Episodes
-
Digitalisering och AI-baserade styrsystem är inte hokus pokus, det säger Carl-Johan Fredman, Chief Partner Officer på Myrspoven, som vi får träffa i det här avsnittet, tillsammans med Jonas Pettersson, senior energikonsult på Aktea Göteborg. Tillsammans diskuterar de hur digitalisering och smarta lösningar kan revolutionera energianvändningen för fastighetsägare. Samtalet modereras av Stefan Lindsköld, vd på Aktea.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är din fastighet AI-ready?
Vi träffar Björn Thulin och Tove Jensen för att diskutera de nya digitaliseringskraven som träder i kraft vid årsskiftet och hur de kan komma att påverka fastighetsägare.
Björn Thulin är Solutions Architect på Schneider Electric och har 35 års erfarenhet av arbete och utveckling av fastighetsstyrningssystem.
Tove Jensen är senior energikonsult och ansvarig för teknik och kvalitet på Aktea.
Samtalet leds och modereras av Stefan Lindsköld, vd på Aktea.
Vill du veta mer om de nya kraven finns de att läsa om på Boverkets hemsida: Krav på system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning i befintlig bebyggelse - Boverket
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Missing episodes?
-
Vad är en energiberedskapsplan och varför behöver du en?
Sverige har en stabil infrastruktur, men som fastighetsägare vet du att det alltid finns risker som kan påverka våra energisystem. Allt från extremväder och produktionsbortfall till cyberattacker kan snabbt sätta tryck på din verksamhet. Men det finns goda nyheter – med rätt förberedelser kan du och dina fastigheter stå starka!
Genom att ha en tydlig och nedskriven energiberedskapsplan kan man förebygga konsekvenser och säkerställa att de hyresgästerna känner sig trygga och informerade. Att vara förberedd handlar om att ta kontroll över situationen och göra kloka val som hjälper dig navigera genom en kris.
I det här avsnittet diskuterar vi frågor som:
Vilka risker fastighetsägare bör vara förberedda på.Hur energieffektiviseringar och egen elproduktion kan stärka er beredskap.Vilket ansvar du har som fastighetsägare och hur du bäst hanterar det.Hur du enkelt kan skapa en energiberedskapsplan som verkligen fungerar.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet träffar vi Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, kanske det mest omtalade fastighetsbolaget de senaste åren. I SBB pågår det en aktiv förvaltning av alla de fastigheter som bolaget äger, inte minst när det gäller energieffektivisering. Vi får chansen att bekanta oss med en komplex fastighet inom life science och två eldsjälar som jobbar hårt för att lyfta fastigheten till att bli en riktig pärla, vilket ställer höga krav på inomhusklimat och teknik. Men vad gör man när byggnaden erbjuder utmaningar och budgeten är av det mindre slaget? Och kan SBB få ner fastighetens energianvändning med 30 % och ytterligare kanske 15-20 % med hjälp av hyresgästerna? Det får vi veta mer om i det här avsnittet, trevlig lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I fastighetsutvecklingsprojekt går man gärna in med höga ambitioner för energimålen, för att sedan se att de inte uppfylls i praktiken. Det kan uppdagas efter att besiktning och samordnad provning är genomförd där man har missat att ta upp vissa energirelaterade frågor. Då är det viktigt att ta stöd av energisamordnarrollen i uppföljningsmöten med entreprenörerna, det menar Jonas Pettersson, som är energikonsult på Aktea, och Susanne Rodin, som är installationsansvarig på HSB Göteborg, som delade med sig av sina bästa tips och insikter för hur man jobbar med energifrågan i nyproduktioner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eric Olsson och Stefan Lindsköld från Aktea träffar Anders Esbjörnsson från Marsh Sweden för att samtala kring solcellers risker och försäkringsbarhet på Akteas webbinarium.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nils Holgersson-rapporterna visar på stigande fjärrvärmepriser och det talas om att fastighetsägare kan komma att koppla bort fjärrvärmen. I avsnittet ställer vi oss frågor som:
Är det en rimlig åtgärd eller finns det annat man kan göra med dagens priser?Hur förhandlar man om priserna?Vad kan man göra på kort och lång sikt?Vilka investeringar ska man göra?Och hur organisationer ska arbeta med energifrågorHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet pratar vi om att spara energi i kommersiella fastigheter. Vad kan man göra redan idag och hur kommer energianvändningen utvecklas i framtiden? Vilka möjligheter finns med smart styrning och digitalisering? Hur påverkas energianvändningen när många arbetar hemifrån? Hur behöver man anpassa kontoren när tjänstebilarna blir elektriska? Och mycket mer. Inbjudna gäster är Castellums teknikchef Johan Sellin och Akteas kunskapschef Peter Karlsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Brf Viva var under ett par år en av Sveriges mest omtalade fastighetsutvecklingsprojekt. Energi- och hållbarhetsambitionerna var mycket höga och tekniken låg i framkant. Nu några år senare kan vi blicka tillbaka. Blev allt så bra som man tänkt sig? Hur påverkades branschen av ett så framåtblickande projekt? Och vad lärde sig Riksbyggen från hela processen?
