Episodes
-
Herkes İçin Mimarlık'ın Açık Mimarlık'ta her ayın üçüncü haftası yürüttüğü köşe, bu ay üçüncü yılını tamamlıyor. Hem bunun hem de derneğin 13. yaşına girmesi vesilesiyle bu programda Berna Göl, Ceren Yıldırım, Emre Gündoğdu, Merve Gül Özokcu son yıllarda gerçekleştirdikleri afet sonrası çalışmalarını ve bu bölgelerdeki güncel durumun değerlendirmesini yapıyor.
-
Su krizi Türkiye'de kendisini giderek hissettirirken, mimarlığı susuz peyzaj ilkeleriyle nasıl yeniden düşünebiliriz? Yerel yönetimlerle birlikte nasıl politikalar geliştirilebilir? Dünyada ve Türkiye'deki iyi susuz peyzaj uygulamalarından ne öğrenebiliriz? Bu anlayışın Muğla gibi turistik ve her yaz ciddi su sorunları yaşayan bir yerde yaygınlaşması niçin çok önemli? Muğla Serbest Mimarlar Derneği'nin Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla birlikte düzenleyeceği Susuz Peyzaj konferansında bu sorular birlikte tartışılacak. Muğla SMD'den Dicle Hökenek ve Esin Tercan bu programda konuklarımız.
-
Missing episodes?
-
Mef Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (Fada) 10. yılını bir sergiyle kutluyor. Yedikule Gazhanesi'nde gerçekleşen sergiyi, öğrenciler ve öğretim üyeleri müşterek olarak tasarladı ve uyguladı. Ekipten Buket Samancı, Eda Yeyman, Murad Adalı ve Naz Kaya ile stüdyodayız. Kendileriyle sergiyi, düzenledikleri etkinlikleri ve yakında yayımlanacak olan öğrenci projelerinin derlendiği Hangar kitaplarından dördüncüsünü konuşuyoruz.
-
Paralimpik Olimpiyatlar'da okçuluk dalında altın madalya kazanan Öznur Cüre Girdi ile spor mekanları ve erişilebilirlik konuşuyoruz
-
Herkes İçin Mimarlık'ın her ayın üçüncü haftası Açık Mimarlık'ta sürdürdüğü köşede bu ay, Emre Gündoğdu'nun konuğu Prof. Dr. Zeynep Kuban. Antalya Finike'deki Limyra Antik Kenti kazılarında bölgede yaşayan çocuklar ve mimarlık öğrencileriyle yürütülen atölye çalışmaları, arkeoloji ve mimarlık eğitimi ilişkisi üzerine konuşuyoruz.
-
Apaçık Radyo olarak internet yayınımıza başladığımız ilk programda Hasan Cenk Dereli ve Yağmur Yıldırım stüdyoda; konumuz radyoya dönüşümüz ve kimi güncel etkinlikler. Cenk'in takip ettiği, Artvin Borçka'da gerçekleşen Demir Elma Festivali, GOLA Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği ile Borçka Belediyesi beraberliğinde düzenleniyor. Festival, bölgenin coğrafi işaretli ve tehlike altındaki demir elması üzerine temelleniyor, katılımcı yöntemlerle bölgeye özgü kültür politikaları geliştirilmesini amaçlıyor. Ayrıca İzmir'deki dinleyicilerimizi 2-15 Kasım tarihleri arasında Kültürpark'taki kabinden yayın yapan, Yağmur'un koordine ettiği İyi Tasarım Radyo'yu ziyaret edip dinlemek için alana davet ediyoruz.
-
Konuklarımız Alanya Üniversitesi’nden Muzaffer Özgüleş ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Zeynep Kuban ile Sevgi Türkkan, mimarlık tarihi ve kültürel miras farkındalığı üzerine gerçekleştirdikleri “Palimpsest Şehirler” projesini anlatıyor. Bir AB projesi olarak gerçekleştirilen proje kapsamında bir de mobil uygulama üretildi. “Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness” isimli uygulamada çok katmanlı kentlerin tarihi yapıları bir harita üzerinde ve filtrelenebilir bir listede gösteriliyor. Bir yapının üzerine tıklandığında okuyarak ya da dinleyerek detayları keşfedilebiliyor. Ayrıca “turlar” sekmesinde, özel olarak oluşturulmuş tematik turlar (Alanya Kalesi turu, Mimar Sinan yapıları turu, vs.), güzergahları ve detaylarıyla yer alıyor. “Çağdaş mekanlar” sekmesi ise müzeleri, kafeleri, restoranları, manzara noktalarını ve daha birçok yeri keşfetmeye imkan sağlıyor.
