Episodes
-
Peter Monteverdi, en ihærdig schweizisk excentriker, bilbygger, og ikke mindst bilforhandler. Peter bliver den yngste Ferrari-forhandler nogensinde da han bytter sin Porsche Speedster ind, og låner de sidste 10.000 schwitzer franken til at finansiere købet af en Ferrari. Præcis som en hver frisk ung bilsnob med muligheder og racerdrømme ville gøre det.
Det ender nogle år senere i tårer da il Commendatore finder på at Monteverdi skal til at forudbetale alle de biler han bestiller. Det ender i alle fald med, at Peter Monteverdi og hans lebenspartner Paul Berger skaber en række GT-biler, der nok på de fleste områder – også prisen – kørte de stejlende hingste fra Maranello temmelig meget af banen.
Det er i øvrigt en underholdende – og ikke helt usmuk – historie, der inkluderer både flamingoer i et penthouse udenfor Basel, store motorer, stor kærlighed, rigeligt med læder, dromedaropdræt i Marokko og en helt igennem umulig og sjovt nok også ret omkostningstung Formel 1-satsning. Og så får du at vide hvem der designede den 4-dørs Range Rover Classic.
Lyt med når Bilsnobberne, denne gang med Adam Estrup som podcastvært der sammen med Stefan Kaas som udfolder historien om Peter, Paul og alle deres automotive skønheder. Bilpersonligheder er en ny serie i serien og deres auditive bilencyklopædi. Denne gang om bilpersonligheder.
Til forskel fra serien om de ofte forkætrede bildesignere, hvis bidrag til verdensfreden selvfølgelig ligger i deres evne til at indfange skønhed i en bils ydre, så går Bilsnobberne i denne serie et spadestik dybere: Nemlig helt ind i hjertet hos de mennesker, som med deres hele virke, liv og eksistens har bidraget uvurderligt til frembringelsen af automotiv skønhed.
Du får i alle fald mange kloge ting med i dette afsnit af Bilsnobbernes auditive bilencyklopædi – podcasten der lærer dig at tale med når snakken omkring middagsbordet falder på Tom Tjaarda og nu altså også typer som Peter Monteverdi.
Tak fordi I lytter med, liker, skriver, og abonnerer. -
Pinky Lai – Manden der gjorde 911 fortræd? Det har ikke skortet på ukvemsord om Pinky Lai. Ikke fordi han er født i Hong Kong (nogen skal jo), ikke fordi han var luksushippie med langt hår og skateboard, og heller ikke fordi han har designet for både Ford og Mazda.
Pinky Lai har været stærkt udskældt fordi han designede den indiskutabelt grimmeste af alle 911ere: 996eren.
Pinky Lai var for bilsnobberne simpelthen manden, der gjorde en 911’er fortræd.
Bilsnobberne Stefan Kaas og Adam Estrup bliver dog her i den 10. episode af Den Auditive Bilencyklopædi klogere end de har været før (Nej. Red.) Det viser det sig nu, at han måske i virkeligheden så rigtigt med 996, men blev offer i et nedrigt komplot, der især involverede Toyota og almindelig skodproduktion.
Hør med og find ud af hvorfor. Episoden byder derudover, som sædvanligt, på især Stefans elegante namedropping af designkoryfæer som Boyke Boyer, Harm Lagaaij og Claus Luthe. Og Adam får for en knap-så-sjælden gangs skyld lov at fortælle, at han har spist middag med Walther Röhrl. Adam får dog også en endog sjælden chance for at dele hæder ud til en Ford Scorpio fra Schlüters regeringsperiode. (Burde have været klippet ud. Red.)
Disse og mange andre virkelig kloge ting får du med i dette afsnit af Bilsnobbernes auditive bilencyklopædi – podcastserien, der lærer dig at tale med når snakken omkring middagsbordet falder på Tom Tjaarda og den slags typer som den jo ofte gør.
Tak fordi I lytter med, liker, skriver, og abonnerer, vi er tilfredse med det hele! -
Missing episodes?
-
De mest og mindst solgt biler i Danmark i 2024. Er der noget at hente for bilsnobber? Det undersøger branchekollegerne (altså brugtvognshandlerne, Red.) Stefan Kaas og Brian Osbech i denne udgave af Bilsnobberne.