I detta webbinarium har vi bjudit in Mari-Louise Persson, Miljö- och Energichef på Riksbyggen och Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare för Vi-skogen, fd. chef för hållbar utveckling på Riksbyggen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Förhandlingar pågår just nu, men oavsett utgång kommer det att innebära ett nytt synsätt på fastigheters energianvändning vilket även påverkar finansmarknaden. Gustav Runeberg Schultz, specialist på hållbar finansiering vid Danske Bank, varnar för att fastighetsägare kanske inte är förberedda på den här utvecklingen.
Följ länken för att se stapeldiagrammen som refereras till i avsnittet: https://backoffice.aktea.se/wp-content/uploads/2023/06/EPC-oversikt-Norden.-.pdf
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Klimatförändringarna och EU:s nya gröna lagstiftning kommer att få stor påverkan på arbetet som fastighetsförvaltare och fastighetsutvecklare. Det kommer att krävas en kraftsamling och en tydlig strategi för varje bolag, inte minst för att spara energi och minska fastigheternas klimatpåverkan.
Så hur gör man för att få igång klimatarbetet på organisationen man jobbar på? Mattias Goldmann, en av Sveriges mest erfarna klimatprofiler, träffar Aktiv Energianvändning i ett samtal om hur man driver klimatfrågorna framåt och får med sig kollegorna på klimatanpassningen och energimålen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Följ med i ett samtal mellan två veteraner inom energieffektivisering när de diskuterar potentialerna med att bygga energieffektivt – och vilka risker som finns när man inte gör det.
Ett axplock av ämnen som behandlas:
📌 Vem har ansvaret för att beställa en energisamordnare: byggherren eller entreprenören?
📌 Hur uppdraget ska definieras och vilka verktyg man ska ha.
📌 Från programfas och projektering till de första driftåren, vad är viktigt att tänka på när det gäller energifrågan?
📌 Hur formuleras sanktioner i ramavtalet och hur skiljer det sig mellan olika entreprenadformer?
📌 Vilket mandat bör man ha som energisamordnare?
📌 Vare sig man är arkitekt, inköpare, konstruktör, entreprenör eller förvaltare, hur tar man sin del i ansvaret för att byggnaden ska bli så energieffektiv som möjligt?
Mats Åström (civ.ing.) har länge arbetat som energiingenjör och är en drivande röst i frågan om vikten av energisamordning.
Catarina Warfvinge har många års erfarenhet som lektor vid LTH, som teknisk chef och är en mångfaldigt publicerad författare och forskare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Energieffektiv arkitektur inom fastighetsutveckling innebär att man redan tidigt i planeringen av byggprojekt tar hänsyn till de faktorer som påverkar energibehovet. De beslut som tas i tidiga skeden, det vill säga innan detaljprojekteringen startar, har en stor påverkan på den färdiga byggnadens energibehov, oavsett vilka tekniska system som installeras. Livslängden och konsekvensen av dessa beslut är ofta mycket lång då de ofta lever vidare med byggnaden så länge den är i bruk. Som referens är livslängden för ett tekniskt system 15–30 år, medan byggnadens livslängd kan vara minst 100 år. Dessutom kan en arkitektoniskt energioptimerad byggnad innebära besparingspotential i förhållande till de tekniska lösningar som eventuellt måste kompletteras i en byggnad med ett högt energibehov för att nå BBR-krav och/eller de eventuella projektspecifika kraven som är aktuella. Utmaningen ligger i att ge arkitekten en konstnärlig frihet, främja ett industrialiserat byggande, möjliggöra miljöcertifiering och möta eventuella utformningskrav från till exempel kommuner och byggregler, samtidigt som byggnadens utformning optimeras för ett långsiktigt lågt energibehov.
Den 22 februari träffades energi- och miljöexperterna Peter Nyberg och Helena Gajbert i ett samtal om allt detta och delade med sig av sina erfarenheter från deras arbete med energieffektiv arkitektur.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är det för bakterie som sprids i våra VVS-system och vad kan man göra åt det?
I det här avsnittet får du höra Legionellaexpert Jonatan von Seth, i ett samtal med Johan Sjölund från IF – Isoleringsfirmornas förening, tala om de dödliga Legionellabakterierna. De båda har en lång erfarenhet och djup kunskap om ämnet och ska tillsammans gå igenom vad du som fastighetsförvaltare bör tänka på för att undvika skyhöga kostnader, sjukdom och i värsta fall även dödlighet i ditt bostadsbestånd. Webbinariet ges i samband med Stora Legionelladagen på World Trade Center i Stockholm, där de båda talade. I avsnittet går vi igenom lärdomar från konferensen och ger konkreta tips direkt från Sveriges samlade expertis på Legionella.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.