Episodes

  • האם דיאטת ה״פליאו״ מבוססת על שקר היסטורי?
    מחקר פורץ דרך בגשר בנות יעקב חושף שהתזונה הקדמונית הייתה עשירה במזון מהצומח ולא התמקדה בבשר, כפי שמקובל היה לחשוב. הממצאים מצביעים על כך שאבותינו הקדמונים עיבדו מזון צמחי עשיר בעמילן, כמו בלוטי אלון, שורשים ופקעות, כבר לפני 780 אלף שנה - הרבה לפני התפתחות החקלאות.
    העדויות הללו מפריכות עוד יותר את שקרי דיאטות ה״פליאו״, שמתעלמות מתפקידה הקריטי של תזונה צמחית בהתפתחות המוח האנושי.
    וגם: מדוע חברה במאה ה-21 המחשיבה עצמה מודרנית, נכנעת לשילטון האמונות התפלות הארכאיות ומצניעה בחינוך את עובדת האבולוציה של המינים החיים, כולל בני האדם? עד מתי יימשך הפשע החינוכי והתרבותי הזה?

    🧠 בסרטון זה תגלו:

    -איך אבותינו הקדמונים עיבדו מזון צמחי.

    -למה פחמימות היו חיוניות להתפתחות הקוגניטיבית שלנו.

    -איך ממצאים ארכאולוגיים משנים את התפיסות שלנו על דיאטות מודרניות.

    -מדוע החינוך המאורגן בישראל משתף פעולה עם הסתרת עובדת האבולוציה?

  • פרשת וַיְחִי חותמת את ספר בראשית ומביאה עימה שאלות עמוקות על מיתולוגיה, היסטוריה, ומנהגים עתיקים. בפרשה זו נדון בסיפור הברכות של יעקב לבניו, על סיפורי 12 השבטים, ועל החניטה המצרית של יעקב ויוסף. מסופר על 12 בני יעקב שהם אבות 12 השבטים, אך האם כך מסופר בכל הטקסטים בתנ״ך? לא בדיוק. על כמה שבטים מסופר בטקסטים העתיקים יותר, ומי הוסיפו שבטים אחרים?
    האם יעקב לא מת, כפי שטוענים חז"ל? איך נעשתה החניטה? ואיך יתכן שאבות האומה נקברים לפי הדת והפולחן המצריים? מהחינוך האורתודוקסי העכשווי לפי חכמת חז״ל: למה אומרים ׳לבריאות׳ כשמישהו מתעטש? היעדתם - יעקב לא רצה להיקבר בחו״ל בגלל ״צער גילגול מחילות״. ״צדיקים לא מתים״, וגם: הרשימה המלאה והמפתיעה של חז״ל של הקבורים במערת המכפלה.
    פרק זה מפנה מבט ביקורתי למנהגים עתיקים, למסורות דתיות ולהיסטוריה המקראית.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • בפרק זה אנחנו בוחנים לעומק את הגותו של סם האריס - פילוסוף, נוירולוג, אתאיסט וסופר רבי-מכר. נעסוק ברעיונותיו על מדע, דת ומוסר, ובביקורתו על האיסלאם, הנצרות ועל אמונות דתיות בכלל. מדוע לדבר על דתות כמו יהדות, נצרות ואיסלאם בנימה אחת עם דתות אחרות כמו בודהיזם, זה עיוות ועוול גדול? איזו דת היא באמת דת של שלום ואי אלימות מראשיתה לפני אלפי שנים? כיצד הדתות המוכרות לנו עיוותו את מושג המוסר מיסודו? האם ניתן לבנות מוסר אוניברסלי ואובייקטיבי? בוודאי שכן. ומדוע רצוי לחוות רוחניות ומדיטציה ללא דת?

    הצטרפו למסע מרתק בו נלמד על רעיונותיו החדשניים, ונשאל שאלות נוקבות על דת, מוסר ותודעה.

