vries: "Niets doen met ongelijkwaardigheid is geen optie"
  • Wist je dat stress eigenlijk een prachtig mechanisme is, maar dat we er vaak mee omgaan alsof het een 'all-you-can-eat buffet' is? Wat hebben leeuwen, bavianen, professoren, pompidomtijd en curlingouders met stress te maken? In deze aflevering duiken we in de wereld van stress met Suzan Kuijsten. We bespreken de functionele aspecten van stress, het imagoprobleem, hoe jouw stress-systeem is opgebouwd, de vijf pilaren van stress op de werkvloer en het belang van herstel. Na het luisteren heb je vast en zeker een frisse kijk op stress en snap je hoe stress voor je kan werken in plaats van tegen je.

    Inhoud:

    Wat is stress? (3:00)Zorgen voor je stresssysteem: de noodzaak van een balans tussen inspanning en ontspanning. (6:00)Hoe hedendaagse 'leeuwen' ons stresssysteem activeren (09:00)De baviaan en de professor: hoe ons brein werkt met betrekking tot stressreacties (19:00)Stress en onze neiging om negatieve emoties te vermijden ( 24:00)Durf tegen te vallen (28:00)Curlingouders en stress (31:00)Collectieve vs individuele aanpak van stress (34:00)Wat kunnen werkgevers doen? (36:00)Wat er maatschappelijk veranderd moet worden voor beter stressmanagement (45:58)Tips voor herstel (48:00)

    Extra informatie:

    Website Suzan Kuijsten: https://www.suzankuijsten.nl/Website School of Stress: https://theschoolofstress.com/NK Stress - doe de stresstest en versla jouw collega’s in 2 minuten: https://www.suzankuijsten.nl/nk-stress/Stresstival: https://www.stresstival.nl/Boek 'Gek op Stress – maar niet altijd'
  • Als vandaag jouw laatste dag zou zijn, heb je dan het gevoel dat je echt vanuit jouw hart hebt geleefd? Waarom is het zo belangrijk dat bedrijven meer rebellie toelaten in hun organisatie? In deze podcast maak je kennis met Chermaine Kwant – een aanjager van rebellie. Met een indrukwekkende achtergrond als patiënt, ondernemer, behandelaar, onderzoeker en spreker biedt Cher, zoals ze door vrienden wordt genoemd, een bijzonder perspectief op het overwinnen van tegenslagen. Op 25-jarige leeftijd kreeg ze te horen dat ze nog maar één jaar te leven had. Nu, op haar 37e, na een dubbele longtransplantatie, bewijst ze dat wilskracht en een rebelse geest het verschil kunnen maken. In deze aflevering deelt Chermaine haar visie op voeding, het leven, en waarom rebellie zo belangrijk is. Een ding is zeker: na het beluisteren van deze podcast kies je altijd voor volvette Griekse yoghurt in plaats van magere yoghurt - en zul je geïnspireerd zijn om jouw eigen innerlijke rebel te omarmen.

    Aanbevolen lectuur en bronnen:

    Boek "Een Ontiegelijk Lange Adem" (Chermaine Kwant): Duik dieper in het levensverhaal van Chermaine in dit boek waarin ze haar reis deelt.“Een SiQC goed BBQ Boek” (Chermaine Kwant, Onno Pel): Het allereerste heerlijke, gezonde BBQ-boek - en zoveel meer dan dat."Kookboek voor Rebellen" (Chermaine Kwant): Laat je inspireren door innovatieve en rebelse recepten die meer zijn dan alleen voeding voor het lichaam.Pulmonale Hypertensie (Hartstichting): Voor iedereen die meer wil weten over pulmonale hypertensie, biedt deze website informatie over de aandoening, behandelingen en ondersteunende bronnen.Digitale poli voor pulmonale hypertensie: Een innovatief platform waar patiënten terechtkunnen voor informatie, ondersteuning en doorverwijzing naar specialisten, mede opgezet door Chermaine. [Voeg link toe]Crowdfunding: Jouw bijdrage helpt bij het bevorderen van innovatie in de zorg voor pulmonale hypertensie. [Voeg link toe]
  • Snap je wat een algoritme doet met wat je denkt, doet en draagt? Wil je weten welke skill het belangrijkste is om in 2030 nog relevant te zijn in jouw werkveld? In deze aflevering duiken we met aanjager Tim van der Wiel, oprichter van GoSpooky en een Forbes 30 Under 30 talent, in de wereld van digitale marketing.We hebben het over Tim's buitengewone reis van tienerondernemer tot invloedrijke kracht in de wereld van advertising, zijn visie op de impact van platforms zoals Roblox en TikTok en spatial computing. Ontdek hoe GoSpooky, met klanten als Amazon, Hema en Nike, traditionele marketingstrategieën uitdaagt en de toekomst van digitale engagement vormgeeft. We weten het zeker: na deze podcast kijk je met nieuwe ogen naar de digitale wereld.