De to følger op på deres udsendelse helt tilbage fra foråret 2021 og uddeler med så rund hånd som muligt lagkager til de biler, danskerne har købt i første halvår af 2024. Det bliver en helt særlig udsendelse, for det bliver nok eneste gang i år, du hører bilsnobberne forholde sig seriøst og objektivt til biler som Nissan Squashkaj og Skoda Enyak.
Det er imidlertid meget svært, for det bliver til bare tre lagkager, og det endda mindre af slagsen (nærmest en napoleonshat, som ellers er en dejlig tørkage, men altid for lille, Red.) når de kigger på listen over de 20 mest solgte biler.
Derfor kigger de to brancheeksperter (brugtvognsforhandlere, Red.) også på nogle af de mindst solgte biler fra de typiske bilsnobmærker, og konstaterer tristheder som det faktum at der er blevet solgt to (2) Alfa Romeo og en (1) enkelt Jaguar i år. Endelig får brancheekspert (Brugtvognsforhandler, Red.) Brian kædet alle Tesla ejere sammen med Donald Trump (flere gange, Red.) mens han dog glæder sig over de 11 Amagerferrarier der har fået plader i første halvår i 2024.
Tak fordi I lytter med, abonnerer, liker og kommenterer! -
Bilsnobberne sparker sæsonen i gang med en sensommerfest og et absurd virkelighedsnært dilemma, for findes der bilsnobbiler af yngre årgange på budget? Findes der overhovedet tilnærmelsesvis driftssikre bilsnobalternativer til de kedelige, triste og åndsfattige biler, som de fleste danskere er køber, hvis de absolut skal ud at køre hver dag?
Måske gør der, måske ikke. Lyt med og døm selv, når bilsnobberne, i mangel af begavet kunstig intelligens på området, har sat hinanden stævne til sensommerfesten og den svære snak.
Bilerne skal være yngre end 2010, der skal både være en familiebil og en levepersonsbil (læg mærke til rummeligheden) og så skal de to biler findes indenfor fire kategorier:
For de fattige, De nærige, Middelklassen og sande hædersfolk. Den højere prisklasse er fravalgt, for at podcasten ikke skal ende som en remake af scenen fra filmen Bænken.
Persongalleriet består af lutter gamle kendinge, og noget så sjældent i podcastverden som hele fem stemmer.
Brian Osbech, brugtvognshandleren der næsten kører programmet af sporet ved at introducere en Ford Mondeo, der kun går på tre cylindre.
Thomas ”The Tops” Nedergaard, der traditionen tro nævner både sin 124 cabriolet og R129 fra samme fabrikant, og ikke ejer en bil der er nyere end 2002.
Mikkel Brodin, der udover at lægge hus til sensommerfesten, af en eller anden grund fastholder, at han er en fornuftens stemme. Måske fordi ingen rigtig ved hvad han laver, men han bor pænt.
Adam Estrup, bilsnobbernes Methusalem, der i dagens anledning indtager rollen som en genfødt Keith Floyd og derfor mestendels er med på telefon fra køkkenet.
Stefan Kaas, podcastvært og bilsnob par excellence, der denne gang undtagelsesvis lader andre komme til orde. Lidt.
Tak fordi I lytter med, liker, og skriver! -
Bilsnobberne Stefan Kaas og Adam Estrup tager i dette tredje afsnit deres sidste kampe om, hvilke biler der hører til på Top 100 over de bedste bilsnobbiler i verden frem til 2010.
Metoden har været superenkel, nemlig at Stefan og Adam har sammenlignet hver deres excel-ark med deres individuelle bud på 100 bilsnobbiler og inddelt dem efter årgang, farve, interiør, motorstørrelse, budget, designer og så videre.
I dette afsnit gennemgår bilsnobberne de 21 biler de var enige om fra starten, konsoliderer, sætter farver og årgang på og så videre. Endelig laver Stefan noget interessant statistik, der ender i en vis eftertænksomhed hos de to: For Adam om han måske har taget for mange biler med fra sit eget bil-CV og Stefan om han måske alligevel er en lillebitte smule BMW Fanboy.
Stefan er måske den fødte sælger, eller Adam er en ægte vindbøjtel? Han giver i hvert fald ofte Stefan ret, og fred, omkring valget af farver.
Hør med og deltag i konkurrencen om en flaske Guy Charlemagne. Listen er på 100 biler, men Stefan og Adam omtaler kun 98 undervejs. Send en PB til Bilsnobberne med dit bud på de to der mangler, og vær med I lodtrækningen.