  • למהפכה כלכלית שכוללת רפורמות אדירות שהפכו את כל האוכלוסיה לעבדים לפרעה. בנוסף, נצלול למורכבות האמונה של אותה תקופה, נבין למה המצרים תיעבו רועי צאן, ונגלה את ההבדלים בין גרסאות המקרא השונות – האם ירדו מצריימה 70 או 75 צאצאי יעקב? פרק זה גם חושף את השפעת הרפורמות של יוסף על התרבות היהודית והערכים האורתודוקסיים עד היום.

  • בפרק זה אנחנו צוללים אל חייו ופועלו של אחד מגדולי המדע המודרני – קרל סייגן. אסטרופיזיקאי, קוסמולוג, וסופר שידע להנגיש את פלאי היקום לקהל הרחב, וגם איך לעורר השראה ומחשבה מחודשת על מקומנו בעולם. סיפורו הוא לא רק על מדע, אלא על איך פליאה, סקרנות וספקנות יכולים לשנות עולמות.

    נדבר על תרומתו למדע, על המסרים שנשלחו לחלל, על הצילום האיקוני של כדור הארץ "נקודה כחולה חיוורת" ועל גישתו לחיים, למוות, לאמונה באלוהים ולרוחניות.
    מה הוא לימד אותנו על היקום ועל עצמנו? ולמה המסר שלו רלוונטי מתמיד?
    הצטרפו אלינו למסע ביקום ואל תוך תודעתו של קרל סייגן.

  • בהצצה מרתקת לפרשת מִקֵּץ, אנו נחשפים לשני חלומות פרעה שהפכו את יוסף מאסיר חסר שם לאיש החזק במצרים. מי היה באמת ׳פרעה׳ - זה שם או תואר?

    בפרק הזה נצלול לעומק הטקסטים המקראיים, נספר על חלקו, כביכול לפי הסיפור, של יוסף העברי לבניית האימפריה המצרית, לעומת העובדות ההיסטוריות: מה באמת חשבו המצרים על האורחים הרעבים מכנען. נגלה גם את הקשרים המפתיעים בין דמויות מרכזיות בתורה לבנות כהנים לאלוהים אחרים.
    חכו עד הסוף - כי שם נגלה גם מה לימדו חז"ל על מימדי גופו של פרעה (כולל החלקים האינטימיים), מהי הדרך המהירה ביותר ללמוד שפות זרות ותזכורת על חשיבות מניעת ׳עין הרע׳.

  • הצטרפו אלינו לפרק שכולו הומור וביקורות קטלניות! דניאל אדר קורא הודעות שנאה מהמרושעות שקיבל - ומגיב כמו שרק הוא יודע: עם שנינות, הומור וקורטוב של סרקזם. איך מתמודדים עם ביקורת ארסית? ככה בדיוק. אל תפספסו את הרגעים המצחיקים והחדים האלה!

  • צ'ארלס דרווין - האיש שהעז לשאול שאלות על הטבע, החיים והיקום. בפרק הזה אנו צוללים לסיפורו של "אבי תורת האבולוציה", עבודתו המהפכנית וההשפעה המתמשכת שלו על מדע, פילוסופיה ואמונה דתית. איך הפכה תורת האבולוציה לנושא שמאתגר אמונות דתיות? ומה הנזק של המשך חינוך שמלמד מיתולוגיה יהודית כהיסטוריה במקום חשיבה ביקורתית כראוי למאה ה-21? האם המדעים יכולים לסייע לשחרר בני אדם מבורות ותוצאותיה? מתי תפסיק מערכת החינוך בישראל לפחד מלימוד עובדת האבולוציה של המינים החיים? הצטרפו לדיון המרתק שבו נחקור את ההיסטוריה וההשלכות של הרעיונות המהפכניים של דרווין.

