Episodes

  • In deze aflevering van Boerenverstand podcast spreken we met Sjoukje Heimovaara, de voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Sjoukje heeft gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en heeft jarenlange ervaring in het bestuur van onderzoeks- en onderwijsinstellingen. In de podcast legt Sjoukje uit waarom de combinatie van wetenschappelijk en toegepast onderzoek Wageningen Universiteit uniek maakt. We bespreken ook het belang van een actieve landbouwsector voor de positie van Wageningen Universiteit en Research op wereldtoneel. Sjoukje deelt op welke manier wetenschappelijke kennis en inzichten worden meegenomen in het politiek beleid en hoe dit kan bijdragen aan het vormen van een langetermijn visie voor de landbouwsector. Veel luisterplezier! Deze podcast wordt gesponsord door landbouwbedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com

  • In deze aflevering van de Boerenverstand podcast spreken we met Ruud Tijssens, Director Public en Cooperative Affairs van Agrifirm, de grootste Nederlandse boerencoöperatie. Tijdens het gesprek bespreken we de transformatie van de landbouwsector in Nederland en hoe Agrifirm daarbinnen werkt aan innovatieve projecten, zoals het Vallei Varken, het allereerste gecertificeerde klimaatneutrale varkensvlees op de Nederlandse markt. We bespreken ook hoe de rol van Agrifirm is veranderd in de afgelopen jaren en hoe de coöperatie haar leden kan ondersteunen. Ruud vertelt ons ook over de positie van de Nederlandse landbouwsector in het internationale landschap en deelt zijn visie voor de toekomst van de sector. Hij heeft aan veel onderzoeken gewerkt, onder ander op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en deelt de belangrijkste inzichten uit zijn laatste rapport. Luister mee voor interessante inzichten en verhalen over de huidige en toekomstige staat van de Nederlandse landbouwsector.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • In deze aflevering spreken we met Pieter Grinwis van de Christen Unie. Er zijn weinig politici die daadwerkelijk uit de landbouwsector komen en weten wat het is om boer te zijn. Tweede Kamer Lid Pieter Grinwis kan de brug slaan tussen stad, platteland en politiek. Hij is geboren in een akkerbouw familie op Goeree- Overflakkee en is verantwoordelijk voor de landbouwportefeuille in de Tweede Kamer.

    Deze podcast wordt gesponsord door landbouwbedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com

  • In deze podcast spreken we met Tweede Kamerlid Tjeerd De Groot. Hij is woordvoerder van Natuur en Landbouw voor D66. Tjeerd de Groot is groot voorstander van de landbouwtransitie naar een duurzaam systeem. In deze podcast legt hij uit waarom de Nederlandse landbouwsector niet houdbaar is in zijn huidige vorm en waarom er geen speelruimte is in het uitstellen van de transitie die nu is ingezet. We moeten volgens hem over naar een gesloten kringloop en beseffen dat de landbouwsector veel duurder is dan dat deze lijkt, omdat de impact op het milieu niet is ingeprijsd. Hij noemt de start van Piet Adema dan ook 'zeer slecht', aangezien hij als Minister van Landbouw de 2030 deadline weer ter discussie stelde. Tjeerd de Groot ziet liever dat we aanstalten maken om de transitie door te zetten en pleit voor een systeem waarbij de boer ook een betere marge kan behalen.
    Veel luisterplezier!

    Deze podcast wordt gesponsord door landbouwbedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com

  • In deze podcast spreken we jonge boer Stan Bruijsten, een veehouder uit Nederasselt. Stan is minstens vierde generatie boer en hij heeft ervoor gekozen om kleinschalig en natuurinclusief te gaan boeren. Natuur en dierenwelzijn staan centraal in zijn bedrijfsvoering. Om dit mogelijk te maken verkoopt Stan zijn vleeskoeien regionaal en dat doet hij door zijn pakketten zelf bij de consumenten te bezorgen. Daarnaast heeft Stan 250 kippen en verkoopt hij de eieren via een abonnement direct aan de consument. Om meer bewustwording te creëren voor het vergeten haantje, die ook een cruciale rol speelt in het produceren van hoogwaardige eieren, combineert Stan deze 1 keer per jaar met de verkoop van eieren. Benieuwd naar het verhaal van Stan? Luister dan naar de podcast en voor zijn producten ga je naar www.boerstan.nl

    Deze podcast wordt gesponsord door landbouwbedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com