Den komplette liste med de endelige valg af farver og årgange er lagt ud på vores facebookside, med angivelse af de korrekte farvenavne og designere. Om end mange af sidstnævnte nok blot er Designchefer der var på arbejde den dag. Men det taler vi mere om i serien om designere, som I også kan finde her på kanalen.
Tak fordi I lytter med, liker, skriver, vi elsker det hele! -
Bilsnobberne Stefan Kaas og Adam Estrup tager her deres andet skridt ind i Top 100 over de bedste biler. For bilsnobber vel at mærke, hvilket selvfølgelig betyder, at du lytter forgæves, hvis du håber på at høre om Diablo, Mustang og MX5.
I dette afsnit fortsætter de to deres småskænderier om, hvilke biler der hører til på Top 100 og hvilke, der ikke gør. Deres mål er dog fælles: Den ultimative guide til dig der elsker biler og ikke er ligeglad med, hvad du kører i – uanset om det er dyrt eller på budget.
Metoden er superenkel og egentlig overraskende god radio. (er det? red.) For Stefan og Adam har udfyldt hver deres excel-ark med deres individuelle bud på 100 bilsnobbiler og inddelt dem efter årgang, farve, interiør, motorstørrelse, budget, designer og så videre. Og derefter kørt de to ark sammen for at udvælge, hvilke og hvis biler, der skal med i den endelige Top 100.
Det ender selvfølgelig godt, for Adam er som sædvanlig føjelig og imødekommende, og de to kommer også undervejs med nogle ikke helt ukloge iagttagelser. Syntes de selv.
For at finde ud af, hvor opmærksomme lytterne er (tak fordi I er med) er der lagt en konkurrence ind: Listen er på i alt 100 biler, men de omtaler kun de 98 undervejs. Hvilke er er de manglende to? Der trækkes lod om en flaske Guy Charlemagne champagne blandt indsendte PB’er.
Tak fordi I lytter med, liker, skriver, vi elsker det hele! -
Hvad er mon de 100 bedste biler for Bilsnobber?
Spørgsmålet, der hører til blandt livets allerstørste, giver bilsnobberne Stefan Kaas og Adam Estrup nu første del af svaret på. De har hver især udvalgt 100 biler fra før 2010, og deres deduktionsmetode er superenkel – og samtidig virkelig god radio – i og med, at de sammenligner to excel-ark med deres individuelle bud på 100 bilsnobbiler.
Det viser sig, at de kun er enige om 21 biler. Derfor må de bruge dette og de næste 2 afsnit på infights om, hvilke og hvis biler, der skal med i den endelige top 100. Alt ender nogenlunde fornuftigt, og vanen tro kommer de to undervejs med nogle (virkelig) kloge iagttagelser. Og de lukker naturligvis hverken Lamborghini, Corvette eller Mazda ind på listen.
Konkurrence: Den endelige liste er på 100 biler, men Stefan og Adam omtaler kun 98 undervejs.Hvad er de 2 biler som er på den endelige liste, med ikke er omtalt i podcast serien? Der er en flaske Guy Charlemagne champagne på højkant til den heldige vinder. Send en PB til Bilsnobberne.
Tak fordi I lytter med, liker, skriver, vi elsker det hele! -
Så er Thomas Nedergaard Aka. Tops og Stefan i studiet igen, og følger op på deres lille Youngtimerflåde.
Tops har, vanen tro, sendt en masse penge til England, uden rigtig at få noget for dem, misrøgtet sin vældig fine Mercedes 124 Cabriolet, og let glemt en vis 500 SL, R129eren der dog alligevel altid dukker op i podcasten.
Stefan har sagt Sayõnara til en ret perfekt og super kedelig bil, og Bonjour til Grace of Monaco, en mørkeblå Bruno Sacco skønhed fra før verden, eller i hvert fald Mercedes-Benz, gik af lave.
Vi kommer også omking back-up bilen Saab 9-3 Aero og den lilla (Vielchenblau tak, Red.) Porsche 968 Cabrio, som måske har vist sig at kunne matche en 124ers kvaliteter?
Hør med når de to bilsnobber kommer omkring de, til tider også frustrerende sider af youngtimer ejerskab, budgetterne, og det bliver også til en snak om farver, for er de virkelig blevet træt af grøn, og er hvid det nye sort?