  • בפרשת וַיֵּשֶׁב אנחנו צוללים לעומק הסיפורים המפורסמים על יוסף ואחיו, על יהודה ותמר, ועל חלומות מאגיים שמגלים את העתיד לבעלי יכולות מיוחדים. הפרק חושף כיצד שתי גרסאות סותרות על יוסף נשזרו יחד: האחת מתמקדת ביהודה, והשנייה בראובן.
    מה מסתתר מאחורי הסיפורים הללו?
    נעסוק גם באמונות הקדומות על חלומות ו״פתרונם״, עולם הרוחות והשדים שהעסיקו מאוד את חז״ל, ונבחן את המשמעות העכשווית של אמונות אלו על חינוך ילדות וילדים במאה ה-21.
    מה זה יבום וכיצד נגזרו מהפרשה הלכות אימתניות לדיכוי אוננות? ולמה כל זה חשוב? כי לאמונות יש תוצאות!

  • מה כולנו יכולים ללמוד מלוקרטיוס, הפילוסוף הרומי שחלם על עולם חופשי מפחדים דתיים?
    בפרק זה של "על אמונות ותוצאותיהן" אנו מתעמקים בדמותו של טיטוס לוקרטיוס קרוס, משורר ופילוסוף רומי מהמאה ה-1 לפנה"ס, אשר יצירתו הפילוסופית "על טבע היקום" מציעה מבט מהפכני על העולם ועל הדת. נגלה כיצד רעיונותיו הקדימו את המדע המודרני ואת ׳עידן הנאורות׳, וכיצד הוא משפיע עד היום על מחשבה ליברלית ורציונלית.
    האזינו וגלו:
    ✔️ מה הייתה השקפתו על המוות והנפש?
    ✔️ כיצד חקר הטבע יכול לשחרר אותנו?
    ✔️ ומה יכולים כולנו ללמוד ממנו?

  • פרשת וישלח מלאה בסיפורים דרמטיים ונוקבים: המאבק הפיזי של יעקב עם האלוהים, האירועים הקשים סביב דינה ושכם בן חמור, עשיו אבי אדום ומות רחל.
    בפרק זה אנו צוללים לתוך אחד הסיפורים המרתקים והבעייתיים ביותר במקרא – האם חז״ל באמת האשימו את דינה במה שנעשה לה? מה הייתה עמדת התורה כלפי נשים ואלימות מינית נגדן? ואיך פרשנים לאורך הדורות התמודדו עם המורכבות האתית של האירועים הללו?


    זה פרק שלא תרצו לפספס אם אתם מתעניינים במקרא, בפמיניזם יהודי, ובשאלות נוקבות על דת וחברה.

  • בפרק 153 אנחנו נכנסים לעומק פרשת וַיֵּצֵא, בוחנים את החלום המפורסם של יעקב עם הסולם עם שני הצוותים של מלאכים, ואת הדינמיקות המשפחתיות עם לבן, שמכר את בנותיו רחל ולאה ליעקב, וגם רימה אותו בעיסקה. איך ייתכן שיעקב לא הבחין בין רחל ללאה בליל הכלולות, ומה המשמעות של נישואין כעסקת תשלום ״משכורת״? נשמע על דיל הכבשים בן יעקב ללבן, כישוף הבהמות שבאמצעותו יעקב התעשר, ומשמעות ׳התרפים׳ בסיפורי המקרא (לא ׳אלוהים אחרים׳ ולא ׳אלילים׳). הצטרפו אל דניאל אדר לדיון מעמיק עם פרשנויות קלאסיות ומודרניות וביקורת חברתית נוקבת. אל תשכחו להירשם לערוץ וללחוץ על הפעמון לקבלת התראות!

  • בפרק הזה, המנחה דניאל אדר צולל להיסטוריה, לפילוסופיה ולהשלכות המעשיות של "מחלת המשיח." נחקור את המצאת דמות ׳המשיח׳, את ההשפעה של מחלת המשיח על ישראל בעבר ובהווה, כיצד נגמרה הרפתקת המשיח בר כוכבא (שהוכתר בברכת רבנים בכירים מה״הנהגה הרוחנית״), ואת דרכי ההפצה שלה בימים אלה ממש. נזכיר שכמו עישון - גם משיחיות פסיבית הורגת, ונשמע מה המשפטנית דר' מאיה מרק חושבת על המצב הנוכחי של הדמוקרטיה השראלית. רגע לפני צלילה לתהום - חובה לנהל את השיח הזה.