  • In deze podcast spreken we met André Hoogendijk, directeur van brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. De veehouderij staat centraal in de kabinetsplannen als het gaat om stikstof, echter is er ook een impact op de Nederlandse akkerbouw. Wij vragen André Hoogendijk in deze podcast om de verwachtingen die hij heeft van de impact van het kabinetsbeleid op de akkerbouw sector, en de gemiddelde akkerbouwer, en hoe de toekomst van de Nederlandse akkerbouwsector er volgens hem uit zal zien. Hij legt uit dat we de Nederlandse akkerbouw kunnen zien als een grote proeftuin voor innovatie en ontwikkelingen die uitgerold en getest kunnen worden in een volwassen en geavanceerd ecosysteem. Het exportpotentieel van technologie en kennis afkomstig uit de Nederlandse landbouwsector dient volgens hem niet onderschat te worden. Deze podcast werd opgenomen net nadat het rapport van bemiddelaar Johan Remkes bekend werd gemaakt en we vroegen hem om een initiële reactie. Veel luisterplezier!

    Deze podcast wordt gesponsord door landbouwbedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com.

  • In deze aflevering spreken we Derk Boswijk, o.a. landbouwportefeuillehouder van het CDA. Boswijk komt uit boerenfamilie en woont zelf in een boerendorp. Hierdoor weet hij maar al te goed wat de impact is van de kabinetsplannen met betrekking tot stikstof op individuele boeren. In zijn rol als Tweede Kamerlid heeft Derk Boswijk getracht sturing te geven aan het stikstofbeleid door middel van zijn 5 stappenplan. Hierin prioriteerde hij o.a. het verdienmodel van de boer om te komen tot een oplossing. Ondanks dat Derk Boswijk hiervoor waarschuwde kwam het kabinet door met een stikstofkaart die niet goed ontvangen werd door de boerengemeenschap. Sindsdien heeft Derk Boswijk 18 moties ingediend om de kabinetsplannen bij te sturen en meer autonomie te leggen bij de mooi provincies. Derk Boswijk ziet het simpelweg inkrimpen van de veestapel niet als de oplossing voor de stikstofproblematiek, maar wil juist meer de focus leggen op innovatie en extensivering.

    Deze podcast wordt gesponsord door landbouwbedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com

  • In deze podcast spreken we Erik Luiten, een van de kopstukken van boerenbelangenorganisatie Agractie. In deze podcast legt Erik uit hoe Agractie de belangen van de boeren behartigt door mee te praten in de discussies over het stikstofbeleid. Erik legt uit waarom Agractie zich niet in het fundament van het beleid kan vinden en hoe we volgens hem moeten gaan naar een meer holistische aanpak van natuurbehoud. Erik legt uit waarom het huidige beleid de Nederlandse boeren zo ontzettend hard raakt en waarom de uitkoopregelingen volgens hem niet voldoende zijn om boeren volledig voor het verlies te compenseren. Aan het eind van de podcast schetst Erik Luiten hoe de landbouwsector er in de toekomst uit zou kunnen zien.

    Deze podcast wordt gesponsord door landbouwtechnologiebedrijf Agurotech. Kijk voor meer informatie op www.agurotech.com

  • Jaap Korteweg, bekend als oprichter van "de Vegetarische Slager" en "Those Vegan Cowboys", is naast innovator en pionier voor duurzame en diervriendelijke alternatieven voor vlees en zuivel, ook 9e generatie boer. Jaap beschrijft in de podcast hoe hij zich aansloot bij de maatschap van zijn vader en dankt veel van zijn succes aan zijn vaders' tolerantie om Jaap te leren zijn eigen fouten te maken. Een voorbeeld hiervan is dat Jaap als akkerbouwer hard besloot in te zetten op intensivering, terwijl het succes van de boerderij uiteindelijk juist bleek te liggen in extensivering. Jaap heeft er in zijn verdere carrière van geprofiteerd dat hij heeft mogen leren experimenteren. Hierdoor werd Jaap uiteindelijk in staat gesteld om verschillende formules uit te proberen, waarbij een aantal tot groot succes hebben geleid. Hij is o.a. initiatieven begonnen om internationale “dumping” en oneerlijke prijzen tegen te gaan, daar kwam o.a. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) uit voort.

    Na het meemaken van de varkenspest, en de impact die dit op hem maakte, richtte Jaap de Vegetarische Slager op, waarbij zijn focus lag op ontwikkelen van vleesalternatieven met vergelijkbare of zelf betere smaak dan vleesproducten, omdat, aldus Jaap, "niemand vegetariër wordt, omdat ze vlees niet lekker vinden". Hij verkocht de Vegetarische Slager succesvol aan Unilever, die het bedrijf zelfs nog sneller laat groeien dan Jaap deed voor die tijd.