Stærke sager, og tak fordi I lytter med, liker og abonnerer på podcasten, det bliver vi altid så uendelig glade for! -
Chris Bangle er hovedperson i vores 9. episode om Bildesignere.
Født Christopher Edward Bangle i 1956 henne i en ret kedelig del af Amerika, starter han sin automotive karriere et næsten mere elendigt sted, nemlig hos Opel i Rüsselsheim.
Det får heldigvis (især for ham) hurtigt ende, og Chris rejser videre til FIAT. Her tegner han en frisk Coupe med let spøjse, men ikke helt uefne linjer.
Det holder han dog også ret hurtigt op med og bliver i 1992 designchef hos BMW, altså som sådan cirka 35 årig får Adam på kun let ydmygende vis regnet sig frem.
Bangle er derfor designchef allerede i de glade 90ere, en periode som alle nørder, og en hel del bilsnobber elsker. Dette skyldes måske et større persongalleri af personligheder som Boyke Boyer, Wolfgang Reitzle og Eberhard von Kuenheim (som vi mest nævner fordi hans navn er fedt).
Vi er imidlertid langt væk fra de romantiske dage i 50´ og 60´erne, hvor én mand tegnede en bil på en serviet og solgte ideen til chefen eller en forkælet italiensk contessa. Og BMW er også et helt andet sted end da vi startede på BMW sidesporet ansporet af Giovanni Michelotti, Wilhelm Hoffmeister, Paul Bracq og Claus Luthe.
Chris Bangle blev lagt for (latterligt) voldsomt had i 00´erne af sløje internetkrigere, der ville have ham fyret for hans forkærlighed for store bagdele og ”flame surfacing” (som måske, måske ikke er et fancy-pancy ord for uharmoniske linjer).
På den anden side kunne BMW og Bangle grine hele vejen til banken, for de havde aldrig solgt så mange biler. Men de kunne måske have solgt endnu flere? Det er der måske tegn på mener i alle fald dine ydmyge værter – selveste BMW-kloge-Åge Stefan Kaas og næsten altid behagelige og velformulerede Adam Estrup.
Denne og mange andre virkelig kloge iagttagelser får du med i dette afsnit af Bilsnobbernes auditive bilencyklopædi – podcastserien, der lærer dig at tale med når snakken falder på Tom Tjaarda omkring middagsbordet.
Tak fordi I lytter med, liker, skriver osv, vi elsker det hele. Og husk I kan altid skrive på [email protected] med både ris, ros og ideer. -
I denne udgave af den auditive bilencyklopædi udi bildesignere handler det om Claus Luthe, som bl.a. var designchef hos BMW fra 1976 – 1990. Dine værter er som sædvanlig den superintelligente og svært selvglade bilsnob Stefan Kaas, flankeret af bilpodcastens svar på Clint Eastwood, charlatanforfatter og storvildtjæger Adam Peter Estrup!
Claus Luthe var en ægte tysker fra Wuppertal, der måske, måske ikke, er en dejlig by, og hvor den unge Luthe heldigvis undgår en ussel karriere som arkitekt ved at blive karrosserimager i stedet.
Efter nogle kedsommelige år hos Fiat i Tyskland, hvor han slår streger til flere uspændende rutebiler og Fiat 500, finder han til NSU. Her kreerer han både det ene og det andet – blandt andre Prinz 4, der er sygt langsom, og Ro 80, som virkelig gamle mænd stadig syntes er superfed.
NSU bliver til Audi og Luthe holder ud indtil han i 1976 efterfølger Paul Bracq (der måske, måske ikke var blevet fyret) som designchef hos BMW. Og det er her det bliver bilsnobspændende med seks genialiteter på stribe: E28, E30, E31, E32, E34 & E36. (Adam, en E28 er sgu da ikke genial i 1982? Red.)
Dette bliver også afsnittet, hvor du får en god håndfuld navne at smide ind i samtalen, når den falder på 80´er BMW-design. Og det er jo meget moderne nu om stunder (altså 80er´ BMW-design er moderne, namedropping er mere evigtgyldigt). Vi konstaterer også, at Claus Luthe ville have været velkommen som IT Direktør hos SKAT – han stod i alle fald for nogle massive budgetoverskridelser, hvorefter han blev forfremmet.
Lyt med i dette ottende afsnit af Bilsnobbernes auditive bilencyklopædi, så risikerer du ikke længere at sidde mundlam tilbage, når talen ved næste middagsselskab falder på, hvem Tom Tjaarda er, hvorfor Pinky Lay skal have bøllebank og hvor længe Gandini egentlig var genial.