    📢 כבר לחצתם על Subscribe? לחצו גם על פעמון ההתראות כדי שתוכלו לקבל הודעה בכל פעם שפרק חדש זמין. תמכו בערוץ כדי שנוכל להמשיך לחשוף אמיתות וליצור תוכן משמעותי!

  • הצטרפו אלינו לפרק 151 על פרשת השבוע: תּוֹלְדֹת! בפרק זה נחקור את העריכות שנעשו בטקסט המקראי, נדון בשורשים הקדומים של סיפורי יצחק ואברהם, ונחשוף כיצד חינוך מבוסס אמונה מנחיל ערכים בעייתיים ומעוות את ההיסטוריה.
    ניגע בנושאים כמו רמיית יצחק כדי לגנוב את הברכה, הגזענות המושרשת בסיפורים, והחזון של חחז"ל לשעבוד העמים.
    איך תוספות מאוחרות בתורה השפיעו על המסר? מדוע יצחק הפך לדמות משנית? ואיך נראה חינוך לאמונה בכשפים, שקרים וגזענות?

  • בפרק 150 של הפודקאסט ״על אמונות ותוצאותיהן״, אנחנו מנתחים את פרשת חיי שרה לעומק. מה עומד מאחורי רכישת מערת המכפלה? (ומדוע לפי חז״ל קראו לה כך), איך שילמו (בכסף) לפני המצאת המטבע? ואגב נישואי יצחק ורבקה - מה אומרים המקורות היהודיים של חז״ל על ערכים, זכויות נשים, ופדופיליה? הצטרפו אלינו לחשיפה מרתקת של הפרשה והשפעותיה על ערכי החינוך האורתודוקסי, כולל בימינו.

  • בפרשה הזאת: סיפורי השמדת סדום ועמורה, לוט ובנותיו, ועקדת יצחק. האם ׳עקדת יצחק׳ זה השם הראוי לסיפור המזעזע הזה? ׳עקדת יצחק׳: זה המקרה הראשון בתנ״ך על נסיון רצח מטעמי אמונות - כי לאמונות יש תוצאות! מי החליט שהר המוריה זה בירושלים ולמה? מה עשו חז״ל מסיפור לוט ובנותיו ואיך הפכו את היוצרות ואת האשמה? מה בדיוק הם רצו להצדיק? כך דאג לוט לאורחיו כשההמונים ניסו לתקוף אותם: ׳הִנֵּה נָא לִי שְׁתֵּי בָנוֹת אֲשֶׁר לֹא יָדְעוּ אִישׁ אוֹצִיאָה נָּא אֶתְהֶן אֲלֵיכֶם וַעֲשׂוּ לָהֶן כַּטּוֹב בְּעֵינֵיכֶם רַק לָאֲנָשִׁים הָאֵל אַל תַּעֲשׂוּ דָבָר כִּי עַל כֵּן בָּאוּ בְּצֵל קֹרָתִי׳. לקראת השמדת כולם בערים סְדֹם וְעַל עֲמֹרָה, פתאום חשוב שלא ׳תִּסְפֶּה צַדִּיק עִם רָשָׁע׳? במבול נרצחו כל תינוק וכל גור ולא היתה עם זה בעיה. מה בין הטבח ההמוני הגדול ב׳מבול׳ לבין הטבח ההמוני של הערים סדום ועמורה? דרגה מעל גזענות: קללת עמים שלמים עוד לפני שנוצרו! כיצד אברהם החליט למסור את אשתו לגברים זרים כדי להציל (ולהעשיר) את עצמו? מטרת סיפור נסיון רצח הבן: לקבע את הציות העיוור והמוחלט כערך עליון. באיזה אירגון פשיעה יש מבחן קבלה כזה? חשבתם שעל הוראה לרצוח מישהו חל העיקרון ׳ייהרג ובל יעבור׳? תחשבו שנית. האם בסיפור הקרבת יצחק המקורי יצחק אכן נשחט, ומדוע הסוף שונה בידי עורך? מה הקשר בין ׳הר המוריה׳ למיקום המקדש בירושלים? בתורה מסופר שבנות לוט תיחמנו אותו לקיים עימן יחסי מין, אבל חז״ל כהרגלם, הפכו את היוצרות. ואיך סיפור גילוי העריות הזה קשור למשיח? לאמונות יש תוצאות: כיצד ערכים של גזענות ונחיתות האישה מועברים בחינוך גם ברגע זה? האזינו