    Jaap zet zich nu in als pionier voor het produceren van melk uit gras, in plaats van d.m.v. een koe, iets wat absoluut revolutionair is in de wereld. Jaap gaf zichzelf initieel 1% kan van slagen, maar dit hield hem niet tegen om dit ambitieuze project op te starten.

    Luister naar dit enorm inspirerende gesprek op de Boerenverstand podcast!



  • Gerard Van der Hulst heeft een melkveebedrijf met 180 koeien in Hazerswoude. Hij is al de 10e generatie boer en het doorgeven van de boerderij was altijd vanzelfsprekend in zijn familie. Echter, Gerard is er de laatste tijd niet van overtuigd of hij nu nog een van zijn vier kinderen gaat aansporen om zijn pad te volgen.

    Het boerenbestaan is complexer dan ooit. De maatschappij, politiek en consument verlangen dierenwelzijn, maar ook minder antibiotica gebruik, minder stikstof- en CO2 uitstoot, tegengaan van bodemdaling en behoud van biodiversiteit. Om het economisch interessant te houden moet dit alles zo goedkoop mogelijk met maximale productie. Of de consumenten werkelijk dit alles eisen is de vraag, maar in ieder geval voelen sommige boeren, zoals Gerard, deze verantwoordelijkheid.

    Om zijn boerderij te verduurzamen en bij te verdienen heeft Gerard afgelopen jaar geïnvesteerd in 1900 zonnepanelen. Een van zijn Investeringen met een lange tijdshorizon. Ondertussen maakt de snel veranderende wet- en regelgeving het ingewikkeld om de regie te behouden en ziet hij de overheid als zijn grootste bedreiging.

    Gerard komt het liefst direct in contact met de eindgebruiker van zijn producten om meer regie te hebben en om economisch duurzaam te kunnen produceren. In dit gesprek legt Gerard uit wat hij precies bedoelt met economisch duurzaam en in welk toekomstscenario er een 11e generatie komt op de boerderij in Hazerswoude.

  • John Huiberts is de volgende genomineerde die wij spraken voor de Ekoland Innovatieprijs in het kader van de Bioweek.

    John Huiberts in een biologische bloembollenkweker in Sint Maartensbrug. Voordat hij omschakelde naar biologisch merkte hij dat de gezondheid van zijn bodem sterk achteruitliep. Dit gecombineerd met een tegenslag in zijn persoonlijke leven maakte dat hij dingen anders wilde doen en heeft toen besloten om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Het totale areaal van biologische bloembollen in Nederland beslaat 55 hectare aan grond en John zijn aandeel hierin is 35 hectare. Naast hem zijn er 4 andere biologische bloembollenkwekers en dat maakt dat hij zich vaak op nieuw terrein bevindt. Toch heeft John nog nooit zoveel werkplezier ervaren mede door zijn steeds gezonder wordende bodem, de nieuwe producten die hij mag ontwikkelen en alle innovaties die hij kan doorvoeren. John hoopt met zijn succes anderen aan te steken om in de richting van biologische bollenkwekerij te bewegen. Luister naar dit inspirerende gesprek en beoordeel zelf waarom John Huiberts de innovatieprijs zou moeten winnen.

  • In het kader van de Biokennisweek wordt de Ekoland Innovatieprijs uitgereikt aan de meest innovatieve boer van Nederland. Boerenverstandpodcast voert gesprekken met de genomineerden.

    In deze aflevering spreken we John Arink, oprichter en eigenaar van Ekoboerderij Arink in Lievelde. John is een biologische veehouder en hij voert al 30 jaar geen externe mest of krachtvoer aan. Zijn dieren leven van het land en de mest wat ze produceren wordt gebruikt om gewassen te laten groeien. Ook houdt hij alle kalveren die voortkomen uit zijn vee op de boerderij en wordt alle vlees in eigen winkel verkocht. Daarnaast wordt op de boerderij eigen biodynamische witschimmelkaas gemaakt van rauwe koemelk. Deze kaas is gewild door heel Nederland. Wij vroegen John wat hem drijft om op deze manier te boeren en hij gaf aan dat het hem vooral gaat dat het boerderijsysteem in evenwicht is en dat er niets van buitenaf wordt aangevoerd. Luister naar dit inspirerende gesprek en beoordeel zelf waarom John Arink de innovatieprijs zou moeten winnen.