Tak fordi I lytter med, liker og kommenterer, det er vi som altid uendelig glade for! -
I denne udgave af den auditive bilencyklopædi handler det om en rigtig levemand, franskmanden Paul Bracq. Han lader sig føde i Bordeaux i 1933, får sneget sig udenom familiens bedemandsforretning og ind på møbelkunstskole i Paris efter forliste ingeniørstudier – og lever helt åbenlyst hele sit stadig igangværende liv i en elegant sammensætning af arrogance, lapset påklædning og noget at have det i.
Efter et par år hos en fransk designer og ditto i den franske hær finder han vej til designafdelingen hos Mercedes i Sindelfingen. Her fjerner han nogle finner, laver især pagoden og slås – som den flamboyante fætter han er – med både en konservativ bestyrelse og italienske Bruno Sacco.
Om han ender med at blive fyret, vides ikke, men han tager derefter nogle sikkert tiltrængte år hjemme i Frankrig – hvor han er med til at tegne en hurtig fransk togvogn.
Senere lander han et job som designchef hos BMW, hvor han står fadder til meget af det BMW vi kender i dag. Men mest spændende er i virkeligheden, at de skitser han efterlader, da han fire år senere igen må hjem til Frankrig (fyret?), rækker helt ind i 90’erne.
Lyt med når podcastvært Stefan Kaas og medvært Adam Estrup, Bilsnobbernes svar på Piet van Deurs, også i denne udgave bliver klogere.
Podcasten om Paul Bracq er det syvende afsnit i Bilsnobbernes auditive bilenclykopædi, så lyt med, så risikerer du ikke længere at sidde mundlam tilbage, når talen ved næste middagsselskab falder på, hvem Tom Tjaarda er, om fejden mellem Sacco og Bracq var virkelig og hvorfor Gandini var genial – i alle fald i sine unge år.
OG som altid tak fordi I lytter med, liker og kommenterer, det er vi som altid så uendelig glade for! -
Denne gang er det Wilhelm Hofmeister der kommer under lup hos podcastvært Stefan Kaas og hans medvært, Adam Estrup, der er så gammel han nok kunne have gået en årgang over Hoffmeister på Technischen Lehranstalt für Karosseriebau, Anhänger und Kraftfahrzeugbau i Hamborg dengang i 30´erne.
I dette afsnit bliver sidstnævnte for en gangs skyld klogere, mens førstnævnte brillerer med viden hentet i internettets dybeste kaninhuller, og muligvis i hukommelsens afdeling for røverhistorier. Wilhelm Hoffmeister bliver efter uddannelse ansat som tekniker hos BMW på fabrikken i Eisenach. Så arbejder han lystigt frem til han i 1955 bliver leder af BMWs karrosseriafdeling. Det er han så frem til 1970 og lægger i den periode grunden til det meste af det BMW vi kender i dag – ikke mindst med Neue Klasse.
Hoffmeister slår dog ikke designstregerne selv, hvilket gør det lidt pudsigt, at han lægger navn til ”Hofmeister-knækket”. Der i BMW-regi var tegnet af Michelotti og i øvrigt en designfeature, der vist sås første gang på en Cadillac i 1940erne.Men hvad, det behøver store ånder ikke spekulere for meget over, for det er hævet over enhver tvivl, at Hofmeister var med til at få sat BMW på landkortet for bilsnobber og nørder verden over.
Podcasten om Wilhelm Hofmeister er det sjette afsnit i Bilsnobbernes auditive bilenclykopædi, så lyt med, så risikerer du ikke længere at sidde mundlam tilbage, når talen falder på, hvem Tom Tjaarda er, om Pininfarina overhovedet har tegnet en eneste Ferrari eller hvorfor Gandini var genial – i sine unge år i alle fald.
Tak fordi I lytter med, liker, og kommenterer, det er vi uendelig glade for! -
Giovanni Michelotti - Episode 5 af Bilsnobberne om Bildesignere ude nu! Denne gang er det den meget produktive Giovanni Michelotti, der tages under kærlig behandling af podcastvært Stefan Kaas og hans medvært, Adam Estrup, bilpodcastverdens svar på Methusalem, og tidligere ejer af hele to elendige, men dog Michelotti designede biler.