  • כיצד בדיחה דוחה מתכנית ריאליטי מגוחכת בטלויזיה הפכה לנשיא ארה״ב? יוצר הסדרה ׳המתמחה׳: ״גרמנו לאיש עסקים כושל שירש 400 מיליון דולר מאביו ופשט את הרגל שש פעמים, להיראות כגאון בעסקים, זה היה כמו להפוך את ליצן החצר למלך, יצרנו מפלצת!״. אף פוליטיקאי לא יכל לחלום לקנות חשיפה במשך 14 שנים לעיני קרוב ל-30 מיליון צופים. מדוע ליקוט כל הכועסים הספיק להשגת שילטון? מהשמאל דורשים (בצדק) פתרונות לבעיות, לימין מספיק לכעוס ולשנוא ולספור את קולות הכועסים והשונאים כל הדרך לשילטון (נתן אשל: ״השנאה מאחדת את המחנה שלנו״). ״טראמפ טוב לישראל״? בעצת בנימין אחיתופל נתניהו טראמפ שיחרר לחלוטין את איראן מכל מגבלה לתכנית הגרעין שלה, ומאז כולם רצים אחריה כשהיא מדינת סף גרעינית! זאת לא היתה הפעם הראשונה שנשיא רפובליקני מביא קטסרופה אחרי ששמע לעצת נתניהו, שהבטיח ב-2002 שהורדת סדאם ופירוק עיראק יביאו ל״תוצאות נפלאות במזרח התיכון ולעידן חדש ו-New Age באיראן השכנה!״, ולמרבה הטרגדיה בוש והרפובליקנים האמינו לו, שיחררו את איראן מהאויב הגדול והבלם העיקרי שלה, יצרו את דעא״ש ועשרות מיליוני פליטים באירופה, ואיפשרו לאיראן להקים את מיליציות שלה בעיראק ובסוריה המפורקות, שמאיימות על ישראל עד היום. במקום לסיים את חייו בכאלא, עכשיו טראמם (שהוא כבר היום עבריין מורשע) יבטל את שאר המשפטים נגדו, כולל על נסיון לזייף בחירות ולגנוב שילטון כולל בכוח. וגם: איך זה שהדתיים האוונגליסטים תומכים בחוטא הגדול בתולדות הפוליטיקה בארה״ב? ומדוע חופש הביטוי הלא מבוקר יחריב את הדמוקרטיה.

