Episodes
-
Denna veckan gästas vi av Hanna Friberg. Som vi liksom följt i??? Ja sedan vi fick en dator framför oss typ.
Vi pratar om heartbreaks. Om att våga släppa in någon som sedan sviker. Hur går man vidare? Vågar man fortsätta tro på kärleken? Sen blir det positivitet. Att alltid försöka ha ett positivt mindset och vad det gör med en. Om att söka sig själv och vad man vill och om att hamna i blåsväder och få utstå massa hat, istället för kritik. -
JAAAAaaaAAAA, här har vi det. Det årliga sommarångest-avsnittet. Vi är tillbaka på ruta ett. Kroppsångest, ekonomisk ångest, stresshantering och ligga-inne-under-täcket-trots-att-det-är-sol-ångest.
Att känna att "alla andra!" tänker att man inte ens försöker ta sig ur sin ångest om man inte går ut i solen. Om strawberry-legs och att ha tappat suget för att planera saker.
Är det värt det? Egentligen?
Ja. Vi vet i fan. Som vanligt. -
Missing episodes?
-
Denna veckan gästas vi av kriminologen och författaren, tillika SOLSTRÅLEN Maria Dufva. Vi pratar om grooming. Efterfrågan på sexuella övergrepp av barn på internet. Om skam bland barnen. Men också om föräldrar på internet. Om generationen som själva växt upp med att dela allt på internet och som nu delar bilder på sina barn, utan samtycke? Vad kan det leda till? Hur ska barnen lära sig hantera internet? Internet som på många sätt är en helt fantastisk plats, men samtidigt så farlig.
Maria är också superaktuell med sin nya bok: Värsta, bästa tonåren. -
Den här veckan gästas vi av Johanna Ottosson. Johanna har, bla på sin youtubekanal, varit väldigt öppen och berättat om sin psykiska ohälsa, alkohol- och drogmissbruk och kanske framför allt sina erfarenheter av SiS, Statens institutionsstyrelse. SiS är en statlig myndighet som ansvarar över tvångsvård. Individuellt anpassad ska den vara, men är det verkligen så? SiS har varit väldigt omtalat i media då många som mår psykiskt dåligt och är en fara för sig själva hamnar på dessa boenden men många gånger är man då där med dömda brottslingar och tvingas befinna sig i en miljö som kanske inte alltid är TOPPEN för ens psykiska hälsa. Är det verkligen rätt väg att gå? Johanna själv, lärde sig tex allt om droger under tiden hon var på SiS första gången, och utvecklade sen ett missbruk när hon kom ut.. Ja, mer om detta och lite där till i avsnittet. Vi pratar även om LVU, som står för Lagen om vård av unga.
-
Ja, denna veckan pratar vi om den sk. biologiska klockan. Om den existerande och icke existerande stressen över att känna att man "borde" skaffa barn i en "rimlig" ålder. Om att befinna sig i nya faser, ofrivilligt. Om åldrande. Om att känna sig stressad men ändå inte veta om man ens vill ha barn. Men också om att känna att något är fel på en för att man absolut inte känner av den stressen alls. Om att känna sig "ah hej på dig bebis"
-
JA! Bögen, Edvin Törnblom är äntligen lös i Ångestpodden. Bättre-sent-än-aldrig, visst? Otroligt.
Edvin är just nu aktuell med en himla massa, men framför allt sin debutbok "Bögen är lös" som är en humoristisk men samtidigt självutlämnande bok om att vara Queer i dagens samhälle. Om självmordstankar, misshandel, mobbning. Om att inte vilja acceptera sin sexuella läggning och om internaliserad homofobi. -
Ja, denna veckan pratar vi alltså om "det manliga geniet" och "den hysteriska kvinnan". Hur påverkar kulturen samhällsstrukturer? Varför är det så att spelrummet för en kvinna att agera på sina känslor eller f*cka ur är så otroligt mycket mindre än männens. Och vad innebär det egentligen att vara hysterisk?
-
Denna veckan gästas vi av Signe och vi pratar om autism. Signe skrev till oss efter att ha lyssnat på ett tidigare avsnitt som vi släppte för flera år sedan, om just autism. Men hon kände att vi borde göra ett till, SÅ. Här har vi det. Och vi är så otroligt glada och tacksamma för att vi fick den här stunden med Signe. En sann inspiration!
-
Det här avsnittet är i samarbete med Ellos.
Vi pratar om träningens berg-och dalbana. Om hur det känns som att träningen är kidnappad av hets kring viktminskning, smalhetsnormer och UTVECKLING. Kan man bara få: va? :) -
Denna veckan har vi med oss författaren Pernilla Ericson och pratar om våld i nära relationer. Detta är ju ett ämne som vi tagit upp flera gånger i Ångestpodden men vi har aldrig tagit vännernas perspektiv. Hur hjälper man en vän som lever i en destruktiv relation? Hur märker man det? Finns det varningssignaler? Hur vågar man vara grannen som stör i bråken? Ja. Det här diskuterar vi. Pernilla är just nu aktuell med sin nya roman "Släcka liv" där hon även skriver om våld i nära relationer. Under arbetets gång med boken så kom det också fram att en nära vän till Pernilla själv levde i en våldsam relation.
