Episodes
-
Sofia har läst boken Glukosrevolutionen och är mäkta imponerad över hur man kan påverka sitt blodsocker genom att äta maten i en viss ordning. From nu blir det vitkålssallad innan varje måltid! Och för oss alla som älskar att skjuta saker framför oss, eller prokrastinera som det så vackert heter. Det visar sig att det kanske är skönt för stunden, men i det långa loppet leder det till mental ohälsa. Så, bara gjört, få det undanstökat. Det blir en bättre känsla så det är vad vi ska göra mer av framöver.
-
Årets första avsnitt bjuder på djupdyk av den senaste i raden av granskningar, vegoköttet. Det visar sig att kroppens upptag av mineraler från den här typen av produkter inte är särskilt bra. Boven heter fytinsyra och finns i både baljväxter och sädesslag. Fytinsyran binder mineraler och hindrar upptaget av bl a järn som vi vet att många kvinnor har brist på. Bra att tänka på även när det gäller bröd. Surdegen vinner matchen, både när det gäller tillgänglig näring och snällhet för magen, mend et ska vara riktigt, långjäst, bröd. Så, kvalitet på mat och lusläsa innehållsförteckningen gäller fortsatt. Sist konstaterar vi nöjt att några minuters pulshöjning åt gången några gånger om dagen är minst lika bra som att gå på gymmet. Tack säger vi och kör ett intensivt varv med dammsugaren.
-
Missing episodes?
-
Bär är ju några av våra absoluta favoriter. Och så här i spartider är ju de frysta varianterna ypperliga, både prismässigt, men också för att de innehåller så bra med näring. Frysta grönsaker innehåller ibland till och mer näring än de färska så fyll upp frysen! En ny studie visar på effekt av melatonintillskott vid IBS. Kanske kan det också bidra till en bättre sömn eftersom sömn och mage ofta hänger ihop. Vi tipsar också om våra bästa FODMAP-vänliga alternativ på adventsfikan.
-
Den här veckan fokuserar vi på sömn och hur den kan påverka risken för att få olika sjukdomar. Vi ger våra bästa sömntips och tittar på några studier med tillskott för att påverka sömnen. Vi försöker också att återigen få svar på om man vet något mer om den optimala tarmfloran och kommer fram till att vi nog får vänta ett tag till innan vi får svar på det.
-
Nu är det fastslaget att Facebookanvändande ger ökad risk för depression. Inget oväntat och det gäller förmodligen alla andra sociala medier också, men att fundera aktivt över sitt användande och hur man mår känns viktigt. Vi har också hittat forskning om att små barn kan reagera på mammans mat redan i magen. Dessutom visar forskning att det är bättre för hjärnan att klappa en levande hund kontra ett mjukisdjur. Vi reder också ut vad silverlök är för någon sort och hur man kan använda den utifrån FODMAP.
-
Den här veckan fokuserar vi på några nya studier som kommit och minsann börjar vi med den ganska uppseendeväckande avrådan som nu WHO har gjort när det gäller artificiella sötningsmedel. Den var ändå rätt oväntad, men verkligen värt med tanke på de studier som nu kommer på löpande band och som visar eventuella risker med sötningsmedel. Det har även visat sig att när man äter på dagen inte spelar roll för vikten, men det finns ändå en poäng med att gå ut med en stor frukost och successivt minska sitt intag över dagen. Enjoy!
-
Äntligen en studie på sötningsmedels påverkan på tarmflora och blodsocker på människa, tack för det! Som vi har längtat efter en studie som bekräftar det vi sett på möss. Sötningsmedel påverkar alltså både tarmflora och blodsocker negativt. Vi lyfter också ett allvarligare ämne nämligen sexuella övergrepp och trauman kopplat till IBS. Några frågor från facebookgruppen och lite nystartspepp på det så är vi igång!
-
Sommaren fortsätter och vi tänkte att det kan passa bra att dela med sig av våra bästa tips för att varva ner och slappna av. Det blir bland annat apptips och yogaövningar för magen. Dessutom svarar vi på en vanlig fråga, nämligen hur lång tid det tar för maten att ta sig igenom systemet från start till mål och vad det möjligen skulle kunna betyda. Vi önskar er alla en fortsatt skön sommar!
-
Nu är det nära. Semester alltså. Innan vi går kan vi konstatera att det kommit en ny svensk studie som jämför FODMAP och strikt LCHF vid IBS. Bra med studier (som alltid) men vi suckar också lite inombords över att LCHF fortfarande är på tapeten. Lyssna själv och se vad du tycker om resonemanget. Vi har några avsnitt på lager, men vi är tillbaka på riktigt igen i slutet av augusti. Tills dess önskar vi alla våra lyssnare en fantastiskt fin och vilsam sommar!
-
Det är många som frågar oss om hypnos kan hjälpa som behandling av IBS och eftersom det har hänt en del på området så vi tänkte att det är dags att gå igenom de studier som finns och hur man kan använda sig av hypnos. Så har det konstaterats vilken kost som är bäst både klimatet och ett långt liv och det är inte helt oväntat en grön kost. Forskare har sett att de som äter mest likt Eat-Lancet-kosten, som vi pratat om tidigare, är mer hälsosamma och lever längre än de som inte äter så likt den kosten. Mer grönt och mindre kött och mejeri är alltså receptet.