  • Wij spraken met Egbert Jaap Mooiweer, rentmeester van Stichting Twickel, een van de grootste particuliere landgoederen van Nederland met 6.800 ha grond en 50 actieve boerenbedrijven. Hij speelt een belangrijke rol in de invulling van de boerenbedrijven op het landgoed. In deze podcast deelt Egbert Jaap Mooiweer zijn visie op de verduurzaming van de landbouw, de toekomst voor de 50 boerenbedrijven op het landgoed Twickel en het belang van natuurbeheer voor biodiversiteit. Hij vindt het belangrijk dat er vanuit Europa en de staat meer geld wordt gereserveerd voor de biodiversiteit door bijvoorbeeld het EU budget, waar nu 80% van het geld naar 20% van de boeren gaat, aan te passen. Luister naar deze aflevering om meer hierover te horen!

  • “Wat kan jij morgen doen om de bodemgezondheid te verbeteren?” Dat is de vraag die Danielle, bodemkundige en fysisch geograaf, stelde aan de groep boeren die zich aansloot bij haar initiatief “Wij.land”. Veel boeren willen wel de stap maken naar duurzame landbouw, maar wagen de stap nog niet omdat ze niet weten wat de impact zal zijn op hun bedrijf. Niet gek, want de winstgevendheid van boeren staat onder druk en boeren willen hun risico’s minimaliseren. Wij.land probeert een lerend netwerk te bieden “waarin het OK is als de boer ergens mee wil experimenteren, en niet als gekke Henkie wordt gezien”, aldus Danielle. Er wordt gekeken naar de verschillende bodemfuncties en naar het bodemleven – van schimmels tot regenworm.
    Wij vroegen Danielle wat een gezonde bodem eigenlijk is. Danielle legt uit dat dit van oudsher gedefinieerd wordt als een bodem die in staat is heel veel gewassen voort te brengen. Maar in werkelijkheid levert een bodem verschillende diensten, bijvoorbeeld opslag van koolstof en regenwater en het leveren van biodiversiteit. Nederlandse boeren vinden bodemgezondheid ook belangrijk, zij willen graag een gezond bedrijf nalaten aan de volgende generaties. Echter, of dit financieel ook uit kan, is iets wat Danielle met haar initiatief met 140 boeren probeert aan te tonen. Luister naar het gesprek met Danielle om hier alles over te horen.

  • Wij spraken met Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) met meer dan 35.000 leden. Hij speelt een cruciale rol in ontwikkelen van landbouwbeleid waarbij belangen van boeren behartigd worden. In deze podcast vertelt Sjaak van der Tak uitgebreid over zijn plan ‘Duurzaam Evenwicht’ om uit de stikstofcrisis te komen. Een gebiedsgerichte aanpak, innovatiesubsidies, verplaatsings- en beeïndingsmaatregelen, en investeringen in natuurherstel en agrarische natuur staan hierin centraal. Sjaak van der Tak vindt het belangrijk om de samenwerking op te zoeken en de stikstofcrisis niet te ontkennen. De rechten van boeren moeten worden erkend en de overheid zal volgens hem in de eerste jaren iets meer moeten investeren om boeren hierbij te steunen. Luister naar deze aflevering voor dit bijzonder interessant gesprek.

  • De helft van de varkenshouders in Duitsland gaat stoppen binnen 10 jaar. Hoe komt dit en wat betekent dit voor de Nederlandse varkenshouderij? Wij vroegen het aan een aantal Nederlandse varkenshouders en unaniem werd ons verteld dat wij, helaas, hetzelfde kunnen verwachten in Nederland.
    Varkenshouders opereren in een wereldmarkt, waarbij ze het ene jaar bergen kunnen verdienen vanwege hogere vraag uit landen die te maken hebben met varkenspest, maar er zijn ook jaren waarbij varkenshouders onder kostprijs moeten leveren. Daarnaast ervaren zij toenemende druk vanwege eisen vanuit duurzaamheid en dierenwelzijn, wat het lastiger maakt te concurreren op een globale markt waar de laagste kostprijs wint.
    Betekent dit dat wij in de toekomst ons varkensvlees uit bijvoorbeeld China moeten importeren? Welke toekomst is er eigenlijk voor Nederlandse varkenshouders die wel door willen?