-
Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü, Uluslararası Mimarlar Birliği'nin (UIA) kararıyla Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanıyor. Bu sene 7 Ekim'de gerçekleşecek olan Mimarlık Günü'nün 2024 teması "gelecek nesilleri kentsel tasarıma katılmaya teşvik etmek" olarak belirlendi. Türkiye'de de pek çok yerde hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu programda, mimarlık günü vesilesiyle gerçekleşecek farklı etkinlikleri, düzenleyen ekiplerin ağzından dinliyoruz. 3-5 Ekim tarihlerinde 3. Kayseri Mimarlık Festivali, 4-12 Ekim'de Diyarbakır Mimarlık Haftası, 5 Ekim'de 7. Konya Mimarlık Festivali, 6-7 Ekim'de Denizli Mimarlık Festivali'nin ilk organizasyonu, 7-11 Ekim'de 18. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali, 9-12 Ekim'de Salt'ın Mimarlık Günü programları ve 8 Kasım'da başlayarak tüm yıla yayılacak olan 5. Bursa Mimarlık Festivali'ni bu programda dinliyoruz. Etkinlikleri düzenleyenlerden Zafer Tarık Taner, Sevince Bayrak, Tuğba Acar Panayır, Elifcan Duygun, Dicle Beştaş, Canan Yıldeniz, Özge Zabun, Orkun Dayıoğlu, Eylül Şenses konuk olarak aktarıyorlar.
-
Cenk Dereli ve Serter Karataban ile her ayın son haftası farklı temalarda gerçekleştirdiğimiz seri programlarda bu ay spor mekanları konusuna devam ediyoruz. Farklı spor alanlarının mekansal ihtiyaçları, kamusal alanlarda spor mekanları, kent için potansiyelleri ve iyi örnekler üzerine konuşuyoruz.
-
Herkes İçin Mimarlık, her ayın üçüncü haftası Açık Mimarlık'ta devam ettiği köşede bu ay Antakya'dan bildiriyor. Emre Gündoğdu, Şule Toptan, Hacire Özkan, Hanife Özalp, Hatice Işıl Uysal, Hüseyin Akmunur ve İlyas Semih Keçeli, projelendirip uyguladıkları Hatay Çekmece Topluluk Merkezi projesi ve deneyimleri üzerine konuşuyor.
-
Kentsel Materyalite Araştırma Grubu, bu kavram üzerinden Türkiye'de mimarlığın düşünsel boyutunu ve biçimsel temsilini, teknoloji ve malzeme araştırmalarının ötesinde yeni bakış açılarıyla zenginleştirmeyi amaçlıyor. Funda Uz yürütücülüğünde, Atakan Yolcu, Aygen Erol Çakır, Ayşe Tuğçe Pınar Akın, Kübra Bilge Erdem, Mehmet Ali Gasseloğlu, Melahat Kaya Koç, Oya Yeşim Armağan Atacan, Simge Günöz ve Vahit Türüt’ün ekibinde yer aldığı ve İTÜ Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen araştırma kapsamında, ekim ayında bir sempozyum ve mimarlık öğrencileri ile yeni mezunlara yönelik atölye çalışmaları düzenlenecek. Araştırma grubundan Funda Uz, Bilge Erdem ve Pınar Akın bu programda konuklarımız.
-
Konuğumuz kent plancısı, doktor öğretim üyesi Tuğçe Tezer, 6 Şubat depremleri sonrasında Hatay'daki planlama ve imar süreçlerini aktarıyor. Master plan ve koruma amaçlı imar planı gibi, bölge için geliştirilen farklı planlar, bu planların uygulanma süreçleri, kalıcı konut alanlarının inşası, güncel durum üzerine konuşuyoruz.
-
Cenk Dereli ve Serter Karataban ile her ayın son haftası farklı temalarda gerçekleştirdiğimiz seri programlarda bu ay spor mekanları konusuna başlıyoruz. "Spor kenti" olmayı, Paris Olimpiyatları'nın sona ermesi vesilesiyle büyük ölçekli spor etkinliklerinin kentte planlanmasını ve etkilerini, İstanbul'un Olimpiyat adaylığını, 2027'de gerçekleşecek olan Avrupa Oyunları'nı konuşuyoruz.