Michelotti bliver som mange andre født i Torino (der har en hel fødegang forbeholdt vordende bildesignere på den tid) i 1921. Som 28-årig stifter han sit eget designhus, ryger en hel masse smøger, og designer intet mindre end 1.200 biler, og bagefter ryger endnu flere smøger. Det er selvfølgelig imponerende, problemet er bare, er værterne enige om, at de fleste af bilerne ikke er særlig pæne.
Michelottis claim-to-fame er i virkeligheden nok, at han pennede Triumph Spitfire, stod fadder til BMW’s Neue Klasse (altså den rigtige neue klasse) og tegnede den indiskutabelt smukkeste BMW nogensinde. (BMW E9 ifølge Adam, men værten mener nok at en E31 kan være kandidat til den titel?) Alt dette får denne episode til at lukke på en veritabel cliffhanger: Var det i virkeligheden Michelotti, der skabte Hofmeister-knækket? Og ikke BMWs legendariske designchef af samme navn?
Podcasten om Giovanni Michelotti er endnu et afsnit i Bilsnobbernes auditive bilenclykopædi så lyt med, så risikerer du ikke længere at sidde mundlam tilbage, når talen falder på, hvem Tom Tjaarda er, om Pininfarina overhovedet har tegnet en eneste Ferrari eller hvorfor Gandini var genial – i sine unge år i alle fald.
Tak fordi I lytter med, liker, og kommenterer, det er vi altid uendelig glade for! -
Bilsnobbernes musikeksperter Thomas Nedergaard, aka. The Tops, Stefan Kaas og Mikkel Brodin og har været I studiet for at optage opfølgeren til den populære Biler i Musik. De tre spiller igen uddrag af en række sange for hinanden, og finder frem til hvilken bil, der indgår i sangen. Det er de så ret sjældent enige om, men formår dog – nogenlunde respektfuldt – at fornærme hinandens synspunkter.
Som i første udgave af Biler i Musik er det altså ikke sange som Little Red Corvette, eller Pink Cadillac. Det er der ligesom ikke rigtig nogen udfordring i. De tre lægger fra land med überklassikeren “Satisfaction” – er det mon en hvid Volvo P1800, en trashy Morris Minor eller en hvid Jaguar E-type, Hvid er den i hvert fald. Og hvilken bil kører 94 i en hotelparkering i jagten efter mere coke i David Bowies ”Always crashing in the same car” – er det måske en BMW 528 eller en Aston Martin V8? Snakken runder også skolelærersegmentets yndlingsband Loveshops “På Viborgvej” er det mon en en MGB, en amerikaner Mustang, eller kan en Ferrari virkelig indgå i skolelærerock?
Dagens musikalske højdepunkt, er der bred enighed om er, Lana Del Rays smukke Ride, men hvilken bil kører afsted gennem natten? Det og meget mere bliver du klog på i Biler i Musik Vol. 2. Tak fordi du lytter med!
Spilleliste Biler i Musik Vol. 2 (kan måske findes på Spotify og iMusic hvis Mikkel har lagt den ud)
(I Can´t Get no) Satisfaction – The Rolling StonesHvis din far gir dig lov – Kim LarsenCars and Girls – Prefab SproutThe Rascal – PhlakeNik & Jay (feat. Benjamin Hav) – TopGunnPå Viborgvej – Love ShopRide – Lana del ReyStan (feat. Dido) StanAlways crashing in the same car – David Bowie -
Dette fjerde afsnit bevæger vi os til Tyskland, men, næsten selvfølgeligt, er der en italiensk forbindelse, for handler om, Bruno Sacco. Italieneren der var designkaptajn hos Mercedes-Benz fra 1975 til 1999, og med en karriere bag sig der startede hos Mercedes-Benz helt tilbage fra 1958.
Bruno har tillagt sig en ægte tysk seriøsitet, og er ikke den mest sprudlende taler, i dag er han en ligefrem nogle gange en vranten herre, der er sur over dørhåndtagene på sin private kongeblå Mercedes 560 SEC og en håndfuld af karrierens andre designkompromiser.
Men det trækker på ingen måde ned hos Bilsnobberne, der uden forbehold hylder Sacco som skaberen af det moderne Mercedes Benz. Uden ham, havde Mercedes-Benz ikke den agtelse de nyder i dag. So ist es.
Eneste grus i maskineriet i dagens afsnit er Stefan Kaas’ kærlighed til skrumlet W140 og medvært Adam Estrups (Aka. Bilsnobbernes svar på gravballemandens morfar) glæde ved den måske mest designsvage af alle SL modeller, nemlig den let hæslige R230.