    Inhoud:

    Ondernemerschap op jonge leeftijd: Tim vertelt zijn twitterende tienerjaren en hoe dit leidde tot de start van GoSpooky.Innovatie in marketing: Een discussie over hoe platforms zoals Roblox, Snapchat en TikTok de marketingwereld transformeren.Vooruitblik op de toekomst: Ontdek Tim's visie op de toekomst van digitale engagement en de impact van spatial computing.Persoonlijke groei: We hebben het over de vaardigheden die Tim belangrijk vind voor zijn teamleden en hoe zijn eigen persoonlijke leerstrategieën hem helpen om voorop te blijven lopen.

    Aanbevolen lectuur en bronnen:

    GoSpooky officiële website Podcastserie ‘Acquired’
  • Wist je dat een Nederlander aanjager is van het feit dat rechten voor de oceaan een prominente plek op de agenda van de VN heeft gekregen? Wat denk je dat er gebeurt als we met de natuur konden praten? In deze aflevering van 'Aanjagers' duiken we in de wereld van duurzaamheid met conceptontwikkelaar en keynotespreker Milan Meyberg. We bespreken DGTL, het eerste volledig circulaire festival ter wereld - een belangrijke stap richting regeneratieve festivals. Ook gaan we in op het belang van 'Nature Rights' en voeren we via environmental AI een gesprek met de oceaan. Luister mee en laat je inspireren door Milans reis om onze planeet een betere plek te maken.

    Circulaire & regeneratieve festivals: Milan deelt zijn ervaring met het pitchen van het idee voor 's werelds eerste volledig circulaire festival, ondanks scepsis over de haalbaarheid ervan. Hij presenteert het concept van circulariteit als slechts een tussenstap naar de toekomst van festivals, die idealiter een netto positief effect op de omgeving moeten gaan hebben.Consumentenverwachtingen en economisme: Milan uit de verwachting dat mensen meer zullen eisen van bedrijven en evenementen op het gebied van duurzaamheid en dat zij deze partijen hierop zullen afrekenen.Rechten voor de natuur: Het gesprek gaat ook over de beweging om rechten toe te kennen aan natuurlijke entiteiten, zoals de oceaan. Milan bespreekt een initiatief dat hij heeft voorgesteld als narratief bij de Volvo Ocean Race om de oceaan als rechtspersoon te erkennen.Interactie met de natuur via AI: Er wordt gesproken over het gebruik van geavanceerde AI, getraind met gegevens van onder andere NASA, om de oceaan en andere natuurlijke entiteiten een 'stem' te geven. Dit stelt mensen in staat om op een begrijpelijke manier met de natuur te communiceren, wat de manier waarop we met onze omgeving omgaan kan veranderen.Toekomst: Milan bespreekt lopende projecten en plannen, waaronder het ontwikkelen van een environmental AI voor de Maas, en reflecteert op de impact die zijn werk heeft gehad.