-
FREA kurucu ortakları Fatih Yavuz ve Emre Şavural ile bu programda, son dönemde Eminönü ve Haliç bölgesi için gerçekleştirdikleri projelerini konuşuyoruz. Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması'nda aldıkları birincilik ödülü sonrasında uygulanarak yaz aylarında açılan yeni Eminönü Meydanı, Galata Köprüsü düzenlemesi ve Fener'deki üç tarihi binanın kültür odaklı yeniden işlevlendirildiği Fener Evleri bu projelerden.
-
Herkes İçin Mimarlık'ın her ayın üçüncü haftası Açık Mimarlık'ta yürüttüğü köşede bu ay Erdem Üngür, Emre Gündoğdu ve Yağmur Yıldırım üniversite tercih ve tanıtım dönemi vesilesiyle mimarlık bölüm kontenjanları, öğrenci tercihleri, mimarlık eğitiminin güncel durumu ve ihtiyaçları üzerine konuşuyor.
-
Büyükadalı Moris Danon'un adaya dair 19. yüzyıl ortalarından 20. yüzyıl başına uzanan ve fotoğraflar, el yazmaları gibi farklı malzemeleri kapsayan geniş arşivi, Büke Uras'ın yazarlığında ve Müge Cengizkan'ın editörlüğünde, Yapı Kredi Yayınları'ndan kitaplaştı. Kendisi de bir adalı olan Büke Uras ile gerçekleştirdiğimiz bu programda Moris Danon arşivini, Büyükada'nın tarihini ve adadaki gündelik hayatı konuşuyoruz.
-
2024 Olimpiyatları 26 Temmuz'da başladı. Paris'teki olimpiyatlar, kent çeperine yıldız mimarlarca inşa edilmiş dev bir stadyumu çevreleyen yeni bir "Olimpiyat kenti"nde gerçekleşmesi yerine, tarihi kent merkezinin ikonik meydan ve yapılarına yerleşen geçici ve hafif yapılarla, kentin ana oyuncu olarak boy göstereceği bir etkinlik olarak, önceki Olimpiyatlardan farklı bir yaklaşımla programlandı. Ayrıca, son yıllardaki Olimpiyatlardan daha düşük bir bütçe ve daha düşük karbon ayak izi ile "şimdiye kadar yapılan en yeşil olimpiyat oyunları" olacağı, oyunların kentin dezavantajlı bölgelerinin iyileştirilmesi imkanı sunacağı iddia edildi. Peki böyle mi? 2024 Paris Olimpiyatları ve kent ilişkisinin yanı sıra, programın son bölümünde, kitlesel turizm konusunu ve Avrupa'da son haftalarda buna karşı gerçekleşen protesto ve uygulamaları ele alıyoruz.
-
Çalışma mekanları üzerine konuştuğumuz program serisinin devamında, bu haftaki konuğumuz ortopedi, travmatoloji, omuz-el ve dirsek cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Arel Gereli. Kendisi ile ofis hastalıkları, çalışanlarda sık rastlanan ortopedik sorunlar ve ergonomi konuları üzerine konuşuyoruz.
-
Herkes İçin Mimarlık'ın her ayın üçüncü haftası Açık Mimarlık'ta devam ettirdiği programlarda bu hafta, Emrah Güllüoğlu ve Emre Gündoğdu Antakya'dan bildiriyor. Antakya'da deprem sonrasında güncel durum ve gündelik hayat, ihtiyaçlar, Herkes İçin Mimarlık'ın alanda devam eden çalışmaları üzerine bilgiler paylaşıyorlar.
-
İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde açılan, kâr amacı gütmeyen bir sanat-etkileşim alanı olan YUNT, toplumun sanat etkinlikleriyle karşılaşma imkânlarını çoğaltmayı amaçlıyor. Sergiler, etkinlikler, çalıştaylar, eğitim programları, yayınlar gibi farklı üretimler gerçekleştiriyor. Kurucu direktörü Muratcan Sabuncu ile YUNT'un kuruluş hikayesini, motivasyonlarını, mahalleyle ilişkilenme biçimlerini ve sürdürülebilir diyaloglar yaratmak için uyguladıkları stratejileri konuşuyoruz.
- Show more