Lyt selv med og hør om Bruno Saccos flugt over alperne, hvorfor der ikke var plads til ham i designafdelingen pga. en franskmand der siden selv flygtede til BMW, og om det hele ikke bare var fordi han var kravlet i halmen hos en yppig tysk Fräulein.
Podcasten om Bruno Sacco er endnu et afsnit i Bilsnobbernes audiotive enclykopædi. Den skal sikre, at du ikke længere risikerer at stå tilbage med et tomt blik, når talen falder på bildesignere. Som hvorfor Tom Tjaarda har gjort verden til et bedre sted at være, hvorfor det er fysisk umuligt, at Pininfarina har tegnet alle de biler, der prydes af det fine logo eller hvorfor de fleste designere i virkeligheden er at sammenligne med et rockband.
Tak fordi I lytter med! -
Dette afsnit handler om Pininfarina. Grundlæggeren, Battista Farina, er cirka to poser morgenbrød høj, hvilket giver ham kælenavnet Pinin. Han arbejder i sin storebrors karrosseriværksted – som alle gode italienere kunne de bukke radiatorer og dermed også bygge sportsvogne – og Pinin laver derefter sit eget designhus. Resten er historie, som man siger, og Pininfarina-logoet pryder mange biler, ikke mindst de dersens stejlende heste fra Modena. Men bilsnobberne bliver i dette afsnit let rystede; hverken Battista eller sønnen, Sergio, designer nogensinde en bil.
Bilsnobberne har kastet sig ind i 2024 med en ambition om at frembringe den ultimative audiotive enclykopædi om bildesignere.
Der sker simpelthen for tit og i for mange sociale sammenhænge, at ens samtalepartner står tilbage med et tomt blik, når talen falder på bildesignere. Som hvorfor Tom Tjaarda har gjort verden til et bedre sted at være, hvorfor Marcello Gandini bare er et mulehår foran de fleste andre eller hvorfor de fleste designere i virkeligheden er at sammenligne med et rockband.
Det retter vi nu op på med Bilsnobberne om Bildesignere – en auditiv bilencyklopædi. Her tager podcastvært Stefan Kaas sammen med Adam Estrup, podcastens svar på Piet van Deurs, livtag med de væsentligste bildesignere og -huse.
Tak fordi I lytter med! -
Dette andet afsnit om bildesignere handler om Marcello Gandini.
Marcello vender som ung sin klassisk uddannede familie ryggen, opfinder den skæve baghjuludskæring – som han så bruger på stort set alle biler sidenhen – fra den pænt berømte Lamborghini Countach til Citroen BX og Maserati Quattroporte IV. Måske ender Gandini endda som stamfader til BMW’s kommende Neue Klasse. Altså ikke Neue klasse fra 60´erne, men den nye neue klasse, men bare rolig, den forklaring får du også i denne episode.
For Bilsnobberne har kastet sig ind i 2024 med en ambition om at frembringe den ultimative audiotive enclykopædi om bildesignere.
Der sker simpelthen for tit og i for mange sociale sammenhænge, at ens samtalepartner står tilbage med et tomt blik, når talen falder på bildesignere. Som hvorfor Tom Tjaarda har gjort verden til et bedre sted at være, hvorfor det er fysisk umuligt, at Pininfarina har tegnet alle de biler, der prydes af det fine logo eller hvorfor de fleste designere i virkeligheden er at sammenligne med et rockband.
Det retter vi nu op på med Bilsnobberne om Bildesignere – en auditiv bilencyklopædi. Her tager podcastvært Stefan Kaas sammen med Adam Estrup, podcastens svar på Piet van Deurs, livtag med de væsentligste bildesignere.
Marcello Gandini døde 13. marts 2024, kort tid efter vi optog dette afsnit. Tak til mesteren og ære være hans minde.
Tak fordi I lytter med ! -
Bilsnobberne om Bildesignere – en auditiv bilencyklopædi - Nr. 1 Giorgetto Giugiaro
Der sker simpelthen for tit og i for mange sociale sammenhænge, at ens samtalepartner står tilbage med et tomt blik, når talen falder på bildesignere. Som hvorfor Tom Tjaarda har gjort verden til et bedre sted at være, hvorfor det er fysisk umuligt, at Pininfarina har tegnet alle de biler, der prydes af det fine logo. Eller hvorfor de fleste designere i virkeligheden er atsammenligne med et rockband.