  • מדוע היה צורך להמציא את ׳מחזור סיפורי אברם׳ הרבה אחרי מסורות יצחק ויעקב העתיקות יותר? אברם מפקיר את אשתו לתועלתו האישית. האל יהוה מבטיח לאברם ריבוי צאצאים עצום ׳כַּעֲפַר הָאָרֶץ וככוכבי השמים׳. כעבור אלפי שנים אפשר לשאול: מה הובטח - ועל ידי מי - להודים ולסינים, שכל אחד מהם התרבו פי מאה מהיהודים? יצאנו לבדוק! כמה פעמים ראה אברהם את האל יהוה על הארץ? הבטחת בעלות נצחית על הארץ ׳מִנְּהַר מִצְרַיִם עַד הַנָּהָר הַגָּדֹל נְהַר פְּרָת׳: כיצד מיתולוגיה הופכת למדיניות ישראלית במאה ה-21 לספירה? עידן המונולטריה - אין אל ״אוניברסלי״ אלא שלכל עם יש חוזה/ברית אלוהות עם אל אחר: מתי החליט האל יהוה להתחיל ׳לִהְיוֹת לָהֶם (לישראל) לֵאלֹהִים׳? ברית לא עושים, ברית כורתים: על מילת תינוקות שמופיעה בפרשה, על המקורות, התקדימים, הנימוקים, האמונות התפלות הנלוות - לתשומת לב הורים שבדרך שמתלבטים בסוגיה. בריתות לא עושים - בריתות ׳כורתים׳: מה בין ׳ברית בין הבתרים׳ (כריתת גופות של חיות) ל׳ברית מילה׳ (כריתת עורלות של תינוקות)? אילו אמונות תפלות עתיקות נפוצות באזור הולידו את נוהג כריתת העורלות? חז״ל: לאל יהוה יש גוף והוא נימול כמו המלאכים שסביבו. תפוצת כריתת העורלה בעולם: מדוע הנוהג הזה נפוץ ביותר במדינות מוסלמיות ואפריקאיות ולא במדינות המתקדמות בעולם מבחינה מדעית וחברתית? ואיך קרה שנהיה נפוץ בארה״ב? לפי הרמב״ם יש ׳תועלת ברורה׳ לעור העורלה שכורתים, ומטרת כריתתו היא ׳להמעיט בקיום יחסי מין ולהחליש את האיבר הזה… העובדה שהמילה מחלישה את כוח הקישוי ואולי אף פוגמת בהנאה היא דבר שאין בו ספק, כי אין ספק שהאבר נחלש כשמסירים את כיסויו מלידה׳ (מורה נבוכים). ומדוע לדעתו חשוב לעשות את זה לתינוק קטן? כי כשיגדל סביר שלא יסכים, וגם כי בהיותו תינוק הוריו עדיין לא כל כך אוהבים אותו ופחות מרחמים עליו. ולפי חז״ל: תינוק שלם הוא פגום ותינוק חתוך הוא שלם! ישמעאל הוא אבי הערבים ולפי חכמת חז״ל האל התחרט שברא אותו. וגם: דברי תורה וציונות מאת יאיר לפיד - אדמו״ר או בדרן בעל כורחו? צפו.