    Website Milan Meyberg: www.milanmeyberg.com

    Ga zelf in gesprek met de oceaan (demo): demo.emissaryofgaia.com

    Blijf op de hoogte van dit project: www.emissaryofgaia.com

    Over One Blue Voice, de petitie van Volvo Ocean Race voor een ‘Universal Declaration of Ocean Rights’: www.onebluevoice.net

  • Hoe kun je de frictie tussen wat je wilt doen en wat je gedaan krijgt zo klein mogelijk maken? Waarom heeft nog niet iedereen een tool voor Persoonlijk Kennis Management in gebruik? Wat is het belang van digitale fitheid voor jouw mentale gezondheid? In deze vijfde podcast in onze Aanjagers-serie verkennen we dit met Martijn Aslander, expert in de netwerk- en informatiesamenleving. Van ZZP'ers als hiërarchische vluchtelingen tot het Dunning-Kruger effect, digischaamte, en digitale hygiëne - deze podcast zal je ongetwijfeld inspireren om actief aan de slag te gaan met je digitale fitheid.

    Martijn's shownotes

  • Wist je dat er meer patenten zijn dan soorten? Dat de technosfeer letterlijk zwaarder weegt dan de biosfeer? In deze boeiende aflevering van ‘Aanjagers’ deelt Koert van Mensvoort, multimediaal kunstenaar, filosoof en oprichter van Next Nature, een uniek perspectief. Waar Copernicus stelde dat de aarde rond is in plaats van plat, stelt Koert dat technologie onze nieuwe natuur wordt. We bespreken wat dit perspectief betekent voor onze toekomst. Zullen we ons opsplitsen in verschillende 'versies' van onszelf? Hoe gaan we om met technoracisme? Ga met ons en Koert van Mensvoort mee op ontdekkingsreis in de wereld van 'Next Nature' – en begin jouw persoonlijke zoektocht naar de antwoorden op een paar essentiële vragen.

  • Is jouw organisatie digitaal aan het repareren, optimaliseren, innoveren of transformeren? Waarom zou je per direct de digitale afdeling opheffen? Hoe kan storytelling helpen om complexe technologische veranderingen toegankelijk te maken voor de hele organisatie? In deze aflevering van 'Aanjagers' gaan we samen met Menno Lanting, expert op het gebied van digitale transformatie, dieper in op de impact van technologische veranderingen binnen organisaties. Menno deelt zijn perspectieven over leiderschap en cultuurverandering, essentieel voor het bouwen van een toekomstbestendige organisatie — en hij licht toe waarom de aanpak van digitale transformatie vaak tekortschiet.

  • Hoe groei je uit van een gemiddelde spreker tot een energieke en overtuigende presentator? Heeft elke presentatie die je geeft een bitterbalmoment? In deze boeiende aflevering van 'Aanjagers' verkennen we met Eva Brouwer, een flamboyante verschijning op elk podium, hoe je presentaties meer kleur geeft. Eva deelt essentiële tips en technieken om echt verbinding te maken met je publiek, van het overwinnen van podiumangst tot het vinden van jouw 'bordje opwarmpasta' en het kiezen van jouw 'bitterbalmoment'. Bereid je voor op een aflevering boordevol inspiratie, praktische adviezen en persoonlijke verhalen van Eva, die je zullen helpen om je eigen 'flamingo-fase' te bereiken en vol vertrouwen elk podium te betreden.

  • Hoe beïnvloedt de omvang van een bedrijf de managementstijl? Wat drijft mensen om leiding te geven? Hoe geef je leiding zonder macht? Waarom verlaten mensen vaak geruisloos hun werk? En hoe zit het met anonieme feedback in kleine teams? Ontdek de 10 gedragingen van Google voor effectieve feedback en hoor Joris' inzichten als een van de best gewaardeerde Google managers. Leer over de universele beperkingen van data bij het meten van impact en de diversiteit van beloningen, die niet alleen financieel hoeven te zijn.

  • Na twee prachtige seizoenen Aanjagers, kijken we uit naar deze derde editie. We hebben weer een super line-up en Bob en Patrick hebben er zin in!

  • In de 17e en laatste aflevering van seizoen twee blikken Patrick Willer en Bob Snoeren, hosts van de Aanjagers podcast, terug op het seizoen. Wat een natuurlijke rode draad in seizoen twee is geworden, is de ontwikkeling van AI. Welke inzichten zijn het meeste bijgebleven? Éên ding is zeker, Aanjagen kun je op allerlei manieren, van groots en meeslepends tot klein en subtiel. Het gaat om die momenten dat je nét een andere aanpak kiest of met een frisse blik ergens naar kijkt. Wat is jouw manier?