-
Dags att fördjupa sig i hur tarmen och hjärnan hänger ihop. Är det egentligen dina tarmbakterier som styr vad du är sugen på och varför kan en skadad vagusnerv påverka magen? Vi vet att det sker en tvåvägskommunikation mellan hjärnan och tarmen och att den i sin tur påverkas av en massa kringliggande faktorer. Häftigt och spännande eftersom vi själva i stor utsträckning kan påverka kommunikationen med hjälp av det vi äter och vår livsstil.
-
Hand upp den som känner igen sig i att magen havererar efter sju koppar kaffe eller en stor påse godis? Det finns många andra faktorer än FODMAP som kan påverka magen. Dessa går vi igenom samtidigt som vi konstaterar att IBS syns allt mer i olika forum som Tik Tok. Tokroliga klipp varvas med allvar och delad kunskap. Kul och välbehövligt!
-
Vi visste det, choklad är faktiskt hälsosamt! Bra för både tarmflora och humör. Extra kul nu när godishögtiden numero uno är runt hörnet. Då vet vi vad vi ska äta iaf. Vi kikar också på en studie där man undersöker tarmfloran hos personer med och utan IBS före och efter låg-FODMAP kost. Intressant att man i gruppen med IBS hittade två typer av tarmflorasignaturer, en hälsosam och en mer patogen. De med en sämre tarmflorasignatur svarade bättre på låg-FODMAP kost. Ett steg närmare att kunna individanpassa IBS-behandling alltså. Vi önskar er en riktigt glad, god och vilsam påsk!
-
Så var vi då där, avsnitt 100 är ett faktum och vi är så himla glada och rörda för att ni är så många som lyssnar på oss och kommer med både hejarop och en massa bra frågor. Det här avsnittet ägnar vi åt nyheter på FODMAP-listorna, årets matbluffar och så klart åt den inte helt nya nyheten att varannan svensk undviker offentliga toaletter. Det har vi vetat länge. Så, kvinnor framförallt, ni som har missat uttrycket gå på signal, ta och gå på signal för guds skull. Det bästa som kan hända är att du får en gladare mage!
-
Vi konstaterar lite chockade att vi i Sverige äter mest ultraprocessad mat i hela EU och då kan man ju ställa sig frågan om vad ultraprocessad mat är? Jo, mycket av det vi ger till våra barn är just detta. Hua! Vi behöver vara mycket mer kritiska när vi väljer produkter. Välj bort de med lång innehållsförteckning och satsa på rena råvaror. Titta i skåpen hemma och rensa för guds skull bort produkter som inte håller måttet. Det blir också lite nytt om fasta, ätfönster och dygnsrytm.
-
Gott Nytt År till er alla lyssnare! Vi börjar året med att läsa om hur man ska äta och leva för att bli riktigt gammal. Sofia har läst boken "Maneter åldras baklänges" och sprang omedelbart iväg och lämnade blod eftersom det visar sig att det, förutom den goda saken, även finns hälsofördelar med det. Varför används inte det i reklamen frågar vi oss?? En ny studie på temat IBS och FODMAP har kommit och vi suckar lite inombords när rubrikerna blir så tvärsäkra. Inget nytt under stjärnorna, keep calm and carry on with FODMAP:)
-
Äntligen är det dags att prata knackning. Sofias absoluta favoritmetod när det handlar om att snabbt minska stressen. Enkelt och direkt effekt utlovas. Vi tipsar om appen där du kan prova själv. Jeanette läser vidare i Depphjärnan och får nya insikter om framförallt effekten av ensamhet. Avslutningsvis, en sedvanlig genom av julbordet á la FODMAP-style. Vi önskar er alla en riktigt God Jul!
-
Medan en vinterblek sol skiner in genom fönstret funderar vi på om D-vitamin verkligen är den magiska lösningen på alla problem. Det verkar som att forskarna är på väg att omvärdera detta faktum. Tills dess att solen är tillbaka igen fortsätter i alla fall vi att ta våra tillskott i lagom dos. Smörsyra är en intressant hälsomarkör som tillverkas av våra tarmbakterier, men som också börjar läggas till i allt fler tillskott. Det kan väl vara bra, men som vanligt är ju fiberintaget det viktigaste så vi satsar på grönsaker en masse för att öka produktionen av smörsyra.
-
Det har gjorts två nya spännande upptäckter när det gäller Crohns och Ulcerös kolit. En specifik jästsvamp och en proteinsignatur som ger ny kunskap och som skulle kunna innebära att man kan förebygga insjuknande i framtiden. Det är också fastslaget att 3,5 timme per dag är den optimala lediga tiden för oss människor. Mer gör oss inte lyckligare. Det handlar väl dock om vad man väljer att spendera sin lediga tid på och vilken valuta vi får. Serier i 3,5 timmar ger förmodligen inte lika mycket som att gå i skogen samma tid. Vi röstar för mer av den senare aktiviteten.
-
Nu är årets Dirty dozen-lista publicerad, dvs vilka frukter och grönsaker som är mest besprutade. Grönkålen har tagit sig in här liksom utländska jordgubbar som toppar. Lyckligtvis är svenska jordgubbar på listan över minst besprutade, jay! Vi spanar också på tarmfloraforskning hos bebisar som fötts med kejsarsnitt. Nu testar man med goda resultat att ge dem en liten shot med mammans avföring blandat med bröstmjölk för att kolonisera tarmen med goda bakterier. Vi passar också på att slå hål på myten om att sojaprodukter skulle vara hormonstörande, stämmer icke!
- Show more