-
Denna veckan pratar vi om varför unga tjejer mår så himla dåligt, egentligen. TACK för alla era inputs som vi fick från er. Herregud vad många vi är som sitter i samma båt. Prestationsbåt, jämförelsebåt, pressbåt, utséendebåt. LISTAN KAN GÖRAS SÅ HIMLA LÅNG. Idag ska man liksom prestera på varenda arena. Förr kunde man i alla fall unna sig att vara dum. Men finns det utrymme för det idag?
Avslutande låt: Wannabee - Spice Girls -
Denna veckan gästas vi av artisten Ros, Rebecca och vi kom att prata om emetofobi framför allt men även endel om bluffsyndrom, att må dåligt och att ändra bana.
Emetofobi, kräkfobi, har Rebecca haft väldigt länge och det är som grunden i all ångest hon har. Och det var så fint att få prata om detta med någon som är I det, JUST NU, och inte med någon som "förut" mådde dåligt men nu mår bra. Ja. Det kan ju vara vettigt och bra det också, ibland.
Avslutningslåt: ROS - Gör det fast det svider -
Ja. Ett bonusavsnitt då er önskan är vår lag. Självklart kände vi att vi behövde göra ett avsnitt om den rådande situationen då det uppstått så mycket oro och ångest kopplat till kriget som just nu pågår i Ukraina.
Med oss i avsnittet har vi Anna Bennich som arbetat som psykolog i 18 år.
Hur ska man hantera oron? Varför känner vi skuld och skam? Kan man oroa sig för mycket? Kan man läsa för mycket nyheter? Ja. Alla era frågor lyfter vi. Hoppas det kan hjälpa lite mitt i allt. -
ÅÅÅH, denna veckan har vi med oss Sveriges egna bakdrottning, Camilla Hamid. Och vilket avsnitt sen! Vi pratar om ätstörningar, dieter och om den så utrotningshotade FIKAN. Om att förlora sitt gapskratt när man mår dåligt och att nu istället verka i en bransch som ständigt ska kidnappas av "nyttigheter". ARH. Otroligt! Ta en bulle och njut. Hej!
-
Den här veckan gästas vi av Pierre och vi pratar om kokainmissbruk. Pierre blev tidigt introducerat för olika droger och började sen jobba i restaurangbranschen där det ofta är väldigt GOD stämning, så att säga. Och för att hänga med i sina gästers stämning och för att vara på alerten så blev kokainet snabbt en drog som blev en del av Pierres liv. Det gick så långt att han tog kokain på sitt barns dop, i kyrkan. Men, det går att ta sig ur ett missbruk och även om det känns som att man måste förändra ALLT i sitt liv, för att klara det, så behöver det inte alltid vara så.
-
Exakt. Vad hade du velat säga? Nu går ju inte det, såklart. Men OM? Det händer ju som bekant en massa saker med en i tonåren som såklart kan forma än på många sätt. Vissa saker släpper man, andra saker inte. Vad har påverkat oss? Vad borde vi släppt taget om?
Ja men det blir både skratt och tårar här. Och nostalgi. VAD ANNARS. -
Veckans avsnitt gästas av Linda Lampenius, violinisten som under 90-talet tog hela Hollywood med STORM. Linda beskriver sig själv som en kvinnokämpe, efter att tidigt, tidigt, ha pekat ut en man för svinerier. Där och då, med ett väldigt högt pris, men som tillslut, efter flera flera år fick återbäring.
Vi pratar om musiken, om att leva med en missbrukande förälder men framför allt om bulimi, som Linda led av under fler år. -
I veckans avsnitt av Ångestpodden har vi med oss Mikael. Idag är Mikael ickebinär transperson, men vägen dit har såklart inte varit spikrak eller enkel.
Mikael kände tidigt att han drogs mycket till normativt kvinnliga kläder och kände också att han verkligen ville uttrycka sig genom tex kläder, smycken och skor som är "typiskt" kvinnliga. Men det kändes såklart också som en omöjlighet.
2015 har det gått så långt att Mikael funderar på att ta sitt liv, men någonstans mitt i det mörka så bestämmer han sig för att äntligen berätta vem han egentligen vill vara och låta hans barn få se en lycklig pappa. -
Äntligen är det dags för ett avsnitt om kvinnor och ADHD och om att få diagnosen sent i livet. Eller, sent i livet. Men i vuxen ålder. Ni fattar grejen.
Med oss har vi författaren och psykologen Jenny Jägerfeld som själv har ADHD och fick diagnosen vid 42 års ålder. Hur var det? Varför tog det sådan tid? Hur kan det vara så att samtidigt som man pratar väldigt mycket om att många får sina diagnoser väldigt sent i livet så pratar men också om överdiagnostik? Ja, detta är frågor vi pratar om. BLAND ANNAT! -
Den här veckan gästas vi av Erik Galli, journalisten som just nu är aktuell med serien "Under kniven" på SVT och SVT Play. Varför skönhetsopererar sig så många idag? Vad är egentligen instagramansiktet? Och om nu så många lägger sig under kniven, varför pratar vi inte om det? Och vad händer OM vi gör det, eller ej? Kan skam vara bra? Och finns det alltid en enkel förklaring till varför man vill förändra sitt utseende, men samtidigt "se ut som sig själv?"
- Show more