  • בפרק הזה על פרשת נח סקרנו את סיפור המבול המפורסם, שבו האל יהוה משמיד את כולם, אנשים וחיות אחרות. וראינו מדוע השמיד אותם באכזריות (בטביעה), לפי התורה ולפי חוכמת חז״ל. כמו במקרים רבים אחרים, האובססיה עם סקס בעולמם של חז״ל - מצויה במרכז הכל! והאובססיה הזאת שולטת בחלק מהיהודים האורתודוקסים עד היום - כי לאמונות יש תוצאות - ויש לכך קורבנות רבים ורבות גם בזמננו. תיאור הצפת הארץ כולה תואם את תיאור ה׳עולם׳ שמצוי כבר בפרשת בראשית: עולמון קטנטן עם ארץ שטוחה שמעליה מכסה (׳רקיע השמים׳) שבולם את האוקיינוס הענקי שמעל לרקיע מלשטוף את העולמון שמתחתיו. לרקיע הזה יש חלונות (׳ארובות השמים׳) וכאשר חלונות שמתחת לאוקיינוס אינסופי מופיעים במערכה הראשונה… פתיחת החלונות והצפת העולמון כולו תופיע במערכה הבאה! ביחס לסיפור השמדה מכוונת של כולם והכל, חשוב להכיר את ההבדל בין ג׳נוסייד (השמדה מכוונת של עם אחד בלבד) ל-Omnicide - מונח הולם יותר. בפרשה הזאת נתקלים בפעם הראשונה באהבת האל יהוה לריח של אסאדו, שבהמשך התורה הוא מוטיב חוזר ומרכזי בפולחן (רֵיחַ נִיחוֹחַ לַיהוָה). לפי המיתוס, ׳פְּרוּ וּרְבוּ׳ נאמר לכל החיות הבודדות הראשונות ולבני האדם הבודדים הראשונים כאשר הארץ היתה ריקה מהם לחלוטין - להתיחס ל׳פְּרוּ וּרְבוּ וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ וְכִבְשֻׁהָ׳ כ״מצווה״ עכשווית ונצחית כאשר כדור הארץ מלא במיליארדי בני אדם ומאות מיליארדי חיות - זאת בדיחה מבישה. האל השבטי - שמאמיניו מאמינים שברא את כולם - מנסח קללות נצחיות נגד עמים שלמים עוד בטרם נוצרו. בהקשר הזה חחז״ל יפרטו את תורת הגזע המבישה שלהם: האל יהוה קבע ש״הכושים הם העבדים של כולנו״. הכי מביש שהחרפה הזאת ורבות אחרות עדיין נלמדות בכבוד ובקדושה במאה ה-21 בתמיכה נדיבה של אזרחי ישראל במיליארדים ובפטורים משירות המדינה. פגשנו שוב את חכמת חחז״ל בתחום ידיעתם בביולוגיה בסיסית ביותר של בעלי חיים מתוך ׳רוח הקודש׳: העורבים מתרבים דרך המקור! בחלק הרציני יותר של הפרק, התחקנו אחר הסיפור המקורי שבעקבותיו נוצרו סיפורי ״מבול״ רבים על ידי עמים שונים באזור, כולל סיפור נח (המאוחר ביותר מאלף שנים). הסיפור המקורי והראשון התבסס על שיטפון מקומי של הנהר בארץ השוּמֵרים. לקח מאות שנים וגירסאות שונות באזור עד לצמיחת מיתוס ה״מבול העולמי״. בנימה אישית, הרחבתי מעט בפרק הזה על הקשר שלי עם השוּמֵרים העתיקים - שהשפיעו רבות על התרבות שלנו עד היום. במבט רחב יותר, העובדה שיש בפרשה הזאת שני סיפורי מבול שונים וסותרים, מלמדת הרבה בחקר המקרא: כיצד נערכו טקסטים רבים ושונים ושולבו יחד לטקסט אחיד, בסיפור המבול ואחרים. גם הפעם לא דילגנו על פניני החינוך האורתודוקסי, שעל בסיס כל זה ממשיך להרעיל את לבבות הילדות והילדים עם מסרים של גזענות בוטה, שנאת כל מי ששונה, שנאת ההשכלה, המדעים, האמנויות והפלורליזם - ובמקום זאת ממשיך לטפח באינטנסיביות אמונה שלמה בכשפים כחלק מהמציאות ואמונות טפלות רבות אחרות בכל תחומי החיים - כי לאמונות יש תוצאות.

  • אין בבראשית סיפור על ראשית היקום כי למחברים לפני אלפי שנים לא היה מושג שיש דבר כזה ׳יקום׳. הם סיפרו סיפורים אחדים על ״בריאה״ מאגית של עולמון קטנטן עם ארץ שטוחה ומעליה כיפה עגולה ״הרקיע״ - שם נעים אינספור נצנצים (הכוכבים). לפי המיתוס הבראשיתי, הנחש המדבר צדק והאל שיקר. מיתוסים מנציחים ערכים ועקרונות: מיתוס החטא והגירוש מ׳גן עדן׳ מקבע בין השאר את אשמת ׳האשה׳, המוצגת כיצור האנושי הראשון שחטא, ונענשה בהיותה נשלטת על ידי האיש. הידעתם שלפי חז״ל היתה אבולוציה הפוכה שבה בני אדם הפכו לקופים?! לא תאמינו אילו ״עובדות״ מבישות מחדירים גם ברגע זה ללא הפסקה בילדות וילדים שנולדו בריאים וחכמים: ילדים שנשבו ב״חינוך״ הזה צפויים להאמין במאגיה, כישוף ואמונות תפלות ארכאיות גם במאה ה-21 שבה נולדו, ולהיזהר מכל יידע ממשי ומדעי שבידי המין האנושי.