  • Is AI de belangrijkste uitvinding ooit? Worden de gevaren van AI overschat? Moeten we bang zijn voor de plannen van OpenAI? Samen met techwatcher en AI-expert Remy Gieling duiken we diep in de wereld van AI. Remy is oprichter van ai.nl en volgt AI al jaren op de voet. We hebben een boeiend gesprek over alle mogelijkheden, regelgeving en duurzaamheid. Luister nu!

    Boeken tips:

    AI Superpowers - Kai-Fu Lee

    Life 3.0 - Max Tegmark

    Genius Makers - Cade Metz

    The AI-First Company: How to Compete and Win with Artificial Intelligence - Ash Fontana

    Podcast tips:

    ‘Hard Fork’ podcast van The New York Times

    Apple | Spotify | Google

  • Deze aflevering duiken we in het onderwerp storytelling. Samen met Moniek Hover, specialist in het vertellen van verhalen, ontrafelen we de geheimen achter de onmetelijke kracht van verhalen. Waar zijn verhalen ontstaan? Waarom vertellen we zo graag verhalen? Welke verhaalvormen zijn er? Wat is de universele grammatica achter een verhaal — en waarom werkt een happy, happier, happiest-verhaal niet? We gaan in discussie over wat technologie als augmented reality en ChatGPT doet met de verhalen die we elkaar vertellen. Een boeiend gesprek, bomvol praktische tips voor aanjagers die zich willen bekwamen in storytelling. Beluister de aflevering nu!

  • Herken jij deepfakes? Zijn AI ontwikkelingen ethisch? Is dit soort progressie überhaupt te stoppen? Sander Duivestein is gespecialiseerd in onderwerpen als het Internet of Things, Big Data en kunstmatige intelligentie. Deze week is hij te gast bij Aanjagers en praten we over AI ontwikkelingen zoals deepfake therapie en het ‘post-realistische tijdperk’. Beluister de aflevering nu!

  • Hoe herwin je focus en creativiteit in een wereld van afleiding? Hoe verstoort technologie onze dopamine huishouding en hoe kun je de balans weer herstellen? Deze vragen en meer beantwoordt Paul Smit in onze nieuwe Aanjagers podcast. Paul Smit, filosoof en cabaretier, vertelt ons op een vermakelijke, enthousiaste wijze over innovatie, verandering en werkgeluk. Beluister de aflevering nu!

  • Tijdens het Salesforce Commerce evenement hebben wij meerdere innovatieve professionals gesproken. Hierbij presenteren wij het tweede deel van de gesprekken. Ben je benieuwd naar Carbon-credits? Luister dan naar Ineke Keers, Head of Business Development bij Acorn (onderdeel van de Rabobank) en haar tips om klimaatdoelen te bereiken. Na het beluisteren van Roelant Prins, Chief Commercial Officer bij Adyen, weet je alles over het combineren van online én fysieke transactiedata en de voordelen die dit oplevert. Wij sluiten af met Nick Botter, VP Strategy & Innovation bij Valtech, die ChatGPT inzet als hulpmiddel voor het schrijven van code. Dus pak je koptelefoon en maak je klaar voor weer een hele interessante en gevarieerde podcast!

  • Deze aflevering van de Aanjagers podcast is een beetje anders dan je van ons gewend bent! Op het Salesforce Commerce evenement hebben we vijf gasten ontvangen die hun sporen in het bedrijfsleven ruimschoots hebben verdiend. De gesprekken kun je beluisteren in twee delen. In het eerste deel spreken we met Nicole Lesterhuis, Vice President Ecommerce & Memberships bij Esprit en haar uitdaging om het merk weer terug naar de roots te brengen. Hoe gaat zij om met kleding returns, cultuurverschillen en co-creatie? Naast Nicole, schuift ook Jan Baan aan, één van de jongste CEO’s van Nederland. Jan leidt familiebedrijf Omoda, dat al sinds 1875 (!) bestaat, naar een toekomst vol digitale personalisatie en interactie.