    In deze podcast spreken we met varkenshouder Ruben Exterkate. Hij heeft een enorme transitie gemaakt waarbij hij een aantal jaar geleden plannen maakte voor opschaling naar 3000 varkens, naar nu een compleet biologische bedrijfsvoering met 200 zeugen en 800 vleesvarkens. Ruben legt uit dat hij dankzij De Groene Weg voorzien is van distributie tegen een vaste prijs en dat het werkplezier er zeker niet minder van is geworden. Luister mee naar hoe Ruben deze omschakeling heeft gemaakt en wat dat heeft betekend voor zijn bedrijf.

  • Wat zijn de toekomstperspectieven voor boeren? En hoe is het gesteld met de mentale gezondheid van agrariërs?

    De agrarische sector staat in de top 10 van sectoren met het hoogste aantal zelfdodingen en dit aantal lijkt te stijgen. Stapeling van regelgeving, onzekerheid in de afzet en groeiende kritiek vanuit de samenleving maken dat de druk op agrariërs toeneemt. Hoge mate van emotionele betrokkenheid en de stress die het werk met zich meebrengt zijn de belangrijkste redenen om overspannen te raken. In het boerenbedrijf is er maximale betrokkenheid, want boer zijn is een levenswijze en geen 9-5 job.

    We spraken Neeltje Bleumink-Bult, erfcoach in de provincie Overijssel, over het toekomstperspectief en het emotionele welzijn van de agrariër. Aanleiding voor boeren om een gesprek in te plannen met een coach is vaak een fysieke vraag zoals “hoe kan ik verplichte investeringen financieren?” en “welke mogelijkheden zijn er voor mij?”. Inmiddels weet Neeltje dat er vaak meer achter zit dan de concrete vraag die op tafel ligt. “Wij willen de mensen graag in beweging krijgen en helpen bij datgene wat ze willen” en “de agrariër mag zeggen hoe moeilijk het soms is. Dat hoeft niet achter gesloten deuren”. Neeltje ziet dat het gesprek alleen al zorgt voor heel veel opluchting en vanuit daar kan er gekeken worden naar de toekomst en kan er specialistische hulp worden ingezet. Een deel komt uit op investeren in nieuwe activiteiten op het boerenerf, terwijl het voor sommigen het einde van het bedrijf kan betekenen.

    Luister naar de podcast om meer te horen over hoe Neeltje boeren helpt een nieuwe richting te vinden. Veel luisterplezier!

  • “Natuurinclusieve landbouw”, ‘losjes’ gedefinieerd in Rijksvisie Natuurlijk Verder (2014) als het verlangen om landbouw en natuur weer bij elkaar te brengen. Er is met opzet voor gekozen dit niet te strak te formuleren, om boeren uit te nodigen hier zelf over mee te denken en op hun eigen manier hier invulling aan te geven. Dit maakt het tegelijkertijd ook een beetje een gehypet containerbegrip waarbij de ene boer hier veel verder ingaat dan andere boeren. Zo ben je al natuurinclusief aan het boeren als je een bloemenrand aanlegt aan de randen van je perceel. Dan toch WEER een podcast opnemen over een natuurinclusieve boer? Dit moesten we doen, want deze boer doet het onmogelijke.

    We spraken met Arjen van Buuren, boer uit Lochem op het Landgoed Velhorst. Biologisch en natuurinclusief boeren? Check. Gemengd bedrijf? Check, met varkens, schapen EN Koeien. Akkerranden met bloemen en kruiden, variatie in akkergewassen, vrije uitloop van dieren? Check, dubbel Check. Arjen teelt biologische groenten, aardappels en granen en is de enige biologische producent van koolzaadolie in Nederland. Hij verwerkt zelf zijn gewassen op zijn bedrijf tot eindproducten, runt een webwinkel, levert aan biologische supermarkten en organiseert ook nog eens rondwandelingen over zijn landgoed. En dit allemaal met een gezond financieel bedrijfsresultaat.

    Arjen liet ons zijn varkentjes zien die speelden in de modder en zelfs het bos mogen verkennen. Zijn biggen waren 120 dagen en zagen er klein en jong uit, wogen nog geen 30 kg. “Normaal gesproken zouden varkens van deze leeftijd al 120 kg wegen, vanwege gebrek aan beweging en keuze van voeding. Zij komen elke dag 1 kg aan. Als je bij ons vlees wilt kopen, dan bestel je het halve of hele dier, en slachten wij het op verzoek”, legt Arjen uit. Arjen is niet alleen, maar werkt met zijn vrouw Winny en nog een medewerker. Hoe hij het allemaal voor elkaar krijgt? “Ik ben erg goed in plannen”, antwoordt hij simpel. Luister naar de podcast om meer te horen over hoe Arjen zijn bedrijf runt. Veel luisterplezier.