Det retter vi nu op på med Bilsnobberne om Bildesignere – en auditiv bilencyklopædi. Her tager podcastvært Stefan Kaas sammen med Adam Estrup, podcastens svar på Piet van Deurs, livtag med de væsentligste bildesignere.
Vi planlægger at udgive en række, kortere, afsnit hver uge frem til sommerferien, som hver gang tager en bildesigner og hans værk op til en kærlig gennemgang.
I dette afsnit Giorgetto Giugiaro, der har betaget mange med Ghibli, Golf og Esprit, men måske i virkeligheden mestendels er en forvokset origamifoldende japansk skoleelev.
Og allerede i næste uge kan I høre om endnu en mester, nemlig Marcello Gandini.
Tak fordi I lytter med! -
Opera kalder på store følelser. Det gør rigtige biler også. Hvad er derfor mere nærliggende end at forsøge at kombinere de to? Over en ædel flaske portvin citerer podcastens kun let prætentiøse operaelskere – vært og überbilsnob Stefan Kaas og forfatter-med-begrænset-kommerciel-succes Adam Estrup – fra deres yndlingsoperaer. Og argumenterer, hvorfor de hver især repræsenterer netop den og den bil. For Stefan er det f.eks. hævet over enhver tvivl, at Wagners Valkyrieridtet er den massive Rolls Royce Phantom Drophead Coupé (i sort med den blankpolerede alu-kølerhjelm). Adam mener så til gengæld, at det må være en blacked-out Ford Raptor med en million hestekræfter. Omvendt ser Adam sig bedst dansende rundt i de østrigske alper i en rød 240 hestes Alfaholics GTA-R med ouverturen til Figaros Bryllup blæsende ud gennem højtalerne. Som Stefan så i forvekslingens hellige navn ikke mener kan være andre end den sjældne Lancia Hyena (i grøn). De to citerer mere Wagner og Mozart samt Puccini, Rossini og Verdi. Der så oversættes til unikaer som en Balmoral Green Aston Martin V8 Vantage RS Williams, en sort Lagonda fra samme hæderkronede producent (aka. Mr. Potatohead), en gul Ferrari 348 (aka. Signor Patata) og Stefans elskede, men afdøde power rosso Lancia Kappa Coupé. Det bliver også til tårer i øjnene hos begge over Isoldes ”Liebestod”, en kort, stønnende visit hos Darth Vader og endnu engang, at Adam udbreder sig om et-eller-andet ret irrelevant fra en mørk og svunden tid. Luk øjnene, lyt med og hør om du er enig. Og hvis du ikke er, så hører vi det meget gerne. Glædejul jul, Godt Nytår - og på genhør engang i 2024!
-
Frankrig har bidraget med meget til denne verden. Fantastiske vine, absurd gode oste og en lang række af ofte ualmindelig kunstneriske (= kedelige) film. På bilsiden var landet også – ikke mindst før den østrigske korporal smadrede Europa – en kreativ smeltedigel af ingeniør- og designkunst. Men det gik så over. Og efter strejker, nationaliseringer og flere strejker er der i dag egentlig kun tre mærker at tale om – Renault, Citroen og Peugeot. Jovist, vil nogen påpege, Bugatti er jo så også fransk. Og Alpine. Og Facel-Vega. Men derudover står det ret sløjt til. Sløjheden har imidlertid ikke afholdt Bilsnobbernes franske ekspertpanel fra at gå i studiet for at finde ud af om der i dag findes bilsnobværdige biler i Frankrig. Uden at røbe for meget om podcastens indhold, så bliver det dog ret hurtigt klart, at panelet måske har gabt over mere end det evner. For, som de tre finder ud af, så er der rigtigt langt mellem snapsene! Til gengæld er udvalget så begrænset, at panelet for måske første gang bliver enige om de samme biler. Flere gange. De denne gang meget enige eksperter er snart C-liste kändis og podcastvært Stefan Kaas (der kun har haft to franske biler), den retromuskelstimulerende, frankofile Mikkel Brodin (der stædigt fastholder, at en e-208 er retrodesign) og ikke mindst podcastens metusalem Adam Estrup (der, heller ikke super relevant for denne udgave af Bilsnobberne, spiste middag med Walther Rörhl i 1996). /Adam
- Show more